Premieră în Constanţa Trei bărbaţi, arestaţi într-un dosar de „răzbunare pentru ajutorul dat justiţiei”



Anchetatorii susţin că acţiunea celor trei inculpaţi a fost una de răzbunare ca urmare a faptului că cele două persoane vătămate au dat declaraţii într-un dosar în care erau vizaţi doi foşti agenţi de poliţie


Nicolae Lupu, Lucian Dumitru şi Petrică Ghiban au ajuns în spatele gratiilor, fiind cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de răzbunare pentru ajutorul dat justiţiei, distrugere şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Conform purtătorului de cuvânt al Judecătoriei Constanţa, procuror Mihai Stanciu, de la intrarea în vigoare a noului Cod Penal, acesta este primul dosar de acest gen instrumentat la Constanţa, unde mai multe persoane sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „răzbunarea pentru ajutorul dat justiţiei”.

Potrivit procurorilor, în noaptea de vineri, în jurul orei 02.20, în timp ce se aflau în localul „Cafe Komodo” din localitatea Ovidiu, cei trei bărbaţi au agresat doi oameni ai legii, un agent de poliţie şi un poliţist local. Astfel, într-o acţiune de răzbunare a celor trei bărbaţi, poliţistul local a fost rănit, necesitând pentru vindecare aproximativ 12 zile de vindecare. Lucian Dumitru ar fi agresat şi agentul de poliţie, care va avea nevoie de aproximativ o săptămână de îngrijiri. Anchetatorii susţin că acţiunea celor trei inculpaţi a fost una de răzbunare ca urmare a faptului că cele două persoane vătămate au dat declaraţii într-un dosar în care erau vizaţi doi foşti agenţi de poliţie, Aurel Lupu şi Ion Lupu. În urma scandalului, Nicolae Lupu a distrus două mese din incinta barului, cauzând un prejudiciu de 5.000 de lei.

Aurel Lupu şi Ion Lupu, arestaţi pentru complicitate la furt

Cele două persoane în dosarul cărora persoanele vătămate, poliţistul local şi agentul de poliţie, au apărut ca martori, sunt de fapt doi foşti oameni ai legii. Aurel Lupu, fratele lui Nicolae Lupu, şi Ion Lupu, unchiul lui Lucian Dumitru, au fost prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă la data de 5 iulie anul curent. La data menţionată, Aurel Lupu, zis „Rică”, angajat al Primăriei Ovidiu ca agent comunitar în cadrul Poliţiei Locale, a fost reţinut sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizare a infractorului şi abuz în serviciu. Ion Lupu, zis „Caliu”, a fost încătuşat pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. În cauză, procurorii susţin că, în perioada aprilie - iulie 2014, în mod continuat, cu ajutorul unei instalaţii artizanale montate pe o conductă ce tranzitează zona limitrofă a oraşului Ovidiu, conductă aparţinând SC Conpet SA, inculpaţii Lupu Ion, Bondarencu Mihai şi Suin Oncer au sustras diverse cantităţi de ţiţei, pe care ulterior le-au comercializat la diferite persoane. În noaptea de 4 spre 5 iulie, inculpaţii Lupu Ion, Bondarencu Mihai şi Murtaza Edwin au fost prinşi în flagrant în timp ce încercau să plece din locul de unde au sustras cantitatea de două tone de produs petrolier.

Astfel, cei trei bărbaţi, Nicolae Lupu, Lucian Dumitru şi Petrică Ghiban au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de răzbunare pentru ajutorul dat justiţiei, distrugere şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Ce spune legea

Potrivit purtătorului de cuvânt al Judecătoriei Constanţa, procuror Mihai Stanciu, de la intrarea în vigoare a noului Cod Penal, acesta este primul dosar de acest gen instrumentat la Constanţa, unde mai multe persoane sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „răzbunarea pentru ajutorul dat justiţiei”.

Potrivit noului Cod Penal, art. 274, „răzbunarea pentru ajutorul dat justiţiei” presupunea „săvârşirea unei infracţiuni împotriva unei persoane ori a unui membru de familie al acesteia pe motiv că a sesizat organele de urmărire penală, a dat declaraţii ori a prezentat probe într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură dintre cele prevăzute în art. 273, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime”.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.