Prezervativele, din partea casei Peste 100 de deţinuţi au trecut pragul camerei intime din Penitenciarul Poarta Albă

Administraţia locului de deţinere pune la dispoziţie mijloace de protecţie şi materiale de informare pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală
 
La acest moment, în Penitenciarul Poarta Albă sunt 1.465 de persoane private de libertate. Aproape 10% din totalul acestora au beneficiat, de la începutul acestui an, de câteva ore în cea mai râvnită încăpere din cadrul unităţii de detenţie: camera intimă. Anul trecut, peste 320 de deţinuţi au trecut pragul respectivei încăperi. Şi asta doar după ce au respectat un regulament creat special pentru acest tip de „activitate“. Conform reprezentanţilor Penitenciarului Poarta Albă, persoanele private de libertate pot beneficia trimestrial de vizită intimă, cu durata de două ore. Prin excepţie, frecvenţa vizitei intime poate fi lunară, pentru primul an după încheierea căsătoriei, în cazul persoanelor care s-au căsătorit în penitenciar.
 
„Atunci când vizita intimă este determinată de încheierea căsătoriei în penitenciar, durata acesteia este de 48 de ore. Vizita se va desfăşura cu acordul directorului penitenciarului, care va stabili totodată şi momentul în care se desfăşoară vizita, informând în timp util soţii“, conform oficialilor penitenciarului. Potrivit regulamentului, pot beneficia de vizită persoanele private de libertate care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: sunt condamnate definitiv şi sunt repartizate într-un regim de executare a pedepselor privative de libertate; nu sunt cercetate sau în curs de judecată în alte cauze penale; există o relaţie de căsătorie, dovedită prin copie legalizată a certificatului de căsătorie, sau, după caz, o relaţie de parteneriat similară relaţiilor stabilite între soți; nu au beneficiat, în ultimele trei luni anterioare solicitării vizitei intime, de permisiunea de ieşire din penitenciar.
 
Mai pot beneficia de camera intimă cei care nu au fost sancţionați disciplinar pe o perioadă de şase luni, anterioară solicitării vizitei intime, sau sancţiunea a fost ridicată, precum şi cei care participă activ la programele de educaţie şi intervenţie psihosocială ori la activităţi productive.
 
Oficialii Penitenciarului Poarta Albă revin asupra regulilor de acordare a unei vizite intime, precizând că „partenerii trebuie să fi avut o relaţie similară relaţiilor stabilite între soţi de minimum şase luni, anterior momentului solicitării vizitei intime“.

Să se informeze reciproc cu privire la existența unei boli venerice 

„Solicitanţii vor da declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte îndeplinirea condiţiei. Pentru relaţiile între persoane private de libertate, existenţa relaţiei de parteneriat anterioară solicitării vizitei intime se dovedeşte prin vizitele efectuate între acestea. Persoana privată de libertate, soţul sau soţia, ori, după caz, partenerul sau partenera au obligaţia, sub sancţiunea prevederilor art. 309 din Codul penal, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, să se informeze reciproc cu privire la existenţa unei boli venerice sau a sindromului imunodeficitar dobândit - SIDA, întocmind fiecare o declaraţie pe propria răspundere despre această informare. Declaraţiile se depun la dosarul individual al persoanei private de libertate. Administraţia locului de deţinere pune la dispoziţie mijloace de protecţie şi materiale de informare pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală“, ne-au mai spus reprezentanţii Penitenciarului Poarta Albă, citând Hotărârea nr. 1897 din 21 decembrie 2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.