Vizat de mascaţi şi Gigi Pambuca Afacerile lui George Lucian Radu, unul dintre sponsorii campaniei lui Nicușor Constantinescu din 2012 (galerie foto) (document)

Ieri, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul DIICOT şi BCCO Constanţa, cu sprijinul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală Constanţa, au efectuat 15 percheziţii pe raza judeţului Constanţa. Vizate au fost sediile unor societăţi comerciale. În urma percheziţiilor, au fost ridicate documente contabile aparţinând societăţilor de tip fantomă controlate de membrii grupării, mijloace de plată electronice utilizate la transferul banilor rezultaţi din activitatea infracţională, precum şi trei arme neletale. Printre suspecţi s-au numărat, susţin surse apropiate anchetatorilor, şi doi oameni de afaceri, din municipiu. Despre unul se spune că, la alegerile din 2012, ar fi sponsorizat campania electorală a preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Este vorba despre Radu George Lucian, cel care, în 2013, când s-a tras linie și s-au inventariat sponsorii campaniilor electorale de la localele din 2012, apărea pe lista persoanelor care au susţinut financiar Uniunea Social Democrată cu suma de 13.440 de lei. La fel şi Yal Concept SRL, firmă la care Radu George Lucian apare ca asociat, aceasta figurând și ea pe lista sponsorilor, cu suma de 22.000 + 25.300 + 20.000 de lei.
 
Organele de anchetă susţin că, „în perioada 2010 - 2014, membrii grupării, folosind un număr de şase societăţi comerciale de tip fantomă, din judeţul Constanţa, au acţionat în mod coordonat prin realizarea unor activităţi specifice evaziunii fiscale, concretizate în emiterea de facturi pe care societăţile beneficiare le-au înregistrat în contabilitate, evidenţiind cheltuieli fictive, în scopul diminuării bazei impozabile şi prejudicierii bugetului consolidat al statului, prin neplata impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată“.
„La unele societăţi comerciale beneficiare, pentru a se crea aparenţa că operaţiunile comerciale atestate în facturi sunt veridice, valoarea bunurilor fictive livrate/serviciilor fictiv prestate a fost achitată prin transfer bancar, din contul societăţilor achizitoare către conturile unora dintre cele şase societăţi cu comportament de tip fantomă, de unde banii au fost retraşi în numerar. De asemenea există suspiciunea că unul din membrii grupării, prin înfiinţare/preluare şi controlul exercitat asupra mai multor societăţi comerciale cu comportament fiscal inadecvat, a emis, în perioada 2011 - 2013, facturi fiscale pentru mai mult de 80 de societăţi comerciale, atestând operaţiuni nereale, facturi pe care firmele beneficiare le-au înregistrat în contabilitate, în scopul diminuării bazei impozabile şi prejudicierii bugetului consolidat al statului, prin neplata impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată“, conform DIICOT.

 Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională se ridică, până în prezent, la două milioane de euro.

 Aşa cum arătam şi mai sus, printre suspecţi s-ar afla şi Radu George Lucian, cel care, în 2013, când s-a tras linie și s-au inventariat sponsorii campaniilor electorale de la localele din 2012, apărea pe lista persoanelor care au susținut financiar Uniunea Social Democrată cu suma de 13.440 de lei. La fel și firma Yal Concept SRL, firmă la care Radu George Lucian apare ca asociat, aceasta figurând şi ea pe lista sponsorilor cu suma de 22.000 + 25.300 + 20.000 de lei.
 
Potrivit Registrului Comerțului, Radu George Lucian apare ca asociat, în prezent, în SC Yal Concept SRL, firmă aflată în insolvență, sub incidența Legii nr. 85/2006, și în SC R.And Company R. SRL, și această societate figurând în lichidare.

 Oameni și firme

Revenind la SC Yal Concept SRL, firma a fost înființată în anul 2005. Potrivit www.vrajitorul.eu, la vremea aceea, firma se numea SC Alone - Action SRL, avea sediul în municipiul Constanța, fiind fondată de Bogdan Ialangi și Marilena Ialangi. La înființare, obiectul principal de activitate era închirierea autoturismelor și utilitarelor de capacitate mică. În anul 2008, societatea apărea cu sediul în Predeal și sub numele de Yal Concept, dar cu aceiași asociați. În 2009 însă, Bogdan și Marilena Ialangi s-au retras din societate, atât din calitatea de asociați, cât și din cea de administratori, cesionând părțile lor către Radu George Lucian și Radu Larisa Simona, fiecăruia dintre noii asociați revenindu-i câte 50 de procente din afacere. Societatea apare de data aceasta cu sediul în satul Schitu, comuna Costinești, jud. Constanța, acolo unde este și astăzi înregistrată la Registrul Comerțului.
 
În prezent, la Registrul Comerțului, firma are un singur asociat, în persoana lui Radu George Lucian, iar administratorul judiciar al societății este Bârlădeanu Alexandru Vitali C.I.I. Ultimul obiect principal de activitate al societăţii, menționat și în documentele de la Registrul Comerțului, este „comerț cu ridicata al altor bunuri de uz gospodăresc“.
 
SC Yal Concept SRL are punct de lucru în municipiul Constanţa, pe strada Interioară nr. 1, unde comercializa jucării, echipamente sportive, mobilă, articole de iluminat, de uz casnic, aparate electrocasnice, covoare, carpete, încălţăminte, articole din piele. La sediul social din satul Schitu, firma se ocupa de intermedieri în comerţul cu produse diverse. La sfârșitul anului 2013, SC Yal Concept SRL declarase o cifră de afaceri de 5.750.014 lei, profit zero și 22 de salariați. Societatea a încheiat anul 2012 cu o cifră de afaceri de 7.517.363 de lei, un profit net de 45.017 lei și 25 salariați, la finalul lui 2011, societatea declarase o cifră de afaceri de 8.327.290 de lei, un profit net de 70.040 de lei și 25 de salariați, anul 2010 s-a încheiat cu o cifră de afaceri de 5.669.331 de lei, un profit net de 33.441 de lei și şapte salariați, în timp ce anul 2009 s-a încheiat cu o cifră de afaceri de 1.480.110 lei, un profit net de 32.787 de lei și un salariat.

 De la Yal Concept SRL, la Premyal Concept - Yal Design

În ceea ce-l privește pe cel de la care Radu George Iulian a preluat afacerea în 2009, Bogdan Ialangi, acesta din urmă figurează în prezent ca asociat în SC Premyal Concept SRL, firmă care, la sfârșitul anului 2013, declarase o cifră de afaceri de 820.586 de lei, profit zero și un salariat. De remarcat este faptul că firma nu a avut, în decursul timpului, o evoluție financiară prea strălucită, ea înregistrând pierderi în 2010, 2012 și 2013. Și în această firmă, Bogdan Ialangi o are asociată pe Marilena Ialangi. În noiembrie 2012, Bogdan Ialangi vorbea, într-un interviu pentru trafic.ro, despre afacerea sa, Premyal Concept SRL - Yal Design, Yal Design fiind prezentată drept „o echipă de profesioniști din Constanța, specializată în servicii web“. Se pare că fondatorul firmei Yal Concept SRL a fost destul de legat sufletește de afacerea cu pricina, având în vedere că a păstrat ceva din numele societății și în noua afacere: Yal Design. Mai mult, firma Premyal Concept a fost înființată în anul 2009, an în care Ialangi s-a retras din SC Yal Concept SRL, cesionând părțile sociale către Radu George Lucian.

 Insolvenţă

Revenind la SC Yal Concept SRL, firmă deținută în prezent de omul de afaceri Radu George Iulian, aceasta este, în prezent, în insolvență.
Insolvenţa SC Yal Concept SRL se află pe rolul Tribunalului Constanţa, instanţa fiind învestită această cauză din data de 27 februarie 2014. Conform portalului instanţelor de judecată, în dosar, SC Yal Concept SRL are calitatea de debitor, DGRFP Galaţi, prin AJFP Constanţa, este creditor, iar SC Yal Concept SRL, prin administrator judiciar C.I.I. Alexandru Vitali Bârlădeanu, este debitor.

La primul termen - 5 martie 2014 - cauza a fost amânată pentru ca AJFP Constanţa să răspundă „excepţiei prematurităţii opoziţiei la cererea de deschidere a procedurii insolvenţei şi excepţiei inadmisibilităţii opoziţiei“.
La al doilea termen - 19 martie 2014 - în cadrul unei şedinţe secrete, Tribunalul Constanţa a admis excepţia prematurităţii opoziţiei, respingând opoziţia ca prematur formulată. Tot Tribunalul Constanţa a admis cererea debitorului. La cel de-al treilea termen, din 21 mai 2014, dosarul a primit un nou termen (8 octombrie 2014) pentru continuarea procedurii.
 
De menţionat că SC Yal Concept SRL a fost amendată de Direcţia Generală a Finanţelor Publice. Nemulţumiţi, reprezentanţii firmei au contestat în instanţă sancţiunea, în acest sens fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Constanţa dosarul cu numărul unic 3858/212/2014, având ca obiect „plângere contravențională DGAF 0009121“. În şedinţa din data de 27 iunie 2014, Judecătoria Constanţa a respins ca neîntemeiată plângerea contravenţională formulată de către SC Yal Concept SRL. Decizia Judecătoriei a fost atacată la instanţa superioară, respectiv Tribunalul Constanţa, de reprezentanţii Yal Concept. Până la acest moment, nu a fost stabilit un prim termen de judecată.

 Lista creditorilor

Potrivit Buletinului Procedurilor de Insolvență nr. 9295/15.05.2014, pe lista creditorilor se regăsesc: Banca Transilvania SA prin Sucursala Constanța, D.G.R.F.P. Galați prin A.J.F.P. Constanța, SC Impuls Leasing România IFN SA, SC Suvade Company SRL, SC Daimara Style Co SRL, SC Fortu Comexim SRL, SC Ralverti Star SRL, SC Lucksim Invent SRL, SC Global Plast Trading SRL, SC Rompetrol Downstream SRL, SC Junior Kinder Club SRL, SC Coplast 99 SRL, SC Lucy Dan Com SRL, SC Rimar Trade SRL, Adamescu Lucian, Bănică Radu, Zamoiani Mihaela și Radu George Lucian. Totalul general al creanțelor admise se ridică la suma de 3.726.409,56 de lei.

 Partener ANAF

Ceea ce mai trebuie menționat cu privire la SC Yal Concept SRL este faptul că firma este cel mai mare revânzător de produse confiscate din județul Constanța.


 
După cum declara însuşi Radu George Lucian, în decembrie 2010, pentru „Adevărul“, societatea lui a avut din 2009 un contract cu ANAF, în baza căruia primea și comercializa mărfurile confiscate de organele abilitate ale statului: „Eu am contract cu ANAF din anul 2009. Ei îmi aduc mărfurile confiscate, îmi dau preţul stabilit de o comisie de evaluare, iar eu le comercializez în schimbul unui comision. Suntem singurul magazin de confiscate din oraş, iar produsele pe care le primim au preţuri foarte mici, comparativ cu cele din magazinele de profil.“

 Percheziţii la Pambu Security Guard SRL

Cel de-al doilea afacerist vizat de acţiunea de ieri a magistraţilor este, spun surse bine informate, Gigi Pambuca. De altfel, ieri, procurorii, sprijiniţi de jandarmi, au efectuat descinderi atât la firma de pază Pambu Security Guard SRL, din Constanţa, cât şi la domiciliul patronului, Gigi Pambuca.
 


Potrivit Registrului Comerţului, firma Pambu Security Guard are sediul social în municipiul Constanţa, pe strada Constantin Brătescu. În SC Pambu Security Team SRL, asociat persoană fizică este Tania Pambuca, născută la 26.12.1983, în Constanţa, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 99%, ea fiind şi administratorul firmei. Alături de Tania Pambuca apare ca asociat persoană fizică şi Ianula Pambuca, născută la data de 11.05.1972, în localitatea Tulcea, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 1%. Firma are ca obiect de activitate „activităţi de protecţie şi gardă“. Gigi Pambuca apare în Pambu Transport SRL, cu sediul în municipiul Constanţa, pe strada Soveja. Asociaţi persoane fizice sunt Nicolae Anagnoste, născut pe data de 9.03.1975, în Babadag, Tulcea, având o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 50%. Pambu Transport SRL este administrată de Gigi Pambuca şi are ca obiect de activitate „transporturi rutiere de mărfuri“.
 
Gigi Pambuca apare şi în Pambu Security Jobs SRL, cu sediul în municipiul Constanţa, pe strada Constantin Brătescu. Asociaţi persoane fizice sunt Tania Pambuca şi Gigi Pambuca, cei doi fiind şi administratori. Pambu Security Jobs SRL are ca obiect de activitate „cursuri pentru pregătirea agenţilor de pază“.
 
La secţiunea „Documente“, poate fi citit comunicatul DIICOT privind percheziţiile de ieri derulate în cauză.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Falimentul SC Yal Concept SRL Administratorul, sponsor al campaniei lui Nicușor Constantinescu

06 May 2015 2309

Legătura cu dosarul constănţenilor asasinaţi la comandă Radu George Lucian, trimis în spatele gratiilor de Tribunalul Bucureşti (document)

13 Oct 2014 7608

UPDATE. Percheziţii în Constanţa Radu George Lucian, om de afaceri şi sponsor al lui Nicuşor Constantinescu, în vizorul procurorilor DIICOT

09 Oct 2014 5913