Pedofil si criminal Tistu, calaul copiilor sai si al sotiei

cap_1.jpgIndividul fusese achitat iniţial de acuzaţiile privind violarea copiilor

Ulterior, aceeaşi instanţă l-a condamnat la 12 ani de detenţie

Crimă înfiorătoare la Plopeni. Jan Tistu, de 43 de ani, bărbatul achitat, iar apoi condamnat de două instanţe pentru violarea propriilor săi copii, şi-a asasinat soţia. După ce i-a înfipt cuţitul în gât femeii, Tistu s-a dus glonţ acasă la sora sa, unde a mărturisit abominabila faptă. Apoi, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, individul s-a întors liniştit la domiciliu, unde a fost găsit de poliţişti.

Miercuri seara, în jurul orei 21.30, orbit de dorinţa de răzbunare şi ameţit de aburii alcoolului, Jan Tistu şi-a adus aminte de declaraţiile soţiei sale, Maria, care le-a povestit iniţial anchetatorilor despre abuzurile la care erau supuşi copiii săi de către tatăl lor şi soţul ei. Chiar dacă în instanţă femeia s-a răzgândit şi a retractat toate declaraţiile, fiind dispusă să mintă sub jurământ pentru a-l scăpa pe soţul ei de închisoare, Tistu nu a uitat şi nici nu a iertat niciodată faptul că din cauza declaraţiilor sale iniţiale a fost arestat timp de mai multe luni. Iar asta, cu atât mai mult cu cât, după rejudecarea dosarului său, individul a fost găsit vinovat de judecătorii Tribunalului Constanţa de acuzaţiile că şi-ar fi violat copiii. Instanţa l-a condamnat la 12 ani de închisoare, sentinţa fiind menţinută de Curtea de Apel Constanţa, care a respins ca nefondat apelul declarat de Tistu. Totuşi, bărbatul nu s-a resemnat cu faptul că va trebui să facă închisoare şi a atacat decizia, în recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

jean_tistu.jpgA povestit crima

Miercuri seara, toate amintirile legate de procesul său şi de implicarea soţiei în condamnarea sa i-au revenit lui Jan Tistu. Beat şi furios, acesta a început să-i reproşeze consoartei sale că l-a nenorocit. Pentru că femeia a avut curaj să-i dea replica, Tistu a pus mâna pe un cuţit de bucătărie cu lama de 12 cm şi i l-a înfipt în gât. Victima a fost lăsată pe pat, să zacă în propriul sânge. În cele din urmă, rănile au răpus-o pe femeie. În tot acest timp, copiii celor doi dormeau în camera din spate a casei. Aflat sub imperiul a ceea ce făcuse, individul s-a dus la sora sa şi i-a povestit cum şi-a ucis soţia. Apoi, a plecat liniştit spre casă, de parcă nimic nu se întâmplase. Imediat ce a aflat despre teribila crimă, sora lui Tistu a pus mâna pe telefon, a sunat la 112 şi l-a denunţat pe fratele ei. Poliţiştii l-au găsit pe călău acasă, într-o avansată stare de ebrietate. Cadavrul Mariei Tistu zăcea în continuare pe pat, în balta de sânge. Arma crimei a fost găsită pe un taburet, lângă pat. Jan Tistu a fost reţinut de anchetatori, pentru 24 de ore. În cursul zilei de ieri, el a fost prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile, fiind acuzat de omor calificat. Judecătorii au admis propunerea.

A spart biserica

Dincolo însă de acuzaţiile de viol aduse lui Tistu şi, mai nou, cele de omor calificat, este de menţionat faptul că individul nu este nici pe departe uşă de biserică. În adolescenţă, la 15 ani, el a fost condamnat la cinci ani pentru furt şi a fost închis într-un centru de reeducare a minorilor. Până să împlinească 18 ani, Tistu a mai comis alte două furturi, iar până în 2005, când a fost pus sub acuzare pentru violarea propriilor copii, avea deja încă cinci fapte penale pentru care primise condamnări cuprinse între doi ani şi patru ani şi opt luni. Printre faptele imputate lui Tistu se numără furturi, tâlhării şi violare de domiciliu. De altfel, individul este cercetat de poliţişti după ce a spart de trei ori biserica din Topalu. Potrivit declaraţiilor sale, în două din cele trei ocazii, a fost însoţit de consoarta sa. Prima dată, Tistu a spart biserica în noaptea de 31 iulie - 1 august 1998. În ceea ce priveşte acuzaţiile din 2005, pe 10 august 2005 a fost arestat preventiv sub acuzaţia că şi-a violat copiii. După patru luni însă el a fost eliberat, instanţa înlocuind măsura arestării preventive cu interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu. În februarie 2008, individul a fost prins în timp ce încerca să spargă sediul poştei din Plopeni, pentru a fura seiful. În noiembrie 2009, Jan Tistu a fost găsit vinovat de violarea propriilor copii, în acelaşi dosar în care iniţial fusese declarat nevinovat de completul prezidat de judecătorul Ciprian Coadă. A doua oară, Tribunalul l-a condamnat la 12 ani de închisoare, sentinţă confirmată de Curtea de Apel. În prezent, Jan Tistu este grav bolnav, suferind de TBC.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Universitatea Ovidius din Constanța angajează. Iată ce post este scos la concurs

29 Mar 2024 43

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa angajează biolog. Cine poate participa la concurs

29 Mar 2024 177

Angajări Constanța Post vacant la Școala Gimnazială Nr. 22 „I. C. Brătianu” Constanța

28 Mar 2024 841

Angajări Constanța Termoficare Constanța SRL angajează. Detalii

27 Mar 2024 582

Primăria Orașului Techirghiol, județul Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

26 Mar 2024 2426

Ședință CLM Constanța Aleșii locali vor aproba programul de acțiune destinat combaterii riscului de excluziune socială pentru 2024 (DOCUMENT)

25 Mar 2024 337

Centrul Militar Zonal Constanța angajează. Ce post este scos la concurs și cine poate participa

23 Mar 2024 833

Prefectul Silviu Coșa- „Viitorul energetic al Constanței este promițător“

22 Mar 2024 556

Locuri de muncă Constanța Școala Gimnazială nr. 1 Cuza-Vodă angajează îngrijitor

21 Mar 2024 503

Ce sărbătoare este în calendarul ortodox, la data de 21 martie 2024?

21 Mar 2024 1118

Huțucă (PNL) „NATO construiește cea mai mare baza militară din Europa în județul Constanța!"

19 Mar 2024 680

Locuri de muncă Constanța Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” scoate la concurs posturi vacante. Detalii

18 Mar 2024 857

Școala Gimnazială Nr. 29 ,,Mihai Viteazul’’ Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

18 Mar 2024 778

Grădinița cu Program Prelungit „Mugurel” Constanța angajeză. Iată postul vacant

18 Mar 2024 848

Postul Paştelui 2024 începe astăzi, 18 martie. Tradiții și obiceiuri românești

18 Mar 2024 1445