Gabriela Andriţoiu, aleasă pentru expertiza imobiliară din Dosarul Retrocedărilor din Constanţa (rechizitoriu)

La termenul de ieri a fost adus şi Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, cercetat în prezent în stare de arest preventiv într-un alt dosar

Dosarul Retrocedărilor din Constanţa a primit, ieri, al 72-lea termen de judecată. Corina Cornelia Dăescu, din Curtea de Apel Bucureşti, instanţă învestită cu soluţionarea cauzei încă din luna octombrie 2008, a stabilit noul termen pentru data de 26 iunie. Ieri, judecătoarea Dăescu a constatat că expertul desemnat să efectueze expertiza imobiliară în acest dosar (Anca Florina Costache) a intrat în concediu medical prelungit. În aceste condiţii, Curtea de Apel Bucureşti a ales un nou expert, în persoana Gabrielei Andriţoiu.
 
Conform unor surse avocăţeşti, de expertiza topo-cadastrală s-a ocupat Marian Chiriţoiu, iar cea geologică-geotehnică ar fi fost realizată de Mădălin Cornel Văleanu. Aşa cum arătam şi mai sus, expertiza imobiliară va fi realizată, în prezenta cauză, de Gabriela Andriţoiu. De menţionat că, în şedinţa din data de 18 noiembrie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au formulat o cerere privind renunţarea la efectuarea expertizei geologico-geotehnice, solicitarea fiind respinsă de instanţa de judecată. Dosarul mai sus precizat a fost instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care, la data de 28 octombrie 2008, au dispus trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu „restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (dintre care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa)“.

Cereri de restituire

În rechizitoriul întocmit, care poate fi citit accesând secţiunea „Documente“, procurorii susţin că, „în perioada noiembrie 2002 - iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul“.

Terenuri bune pe bani puţini

„În mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată - aproape un milion de metri pătraţi. Au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice. Persoanele îndreptăţite la restituire au fost determinate, după trecerea unor perioade de timp îndelungate, de 2 până la 3 ani, ori să-şi vândă drepturile succesorale, ori să vândă terenurile în cauză, pentru sume de bani ce reprezintă mai puţin de 1% din valoarea terenurilor la care au fost obligate să renunţe. În final, aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor cărora le-au fost predestinate cu mult înainte de soluţionarea cererilor de restituire“, conform rechizitoriului.

52.471 de metri pătraţi, situaţi în Parcul Tăbăcărie

„Pentru atingerea scopului infracţional urmărit, majoritatea terenurilor atribuite pe alte amplasamente, în echivalent valoric, au fost subevaluate, unele la preţuri de zece ori mai mici decât preţurile reale. Concret, între aceste terenuri figurează: terenul în suprafaţă de 27.000 mp pe care s-a construit Parcul de distracţii acvatice Aqua Magic de către firma Aqualand (la care unul dintre acţionarii principali este Popa Basarab, vărul primarului Mazăre Radu Ştefan), terenul în suprafaţă de 8.307,78 mp, situat în zona Căpităniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajuns în proprietatea familiei Mazăre (primarul, mama şi fratele), terenul în suprafaţă de 52.471 mp, situat în Parcul Tăbăcărie, nu a fost restituit în natura celor îndreptăţiţi, ci firmei cesionare Holland Development Group SA (la care acţionar şi administrator este Sandu Bogdan Gabriel, iar acţionar principal, prin firma Millenium Global Development, este Ionescu Valentin Gheorghe), care a plătit pentru drepturile succesorale un preţ de 100 de ori mai mic decât cel real“, a mai arătat DNA la momentul trimiterii în judecată, octombrie 2008.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.