„Lucrat“ de Sorin Constantinescu, şeful DNA Constanţa Cât a luat fostul general al învăţământului din Tulcea (rechizitoriu)

Trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa, pentru instigare la abuz în serviciu, Dumitru Damian, fostul inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea, a fost condamnat. Dosarul a fost instrumentat de Sorin Constantinescu, procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa.
 
Dumitru Damian a luat doi ani şi trei luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Fostului şef al Inspectoratului Școlar Judeţean Tulcea i s-a impus să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de probaţiune Tulcea. Dumitru Damian a fost pus să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 80 de zile, constând în activităţi educaţionale specifice învăţământului de masă - gimnazial, liceal, profesional, învăţământului special, programe de alfabetizare şi de recuperare şcolară („A doua şansă“), activităţi de evaluare informare, consiliere, asistenţă educaţională şi psihopedagogică, orientare şcolară şi profesională.
 
În cauză au mai fost deferite Justiţiei şi condamnate Mariana Gabi Costache, profesor corector în cadrul examenului de Bacalaureat - sesiunea august 2014, acuzată de abuz în serviciu (doi ani şi trei luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere), şi Greta Gianina Samoilă, profesor corector în cadrul examenului de Bacalaureat - sesiunea august 2014, bănuită de abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale (doi ani şi şapte luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere).
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „la data de 30 august 2014, inculpatul Damian Dumitru, în calitate de Inspector şcolar general al Inspectoratului Școlar Judeţean Tulcea, încălcând-şi atribuţiunile de serviciu de preşedinte al Comisiei judeţene de examen Tulcea, a determinat-o pe inculpata Costache Mariana Gabi, profesor corector la disciplina Geografie în cadrul examenului de Bacalaureat - sesiunea august 2014 - desfăşurat în municipiul Tulcea, să acorde nota 8 pentru lucrarea la disciplina Geografie a unei candidate, persoană care inserase, în prealabil, în cuprinsul lucrării, semne distinctive pentru recunoaşterea identităţii sale“.
 
„Aceeaşi solicitare a inculpatului Damian Dumitru a ajuns şi la cunoştinţa inculpatei Samoilă Greta Gianina, primul profesor corector, care a modificat personal răspunsurile candidatei, în aşa fel încât acesteia din urmă să îi poată fi acordată nota 8. Prin aceste acţiuni, inculpaţii au provocat o vătămare a intereselor legitime ale unităţii de învăţământ care organiza examenul, respectiv de a înregistra rezultate corecte, precum şi un folos necuvenit candidatei, constând în obţinerea nemeritată a unei note superioare la disciplina Geografie, cu consecinţa promovării examenului de Bacalaureat“, se mai arată în rechizitoriu.
 
Pedepsele aplicate de Tribunalul Tulcea au fost atacate la Curtea de Apel Constanţa.
 
Citeşte şi 
 
Dezvăluim un secret bine păzit!
Cum l-a „lucrat“ şeful DNA Constanţa pe generalul învăţământului din Tulcea (document)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Iată de ce a fost delegat Mihai Stanciu procuror șef al DNA Constanța! (DOCUMENT)

08 Mar 2024 3307

Procurorul Sorin Constantinescu, fost șef al DNA Constanța, părăsește sistemul prin pensionare

28 Feb 2024 617

Situație fără precedent la DNA Constanța! Cinci procurori vor să părăsescă structura teritorială

28 Feb 2024 1240

Ședință cu „greutate“, azi, la CSM! Mihai Alexandru Stanciu, șeful Parchetului Judecătoriei Constanța, propus să preia comanda DNA Constanța

05 Feb 2024 3375

Dosar DNA Constanța Bogdan Dumitru Dumitrașcu, fostul director general adjunct al APIA, condamnat definitiv! (MINUTĂ+DOCUMENT)

19 Jan 2024 1282

DNA Constanța cere, la Înalta Curte, rejudecarea dosarului Combat Press!

17 Oct 2023 1042

DNA Constanța intră tare la vârful APIA! (RECHIZITORIU)

01 Feb 2022 1949

Referat propunere de arestare DNA Constanța Unde ar fi primit mită Bogdan Dumitrașcu, adjunctul APIA (DOCUMENT)

19 Jan 2022 2565

Închis la cererea DNA Constanța Adjunctul APIA – Aparatul Central a contestat mandatul de arestare! Ar fi vrut arest la domiciliu

24 Dec 2021 1661

Denunț la Constanța Numărul 2 pe țară de la APIA, prins în flagrant delict de DNA Constanța. S-a declarat nevinovat!

23 Dec 2021 2615

Ultima oră! Decizia Tribunalului Constanța privind arestarea adjunctului APIA, anchetat de DNA Constanța

22 Dec 2021 2068

Flagrant delict Numărul 2 pe țară de la APIA, reținut de procurorii DNA Constanța! De ce l-au încătușat

22 Dec 2021 2191

Inculpați, Decebal Făgădău și Marcela Enache Dosarul terenurilor din Portul Tomis, azi primul termen la Tribunal! Gabriel Mustaţă nu ar fi vrut să judece procesul!

24 Sep 2021 2703

Sfârșit de an neplăcut pentru foștii primari ai Constanței Radu Mazăre trimis în judecată pentru vânzarea unor terenuri în Mamaia, iar Făgădău pentru terenuri din Portul Tomis

31 Dec 2020 3231

Dosar la DNA Falimentul Clubului de Volei Municipal Tomis Constanta, amânat pentru la anul

24 Dec 2020 1879