Fotoreportaj – Smerenie şi bucurie în Duminica Floriilor, în sânul comunităţii romano-catolice din Constanţa

Credincioșii catolici din Constanţa celebrează Duminica Floriilor, care deschide ciclul sărbătorilor pascale.

Bazilica „Sfântul Anton de Padova“ din Constanța a fost plină până la refuz de constănţenii care au veni pentru a sfinţi crenguţe de salcie, măslin pe care le pun la geamuri, uşi şi porţi.

Floriile evocă intrarea Mântuitorului în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţimi cu flori și ovații. În această zi, preoții sfințesc ramuri înmugurite de salcie, care se împart creștinilor în amintirea ramurilor de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Isus.

În Duminica Floriilor se marchează începutul Săptămânii Sfinte, când se celebrează misterele mântuirii împlinite de Cristos în ultimele zile ale vieţii sale, începând de la intrarea în Ierusalim şi până la fericita pătimire şi glorioasa sa Înviere. Într-un mod deosebit, creştinii sunt invitaţi să se spovedească şi să se pregătească pentru Învierea Domnului.

Pentru Biserica Catolică, Duminica Floriilor coincide, de 31 de ani, cu Ziua mondială a tinerilor.

Primele menţiuni despre această sărbătoare provin din secolul al IV-lea. Cei dintâi care o pomenesc sunt Sfântul Epifanie, câruia i se atribuie două predici la această sărbătoare, şi pelerina apuseană Egeria, care, în însemnarile ei de călătorie, descrie modul în care se celebra această duminică în Ierusalim, spre sfârşitul secolului al IV-lea. De la unii dintre marii părinţi ai Bisericii, între care se afla Sfântul Ioan Gura de Aur, Sfântul Ambrozie şi Sfântul Chiril al Alexandriei, există predici celebre ţinute în cinstea ei.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.