Judecătorul, condamnatul şi „atenţia“ din punga de cadouri Ciprian Moraru, din Constanţa, ar fi încercat să-i dea bani magistratului Stan Mustaţă (document)

„Mustaţă Stan i-a indicat să dea banii grefierului Curea Mariana, iar Moraru Ciprian a pus banii într-o pungă de cadouri cu care grefierul a părăsit încăperea”
 
Azi, judecătorul Stan Mustaţă, fostul şef al Secţiei 1 penale din Curtea de Apel Bucureşti, află dacă rămâne în arest ori dacă va fi cercetat în stare de libertate. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl acuză pe magistrat de: constituire a unui grup infracţional organizat, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, de şase infracţiuni de luare de mită şi de o infracţiune de trafic de influenţă. Stan Mustaţă a fost arestat preventiv de Curtea de Apel Bucureşti şi a atacat, cu contestaţie, încătuşarea sa, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Potrivit referatului propunerii de arestare, judecătorul Mustaţă ar fi fost interceptat de procurori în timp ce discuta cu mai multe persoane, printre care şi un constănţean osândit la şapte ani de închisoare, despre un dosar aflat în prezent pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. În această cauză au fost judecate şi condamnate, în primă instanţă, mai multe persoane din Constanţa.
 
Conform referatului propunerii de arestare a judecătorului Mustaţă, pus la dispoziţie de luju.ro, pe data de 5 martie, „Stan Mustaţă, Curea Mariana, Moraru Ciprian (n.r. din Constanţa), Alexandru Florian şi Boraciu Ion s-au întâlnit în biroul celui ultim menţionat, situat în Bucureşti, şoseaua Colentina, pentru a discuta, printre altele, despre dosarul penal în care Moraru Ciprian a fost condamnat la pedeapsa de 7 ani de închisoare“. Conform sursei mai sus precizate, „Buraciu Ion şi-a exprimat părerea asupra soluţiei care ar putea fi pronunţată cu prilejul judecării apelului - «Nu te achită în dosarul ăsta nici... (cuvânt obscen)...!», fiind aprobat de Mustaţă Stan: «Nu achitare»“. „În continuare, Boraciu Ion a sugerat că hotărârea favorabilă care ar putea fi pronunţată faţă de Moraru Ciprian este condamnarea cu suspendarea executării pedepsei. În condiţiile în care Moraru Ciprian a protestat faţă de o posibilă condamnare a sa, Mustaţă Stan şi-a exprimat opinia: «...(neinteligibil)... ce zici, că zece mii de la (neinteligibil)... ăla cică n-a făcut nicio faptă. A participat şi el. Dar nu la Gabi e aiurea... (neinteligibil)... da' nu e a lui. N-are în cont niciun leu. I-a sechestrat bunurile... hăi, mă, dă-o-ncolo». «Sunt nebuni şi ăştia şi... aia e o dementă! S-o-ntrebi dacă îi dau lor, să mor dacă îi dau...»“, conform luju.ro.
 
Condamnat la nouă ani de închisoare
 
„Din discuţie a rezultat că persoana la care s-a referit judecătorul Mustaţă Stan ca fiind Gabi este Ciupercă Gabriel, coinculpat în dosarul nr. 40782/3/2012, condamnat la nouă ani de închisoare şi cu privire la care Tribunalul Bucureşti a dispus sechestrarea bunurilor până la concurenţa sumei de 3.000.000 de euro. În cadrul aceleiaşi conversaţii, Boraciu Ion a demonstrat că era la curent cu situaţia inculpatului Ciupercă Gabriel. «Ăla n-are nimic pe numele lui! Da' trei milioane i-a pus să dea...». În finalul discuţiei, Moraru Ciprian a scos din buzunarul drept al pantalonilor un teanc de bancnote şi s-a apropiat de judecătorul Mustaţă Stan, încercând să-i înmâneze acestuia suma de bani. Mustaţă Stan i-a indicat să dea banii grefierului Curea Mariana, iar Moraru Ciprian a pus banii într-o pungă de cadouri cu care grefierul a părăsit încăperea“, se arată în referatul procurorilor. Anchetatorii mai susţin că Ion Boraciu i-ar fi spus lui Moraru că, prin intermediul unei persoane, poate interveni pe lângă judecătorul Viorica Costiniu, investită în compunerea completului de judecată C 8A al Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a II-a penală, care urma să judece apelul în dosarul nr. 40782/3/2012, în vederea obţinerii unei soluţii favorabile.
 
Lista
 
Constănţenii Gabriel Ciupercă şi Ciprian Moraru au fost trimişi în judecată, spun surse apropiate anchetatorilor, alături de mai multe persoane, fiind acuzaţi de falsificare de carduri bancare şi retragere nelegala de sume de bani din conturile cetăţenilor străini. Conform portalului instanţelor de judecată, pe data de 19 decembrie 2013, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe Ciupercă şi pe Moraru. Cei doi au fost deferiţi justiţiei alături de Ion Murgui, Constantin Cristian Dinescu, Gabriel Becheanu, Robertino Mario Sacheti, Alin Marian Carstea, Florian Anton, Cristian Dan Zagavii, Gabriel Becheanu, Marius Constantin Barbulescu, Marian Brescan şi Otto Liviu Chepcel. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti, cauza fiind repartizată completului de judecată C8A. Dosarul a fost deschis de judecători ieri, însă până la închiderea ediţiei print, judecătorii nu luaseră vreo decizie în prezenta cauză.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Avocatul Poporului a verificat situația fostului judecător Stan Mustață, decedat în timpul detenției. Ce nereguli au fost constatate

07 Sep 2018 1822

A murit unul dintre cei mai cunoscuţi judecători din România! A analizat Dosarul Retrocedărilor din Constanţa

10 Aug 2018 3106

Anchetă a Administrației Naționale a Penitenciarelor după decesul fostului judecător Stan Mustață

09 Aug 2018 1454

Fostul judecător Stan Mustaţă a murit în urma unui infarct miocardic. Fostul magistrat se afla în închisoare pentru luare de mită

09 Aug 2018 1979

Veste proastă pentru unul dintre foştii judecători ai Dosarului Retrocedărilor din Constanţa!

26 Oct 2017 3411

Opt ani de închisoare pentru unul dintre foştii judecători ai Dosarului Retrocedărilor din Constanţa. Acum solicită revizuirea

04 Sep 2017 3368

Fostul judecător Stan Mustață, condamnat definitiv la 8 ani și jumătate de închisoare

11 May 2016 2162

Interceptările SRI, menţinute în dosarul lui Stan Mustaţă! I-a judecat pe Radu Mazăre şi pe Nicuşor Constantinescu

15 Apr 2016 4172

Fragmente din filajele DNA în dosarul judecătorului Mustaţă, audiate, în şedinţă publică

27 Dec 2015 2953

Ce a decis Curtea Supremă în dosarul judecătorului Stan Mustaţă, condamnat la un deceniu de puşcărie

08 Dec 2015 2657

A băut o cafea cu Traian Băsescu Fostul judecător din Dosarul Retrocedărilor cere să vadă cum l-a filat DNA

16 Oct 2015 4489

Unul dintre foştii judecători ai Dosarului Retrocedărilor din Constanţa, veste bună de la Curtea Supremă

12 Aug 2015 2401

Veste bună pentru Stan Mustaţă, fostul judecător al Dosarului Retrocedărilor din Constanţa

11 Aug 2015 2464

Pe mâna cui a intrat Stan Mustaţă, fostul judecător al Dosarului Retrocedărilor din Constanţa

14 Jul 2015 5815

I-a judecat pe greii Constanţei Magistratul care a băut cafea cu Traian Băsescu a luat peste un deceniu de temniţă (rechizitoriu + document)

25 Apr 2015 3327