Patru morţi de ziua ISU Iată în ce stadiu se află cercetările din dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol! (galerie foto)



După tragedie au fost schimbaţi din funcţie: şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, colonel Viorel Jianu, prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, dar şi şeful Inspectoratului General de Aviaţie din MAI, Dorel Grădinaru

Procurorii Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie continuă cercetările specifice în dosarul accidentului aviatic din data de 15 decembrie 2014, când un elicopter SMURD, de tip EC 135, s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, din staţiunea Mamaia. Atunci, medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Harton, pilotul elicopterului, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, şi copilotul aparatului de zbor, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, şi-au pierdut viaţa în teribilul eveniment. Tragedia a avut loc pe data de 15 decembrie 2014, fix când Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ a împlinit zece ani de la înfiinţare. Au trecut 16 luni de la accidentul care a îndoliat România, iar la solicitarea cotidianului ZIUA de Constanţa, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie spun în ce stadiu sunt cercetările şi care sunt infracţiunile cercetate de către procurori.
 
„Împrejurările în care s-a produs accidentul aviatic din data de 15 decembrie  2014, pe lacul Siutghiol din staţiunea Mamaia, judeţul Constanţa, precum şi modul de acţiune al forţelor de intervenţie deplasate la faţa locului pentru salvarea victimelor fac obiectul cercetărilor într-o cauză penală aflată pe rolul Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie“, se arată într-un răspuns al Parchetului General al României remis redacţiei.
 
Mai departe, „în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale pentru infracţiunile de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Până în prezent, în cauză au fost audiate 111 persoane, din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Autorităţii Navale Române, Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, precum şi cetăţeni care au sesizat SNUAU 112 în legătură cu producerea catastrofei aviatice, care a avut loc la data de 15 decembrie 2014, sau care au putut oferi date referitoare la circumstanţele producerii acestui eveniment aviatic, respectiv cu privire la activităţile efectuate de către forţele de intervenţie deplasate la faţa locului pentru salvarea victimelor“, se mai arată în răspunsul Parchetului General.
 
Parchetul General a mai informat că s-a dispus efectuarea, de către Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici“ Bucureşti, a unei noi expertize medico-legale privind victima C.G.C.
 
Elicopterul SMURD, de tip EC 135, s-a prăbuşit în lacul Siutghiol la data de 15 decembrie 2014, fix în ziua în care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ împlinea zece ani de la înfiinţare. Aparatul se întorcea dintr-o misiune aero-medicală, după ce transportase un pacient la Spitalul Judeţean Constanţa.
 
După tragedie, viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea (la vremea aceea), a dispus schimbarea din funcţie a şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, colonel Viorel Jianu. La scurt timp a fost schimbat din funcţie şi prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, care era şi preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă. Tot după acest accident a fost schimbat şeful Inspectoratului General de Aviaţie din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Dorel Grădinaru.

Cum s-a intervenit  

Accidentul aviatic s-a produs în timp ce aeronava survola lacul Siutghiol. În ziua de 15 decembrie 2014, temperatura apei era de două grade Celsius.
 
Potrivit anchetatorilor, elicopterul nu îndeplinea condiţiile tehnice pentru a opera pe mare, nefiind dotat cu pilot automat şi baliză pentru semnalizare în caz de accident aviatic, ceea ce făcea inutilă utilizarea flotoarelor.

 
La ora 16.11, s-a primit primul apel la 112, care a anunţat că un elicopter SMURD s-a prăbuşit în lacul Siutghiol.
 
Din cauza condiţiilor de trafic, echipajele ISU au ajuns la locul evenimentului în aproximativ 15 minute.
 
(…)
 
La ora 16.31, după aproximativ 20 de minute de la momentul alarmării, se lansează prima barcă pneumatică de zece persoane pentru căutare-salvare a ISU, al cărei motor nu a pornit. Barca a fost oricum utilizată în intervenţie, cu ajutorul vâslelor.
 
La ora 16.45, este recuperată din apă prima victimă - dr. Laura Vizireanu - de către echipajul ISU din prima barcă; s-au început manevrele de resuscitare şi victima a fost transferată într-o barcă civilă cu motor, însoţită de un paramedic SMURD, care a continuat manevrele de resuscitare până la preluarea pe mal de către echipajul de ambulanţă. Personalul ISU din prima barcă rămâne la faţa locului, pentru a continua acţiunea de căutare-salvare.
 
La ora 21.18, este găsit de scafandrii ISU Constanţa copilotul Ginel Claudiu Crăcănel, la circa zece metri dreapta de locul unde ulterior a fost găsită carlinga, imobilizat în scaunul elicopterului, la adâncimea de patru metri, în condiţii de vizibilitate redusă.
 
La ora 21.30, copilotul Ginel Claudiu Crăcănel este adus la mal de către ISU Constanţa şi încep manevrele de resuscitare. La ora 21.47, copilotul este transportat la UPU Constanţa, unde ajunge la ora 22.00, sunt continuate manevrele de resuscitare, iar la ora 1.30 este declarat decedat.
 
La ora 23.45, este declarat decesul primei victime recuperate, dr. Laura Vizireanu.
 
La ora 23.50, este găsită a treia victimă, pilotul Petre Corneliu Cătuneanu, la aproximativ zece metri de carlingă. La ora 00.35, pilotul este adus în UPU, unde se declară decesul.
 
La ora 03.30, este găsită cea de-a patra victimă, asistenta Gabriela Claudia Harton, prinsă în centură în carlinga epavei. La 4.10, este transportată la mal, preluată de ambulanţă, aplicându-se manevrele medicale specifice, iar la ora 4.30, este adusă la UPU, unde se declară decesul.
 
La ora 4.10, se încheie operaţiunea de căutare - salvare şi se iau măsuri pentru conservarea locului faptei, în vederea continuării cercetării la faţa locului pe timpul zilei.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

15 decembrie 2014, accident aviatic în zona lacului Siutghiol Patru salvatori SMURD au murit. Cum s-a produs tragedia

15 Dec 2023 1621

Catastrofă în județul Constanța. Aeronave prăbușite. Cronologia accidentelor aviatice din Dobrogea (GALERIE FOTO)

04 Mar 2022 3277

Constanța Au trecut șapte ani de la tragedia de pe lacul Siutghiol. Un elicopter SMURD s-a prăbușit. Patru salvatori au murit

15 Dec 2021 6030

Colaborator al lui Nicușor Constantinescu și-a suspendat contractul cu CJ Constanța. A participat la proiecte controversate

10 Aug 2020 3012

Abuz în serviciu Nicușor Constantinescu, fostul președinte CJC, condamnat definitiv la patru ani de închisoare

10 Jul 2020 3052

Dosarul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol, azi în atenția judecătorilor din Constanța

11 Jun 2020 1650

Procesul privind dosarul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol a primit un nou termen

21 Mar 2020 2908

UPDATE 3Intervenție de urgență la Constanța. O mașină a căzut în lacul Tăbăcărie. În interior se află și un copil (galerie foto+video)

25 Feb 2020 18828

Dosarul celor patru salvatori SMURD morţi în lacul Siutghiol, clasat. Nu au fost formulate plângeri în procedura prealabilă (document)

21 Feb 2020 6011

Cazul elicopterului SMURD prăbuşit în Siutghiol rămâne la Constanţa

30 Dec 2019 2186

Cinci ani de la tragedia de pe lacul Siutghiol. Patru salvatori SMURD au murit în elicopter. Lista morţilor

15 Dec 2019 10233

Patru salvatori SMURD au murit Cazul elicopterului prăbuşit în Siutghiol, în atenţia judecătorilor de la Înalta Curte

03 Dec 2019 3230

Motivarea instanţei De ce a fost condamnat Nicuşor Constantinescu la patru ani de închisoare în dosarul elicopterului prăbuşit în Siutghiol

30 Aug 2019 2025

O nouă condamnare pentru Nicuşor Constantinescu. Dosarul are legătură cu elicopterul prăbuşit în lacul Siutghiol

09 May 2019 2464

Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul şef CJ Constanţa, condamnat în dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol

08 May 2019 6325