Zi festiva pentru Jandarmeria dobrogeana

Militarii Comandamentului Teritorial, pregatiti sa infrunte teroristii

Pe data de 3 aprilie Jandarmeria Romana implineste 154 de ani de la infiintare, ctitorul actului din 1850 fiind domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica * Ieri dimineata, in cinstea evenimentului, Comandamentul Teritorial Constanta a organizat mai multe activitati, ocazie cu care militarii care activeaza in cadrul acestei arme au avut posibilitatea sa isi demonstreze aptitudinile si nivelul ridicat de pregatire * In incinta Poligonului Mamaia-Nord, ieri dimineata au avut loc aplicatii in cadrul carora jandarmii constanteni au simulat o actiune prin care se opun unor forte teroriste * In anul 2003, rezultatele inregistrate de jandarmii dobrogeni au fost unele excelente * Festivitatile de ieri s-au incheiat cu un concurs de tir la care au fost invitati sa participe doar reprezentantii presei constantene

Actul de nastere al Jandarmeriei Romane a fost semnat pe data de 3 aprilie 1850, cand Grigore Alexandru Ghica, domnitorul Moldovei, emitea un decret conform caruia noua institutie avea menirea sa apere ordinea publica si valorile fundamentale ale noului stat. Forta cu structura militara, Jandarmeria Romana reprezinta un organism al statului care a inscris pagini de onoare in istoria patriei. De la infiintarea sa, in urma cu 154 de ani, Jandarmeria Romana a demonstrat ca reprezinta un real instrument in lupta de pastrare a integritatii nationale si de asigurare a linistii si ordinii publice. Ieri, unitatile acestei arme care functioneaza pe raza de competenta a Comandamentului au comemorat implinirea celor 154 de ani prin diverse manifestari.

Jandarmii constanteni, gata sa infrunte teroristii

Comandamentul Teritorial Constanta, institutie condusa de generalul Gheorghe Turtoi, a organizat ieri o serie de activitati menite sa comemoreze implinirea celor 154 de ani. Sarbatoarea a debutat cu depuneri de coroane si jerbe de flori la monumentele eroilor constanteni. A urmat o aplicatie desfasurata in Poligonul Mamaia-Nord, unde militarii Comandamentului au participat la o aplicatie in care si-au demonstrat profesionalismul si inaltul nivel de pregatire. Potrivit scenariului, o tabara de refugiati a caror paza este asigurata de jandarmii constanteni este atacata de o grupare terorista. La ora 11.10, mai multe vehicule incearca sa intre in incinta unitatii, sub acoperirea unei misiuni umanitare de aprovizionare. Militarii opresc convoiul si solicita conducatorilor auto toate documentele necesare. In acest timp, cainii instruiti sa descopere arme de foc sunt adusi sa cerceteze. In momentul in care unul dintre cainii lupi depisteaza existenta unor arme, se declanseaza un conflict armat intre militari si teroristi. Schimbul de focuri de la intrarea in tabara pare castigat de militarii romani, dar tocmai in acel moment balanta puterii pare sa se schimbe din cauza unui eveniment neprevazut. In partea de nord a taberei, un contingent de extremisti s-a strecurat nebagat in seama si a declansat un nou atac. Dupa cateva minute de confuzie, jandarmii reusesc sa se replieze si reincep ofensiva, reusind in cele din urma sa alunge fortele straine. Teroristii sunt luati prizonieri si o mica parte dintre ei reusesc sa fuga, reusita jandarmilor fiind una totala. Exercitiul se dovedeste unul reusit, in cadrul caruia militarii unitatilor "patronate" de Comandamentul Teritorial Constanta isi demonstreaza aptitudinile si valoarea. Aplicatia de ieri este doar un alt exemplu prin care jandarmii isi demonstreaza nivelul inalt al pregatirii. Nu trebuie uitat faptul ca, in ultimii ani, numerosi jandarmi dobrogeni au participat cu succes la misiuni extrem de dificile in zone fierbinti ale globului. Un exemplu in acest sens este faptul ca, in acest moment, sase jandarmi ai Comandamentului Constanta participa la misiuni tip NATO in provincia Kosovo, impreuna cu alti 109 militari romani ai aceleiasi arme. Jandarmii nostri au devenit o prezenta constanta in zone precum Irak, Serbia sau Afganistan, unde au inregistrat rezultate remarcabile. La finele exercitiului de ieri, in poligonul din Mamaia a avut loc si un concurs de tir la care au participat reprezentantii mass-media constantene. Concursul masculin la tragerea cu pistolul a fost castigat de fotoreporterul Adrian Marin, in timp ce la intrecerea feminina, laurii i-au revenit Mirelei Marinescu.

Rezultate remarcabile

Poarta principala de intrare in tara, Dobrogea constituie o zona cu probleme complexe, unde apar adesea situatii unice, cu care nici un alt comandament nu se confrunta. In anul ce a trecut, rezultatele Comandamentului Teritorial de Jandarmi Constanta au fost unele excelente. Astfel, au crescut capacitatea de actiune si operativitatea in interventii la solicitarile legitime ale cetatenilor. In acest fel, a sporit contributia efectivelor de jandarmi la combaterea fenomenului infractional si a criminalitatii, iar unitatea condusa de generalul de brigada Gheorghe Turtoi a intensificat legaturile cu Politia. In 2003, jandarmii au reusit indeplinirea obiectivelor stabilite de diverse programe guvernamentale. In acest sens, s-a marsat pe ideea indeplinirii obiectivelor initiate de Ministerul Administratiei si Internelor, cum ar fi "Scoli si parcuri in siguranta", "Strazi linistite, oras sigur", "Pentru linistea comunitatii rurale" si "Imagine prin fapte". In cadrul primului program a fost asigurata ordinea publica in 286 de unitati de invatamant, in 43 de localitati si in 31 de parcuri si zone de agrement. Pentru asigurarea ordinii in aceste zone, zilnic au fost folositi 370 de jandarmi. Cu aceasta ocazie au fost prinsi in flagrant 31 de infractori, iar 204 persoane suspecte au fost conduse la Politie si luate in evidentele acesteia. Pentru programul "Strazi linistite, oras sigur", Comandamentul Teritorial Constanta a actionat in noua municipii si 12 orase, fortele folosite zilnic fiind de 150 de jandarmi. In zona rurala s-a actionat pentru prevenirea si combaterea furturilor de animale, a sustragerilor de produse agricole, prevenirea braconajului piscicol si a distrugerii sistemului de irigatii. In acest program au fost implicati lunar 5000 de jandarmi ai Comandamentului, care au actionat pe raza a 50 de localitati. Rezultate remarcabile s-au inregistrat si in activitatea de paza si interventie la conductele petroliere de pe raza institutiei, militarii implicati in aceasta actiune reusind sa intervina cu succes, dejucand planurile infractorilor. Pentru reusitele inregistrate de Comandament in anul ce a trecut, presedintele Romaniei a emis un decret prin care seful de stat major, colonelul Gheorghe Harabor, a fost medaliat cu "Virtutea Militara", cu gradul de cavaler. A mai fost medaliat plutonierul major Ion Elfian, cu "Virtutea Militara" clasa a II-a. Au mai fost inmanate diplome de onoare mai multor ofiteri pentru merite deosebite, iar doi militari (un ofiter si un subofiter) au fost inaintati in grad inaintea indeplinirii termenului minim in grad.

Planuri pentru 2004

Unitatea condusa de generalul de brigada Gheorghe Turtoi intentioneaza ca in acest an sa sporeasca eficienta actiunilor pe linia asigurarii ordinii publice si sigurantei cetatenilor. In acest sens, se vor infiinta noi sectii si posturi de jandarmi, in special in mediul rural. De asemenea, va spori numarul patrulelor de ordine publica si va creste numarul actiunilor in zonele cu potential criminogen ridicat. Un aspect important este legat de activitatea jandarmilor in sezonul estival, in aceasta perioada efectivul urmand a fi sporit prin detasarea unor militari din tara. Un alt obiectiv pentru acest an este cel conform caruia se intentioneaza schimbarea atitudinii in cadrul acestei arme. Astfel, se doresc ridicarea nivelului comportamental si atitudinal al personalului si reducerea timpului de interventie la solicitarile legitime ale cetatenilor. In acest an, militarii Comandamentului vor participa la cursuri de ridicare a nivelului profesional, in special in domeniile juridic si limbi straine.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Plutonierul Adjutant Șef Lăcrămioara-Anita Bălan, asistent medical principal la ISU Dobrogea, recunoscută pentru excelența sa în securitate și situații de urgență

09 Mar 2024 717

Paramedic, trimis în judecată pentru agresiune sexuală! Ar fi atins și masat sânii unei femei, într-o ambulanţă SMURD

05 Jan 2024 1220

Jandarmii din Giurgiu oferă ajutor unui cetățean spaniol aflat în dificultate (VIDEO)

10 Dec 2023 729

Constanța Premierea militarilor din cadrul Brigăzii 9 Mecanizată „Mărășești” la concursul Norvegian Foot March (GALERIE FOTO)

03 Aug 2023 606

Învățământ Constanța Cine este șeful de promoție de la Colegiul „Alexandru Ioan Cuza” Constanța

08 Jul 2023 1577

Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanța Studentul Daniel Vasile, trei medalii la Campionatul European de karate (GALERIE FOTO)

08 May 2023 1379

Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov, în doliu. Un pompier s-a stins din viață la doar 32 de ani

07 May 2023 1676

Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanța Studentul Costin Ghețu, medaliat din nou la Jiu Jitsu Brazilian, la „Cupa Danubius“

01 Mar 2023 1242

Jandarm din tată în fiu. Portret de familie la Jandarmeria Mobilă Constanța

22 Feb 2023 2161

Pompieri aflați în timpul liber au salvat o familie cu doi copii mici de la incendiu (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Feb 2023 1615

Eveniment la Brigada 9 Mecanizată „Mărășești"! Cine este militarul care și-a luat la revedere de la colectivul Brigăzii (GALERIE FOTO)

04 Feb 2023 1932

Mesajul emoționant al unui jandarm în drum spre o întâlnire cu prietenii. "Putea fi mama mea..."

18 Dec 2022 1336

O nouă performanță pentru studentul plutonier Costin Ghețu, anul IV la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”

04 Dec 2022 1015

Jiu-Jitsu Luptătorul Costin Ghețu, student la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“, pe locul doi la „Abu-Dhabi AJP Tour Târgu Mureș”, competiție internațională (GALERIE FOTO)

28 Nov 2022 2065

Eveniment militar Un plutonier adjutant și-a luat la revedere de la colectivul Batalionului 341 Infanterie ,,Constanța” (GALERIE FOTO)

22 Nov 2022 1264