Tudorel Dogaru "Muncim in van!"

1204058783.jpg

Din 550 de persoane prinse fara permis, procurorii au trimis in judecata numai 180

Asistam, de vreo doi-trei ani incoace, la o crestere a infractionalitatii pe soselele judetului. A sporit infiorator numarul accidentelor soldate cu decesul pasagerilor, creste alarmant numarul celor care conduc autovehicule fara a avea permis. Tanarul care, sambata noaptea, a omorat la Chirnogeni doi prieteni intr-un accident provocat de el, este un exemplu. Culmea, in cursul anului trecut politistii din localitate ii mai intocmisera un dosar penal pentru conducere fara permis. Judecatorii au decis, insa, ca nu prezinta pericol social si i-au aplicat doar o amenda administrativa. Cateva luni mai tarziu, cu tot cu pericolul social pe care nu il prezenta, a omorat doi tineri, dintre care o minora de 17 ani. In cursul anului trecut, politistii din Chirnogeni ii intocmisera dosar penal pentru conducere fara permis. Dosarul a ajuns in instanta, iar magistratii au decis ca fapta nu prezinta pericolul social al unei infractiuni si i-au dat o amenda administrativa. In felul acesta, am putea afirma ca magistratul care a decis astfel ii are pe constiinta pe cei doi tineri ucisi in accidentul de la Chirnogeni. Si cazul nu este singular. In cursul anului 2007, politistii din cadrul Serviciului Politiei Rutiere au prins nu mai putin de 350 de indivizi care conduceau fara a avea permis sau cu permisul suspendat. Dintre acestia, 27 au provocat accidente soldate cu victime si 15 tamponari. Celor 350 de constatari li se adauga alte 200 facute de Ordinea Publica. In total deci, aproximativ 550 de persoane au fost surprinse, in cursul anului trecut, la volan fara permis. Fara sa-i mai socotim pe cei care au condus fara a fi depistati. Este de precizat ca numarul celor prinsi fara permis s-a dublat fata de anul 2006. In ce priveste cele cateva luni care au trecut din anul in curs, situatia este mai mult decat alarmanta. Media zilnica este de 4-5 astfel de constatari, ceea ce inseamna ca, daca ritmul se mentine, la finele lui 2008 vor exista peste 1.000 astfel de dosare. Ceea ce e, insa, tragic este faptul ca, desi politia intocmeste dosarele penale pentru conducere fara permis, de la Parchet numai 10% dintre acestea pleaca cu propunere de trimitere in judecata. Dintre acestia probabil nici macar 1% nu sunt condamnati nici macar cu suspendare, pentru ca de regula judecatorii dau aceeasi solutie: fapta nu prezinta pericol si se sanctioneaza cu amenda administrativa.

Mortii de la Chirnogeni, pe constiinta unui judecator

Ca principiu, este foarte bine sa-i acorzi celui care a comis o abatere sociala posibilitatea de a se reintegra in societate, de a indrepta greseala facuta. Dar, in momentul in care acelasi individ se urca la volan de trei-patru ori fara a avea permis, se poate aprecia ca persoana nu intelege de vorba buna si este necesara o corectie. Urmarile faptului ca instantele refuza sa ia o astfel de masura le vedem cu totii. Culmea este ca, sambata noaptea, politistii de la Rutiera au periat intreaga zona din apropierea locului unde s-a produs accidentul. Au facut razie in Techirghiol, Eforie, Movilita si s-au oprit la Comana. La 25 de kilometri mai incolo, tanarul fara permis conducea si-si baga prietenii in pom. Poate ca daca magistratul care a judecat anul trecut i-ar fi dat macar o pedeapsa cu suspendare, acei doi tineri ar mai fi fost azi in viata. In conditiile date insa, Rutierei ii revine numai sarcina de a strange mortii de pe sosele si a intocmi statistici cu cruci. "Muncim in van. Tot ceea ce inseamna infractionalitatea creste pe sosele, iar aceste persoane care conduc fara permis sunt unul din motivele pentru care a crescut si numarul accidentelor cu autor necunoscut. Aceasta deoarece, odata ce au provocat accidente, au tendinta de a fugi de la fata locului", a precizat comisarul Tudorel Dogaru, seful Biroului Drumuri Nationale si Europene din cadrul SPR Constanta. Ca sa sintetizam, politistii de la Rutiera intocmesc in nestire dosare penale despre care stiu ca nu vor avea nicio finalitate, in vreme ce magistratii le dau drumul intr-o veselie vinovatilor. Dupa care, cateva luni mai tarziu, asistam la adunarea, de pe sosea, a ceea ce a mai ramas din trupul victimei. Eh, ce mai conteaza o tanara decapitata, o coloana vertebrala rupta sau un picior smuls si aterizat pe camp! De mentionat ca, in cursul anului trecut, din totalul dosarelor penale intocmite de politie, numai 180 au plecat de la parchet cu rechizitorii. Putem numai sa speram ca nu toti cei care conduc fara permis vor provoca accidente in care isi vor pierde viata cel putin doua-trei persoane.

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Năvodari Oficial de la IPJ, în legătură cu evenimentul rutier în care a fost implicat un copil de 8 ani

23 Apr 2024 384

Inspecția Judiciară propune suspendarea din funcție a judecătoarei Popoviciu Ancuța, de la Mangalia! Totul s-ar putea decide azi la CSM!

23 Apr 2024 317

UPDATE Năvodari Accident rutier - copil aflat pe bicicletă, rănit

23 Apr 2024 784

IPJ Constanța mută Poliția din Vama Veche, din container, într-o clădire a Gărzii de Coastă! Urmează reparații generale (FOTO+VIDEO)

22 Apr 2024 732

IGPR Infotrafic Circulație îngreunată pe DN 2

22 Apr 2024 210

Accident rutier în zona Taberei Năvodari! Două autoturisme, implicate (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 782

„Suntem cu 2 Mai puțini“ Manifest organizat în Piața Ovidiu din Constanța în memoria celor doi tineri uciși în tragicul accident de la 2 Mai (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 881

Un șofer a reclamat la poliție că a fost implicat într-o tamponare pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanța! Incredibil ce au constatat polițiștii

21 Apr 2024 710

Accident rutier în Eforie Nord, județul Constanța. O mașină a ieșit de pe carosabil și a intrat în peretele unei case

20 Apr 2024 912

În județul Sibiu Un șofer băut a lovit un polițist rutier, aflat în timpul controlului. Ce alcoolemie i-a fost găsită

20 Apr 2024 449

Oficial de la IPJ Constanța despre accidentul de la Sibioara

20 Apr 2024 939

Infotrafic Circulația rutieră este oprită pe DN 22, pe ambele sensuri de mers, din cauza accidentului de la Sibioara, județul Constanța

20 Apr 2024 635

UPDATE Accident rutier la Sibioara, județul Constanța. Una din victime a fost preluată de elicopterul SMURD (Galerie FOTO)

20 Apr 2024 2858

Știri Constanța Un șofer băut a provocat un accident rutier pe bulevardul Lăpușneanu. Trei mașini au fost avariate

20 Apr 2024 795

Știri Constanța Accident în Valu lui Traian. Un șofer băut a accidentat o femeie pe trecerea de pietoni

19 Apr 2024 641