Primii fulgi de nea, la Gălbiori Poliţia dă sfaturi, dar şi amenzi. Ce trebuie să faci pentru a scăpa de probleme

cauciucuri_anvelope_de_iarna.jpgAmenda este de la 9 la 20 de puncte de amendă, respectiv între 630 şi 1.400 de lei, iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare

În contextul în care week-end-ul trecut au căzut primii fulgi de nea, la Gălbiori, ZIUA de Constanţa readuce în atenţia tuturor conducătorilor auto informările oficiale ale Poliţiei Rutiere legate de principalele reguli privitoare la pregătirea autovehiculelor şi la conduita în trafic pe timp de iarnă.

Pentru a evita efectele negative pe care sezonul rece le are asupra autovehiculelor, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa susţin că primele lucruri care trebuie avute în vedere pentru pregătirea autoturismelor pentru iarnă sunt: verificarea sistemului de degivrare şi climatizare, verificarea sistemului de lumini, inclusiv cele pentru ceaţă, dotarea autovehiculelor cu anvelope specifice sezonului de iarnă, lanţuri antiderapante, săculeţi de nisip, lichid de parbriz specific temperaturilor scăzute, antigel.

Mai departe, oamenii legii informează că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede sancţionarea conducerii autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate. Amenda pentru fapta menţionată mai sus este de la 9 la 20 de puncte de amendă, respectiv între 630 şi 1.400 de lei, iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.

În ceea ce priveşte conduita pe timpul deplasărilor, poliţia rutieră vine în ajutorul conducătorilor de autovehicule cu următoarele recomandări: să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei), să circule cu o viteză care să nu depăşească 30km/h în localităţi şi 50km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu gheaţă, polei, mâzgă sau zăpadă bătătorită, să folosească corespunzător atât sistemul de iluminare, semnalizare, cât şi cel de climatizare şi dezaburire, să păstreze în mers o distanţă suficientă pentru a preveni producerea unei coliziuni atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile, să nu bruscheze comenzile şi să folosească cu preponderenţă frâna de motor în zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare şi să acţioneze din timp ştergătoarele de parbriz. „În situaţia unor căderi masive de zăpadă care vor impune închiderea sau restricţionarea temporară a accesului pe anumite drumuri, conducătorii auto să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri sau a semnalizării corespunzătoare.

Nu în ultimul rând, conducătorii auto începători sunt rugaţi să evite pe cât posibil conducerea autovehiculelor în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite", au conchis poliţiştii constănţeni.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

constanteanul impartial

26 Nov, 2012 20:55

e simplu... raspunsul la intrebarea-titlu: respecta legea si atat ... ce poate fi mai usor?

Articole asemanatoare

Echipa de robotică AICitizen din Focșani a câştigat campionatul mondial de robotică „First Tech Challenge“ desfășurat la Houston (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 318

Candidatul din partea ADU pentru Primăria Constanța, Stelian Ion își depune candidatura la Biroul Electoral Municipal

24 Apr 2024 285

Cupa Satelor 2024 Finala fazei pe Euroregiunea Sud - Est, găzduită de Cumpăna. Județul Constanța e reprezentat de CS Victoria Cumpăna

23 Apr 2024 565

ZIUA LIVE Horia Constantinescu, candidatul PSD la Primăria Constanța - „Lucrurile pot fi făcute cu condiția că trebuie să fii pe teren“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 551

Farul Constanța are patru jucători în echipa rundei! Gheorghe Hagi, desemnat antrenorul etapei

23 Apr 2024 610

Din nou pe podiumul național „CSM Constanța menține tradiția rugby-ului constănțean la înălțime!“

23 Apr 2024 409

Rugby Echipa Under-16 de la Tomitanii Constanța, încă o victorie în campionat (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 478

ZIUA LIVE Este nevoie de o intervenție cathartică în Primăria Constanța?

22 Apr 2024 675

Rugby Echipa Under-20 a CSM Constanța, medaliată în Campionatul Național (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 641

CSM Constanța Trei victorii în trei meciuri, iar voleibalistele Under-17 s-au calificat la turneul final (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 706

Farul Constanța Fotbalistele, pe drumul către titlul de campioană. Victorie în deplasare cu Poli Timișoara

21 Apr 2024 757

Volei CS Medgidia, calificată matematic în Divizia A1 (GALERIE FOTO + VIDEO)

21 Apr 2024 599

Handbal CSM Constanța, înfrângere cu Politehnica Timișoara, dar e în continuare favorită la locul doi

20 Apr 2024 794

Daniel Gigi Tatu a sărit din echipa Chițac, în cea a senatorului Felix Stroe!

18 Apr 2024 576

Anglia Fost fotbalist de la Farul Constanța joacă la Draco FC 2022, prima formație românească din orasul Chelmsford. Duminică, meci mare! (GALERIE FOTO + VIDEO)

18 Apr 2024 2595