Spre fericirea inculpatilorAudierile in dosarul Caratana au inceput cu o pauza

mihai_caratana_copy.jpgDeşi sunt acuzaţi că au comis în câteva luni mai multe ilegalităţi decât alţii într-o viaţă, Mişu Caratană, Mihăiţă Caratană şi alţi 12 apropiaţi ai acestora sunt în libertate. Audierile în acest caz trebuiau să înceapă de ieri, însă magistraţii Judecătoriei Constanţa au decis ca acestea să fie amânate până la sfârşitul lunii septembrie.

Dosarul stufos al fraţilor Mişu şi Mihăiţă Caratană, din localitatea Mihail Kogălniceanu, acuzaţi de sechestrare de persoane, s-a aflat ieri în atenţia Judecătoriei Constanţa. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalului Constanţa, Mişu Caratană mai este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii şi liniştii publice şi lovire sau alte violenţe. El este anchetat împreună cu fratele său în stare de libertate, spre nemulţumirea victimelor celor doi. 

 

Din cauza lipsei de procedură, magistraţii Judecătoriei Constanţa au decis ieri ca audierile în acest dosar să înceapă pe data de 27 septembrie. Oficialii Judecătoriei au spus că una dintre victimele fraţilor Caratană şi-a angajat un nou avocat, care a cerut un răgaz pentru a studia dosarul cu atenţie. De precizat că în acest dosar mai sunt cercetaţi, pe lângă fraţii Caratană, alţi 12 apropiaţi ai acestora. Procurorii au identificat peste 20 de victime ale celor 14 acuzaţi, despre care anchetatorii spun că ar fi ciobani sechestraţi de inculpaţi şi obligaţi să muncească la fermele lor. Oamenii legii mai spun că dacă ar fi încercat să fugă, ciobanii primeau o bătaie soră cu moartea. Din materialul probatoriu întocmit de procurori reiese că Mişu Caratană nu stă la discuţii cu nimeni şi că nu se fereşte să aplice legea pumnului atunci când cineva îndrăzneşte să-l contrazică sau să nu i se supună. Acesta ar fi săvârşit infracţiuni de ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii şi liniştii publice, lovire sau alte violenţe (partea vătămată fiind Enghin Şeicahmed). Mai mult decât atât, Mişu Caratană a sfidat mai mulţi poliţişti.

Scandaluri publice, la ordinea zilei 

„La data de 4 martie 2009, pe fondul unei stări conflictuale, Mişu Caratană  a aplicat lovituri părţii vătămate Enghin Şeicahmed, cauzându-i suferinţe fizice, dată la care, împreună cu alte persoane, a provocat scandal public în faţa postului de poliţie prin proferarea de cuvinte şi expresii injurioase şi indecente, comiţând manifestări prin care a adus atingere bunelor moravuri şi a produs scandal public şi, totodată, a efectuat ameninţări prin mijloace de comunicare directă şi prin acte de violenţă fizică asupra lucrătorilor de poliţie ai postului Mihail Kogălniceanu, respectiv părţile vătămate Enache Marian, Cristian Nazarovici, Bogdan Marian Popa şi Marius Iulian Drăgoi, aflaţi în exerciţiul funcţiunii“, se mai arată în cercetarea procurorilor. Dar fărădelegile comise de Mişu Caratană nu se opresc aici, după cum spun şi oamenii legii. La data de 3 noiembrie 2009, în jurul orei 16.00, prin folosirea de cuvinte şi expresii injurioase şi indecente, a produs scandal public în timp ce s-a aflat la sediul postului de poliţie Mihail Kogălniceanu, ocazie cu care a insultat şi ameninţat un organ de cercetare penală în timp ce se afla exerciţiul funcţiunii.

Pedepse cu închisoare de până la zece ani 

Nici despre Mihăiţă Caratană procurorii nu au cuvinte de laudă. Pe data de 25 octombrie 2009, aflându-se pe strada Târguşor, din localitatea Mihail Kogălniceanu, a pătruns fără drept în locuinţa Mariei Dorobanţu, având asupra sa o făclie aprinsă. „Bărbatul a săvârşit în public acte şi gesturi, a proferat cuvinte şi expresii injurioase şi indecente, comiţând manifestări prin care a adus atingere bunelor moravuri şi a produs scandal public împreună cu alte persoane tulburând liniştea publică“, mai arătau procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Deşi sunt acuzaţi că au comis în câteva luni mai multe ilegalităţi decât alţii într-o viaţă, fraţii Caratană şi ceilalţi inculpaţi sunt liberi. În martie 2010, Mişu Caratană a ieşit primul din arest, fiind urmat de Liviu Ghiorţu, eliberat pe cauţiune, şi de Enache Cristian Enache, eliberat provizoriu sub control judiciar. Pe data de 15 iulie, au fost eliberaţi şi Mihăiţă Caratană şi Ion Vişan. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei 14 suspecţi riscă să primească pedepse cu închisoarea de până la zece ani. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se împlinesc 109 ani de la nașterea lui Nicolae Caratană, cel care s-a refugiat în scris în timpul războiului

23 Jan 2023 1500

Coruperea alegătorilor în județul Constanța! Judecătorii au încetat procesul penal

20 Dec 2022 1270

Procurorii acuză - coruperea alegătorilor, la Constanța! Judecătorii anunță când se vor pronunța

30 Nov 2022 1270

Constanța. Achitare pentru coruperea alegătorilor. Procurorii, nemulțumiți

09 Oct 2022 1207

Coruperea alegătorilor Procurorii din Constanța, nemulțumiți de achitarea fraților Caratană!

10 Jun 2022 762

Mișu și Mihăiță Caratană, achitați pentru coruperea alegătorilor! La fel și Dumitru Mitrenga

10 May 2022 1198

#citeșteDobrogea In memoriam Nicolae Caratană. „Numai durerea m-a determinat să descopăr poezia”

19 Oct 2020 3500

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 18 aprilie 2019

23 Apr 2019 2139

Dosarul fraţilor Caratană, la Curtea Supremă de Justiţie. Ce au decis magistraţii

03 Oct 2017 3071

O nouă decizie definitivă în dosarul fraţilor Caratană

02 Feb 2017 1967

Fraţii Caratană şi apropiaţii lor, încarceraţi la Poarta Albă

08 Nov 2016 3665

Exclusiv Fraţii Caratană şi apropiaţii lor, condamnaţi definitiv (document)

07 Nov 2016 5747

Fraţii Caratană şi apropiaţii lor au fost condamnaţi (document)

24 Dec 2014 5631