Moment istoric la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu Avioane invizibile F22 Raptor, în premieră pe tărâm românesc (galerie foto + video)



Două avioane F 22 Raptor au aterizat, ieri, pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa, în cadrul exerciţiului Atlantic Resolve. Astfel, în premieră naţională, avioanele F 22 Raptor au aterizat pentru prima dată în România, în baza militară Mihail Kogălniceanu.
 
Acestea sunt avioane de luptă de generaţia a V-a, cu un singur loc, cele mai moderne, şi sunt invizibile pe radar. Au fost produse până în 2011 şi au intrat în exploatare în 2005. Costul unui avion este de 150 de milioane de dolari. Au două motoare. Sunt avioane superioare de luptă. Au fost construite 198 în total, iar operaţionale sunt 187. Fiecare avion are un singur pilot. De asemenea, tot în cadrul evenimentului, a aterizat şi un KC135 - avion-cisternă.
 
La această întâlnire au participat atât oficiali ai armatei SUA, cât şi oficiali români, printre care şeful Statului Major, general Nicolae Ciucă, sau ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm.
 

„În nume personal, cât şi în numele ministrului Apărării Naţionale, doresc să urez bun venit piloţilor celor două avioane F 22 Raptor. De asemenea, vreau să mulţumesc pentru decizia luată ca astăzi să avem posibilitatea să găzduim acest eveniment foarte important. Nu se întâmplă foarte des ca avioane F22 să aterizeze pe un aeroport militar în România. Este pentru prima dată. A fost o decizie care se înscrie în derularea parteneriatului strategic pe care ţara noastră îl are cu Statele Unite şi, de asemenea, este o activitate care se înscrie în ansamblul măsurilor de asigurare ce au fost stabilite în urma summitului desfăşurat în Ţara Galilor.
 
Am putut să constatăm, de-a lungul anului trecut şi anului precedent, 2014, o serie întreagă de activităţi de pregătire şi de instrucţie prin care s-a mărit întărirea nivelului de interculturalitate. Activitatea de astăzi vine să demonstreze nivelul la care parteneriatul strategic şi măsurile stabilite pentru ridicarea capacităţii operaţionale a NATO a ajuns, la nivelul forţelor aeriene. Această activitate va contribui decisiv la planul de activităţi de instruire în comun atât în plan bilateral, cât şi în plan aliat“, a declarat generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General.

„F22 este cel mai avansat avion din lume“



Cele două avioane de vânătoare au părăsit ţara noastră tot în cursul zilei de ieri. Exerciţiile cunoscute sub numele de „Operation Atlantic Resolve“ reprezintă angajamentul militar american de securitate colectivă cu NATO şi ţările din Europa de Est în raport cu Rusia, după izbucnirea conflictului din Ucraina în 2014.
 

„Una dintre priorităţile pe care le am este să îmbunătăţesc securitatea în cele două ţări ale noastre: SUA şi România. F22 este cel mai avansat avion din lume. Este prima vizită a acestuia în sud-estul Europei şi se află astăzi aici, în România. Şi de ce în România? Pentru că SUA se bucură de o foarte bună colaborare cu România“, a declarat ambasadorul SUA la București, Hans Klemm.

 
El a amintit că cele două state au un parteneriat puternic şi în ceea ce priveşte teatrele de operaţii îndepărtate, cum ar fi cele din Kosovo şi Bosnia, în trecut, şi teatrul de operaţii din Afganistan, în prezent.
 
Trupele americane vor aduce echipamente moderne suplimentare pentru a înlocui stocurile actuale şi a le utiliza în viitoarele exerciţii militare cu ţările participante la „Operation Atlantic Resolve“, exerciţii multinaţionale care au loc în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Bulgaria și Ungaria.

„Un avion de generaţie cinci aterizează pe pământ românesc“



Prezent la ceremonie a fost şi general-maior Laurian Anastasof, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene.
 

„Un moment istoric extrem de important pentru noi. Un avion de generaţie cinci aterizează pe pământ românesc. Generaţie cinci însemnând invizibilitate, super-croazieră, super-manevrabilitate. Caracteristici generice care, de fapt, determină ca acest tip de aeronavă să fie imbatabil în câmpul de luptă. Generaţie cinci către care putem accede numai trecând prin avioane de generaţie patru. Lucru pe care îl facem cu avioanele F16, un pas obligatoriu pentru noi în îndeplinirea unei concepţii“, a precizat general-maior Laurian Anastasof, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene.

 

El spune că niciun avion rusesc nu s-a apropiat de spaţiul nostru aerian. General-maior Laurian Anastasof a mai precizat şi faptul că armata română a ridicat de patru ori avioane militare de la sol din cauza piloţilor ruşi care s-ar fi apropiat prea tare de spaţiul aerian al României, dar fără a-l încălca.
 
Piloţii avioanelor, Rob Morgan și Daniel Lehoski, au declarat că pentru ei este o onoare să fie aici în România, „un aliat important”.








Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

După ce au fost la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, avioanele invizibile F22 Raptor au aterizat în Lituania

27 Apr 2016 2496