Primarul constănţenilor, a 23-a vizită la Poliţie (document)



Radu Ştefan Mazăre, edilul municipiului, cercetat pentru luare de mită şi fals în declaraţii în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, merge azi, pentru a 23-a oară, la sediul Poliţiei Constanţa, conform programului de supraveghere. În cauza mai sus precizată, primarul constănţenilor este cercetat sub control judiciar, alături de fratele său, Alexandru Mazăre, senator al României, dar şi de Avraham Morgenstern.

În acest dosar, Radu Ştefan Mazăre şi Avraham Morgenstern au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Aproape de jumătatea lunii aprilie, judecătorii Silvia Cerbu, Simona Daniela Encean şi Micaela Radulian (magistrat asistent) din Curtea Supremă de Justiţie a României, au decis punerea în libertate a celor doi, sub control judiciar. Silvia Cerbu şi Simona Daniela Encean au concluzionat că „mijloacele de probă administrate relevă existenţa unor indicii temeinice respective a unor date, informaţii care au legătură cu acuzaţia formulată, dar nu conţin suficiente elemente comune care să conducă la suspiciunea că transferul sumelor de bani are legătură cu câştigarea licitaţiei“.

Potrivit ordonanţelor de reţinere, „la începutul anului 2011, Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social «Henri Coandă», aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanţa“. „Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei, ce urma a fi organizată. Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 de lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)“, conform DNA.

Tot din ordonanţele de reţinere mai reiese că „banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală“.

„A fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie“

„În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham). Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA - circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, iniţiată de primarul Mazăre Radu Ştefan“, se mai arată în cele două ordonanţe de reţinere. 
Senatorul Mazăre nu ar fi menţionat contul personal din Israel

La rândul său, senatorul Alexandru Mazăre este acuzat că nu a menţionat contul personal, deschis la o unitate bancară din Israel. „În acest cont a fost virată de către o societate comercială, la datele de 13 septembrie 2011 şi 6 decembrie 2011, suma totală 80.000 de euro. Această sumă de bani reprezenta o parte din banii primiţi, cu titlu de mită, de către fratele său, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în schimbul efectuării de către acesta de demersuri atât în cadrul atribuţiilor de serviciu, cât şi în afara lor, în vederea câştigării licitaţiei organizate de RAEDPP Constanţa, pentru construirea de locuinţe modulare în cadrul Campusului social Henri Coandă“, potrivit celor de la Anticorupţie. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Radu Mazăre ar putea fi pus în libertate mâine! Cine va lua decizia finală

13 Jan 2021 4543

Radu Mazăre, un an de când a plecat în Madagascar! În ce dosare este judecat fostul primar al Constanţei

31 Dec 2018 2248

​Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, nu figurează pe lista „Most Wanted“ a Poliției Române

30 Dec 2018 1982

Răducu Preda, fostul consilier al lui Radu Mazăre, sub control judiciar

31 May 2018 3069

Valentin Răducu Preda rămâne sub control judiciar

29 Jan 2018 2703

Omul de afaceri Sorin Strutinsky rămâne sub control judiciar

25 Jan 2018 2121

Ce spune IPJ Constanţa despre plecarea din România a lui Radu Mazăre (video)

30 Dec 2017 4558

UPDATE 3 - Nu s-a prezentat la IPJ, în schimb Radu Mazăre a plecat din ţară şi a cerut azil politic în Madagascar! (document)

30 Dec 2017 7714

Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky, menţinuţi sub control judiciar de şeful Structurii de Securitate din Înalta Curte

22 Dec 2017 3555

Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky rămân sub control judiciar!

23 Nov 2017 2731

Zi mare pentru procurorii Anticorupţie din Constanţa Trei femei de la Înalta Curte vor lua o decizie definitivă. Cine este vizat

07 Nov 2017 5349

Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky rămân sub control judiciar

26 Oct 2017 2625

Cinci judecători de la Înalta Curte sesizează Curtea Constituţională, la cererea lui Radu Mazăre

07 Oct 2017 7019

Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky vin în faţa unui complet de cinci judecători de la Curtea Supremă

19 Sep 2017 2313

Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky, contestaţii la Curtea Supremă

13 Sep 2017 2203