Taximetristii care aduc moartea

1207686340.jpg

Politia Rutiera cere masuri impotriva soferilor de taxi

In calitate de pietoni, deseori suntem nevoiti sa ne incredintam viata altora: soferi de taxi, de microbuz sau RATC. Daca ultimele doua categorii nu par, cel putin deocamdata, sa ridice probleme, taximetristii au intrat in vizorul Serviciului Politiei Rutiere Constanta. Recent, o adolescenta de 16 ani a murit pentru ca soferul taxiului nu a acordat prioritate intr-o intersectie. Luni seara, un angajat la baza americana de la Mihail Kogalniceanu, aflat intr-un taxi, a fost ranit dupa ce taximetristul a pierdut controlul volanului. Ultimele evenimente rutiere din judet trag un semnal de alarma. Tot mai multi taximetristi par sa fie implicati in accidente produse din vina lor. Dupa cum a precizat comisarul sef Constantin Dancu, seful SPR, acesta este motivul pentru care Rutiera va intocmi un raport in care sa fie precizate numarul evenimentelor rutiere de acest gen produse in ultima perioada, cauzele si circumstantele producerii lor, raport care urmeaza a fi prezentat ANR si Primariei Constanta. Este adevarat ca cele doua institutii nu pot avea initiativa legislativa, dar cel putin pot trage un semnal de alarma mai departe. Cel mai tragic eveniment care a condus la luarea acestei masuri a fost accidentul de acum doua saptamani, in care o tanara de 16 ani, care se intorcea acasa cu taxiul, dupa ce fusese intr-un club, a murit pentru ca soferul nu a acordat prioritate intr-o intersectie. Taxiul a fost izbit de celalalt autoturism si proiectat in pom. Victima a murit pe loc, iar celelalte trei prietene au ramas prizoniere in autoturism, la cativa centimetri de cadavrul ei, pana in momentul in care descarcerarea a reusit sa le elibereze. In urma cu doua seri, un alt taximetrist a provocat un accident rutier in apropiere de Ovidiu. Probabil din cauza vitezei excesive, a pierdut controlul volanului, autoturismul a derapat si s-a infipt in pom. Clientul pe care il transporta, un angajat civil la baza americana de la Mihail Kogalniceanu, a scapat, de data aceasta, cu viata, dar a ajuns la spital din cauza ranilor suferite.

Limita de varsta pentru taximetristi

Iata deci ca taximetria pare sa devina o profesiune din ce in ce mai periculoasa atat pentru taximetrist, cat si pentru clientul lui. Daca este, sa zicem, de inteles ca soferul care a baut urca la volan si moare, in schimb este de-a dreptul strigator cand pasagerul de pe bancheta din spate, absolut nevinovat, isi pierde viata pentru ca taximetristul nu catadicseste sa respecte regulile de circulatie. Pentru aceste considerente, comisarul sef Constantin Dancu a solicitat sefului Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta, comsiarul sef Traian Zaheu, aprobarea in vederea intocmirii raportului, care urmeaza a fi prezentat ulterior institutiilor competente. Acestea ar trebui sa traga un semnal de alarma si cu privire la legea taximetriei, care de cativa ani se schimba intr-o veselie si care ar putea prevedea, in opinia specialistilor, si o limita de varsta pentru cel care doreste sa practice aceasta profesie. Oricare ar fi prevederile Drepturilor Omului, este evident ca o persoana de 70 de ani nu are aceleasi reflexe ca una de 25 de ani, ori se pare ca, in ultima vreme, taximetria a devenit o profesie mai mult pentru pensionari. In ceea ce priveste soferii de microbuze si autobuze, desi pana acum nu s-au inregistrat incidente grave, viata pasagerilor va continua sa fie in pericol, atata timp cat nu va exista, ca in toate tarile civilizate, o banda de circulatie destinata exclusiv transportului in comun.

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Accident în Valu lui Traian. Un șofer băut a accidentat o femeie pe trecerea de pietoni

19 Apr 2024 280

IGPR InfotraficTrafic îngreunat pe DN 1

19 Apr 2024 175

UPDATEAccident în dreptul Hanului Morilor, județul Constanța. O mașină a părăsit carosabilul

19 Apr 2024 459

Județul Constanța Șofer condamnat la închisoare după ce a fugit de la locul accidentului. Ce pedeapsă a primit bărbatul

18 Apr 2024 481

Județul Constanța Accident rutier în Medgidia!

18 Apr 2024 552

Știri Constanța Un șofer fără permis și sub influența substanțelor interzise a intrat cu mașina îm gardul unei case la Nisipari (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 421

Declarații cutremurătoare! Una dintre supraviețuitoarele tragediei de la 2 Mai povestește chinul prin care a trecut! (VIDEO)

18 Apr 2024 997

IGPR InfotraficTrafic deviat pe A1

18 Apr 2024 223

Județul Constanța Familiile tinerilor uciși la 2 Mai au ajuns la locul accidentului (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 498

Judecătoarea Popoviciu de la Mangalia amână dosarul tragediei de la 2 Mai Declarații cutremurătoare ale părinților tinerilor uciși în urma impactului (VIDEO)

18 Apr 2024 542

Cutremurător Tatăl lui Sebi și-a făcut un tatuaj, în memoria fiului său (FOTO+VIDEO)

18 Apr 2024 1066

Imagini de la Judecătoria Mangalia. UPDATE. Astăzi, termen nou în dosarul lui Vlad Pascu (FOTO+VIDEO)

18 Apr 2024 599

Accident rutier la prima pasarelă dinspre Constanța către Valu lui Traian. Un pieton a fost rănit (FOTO)

18 Apr 2024 1258

Accident rutier în localitatea Izvoarele, județul Tulcea

17 Apr 2024 477

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 409