După şase ani de anchetă Nicuşor Constantinescu, suspect în dosarul „Geotop 2001“ (rechizitorii)

În acest dosar, Nicuşor Daniel Constantinescu are calitatea de suspect şi este bănuit de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave.
 
Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, din nou în faţa procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa. Ieri, procurorul Ciprian Bodu, magistrat al DNA Constanţa, i-a adus la cunoştinţă fostului şef al CJC calitatea procesuală şi acuzaţiile în acest dosar, cauză devenită cunoscută sub numele „Geotop 2001“ şi care priveşte contractul pentru realizarea documentaţiei cadastrale a reţelei de drumuri din judeţ, servicii pentru care Consiliul Judeţean Constanţa s-a angajat să achite firmei bucureştene Geotop 2001 o impresionantă sumă.
 
Foarte important! Acest dosar se află pe masa procurorilor Anticorupţie din 2010, cercetările fiind conduse de reprezentanţii Structurii centrale a DNA. Acum şase ani, audierile procurorilor Anticorupţie bucureşteni zguduiau, la propriu, întreg judeţul. Atunci, zeci de primari ai comunelor constănţene fuseseră chemaţi la DNA. La un moment dat, la acest dosar a lucrat şi comisarul-şef Valentin Burlacu, fostul inspector-şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, actual ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Iată că acum, după o anchetă care durează de şase ani, dosarul a fost trimis de către DNA Bucureşti la DNA Constanţa.
 
În acest dosar, Nicuşor Daniel Constantinescu are calitatea de suspect şi este bănuit de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave. În cauză, Titi Cenuşă, la data presupusei fapte arhitect-şef în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave.
 
De asemenea, Ioan Ichim, la data presupusei fapte administrator al societăţii comerciale, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave.
 
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
„În perioada iulie 2007 - aprilie 2013, suspecţii Constantinescu Nicuşor-Daniel şi Cenuşă Titi, în calităţile menţionate mai sus, prin acţiuni concertate, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziţie publică «Documentaţie cadastrală şi înscriere în cartea funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere».
 
Suspecţii Constantinescu Nicuşor-Daniel şi Cenuşă Titi au coordonat acţiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferenţial, lucrările de cadastrare a drumurilor judeţene şi comunale din judeţul Constanţa către o societate controlată de omul de afaceri, precum şi cu fraudarea bugetului judeţului Constanţa“.
 

„Frauda în dauna bugetului judeţului Constanţa s-a realizat prin efectuarea, de către preşedintele Consiliului Judeţean, în mod coordonat, a unor plăţi neegale în valoare totală de 11.621.345,49 de lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de suspectul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor judeţene). Restul plăţilor au fost făcute din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care, la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiaşi societăţi comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale)“, conform DNA.
 
Procurorii mai arată că „lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nicio utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări neefectuate (fictive)“.

 
„Toate aceste lucruri s-au produs în condiţiile în care: societatea administrată de suspectul Ichim Ioan nu a predat niciodată beneficiarului produsele care au făcut obiectul procedurii de achiziţie publică organizată de Consiliul Judeţean Constanţa, niciuna dintre situaţiile de plată/decont rectificativ, anexată facturilor, nu cuprinde, în condiţiile legii, cantităţile şi preţurile unitare ale serviciilor de cadastru care au fost achiziţionate în baza acordului menţionat mai sus“, se mai arată în dosar.
 
Condamnările lui Nicuşor Constantinescu
 
În procesul privind presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal Constanţa, Constantinescu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, iar în cel în care a fost deferit Justiţiei alături de Adrian George Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, a primit şase ani de detenţie, în primă instanţă. În dosarul în care a fost deferit Justiţiei alături de mai mulţi şefi din Consiliul Judeţean, Nicuşor Constantinescu a fost condamnat la 15 ani de detenţie. În total, în prezenta cauză, instanţa din capitală a dictat peste 70 de ani de închisoare. Pedepsele nu sunt definitive.
 
În prezent, Nicuşor Constantinescu mai este judecat în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, din octombrie 2008, în dosarul fundaţiilor Thalia şi Fantasio, din aprilie 2015, dar şi în dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol.
 
Citeşte şi 
 
UPDATE 7
Nicuşor Constantinescu, la DNA Constanţa. Audierile au legătură cu dosarul Geotop (galerie foto+video)

 
Raport SRI şi cadastrarea judeţului Constanţa
Legătura dintre masonii „neactualizaţi" ai României şi dosarul „Geotop 2001"
 

Radiografia unui dosar care a cutremurat din temelii toată Constanţa
Ce (mai) face DNA-ul cu dosarul „Geotop 2001“?! (documente)

 
Capăt de drum pentru Geotop 2001, firma care a făcut din cadastrarea judeţului Constanţa subiect pentru procurorii DNA
 
Zeci de aleşi locali din Argeş şi Constanţa, în vizorul legii. O poveste la indigo?
DNA a început urmărirea penală în dosarul Geotop

 
Semnale DNA în cazul Geotop 2001
Cadastrarea judeţului Constanţa, proiect important pentru Anticorupţie şi specialiştii bucureşteni

 
Furtună la PSD Constanţa?
Ce se pregăteşte în dosarul Geotop

 
Cadastru cu hărţi secrete ale Armatei?!
Controverse în cazul Geotop (document)

 
Dezvăluiri în cazul Geotop
 
Anchetă pe butuci?
DNA nu l-a citat pe Nicuşor în dosarul „Geotop 2001"

 
Candidat „cu dedicatie“ pentru administratia locala
Comisarul-sef Burlacu vrea sef la IPJ?

 
Ce primari au scapat de ancheta DNA si de ce
15 edili nu vor fi luati la intrebari de procurorii DNA in legatura cu dosarul „Geotop 2001"

 
 Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu (abuz în serviciu) - DNA Constanţa

 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Constantinescu, Cristian Zgabercea, Fundaţia Fantasio şi Fundaţia Thalia (document)
 

Rechizitoriu
Elicopterul prăbuşit în Siutghiol, cumpărat din fonduri publice, folosit de CJC în alte scopuri decât cele pentru care a fost achiziţionat (document)

 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu alături de alte 18 persoane (document)

 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu / Adrian George Gâmbuţeanu - DNA Bucureşti (partea 1)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Directori din Consiliul Județean Constanța și oameni de afaceri, condamnați definitiv! Cererea de revizuire, respinsă

19 Apr 2024 1578

Administrația Chițac, în proces cu Mazăre și Nicușor pentru Fundația Fantasio! Surpriză la Tribunalul Constanța (MINUTA)

14 Apr 2024 680

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 935

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 854

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 847

Se vinde pensiunea „Grindul Lupilor“, din Sinoe, aparținând Ideea Contrast SRL! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu

19 Feb 2024 1132

Mazăre și Nicușor, dați în judecată de administrația Chițac! Judecătoria Constanța și-a declinat competența

09 Feb 2024 1487

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, victorie la Curtea Supremă! La mijloc sunt aproape 3 milioane de dolari (MINUTA)

07 Feb 2024 1682

Tribunalul Constanța, termen nou în dosarul privind cadastrarea județului Constanța!

27 Jan 2024 936

Retrospectiva insolvențelor la Constanța! Cele mai importante decizii ale anului 2023

21 Dec 2023 1450

Constanța. Răsturnare de situație în cazul insolvenței Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul sucursala Năvodari

03 Dec 2023 1536

Gabriel Mustaţă, transferat la Curtea de Apel Constanța Niţeanu Voichiţa Mihaela este noul judecător al dosarului privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu. Noul termen, februarie 2024

26 Nov 2023 1021

Înalta Curte a decis! Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu rămâne la Tribunalul Constanța!

23 Nov 2023 854

S-a cerut falimentul SC Xenoti SRL, firmă ce deține Hotelul Flora, din Mamaia! Iată decizia Tribunalului Constanța!

08 Nov 2023 1369

Curtea de Apel Constanța a suspendat intrarea în insolvență a companiei Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul - Sucursala Năvodari

01 Nov 2023 1085