„Ordonanţa de urgenţă a noilor securişti“ face pui la Constanţa Procurorii constănţeni aplică principiul „follow the money“

Mult-blamatul, însă necesarul - în opinia unora - articol din Codul de procedură penală prin care anchetatorii pot cere acces la tranzacţiile financiare ale unei persoane face pui şi la Constanţa. Numai în această vară, procurorii de la malul mării au solicitat instanţei aprobare pentru verificarea operaţiunilor financiare ale mai multor suspecţi. În fiecare caz de până acum, judecătorii au răspuns pozitiv solicitărilor anchetatorilor de a urmări firul banilor.
 
Denumit, poate pe nedrept, „ordonanţa de urgenţă a noilor securişti“, articolul 146, indice 1, din Noul Cod de Procedură Penală, intitulat „obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane“, a iscat valuri după valuri de nemulţumiri în rândul purtătorilor de robă ale apărării şi nu numai. Cu toate acestea, procurorii au început să se adreseze tot mai des instanţei de judecată, pentru a solicita accesul la tranzacţiile financiare ale diferitelor persoane mconsiderate suspecte în diversele dosare penale.
 
Principiul american „follow the money (urmăreşte banii)“ pare să se încetăţenească tot mai mult şi la noi, în Constanţa, unde anchetatorii încep să ia în serios treaba cu urma banilor, pentru a depista fărădelegile. În acest sens, mai multe dosare având ca obiect „obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane“ au fost înregistrate la Tribunalul Constanţa. De fiecare dată, instanţele de judecată şi completurile învestite să soluţioneze cererile procurorilor le-au îngăduit acestora din urmă accesul solicitat la operaţiunile financiare considerate suspecte. De menţionat că, până în prezent, solicitări de acest gen au venit din partea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, dar şi din partea anchetatorilor Serviciului Teritorial Constanţa al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
 
Deşi opiniile în mediul avocăţesc au fost mai degrabă vehemente, fiind înfierat acest articol din lege drept o metodă securistă care nu are ce căuta într-un stat democratic, de partea cealaltă, anchetatorii spun că, în anumite cazuri, urmărirea banilor este necesară, întrucât în urma marilor fraude economice (şi nu numai), banii iau drumul offshore-urilor din străinătate, iar procurorilor le este îngreunată munca, întrucât se pot pierde date importante în depistarea tuturor persoanelor ce iau parte la scamatorie. În plus, statul român rămâne cu buza umflată şi cu prejudiciul nerecuperat.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

fani

12 Aug, 2016 09:21

Este calea prin care se poate amana in mod " placut" si la nesfarsit un dosar ! In loc sa lamureasca rapid jaful facut cu acte si unde probele exista sub nasul procurorilor.Aceste dosare insa nu vor porni pentru simplul motiv ca nu s-ar desfasura in mod "placut".Exemple recente : carosabilul zonei peninsulare NU are dalele din granit ci din ciment ordinar(diferente de pret de 6-10 ori),sute de tone de cupru electrolitic pur al "firelor de cale" avand sectiunea de 80 si 100 mm patrati , ce alimentau tramvaiele si troleibuzele (fiind pur nu se putea vinde ca material neferos recuperat ,valoarea lor depasea atunci si acum 10 milioane de euro)....si multe,multe altele care arata de ce orasul arata deplorabil.

Articole asemanatoare

Horoscop pentru vineri, 29 martie 2024. Sunt multe provocări în plan amoros pentru una dintre zodii

29 Mar 2024 179

Consiliul Local Municipal Constanța votează prima rectificare bugetară din acest an Se iau bani de la învățământ, protecția mediului și dezvoltare și se dau la asistență socială, cultură, recreere și religie!(DOCUMENT)

26 Mar 2024 609

Horoscop pentru vineri, 15 martie 2024. Provocările zilei vin din partea prietenilor

15 Mar 2024 666

Florin Salam, reținut pentru 24 de ore pentru înșelăciune. Detalii din anchetă (VIDEO)

14 Mar 2024 882

DGABuzău/Asistentă medicală reținută pentru trafic de influență

12 Mar 2024 306

Statele Unite ale Americii cer Ministerului Justiţiei din România extrădarea unui bărbat din Constanța (MINUTĂ)

11 Mar 2024 978

Primăria Constanța anunță procedura de selecție de proiecte din domeniile cultural, sportiv, tineret și social. Câți bani au fost alocați pentru 2024?

11 Mar 2024 562

Creditul rapid nebancar ca soluție de compromis

11 Mar 2024 341

Constanța Doi bărbați căutați de autoritățile din SUA pentru fraudă și spălare de bani, reținuți

08 Mar 2024 627

Flagrant! Autopsier prins când primea 600 de lei pentru cosmetizarea și îmbălsămarea unei persoane decedate

08 Mar 2024 772

Percheziții în mai multe județe, într-un dosar de înșelăciune și spălarea banilor Persoanele cercetate s-ar fi angajat să comercializeze cereale către o societate comercială din Constanța (FOTO)

06 Mar 2024 484

Înmatricularea vehiculelor se va putea realiza online, din acest an

03 Mar 2024 511

Horoscop pentru duminică, 03 martie 2024. Privește atent la relațiile cu ceilalți!

03 Mar 2024 1003

Horoscop pentru sâmbătă, 02 martie 2024. Se întrezăresc cheltuieli importante pentru una dintre zodii

02 Mar 2024 752

Horoscop pentru joi, 29 februarie 2024. Provocările zilei sunt legate de bani

29 Feb 2024 921