Posibile atingeri aduse judecătorilor şi procurorilor Nicuşor Constantinescu, azi, la Tribunalul Constanţa. Mâine, la CSM (rechizitoriu)

Judecătorul Lică Lucian, din Tribunalul Constanţa, va analiza, în această dimineaţă, solicitarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Constanţa de menţinere în stare de arest la domiciliu a lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa. Constantinescu se află sub această măsură preventivă atât în dosarul în care este judecat pentru subfinanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, cât şi în cel în care este cercetat pentru abuz în serviciu (trei infracţiuni, dintre care două în formă continuată), constituire a unui grup infracţional organizat, coruperea alegătorilor (două infracţiuni), conflict de interese (zece infracţiuni, dintre care cinci în formă continuată), dar şi pentru tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată.
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu (abuz în serviciu) - DNA Constanţa

 
Acuzaţiile care i se aduc lui Nicuşor Constantinescu
 
În altă ordine de idei, Consiliul Superior al Magistraturii va analiza, în şedinţa de mâine, Raportul Inspecţiei Judiciare nr. 1066/IJ / 658 / DIJ/263/DIP/2015 privind apărarea independenţei sistemului judiciar. Raportul mai sus precizat a fost efectuat la cererea CSM, pentru verificarea posibilei atingeri aduse independenţei Justiţiei, în ansamblu, respectiv a judecătorilor şi a procurorilor ce au avut de soluţionat cauza privindu-l pe Nicuşor Constantinescu, ca urmare a poziţiei publice a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) şi a Consiliului Judeţean Constanţa. În acest context, reamintim că, în urmă cu aproape un an, UNCJR a transmis un comunicat de presă în care anunţa că preşedinţii consiliilor judeţene din România, membri ai UNCJR, condamnă demersul procurorilor DNA de a cere arestarea preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

 „Anchetatori stalinişti“

„Este absolut inuman să ceri arestarea preventivă a unui cetăţean al României, fie el şi preşedinte al unui consiliu judeţean, care a fost supus unei intervenţii chirurgicale şi care acum se află în convalescenţă. Nicuşor Constantinescu a suferit o (...) (n.r. operaţie) asistată robotic Da Vinci cu (...) în data de 12 aprilie 2014, în timpul operaţiei fiind extrase (...). Pacientul se confruntă în prezent cu (...), care este normală după prostatectomie radicală şi poate avea o evoluţie imprevizibilă a recuperării. (...) O astfel de solicitare a DNA pune între paranteze/suspendă drepturile de care un cetăţean ar trebui să se bucure în România, iar atunci când procurorii solicită arestarea preventivă a unui convalescent cu o situaţie medicală precum cea mai sus menţionată, ne punem întrebarea dacă acelei persoane i se mai respectă dreptul la viaţă sau, de fapt, acea persoană este condamnată la moarte. Această atitudine a procurorilor DNA arată gradul de opacitate cu care aceştia au ajuns să trateze cauzele penale, la fel cum o făceau anchetatorii stalinişti din anii '50! UNCJR consideră existenţa DNA benefică, dar condamnă o astfel de abordare a procurorilor care, în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, anchetează persoana Nicuşor Constantinescu, şi nu fapte penale. Considerăm că, în secolul XXI, România nu mai are voie să genereze un nou caz «Vişinescu», aflat, de această dată, în simbria DNA, şi solicităm ca procurorii să respecte drepturile şi libertăţile cetăţenilor acestei ţări, atâta timp cât a fi bolnav nu a devenit încă o infracţiune legiferată de Codul Penal!“, se mai arată în documentul dat publicităţii de UNCJR.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecătorii Lucian Lică şi Viorica Lungu decid, azi, libertatea lui Nicuşor Constantinescu

02 Apr 2015 2908

Preşedintele suspendat, arestat la domiciliu Consiliul Judeţean Constanţa a adus atingere independenţei sistemului judiciar (rechizitoriu)

20 Mar 2015 1780

UPDATE 1. Prelungirea mandatului de arest la domiciliu Zi decisivă pentru şeful suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa (rechizitoriu)

19 Mar 2015 2141