Evaziune fiscală de 10 milioane de dolari Procurorii DIICOT au finalizat o anchetă de amploare, declanşată la Constanţa

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală au finalizat ancheta într-un dosar în care statul ar fi fost prejudiciat cu 10 milioane de dolari. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul ar fi fost creat prin activitatea infracțională a unei grupări formate din cetăţeni de naționalitate chineză și română. Cazul a fost instrumentat împreună cu polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul IGPR.

Cercetările au început la sesizarea procurorilor DIICOT Constanţa

Ancheta în acest caz a fost declanșată în data de 28 noiembrie 2011, când procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Constanţa s-au sesizat din oficiu cu privire la existenţa pe teritoriul României a unui grup structurat infracţional, din care făceau parte cetăţeni de naţionalitate chineză și română. Membrii grupării aveau funcţii de asociaţi şi administratori ai unor societăţi comerciale cu personalitate juridică română.
 
Pe parcursul cercetării penale, Ministerul Finanțelor Publice, prin ANAF, a sesizat cu privire la faptele de evaziune fiscală săvârșite de aceleași persoane de cetățenie chineză, prin intermediul mai multor societăți comerciale care activau pe teritoriul României și care. în mod fictiv, au înregistrat în contabilitate facturi fiscale provenite de la societăți comerciale tip „fantomă“, în scopul măririi cheltuielilor efectuate și, implicit, al diminuării taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat. În lumina acestor fapte, cazul a fost preluat de Structura Centrală a DIICOT.
 
Procurorii DIICOT - Structura Centrală au administrat probele față de Chen Zhenfeng, Tao Lijuan, Cai Jianwu, Zheng Hongqing şi Gong Qingying, existând suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2010, au inițiat constituirea grupului infracțional organizat la care, ulterior, au aderat inculpații Joiman Daniel, Joiman Doina Verginica, Joiman Maria Magdalena și Alexe Robert.
 
Procurorii susţin că membrii grupării au desfăşurat o amplă activitate evazionistă, provenită din comercializarea produselor importate din China - textile, încălţăminte, articole de uz casnic şi de construcţie - activitate care, în perioada anilor 2010 - 2013, a avut ca urmare prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma totală de 33.759.510 de lei (aproximativ 10 milioane de dolari americani), reprezentând TVA și impozit pe profit.
 
În cauză, prin intermediul mai multor firme, precum SC Meitong Impex SRL, SC Jilin Consum Impex SRL, SC Meikui Intertrade SRL, SC Shishi City Taixiang Trade Co LTD, SC Dou Dou Import-Export SRL, SC Cristy Max Rom SRL, SC Adycomimpex Group 2004 SRL şi SC Marina Phoenix System SRL, cele nouă persoane cercetate au emis şi înregistrat mai multe facturi emise de societăţi de tip „fantomă“.
 
Prin rechizitoriul din data de 29 septembrie, procurorii DIICOT - Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a nouă inculpați, pentru săvârșirea, în forma autoratului și a complicității, a infracțiunilor de evaziune fiscală, grup infracțional organizat și spălare de bani.
 
În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului, o parte fiind recuperată în timpul urmăririi penale. Cazul a fost înaintat Tribunalului București.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cooperare polițienească Evaziune fiscală comisă de români, pe teritoriul Germaniei

11 Sep 2019 1627

România TV Sute de angajaţi ai Media Pro, aduşi în faţa anchetatorilor

26 Nov 2014 2306

Anchetă pornită de procurorii DIICOT Constanţa Un grup de cetăţeni chinezi şi români, trimis în judecată

30 Sep 2014 1831

Reacţia Irinei Schrotter după ce a intrat în vizorul DIICOT

24 Sep 2014 2798