„V-am spus că vă tai frânghia? V-am tăiat-o!“ Un caz cutremurător în Constanţa. Aproape a omorât un alpinist utilitar

Se caţără pe planuri verticale, la înălţimi de zeci, chiar sute de metri. Sunt alpinişti utilitari. Ei redau lumina încăperilor când geamurile se înnegresc de mizerie, vopsesc, pun piloni, taie copaci. Pe toate, atârnând de două corzi, care, la cea mai fină tăietură de lamă, se pot frânge precum un fir de aţă.
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa prezintă un caz real petrecut în municipiu, atunci când un locatar ar fi tăiat coarda unui alpinist utilitar.
 
Totul s-a petrecut atunci când victima şi martorul, alpinişti utilitari, au început lucrările de placare termică cu polistiren la pereţii exteriori ai unui bloc din municipiul Constanţa. În aceeaşi coloană de apartamente, la etajul 3, se află şi locuinţa inculpatului.
 
Sistemul de siguranţă utilizat de alpiniştii utilitari era compus din ham, coardă principală (coardă statică de expediţie 910,5 mm), coardă de siguranţă şi stopper-dispozitiv menit a asigura oprirea la înălţimea dorită, fără a exista pericolul alunecării. În acest scop, martorul folosea un blocator, iar victima folosea un dispozitiv denumit shunt.
 
În zilele următoare, inculpatul le-ar fi reproşat alpiniştilor că, trecând prin dreptul apartamentului său, murdăresc şi deteriorează plăcile din polistiren cu care şi-a izolat exteriorul apartamentului cu un an înainte.
 
Inculpatul le-a reproşat alpiniştilor că deteriorează izolaţia exterioară
 
După terminarea izolaţiei pe partea dinspre vest a apartamentului numărului 28, latură pe care se află geamurile de la bucătărie, unul dintre dormitoare şi baia de serviciu, alpiniştii utilitari au început să şteargă, în coborârea de la etajul şapte, pervazurile exterioare ale ferestrelor apartamentelor locatarilor, precum şi aparatele de aer condiţionat.
 
Coarda principală a victimei „trecea prin dreptul aparatelor de aer condiţionat poziţionate la geamurile de la bucătăriile apartamentelor, iar coarda martorului cu circa 70 de centimetri la dreapta“, conform rolii.ro. http://www.rolii.ro/
 

Ajungând în faţa geamului de la bucătăria apartamentului inculpatului, victima a început să şteargă cu o bucată de material textil pervazul şi aparatul de aer condiţionat al acestuia. Enervat de prezenţa alpiniştilor, inculpatul le-a reproşat că, deşi le-a atras atenţia să nu mai treacă prin faţa geamului său, aceştia nu îl ascultă şi îi deteriorează izolaţia exterioară, ameninţându-i în mod repetat că le va tăia corzile.
 
Martorul a rămas la nivelul apartamentului inculpatului, continuând să discute în contradictoriu cu acesta, iar victima, care fusese poziţionată iniţial chiar faţă în faţă cu inculpatul, a început să coboare. Ajungând la etajul doi, a început să şteargă aparatul de aer condiţionat de la bucătăria apartamentului nr. 8, însă proprietara acestuia i-a solicitat să nu facă acest lucru, gândindu-se că ar putea să-l zgârie din cauza stropilor de tencuială.

Martorul a crezut că inculpatul îi va stropi cu apă

În acest timp, inculpatul, enervat de atitudinea martorului, care îi spunea că nu au pe unde să treacă, că trebuie să termine lucrarea, că faţada blocului nu îi aparţine inculpatului şi că trebuie să îi suporte şi el, aşa cum o fac ceilalţi locatari, s-a retras de la geam în bucătărie şi a luat de pe masă cuţitul pe care îl folosea soţia sa pentru a tăia zarzavaturi.

 
Martorul, văzând că inculpatul s-a retras vădit enervat în interiorul apartamentului şi presupunând că acesta ar putea să îi stropească cu apă, a început să coboare şi i-a cerut şi victimei să facă acelaşi lucru întrucât inculpatul le pregăteşte ceva.
 
Având în vedere „sistemul de asigurare cu shunt al victimei, dispozitiv care se eliberează mai greu de pe coardă, martorul a depăşit-o în coborâre pe victimă“.
 
Inculpatul s-a întors la geam „cu cuţitul în mâna dreaptă, s-a aplecat înspre exterior prinzând cu mâna stângă coarda victimei şi a tăiat-o cu cuţitul. Victima a căzut de la o înălţime de 7,5 - 8 metri, lovind în cădere un cablu de internet, fapt ce a fost de natură a-i schimba poziţia corpului şi a-i atenua impactul“.
 
După comiterea faptei „inculpatul a coborât în spatele blocului, în locul unde martorul îi acorda primul ajutor victimei, şi li s-a adresat spunând: «V-am spus că vă tai frânghia? V-am tăiat-o!». Ulterior, inculpatul s-a interesat dacă a fost chemată salvarea“.
 
Potrivit raportului de constatare medico-legală, căderea de la înălţime i-a provocat victimei leziuni corporale, prin hiperflexia coloanei vertebrale (inclusiv fractură tasare amielică lombară), care au necesitat pentru vindecare 30 de zile de îngrijiri medicale.

„Caracter pueril, aproape hilar“

Se pare că inculpatul a recunoscut comiterea faptei, însă a declarat că „nu a urmărit uciderea victimei şi că tăierea corzii s-a produs întrucât, având cuţitul în mână în timp ce se îndrepta spre coardă, a alunecat pe gresia umedă, fapt care a dus la deplasarea trunchiului înspre înainte şi sprijinirea părţii ascuţite a lamei cuţitului în coarda victimei“.
 
„Făcând abstracţie de caracterul pueril, aproape hilar al acestei apărări, subliniem că ansamblul probator conturează o altă stare de fapt. Dacă experimentul judiciar efectuat confirmă faptul că tăierea corzii se putea realiza dintr-o singură mişcare a cuţitului, din raportul de constatare tehnico-ştiinţifică traseologică al Institutului Naţional de Criminalistică rezultă că secţionarea corzii statice de expediţie s-a realizat probabil prin două acţiuni distincte ale instrumentului utilizat“, se arată în documentele magistraţilor.
 
Inculpatul a declarat că regretă cele întâmplate şi că niciun moment nu a avut intenţia să omoare pe cineva. „Cu o zi înainte de producerea incidentului a purtat o discuţie cu persoanele care efectuau lucrările de izolaţie, cerându-le să nu mai urce materialele prin exteriorul blocului, aceştia spunându-i că peretele nu-i aparţine. Această discuţie a fost determinată de faptul că plătise cu un an în urmă suma de 6.000 de lei pentru placarea faţadei şi nu dorea ca peretele să fie spart. Susţine inculpatul că şi în ziua în care a avut loc incidentul a purtat discuţii cu persoanele care efectuau lucrările, una dintre acestea fiind partea vătămată, discuţii despre care a arătat că ar fi durat cam zece minute, fără să le adreseze acestora ameninţări, spunându-le doar că le va tăia coarda. Prin urmare, după ce a considerat că cei doi lucrători au coborât, a apucat coarda cu mâna stângă, moment în care a alunecat pe gresia din bucătărie, atingând coarda cu cuţitul pe care îl avea în mână. Întrucât cuţitul era foarte bine ascuţit, coarda s-a tăiat, deşi a arătat că nu a intenţionat decât să o cresteze. A susţinut inculpatul că, până să revină cu cuţitul, a considerat că cei doi lucrători coborâseră, deşi a arătat că nu a putut să constate personal acest lucru, întrucât nu avea posibilitatea să vadă bine din cauza aparatului de aer condiţionat“.
 
Soţia inculpatului a arătat că acesta a luat de pe masă cuţitul cu care tăia zarzavatul, s-a îndreptat spre fereastră, spunându-i „o să le fac şi eu rău, să le tai şi eu frânghia, să vedem, le convine?“, după care a apucat cu o mână de frânghie, iar cu cealaltă a tăiat-o.
 
Bărbatul a fost condamnat în anul 2013 la pedeapsa de patru ani de închisoare cu suspendare.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pescăruşul captiv într-o aerisire de pe strada Theodor Burada din Constanţa a fost eliberat de un alpinist utilitar

16 Mar 2017 2604

Comunicat de presa Fundatia Sanse Egale Constanta

20 Aug 2015 1896

Un dosar care a şocat întreaga ţară Costel Stoian a fost condamnat la închisoare cu executare

28 May 2014 3695

Trimis la puşcărie de Curtea Supremă a României Decizie şoc în dosarul constănţeanului care ar fi tăiat coarda unui alpinist utilitar

27 May 2014 2077