Podul de la Agigea se închide. Nu s-a găsit nicio alternativă Bola - „Mai presus de domnul premier nu este decât Dumnezeu” (galerie foto)

Circulaţia rutieră pe podul de la Agigea va fi închisă începând cu data de 1 octombrie, până pe 30 noiembrie. Până la acest moment, autorităţile locale nu au reuşit să-i determine pe specialiştii din capitală să nu închidă podul pentru efectuarea unor reparaţii complexe. Ieri, la sediul Prefecturii Constanţa a avut loc o şedinţă la care au participat atât primarii din sudul judeţului Constanţa, cât şi o parte dintre agenţii economici afectaţi de posibila închidere a podului. În speranţa că vor amâna sistarea circulaţiei pe tronsonul de drum mai sus precizat, primarii au întocmit un memoriu, document ce va ajunge azi pe masa primului ministru al României. Tot azi, premierul Victor Ponta va analiza şi nota informativă a CNADNR referitoare la propunerea de închidere a podului. „Mai presus de domnul premier nu este decât Dumnezeu”, conform prefectului judeţului Constanţa.     

Ieri, prin intermediul primului comunicat remis de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România de la începerea scandalului legat de închiderea podului de la Agigea, specialiştii bucureşteni au anunţat că reabilitarea bucăţii de drum face parte din Proiectul „Reabilitarea a 10 Poduri Strategice în Zona Dobrogea, Lot 3, Reabilitare pod pe DN 39, km 8+988 la Agigea” - Acord de împrumut nr. 33.391. Acesta a fost încheiat între Guvernul României şi BERD. „Constructorul lucrării este societatea Bilfinger Baugesellschaft m.b. H, Proiectantul şi Consultantul lucrării este Louis Berger Group Inc. Valoarea estimată a contractului este de 12.673.280 euro (fără TVA), valoarea certificată a lucrărilor la data de 24.09.2013 (conform ultimului certificat de plată) este de 3.588.742,65 euro (fără TVA). Valoarea lucrărilor mai sus menţionate este o valoare estimată, întrucât ordinele de variaţie prin care se va definitiva această valoare sunt în lucru la această dată. Valoarea lucrărilor va putea fi considerată finală numai după întocmirea ordinelor de variaţie şi negocierea preţului cu constructorul, dar şi după actualizarea preţurilor conform contractului”, conform CNADNR, care nu a menţionat nimic despre o posibilă închidere a podului. Chiar şi în eventualitatea în care podul va fi închis circulaţiei rutiere, prefectul judeţului Constanţa, Eugen Bola, a declarat că ambulanţele, maşinile de poliţie, cele ale pompierilor şi cele care aprovizionează cu mâncare spitalele din sudul judeţului vor traversa podul fără niciun fel de problemă.

Ca într-un teatru absurd
   

„Ca să fim iarăşi bine înţeleşi. Prefectul, preşedintele Consiliului Judeţean, orice alt funcţionar public din judeţul nostru nu poate nici să închidă, nici să deschidă podul. Acest atribut îi revine CNADNR-ului. Cei de acolo au hotărât să închidă acest pod, împreună cu institutul de proiectări IPTANA, cu constructorul Bilfinger şi consultantul tehnic Louis Berger Group. Autorităţile (n.r. locale) nu au fost înştiinţate. Eu am aflat joi seară, după ce şeful Poliţiei Rutiere a solicitat o viză pentru drumurile ocolitoare. Ca într-un teatru absurd. Care drumuri ocolitoare? Cele legate de pod. Care pod? Podul de la Agigea. Păi, de ce? Se închide. Într-o minută pe care am trimis-o la Ministerul de Interne s-a cerut ca podul să rămână în continuare în circulaţie până când celălalt pod, care este în prelungirea autostrăzii ce merge la Poarta 10 a Portului Constanţa, se va da în funcţiune. În felul acesta, traficul va fi preluat şi pe autostradă şi de celălalt pod nou şi vom putea să indisponibilizăm podul de la Agigea. (...) Specialiştii au spus că podul trebuie închis. Acum. Podul are un grad mare de uzură şi trebuie închis acum. Este necesară o intervenţie cât mai repede. (...) Mai avem o altă propunere. În apă să se intervină cu un element de sprijin al podului. Pentru consolidare”, a mai spus prefectul Bola. Un alt aspect care nu trebuie omis: ieri, la sediul Prefecturii s-a spus că o posibilă închidere a podului ar putea genera agenţilor economici pierderi însumate chiar şi la o sută de milioane de euro.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Vasile

24 Sep, 2013 23:49

Ce prevedea caietul de sarcini al licitației?Era prevăzută închiderea circulatiei pentru o perioada de timp? Dacă da exista acord al autorităților locale ?Sa se verifice de cei in drept,sa nu fim nimeni in fata incompetentei celor dela CNADR.Autoritatile locale sa se adreseze justiției dacă se face acest ABUZ.

Articole asemanatoare

Constănțeanul supărat Lipsa iluminatului public, în zona podului de la Agigea, un pericol pentru cetățeni. Ce spun autoritățile?

26 Feb 2024 920

UPDATE Intervenție de urgență pe Podul rutier de la Agigea! O persoană ar fi amenințat că se aruncă de pe pod (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Nov 2023 3253

Un accident a avut loc în Agigea! Intervin ambulanța și SMURD. Două victime, o femeie și un bărbat sunt transportați la spital

04 Oct 2023 3167

INFOTRAFIC Restricții de circulație pe DN 2A Lumina – Constanța și autostrada A4 Ovidiu-Agigea pentru efectuarea unor lucrări

18 Sep 2023 1243

Se construiește un pod feroviar și rutier între Portul Constanța și Constanța Sud - Agigea

07 Aug 2023 1133

UPDATE. Accident rutier cu victimă încarcerată pe autostrada A4! Intervine elicopterul SMURD (FOTO+VIDEO)

02 Jul 2023 7130

LIVE-VIDEO. Județul Constanța Două mașini implicate într-un accident rutier pe podul de la Agigea. Traficul, blocat în zonă (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 Feb 2023 12271

Ce lucrări sunt programate să înceapă la noul pod rutier de la Agigea! (DOCUMENT)

07 Feb 2023 4392

Trafic blocat pe DN 39, în apropiere de localitatea Agigea. Trei mașini implicate într-un accident

07 Aug 2022 2300

Atenție șoferi! Aglomerație pe Podul de la Ovidiu! (galerie foto+video)

06 Aug 2021 3521

Minune inginerească. Podul de la Agigea a fost inaugurat în urmă cu 38 de ani. De ce este remarcabil

19 Jun 2021 3056

Oficial de la IPJ Constanța. Noi informații despre accidentul rutier de pe podul de la Agigea

06 Jun 2021 3238

Investiție de peste 90.000 de euro Administrația Porturilor Constanța contractează servicii de monitorizare a senzorilor pentru podul nou de la Agigea

25 Feb 2021 3553

Infotrafic Restricții de circulație pe Autostrada A2 București- Constanța și A4 Ovidiu-Agigea

21 Jan 2021 2408

Transport agabaritic pe ruta Constanța-Podari

14 Sep 2020 2149