Save the Dogs Milano acuză Eutanasieri „după ureche" în Biobaza din Constanţa (video + galerie foto)

cap_4.jpgScene cutremurătoare au fost surprinse ieri de dimineaţă, de un cameraman amator, în interiorul clinicii destinată câinilor fără stăpân, cunoscută şi sub denumirea de Biobază, situată pe strada Vârfu cu Dor, numărul cinci. Laurenţiu Vasilescu, reprezentantul legal în România al asociaţiei Save the Dogs din Milano, acuză că angajaţii clinicii mai sus precizate „prind câinii cu ajutorul unor cârlige din metal, care sunt interzise, îi apropie de gard, moment în care sunt injectaţi cu o substanţă letală". „Pentru ei, totul este o afacere", a mai arătat Vasilescu. În replică, Mihai Purentea, administratorul SC Alfomob Exim SRL, firmă care deţine biobaza, se apără spunând că toată activitatea unităţii pe care o reprezintă este legală.

Mai multe echipe de lucrători ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa, alături de inspectori ai Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), s-au deplasat ieri dimineaţă la clinica destinată câinilor fără stăpân. Asta în urma unei plângeri depusă la Secţia cinci de către Laurenţiu Vasilescu, reprezentantul legal în România al asociaţiei Save the Dogs din Milano. Din imaginile surprinse ieri dimineaţă rezultă că aproape 40 de câini au fost eutanasiaţi într-un mod cumplit, departe de a putea fi descris. „Angajaţii biobazei luau câinii cu ajutorul unor cârlige din metal, care sunt interzise, îi apropiau de gard, moment în care doctorul îi injecta cu o substanţă letală. Este vorba despre T 61 (neurotoxic), scos din veninul şerpilor şi care induce o descompunere foarte rapidă. După cum au făcut şi pe şase iunie, bănuiesc că şi în această dimineaţă (n.r. ieri) i-au încărcat într-una dintre maşinile lor urmând să fie duşi la un incinerator din judeţul Tulcea", mai arată Laurenţiu Vasilescu. Acesta continuă susţinând că angajaţii Alfomob Exim, în mod voit, interpretează eronat legile în vigoare doar pentru a câştiga bani de pe urma câinilor. „Legea spune că pot fi eutanasiaţi câinii care suferă de boli incurabile, constatate de medicul veterinar. Există doar două astfel de boli, ambele prezentând nişte condiţii absolut speciale, turbarea fiind una dintre ele. În cazul în care apare un astfel de caz, dânşii (n.r. cei din biobază) sunt obligaţi să prezerve capul şi coloana vertebrală a câinelui, s-o depună la DSV în vederea efectuării unor analize complexe. Dânşii au dedus din lege. Este scump să hrăneşti un câine, este scump să ai grijă de el. Scopul lor este profitul. De fapt, este o afacere, domnii nu vor să cheltuiască bani pe îngrijirea animalelor. Încasează foarte mulţi bani de la diverse primării. Spre exemplu, anul acesta de la Primăria Constanţa au de încasat aproximativ 12 de miliarde lei vechi, din care au primit peste 10. Ei nu-şi doresc să ia câinii să-i ţină aici şi aibă grijă de ei. Îi declară bolnavi de cine ştie ce boli. Nici măcar nu s-au priceput să-i declare bolnavi de nişte boli incurabile", a mai declarat, în poarta clinicii, reprezentantul asociaţiei Save the Dogs din Milano.

Iubitorii de animale ar fi făcut sesizarea

Tot potrivit acestuia, câinii care ajung în clinica destinată câinilor fără stăpân şi care nu sunt revendicaţi sunt „declaraţi bolnavi, nici măcar de boli incurabile şi sunt omorâţi, pentru că eutanasia înseamnă cu totul altceva". „Ştiam ce se întâmplă aici. Iubitorii de animale ne-au sesizat mai demult. (..) Se pare că lucrurile sunt serioase. Aşteptăm o poziţie oficială din partea poliţiştilor şi a inspectorilor DSV. Vom încerca să rezolvăm această problemă şi peste hotare", mai dă asigurări Laurenţiu Vasilescu. La rândul ei, Paola Lazzarini, vicepreşedintele asociaţiei Save the Dogs din Milano, s-a declarat îngrozită de cele văzute la clinică administrată de Mihai Purentea. Aceasta menţionează că „în momentul în care se face injecţia letală, câinii simt o durere foarte puternică şi încep să urle". „Tot ce se întâmplă aici nu este corect. O eutanasie corectă se face cu sedative şi apoi se face injecţia letală. Vrem să ştim de ce fac astfel de gesturi, dacă în afară de substratul banilor mai este şi altceva", mai arată Paola Lazzarini.

Purentea îi dă în judecată pentru calomnie

În apărarea sa, Mihai Purentea, administratorul SC Alfomob Exim SRL, declară că eutanasierile surprinse de cameraman sunt perfect legale. „Noi nu eutanasiem decât câinii foarte bolnavi. Sunt eutanasiaţi dacă nu mai suportă tratament. În lege scrie şapte zile, noi avem căţei pe care i-am tratat şi două luni, în funcţie de ce boală au avut", ne-a declarat Purentea. „Totul a pornit de la faptul că noi am desfăşurat activităţi şi pe raza localităţii Cernavodă, unde am prins câini fără stăpân, la sesizarea doamnei primar (n.r. Mariana Mircea). Firma de acolo nu-şi face treaba. Acum, în biobază sunt aproximativ 100 de câini, asta în condiţiile în care în Constanţa sunt o grămadă. Presupun că în Constanţa chiar se face treabă. Este printre singurele oraşe în care se face treabă în privinţa acestei probleme. La noi, lunar vin iubitorii de animale şi adoptă căţei", a mai arătat administratorul SC Alfomob Exim. Bărbatul este decis să-l acţioneze în instanţă pe reprezentantul român al asociaţiei Save the Dogs din Milano, precum şi pe alte persoane, pentru calomnie.

Ce spune Poliţia!

 

În urma primelor cercetări efectuate la faţa locului, Lucian Dinulescu, adjunctul Secţiei cinci de Poliţie Constanţa, spune că lucrătorii secţiei au fost solicitaţi să „stabilească legalitatea uciderii unui număr de 40 de câini într-un adăpost situat pe raza de competenţă". „Urmează ca documentele de evidenţă să fie ridicare şi comparate. Prin intermediul specialiştilor DSV se va efectua analiza cadavrelor, pentru a se stabili modalitatea în care câinii au fost ucişi şi dacă sufereau de bolile pentru care legea prevede uciderea", a conchis Dinulescu, potrivit căruia medicul care a efectuat eutanasierea riscă o pedeapsa cu închisoarea de la lună la trei ani, dacă va fi găsit vinovat. Nu este de omis faptul că pe data de 27.12.2007, municipalitatea a atribuit contractul pentru serviciul de prindere, transport şi gestionare a câinilor fără stăpân de pe domeniul public firmei Alfmob Exim SRL. La acea dată, societatea comercială avea sediul în localitatea Ovidiu, pe strada Delfinului nr. 69. La această adresă îşi are domiciliul actualul şef al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, Adrian-Mihai Mînăstireanu. Acesta a figurat ca unicul asociat al Alfmob Exim.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

TED

17 Sep, 2010 18:50

TOTI CAINII GASITI PE STRADA TREBUIE EUTANASIATI IN 10 ZILE DACA NIMENI NU II REVENDICA! AM FOST MUSCAT DE 2 ORI ! MOARTE CAINILOR FARA STAPAN SI A PENSIONARILOR SENILI !

Alex

17 Sep, 2010 16:57

Toata afacerea "pute" a MAZARE si ai lui, a bani murdari de sange. Veterinarul si proprietarul firmei ar trebui anchetati si trimisi dupa gratii, pentru ca cine cunoaste legea stie ca numai doua boli (dintre care una e rabia) permit eutanasierea. Si ma indoiesc sincer de faptul ca acolo se aflau 40 de caini turbati.

gogu

17 Sep, 2010 16:27

Intrebare: DE CE IN MOMENTUL CAND MERGI SA RECUPEREZI UN CAINE DE LA NENOROCITII ASTIA DE HINGHERI TI SE PRETINDE SUMA DE 150 RON FARA CHITANTA ???!!! INTELEG CA PRIMARIA II PLATESTE O DATA,(cine sta sa numere cainii? cati omoara ? cati "salveaza"? "sa te-acoperi de acte este un sport national nu?", dar mai ales CINE PAPA BANIIIII???? am fost de nenumarate ori pe-acolo si n-am vazut NICIODATA hrana pentru caini! Am vazut numai moarte!) II MAI PLATIM SI NOI??? SUNT INTRU TOTUL DE ACORD CU CELE SPUSE DE TYTY, DAR, IN TARA ASTA NIMENI NICIODATA NU CRED CA MAI POATE FACE SI CEVA BUN! NIMENI! Nu stiu ce interese sunt dar, este limpede ca romanii sunt niste criminali. Cum altfel se poate numi ce vedem la noi, in constanta???

tyty

17 Sep, 2010 10:52

Asistam la un circ organizat in totalitate de primarie.Oameni platiti nu-si fac datoria.De ani de zile la hingheri ( ca aia nu este biobaza,este un tarc cu niste custi mizere,miroase numai a cadavre iar cel care a aprobat constructia ei in municipiu a incalcat toate legile pentru ca nu este constantean si vrea sa ne termine inainte sa plece).Ancheta politiei este de forma,normal pt. ca ei nu se pricep si-i minte un veterinar d-asta care zice ca-i doctor.Si uite asa cand totul putea sa mearga bine avem un haos.VINOVAT? = PRIMARIA.BANII ALOCATI SE PAPA SI REZULTATE IOC.PENTRU CA SE PUTEA FACE CEVA..........

Articole asemanatoare

Faliment cu „greutate“ pe piața afacerilor din Constanța! Ned Com SRL - cu zeci de contracte publice

31 Jan 2024 1565

Incendiu în Viile Noi! Au intervenit pompierii (FOTO+VIDEO)

08 Nov 2022 2500

Persoană rănită într-un grav accident rutier în municipiul Constanța. Victima, încarcerată

28 Feb 2022 1538

Primăria Municipiului Mangalia, contract cu o firmă din Constanţa. Ce servicii vor fi furnizate (DOCUMENT)

18 Dec 2021 2584

USR, plângere penală la Parchet după ce au descoperit nereguli la Adăpostul pentru câini din Constanța (galerie foto)

06 Dec 2019 2878

UPDATE Teribil accident rutier în Constanţa. Tamponare frontală. Este implicat un taxi. O victimă. Unul din şoferi era băut (galerie foto+video)

14 Apr 2019 8644

Vor să reautorizeze clădirea de pe Vârful cu Dor Municipalitatea achiziţionează lucrări de reparaţii la adăpostul pentru câini fără stăpân

29 Nov 2017 3952

Accident pe strada Vârful cu Dor din Constanța. O șoferiță a fost rănită

07 Dec 2015 1734

Băiat de 17 ani din Constanţa, accidentat pe strada Aurel Vlaicu

02 Nov 2015 1810