Radu Nemeş, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, cercetaţi de DIICOT Evaziune fiscală de 8,3 milioane de euro prin firma unei constănţence (rechizitoriu)

Trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar de evaziune cu prejudiciu de 56 de milioane de euro, Dumitru Chirvăsitu, George Guliu (din Constanţa), Andrei-Florin Jugănaru, Radu Nemeş şi Cozma Mariana au fost luaţi în colimator şi de procurorii DIICOT. În cauza instrumentată de DNA, cei mai sus precizaţi au fost deferiţi justiţiei alături de Sorin Blejnar, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Viorel Comăniţă, fost şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, şi Florin Dan Secăreanu, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa.

În acest context, ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia cei mai sus precizaţi au fost trimişi în judecată.

Ieri, reprezentanţii DIICOT Călăraşi au anunţat documentarea activităţii infracţionale a unei „grupări specializate în evaziune fiscală care a creat bugetului consolidat al statului un prejudiciu de 37.225.298 de lei (aproximativ 8.300.000 de euro)”. Procurorii spun că „inculpaţii Mara Tănase, Chirvăsitu Dumitru, Guliu George, Jugănaru Andrei-Florin, Teodosiu Florin-Silviu şi suspectul Nemeş Radu au constituit un grup infracţional organizat, punând bazele unui amplu mecanism evazionist, având drept scop sustragerea de la plata accizelor aferente a unor importante cantităţi de motorină comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare”. DIICOT arată că Nemeş ar fi creat un circuit financiar fictiv, aparent format în special din societăţi comerciale cu comportament de firme-fantomă, controlate prin intermediul unor persoane interpuse, de natură a asigura interfaţa şi a executa sarcinile nelegale ale acestora. „În această categorie se regăsesc inculpaţii Ionuţă Mircea-Grigore, Nuţulescu Cristian-Gabriel, Ionescu Lucian-Florin, Mihăilescu Tudor, Bîţu Gabriel, dar şi contabila Cozma Mariana. Fraudarea bugetului consolidat al statului nu ar fi fost însă posibilă fără existenţa unui palier de protecţie format chiar din reprezentanţi ai autorităţilor statului cu atribuţii pe linia supravegherii, controlului şi monitorizării activităţii desfăşurate de inculpaţi, sub o aparenţă de legalitate. Acest palier este reprezentat de însuşi directorul regionalei judeţene a Agenţiei Naţionale Vamale, inculpatul Voicu Ion, precum şi de alţi angajaţi ai acestei instituţii, şi anume inspectorii vamali inculpaţi Andrei Anton, Andronescu Adrian (agenţi vamali) şi inculpatul Nicolescu Dan (controlor vamal)”, mai informează procurorii DIICOT. În cauză au mai fost angrenate şi alte persoane (Florentina Gimpirea, Răzvan Mihai Olteanu, Mircea Ionuţă, Alexandru Bogdan Radu şi Nicolae Belba) a căror contribuţie şi implicare nu au avut însă aceeaşi semnificaţie cu a celor deja menţionate. Organele de anchetă susţin că cei cercetaţi ar fi utilizat o societate nou înfiinţată (SC Atlantis Premium SRL) pentru a achiziţiona motorină în regim suspensiv de la plata accizelor datorate statului sub pretextul prelucrării acesteia în produse inferioare sau subproduse.

Potrivit Registrului Comerţului, Atlantis Premium SRL are sediul social în satul Jegălia, judeţul Călăraşi, şi este condusă de o anume Mara Tănase, de 28 de ani, din Constanţa. Conform RECOM, unitatea are ca obiect de activitate „fabricarea produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului”. Facem precizarea că am încercat să obţinem un punct de vedere de la reprezentanţii firmei cu privire la comunicatul DIICOT, însă acest lucru nu a fost posibil.                                                                                                                                             

Radu Nemeş, audiat

„În realitate, societatea Atlantis Premium SRL nu a desfăşurat nicio activitate productivă, prelucrativă, ci întreaga cantitate de motorină euro 5 (11.958,965 de tone) achiziţionată în regim suspensiv de la OMV Petrom Brazi Prahova a fost transportată direct către companii specializate în distribuţia carburanţilor şi vândută ca atare. Pentru a crea o aparenţă de legalitate însă, în circuitul documentelor au fost inserate date conform cărora motorina ar fi fost dusă în antrepozitul de la Călăraşi, unde urma a fi prelucrată şi livrată apoi sub formă de subprodus către firme cu comportament de societăţi fantomă (nu plătesc taxe şi impozite, nu depun bilanţuri contabile, au sedii sociale fictive, au asociaţi şi administratori interpuşi, unii semi-analfabeţi), tocmai pentru a nu se putea stabili destinaţia finală şi reală a carburantului achiziţionat în condiţii speciale şi avantajoase”, potrivit DIICOT. Ieri, Radu Nemeş a fost audiat de DIICOT Călăraşi în calitate de suspect. Acesta este acuzat de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Afaceri Constanța Excella Real Grup SRL, din Nicolae Bălcescu, în faliment! Tribunalul a fixat un nou termen

25 Jul 2023 1147

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 23 august 2022

24 Aug 2022 2610

Condamnat în Dosarul „Motorina“ Radu Nemeş poate fi eliberat condiționat. Intervine DNA Constanța

17 Jan 2022 2895

Lista completă! Tribunalul Constanța va reaudia 100 de martori în dosarul DNA cu prejudiciul de peste 31 milioane de euro

18 Nov 2021 6119

DNA Constanța, dosar cu un prejudiciu de peste 31 milioane de euro. Primul termen, la mai bine de un an de la trimiterea în judecată

26 May 2021 1799

Dosar cu un prejudiciu de peste 31 milioane de euro Decizia Tribunalului Constanța îi nemulțumește pe procurorii DNA. Cine va avea ultimul cuvânt

16 Feb 2021 4802

Dosarul din Constanța cu un prejudiciu de 31 de milioane de euro care nu mai apucă să se fie judecat

17 Sep 2020 3075

Mega-dosar la DNA Constanţa! Prejudiciu de peste 31 de milioane de euro. Prima decizie a judecătorilor

08 Jan 2020 5538

Aproape 90 de ani de închisoare. Lista inculpaţilor DNA acuză - prejudiciu de zeci de milioane de euro. Radu Nemeş, sub control judiciar

14 Jun 2018 3440

DNA a calculat un prejudiciu de aproximativ 56 de milioane de euro Radu Nemeş rămâne sub control judiciar

08 Mar 2018 4111

Prejudiciul calculat de DNA - aproximativ 56 de milioane de euro. Constănţeni implicaţi. Ce au decis judecătorii

14 Sep 2017 3952

56 de milioane de euro, prejudiciu Ultima decizie a judecătoarei Mariana Constantinescu, de la Curtea de Apel Bucureşti (rechizitoriu)

21 Aug 2015 2899

SRI şi SIE nu se bagă în dosar Radu Nemeş a cerut să-i fie inventariate bunurile din America (rechizitoriu)

13 Mar 2015 2995

Ce şi-a notat Radu Nemeş în jurnal cât timp a stat ascuns în SUA (rechizitoriu)

27 Feb 2015 4039

Prejudiciu de 56 de milioane de euro Radu Nemeş cere să fie pus în libertate

15 Jan 2015 2148