Fostul şef al Casei de Cultură, cu interdicţie Trei afacerişti şi doi inspectori fiscali, cercetaţi în stare de libertate

Lilian Ştefan, Nusret Yucetaş şi Filip Ion Pop (şef al Casei de Cultură din Constanţa în perioada 23 iulie 1993 - 22 iunie 2002), suspectaţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Constanţa că fac parte dintr-un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni din sfera macro-criminalităţii economico-financiare, rămân în libertate. Certaţi în acelaşi dosar, inspectorii fiscali Mioara Gache (fostă Jagura) şi Nicoleta Mitrică (fostă Butan, fostă Alexandru), nu au nicio interdicţie. În faţa judecătorilor, cei cinci inculpaţi nu au dorit să ofere alte declaraţii.
 
Vineri, procurorii DIICOT i-au prezentat Tribunalului Constanţa, cu propunere de arestare preventivă, pe Lilian Ştefan, Nusret Yucetaş şi Filip Ion Pop, Mioara Gache (fostă Jagura) şi pe Nicoleta Mitrică (fostă Butan, fostă Alexandru). Completul de judecată prezidat de magistratul Monica Laura Tănase, din cadrul Tribunalului Constanţa, a respins propunerea de arestare formulată de DIICOT. Astfel, cei cinci au fost puşi în libertate fără a avea interdicţie. Nemulţumiţi, procurorii au atacat cu recurs decizia Tribunalului, cauza ajungând astfel în atenţia judecătorilor Curţii de Apel Constanţa. Ieri, completul de judecată C 1 Urgenţă, prezidat de magistratul Eleni Cristina Marcu şi format din judecătorii Maria Uzună şi Marius Damian Mitea, din cadrul ultimei instanţe precizate, a admis recursul formulat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Constanţa.

Drept urmare, afaceriştilor Lilian Ştefan, Filip Ion Pop şi Nusret Yucetaş li s-a impus să nu părăsească judeţul Constanţa fără încuviinţarea instanţei, pe o perioadă de 30 zile, de la data de 4 decembrie la data de 2 ianuarie 2014 inclusiv. Conform minutei judecătoreşti, pe durata măsurii obligării de a nu părăsi localitatea, inculpaţii sunt obligaţi să se prezinte la organul de urmărire penală sau, după caz, la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi, să se prezinte la organul de poliţie din raza teritorială unde locuiesc - Poliţia Municipiului Constanţa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi. De asemenea, cei trei nu au voie să îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme, să nu se apropie de martorii şi coinculpaţii din cauză şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect. Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.
 
„Rambursare de TVA”
 
Conform oficialilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, persoanele cercetate sunt suspectate că au obţinut importante beneficii financiare ilicite, prin efectuarea de operaţiuni comerciale şi financiar-contabile fictive. Potrivit anchetatorilor, mecanismul folosit era următorul: „membrii grupării, cetăţeni români, turci şi moldoveni, au înregistrat în evidenţele contabile ale unui număr de patru societăţi comerciale pe care le controlau vânzări succesive de utilaje industriale, atestând în mod fictiv exportul acestora în Republica Moldova şi solicitând rambursarea TVA-ului aferent acestor operaţiuni”. „Sumele de bani rezultate din operaţiunile fictive ajungeau în conturile unei societăţi comerciale intermediare controlate de învinuiţi şi erau retrase în numerar de către membrii grupării. Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este estimat la suma de aproximativ 1.000.000 de euro”, conform DIICOT.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Basconslux Rom SRL Autorizație de construire pentru lucrări efectuate fără documente de la Primăria Constanța

09 Dec 2023 1072

Basconslux Rom SRL, certificat de urbanism pentru lucrări efectuate fără autorizație de construire, la Constanța

30 Nov 2022 1674

Fostul director al uneia dintre cele mai importante instituţii de cultură din Constanţa a fost condamnat

25 Aug 2018 6362

Trei afacerişti şi doi inspectori fiscali, trimişi în judecată de DIICOT Constanţa. Dosarul, amânat

28 Mar 2018 2808