Info Sud-Est

InfoSudEst.ro SCANDALUL ENEL IA AMPLOARE! - Prefecții de Tulcea și Călărași caută ultima soluție la Dragnea

A fost de ajuns o furtună precum cea de la începutul lunii octombrie pentru ca în Dobrogea mii de familii să fie lăsate în beznă vreme de câteva zile. Nu este primul an în care, din cauza ploilor sau a vântului, primăriile rămân neputincioase în fața comunităților aflate în pragul revoltei din cauza lipsei curentului electric. Și de ce se întâmplă asta? „Din cauză că ENEL e stat în stat, ne jecmănește și își bate joc de noi”, susțin primarii dobrogeni la unison.

Prefecții din Tulcea, Călărași și Ialomița s-au plâns la Dragnea de proasta colaborare cu ENEL 

     Pe 2 octombrie a.c., prefecții din Tulcea, Călărași și Ialomița s-au plâns la vicepremierul Liviu Dragnea de proasta colaborare cu ENEL. Aceștia au reclamat deficienţe în colaborarea cu compania italiană la remedierea defecţiunilor apărute în alimentarea cu energie electrică în urma condițiilor meteorologice nefavorabile. Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care la reuniunea din cadrul comandamentului pentru situații de urgență nu a participat nici un reprezentant al companiei.
     Prefectul din Călăraşi a menționat că oamenii din județul său fac haz de necaz prin pariuri cu privire la durata în care ENEL va răspunde apelurilor de urgență, în timp ce prefectul din Ialomița a reclamat politica administraţiei companiei de reducere a personalului de intervenţie, avertizând că, în acest mod, la iarnă nu va mai avea cine să spargă gheaţa de pe liniile de înaltă tensiune. Vicepremierul Liviu Dragnea a solicitat prefecţiilor să îi transmită în scris informări cu privire la aceste deficienţe şi a promis că ele vor fi centralizate şi analizate la nivel naţional.

IATĂ CE SCRIE ÎN RAPORTUL COMISIEI PARLAMENTARE CARE A ANCHETAT COMPANIA ENEL ÎN ANUL 2010!

     În 2010, o comisie parlamentară a efectuat o anchetă care viza calitatea serviciilor ENEL și relația dintre compania italiană și clienții acesteia. Una dintre concluziile raportului a fost următoarea:

„Comisia de anchetă cere stabilirea unei metodologii la nivel național astfel încât avizarea branșării la rețele să nu mai poată fi condiționată de efectuarea de investiții de către consumator. Este evident că la nivelul companiilor de distribuție lipsa reglementărilor clare face să primeze doar interesul financiar (...)”.

Comisia: „Înaintea privatizării, serviciile de intervenție și de relații cu clienții erau mai bune”

În raportul comisiei, se mai menționează:

„Comisia de anchetă cere companiei ENEL Distribuție Muntenia SA îmbunătățirea calității serviciului de intervenție în sensul reducerii timpului de intervenție precum și îmbunătățirea calității serviciului de relații cu clienții. Comisia constată că înainte de privatizare aceste servicii erau mai bune și recomandă asigurarea condițiilor necesare menținerii unui standard ridicat în privința calității serviciilor către consumatori”.

Conform spuselor edililor dobrogeni, aceste două recomandări ale comisiei de anchetă din 2010 nu au avut nici un efect, dat fiind faptul că au trecut trei ani de atunci, însă atitudinea celor de la ENEL nu
s-a schimbat câtuși de puțin. Vă redăm în rândurile ce urmează, câteva exemple.

Primarii din Constanța, în pragul revoltei: „E bătaie de joc și jecmăneală pe față. ENEL e stat în stat!”
Jalnic! În iarna 2012, 50 de sate constănțene au stat în beznă timp de trei zile

     An de an, localnicii din mediul rural se așteaptă la ce-i mai rău. Printre cele mai nesuferite situații prin care sunt nevoiți să treacă sunt cele în care, în urma viscolului, ori a ploilor, gospodăriile rămân în beznă. Primarii localităților sunt disperați pentru că de fiecare dată când solicită ajutorul ENEL, răspunsul este același: „Vom interveni peste câteva zile”. Astfel, au rămas fără lumină, timp de trei zile, în iarna anului 2012, localnicii din satele Agigea, Lazu, Aliman, Amzacea, Cobadin, Negreşti, Conacu, Corbu, Lumina, Vadu, Dobromir, Istria, Deleni, Şipote, Mihai Viteazu, Seimeni, Topalu, Pantelimon, Târguşor, Vulturu, Negru Vodă, Mioriţa, Ghindăreşti, Oituz, Pădureni, Tariverde, Fântânele, Peştera, Ivrinezu Mare, Ivrinezu Mic, Ciocârlia, Ovidiu, Topraisar, Siliştea, Moviliţa. Şi mai ghinionişti, din cauza faptului că au rămas şi fără curent, şi fără apă, sunt localnicii din Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu, Tătaru, Furnica, Olteni, Dumbrăveni, Ciobăniţa, Vârtop, Biruinţa, Cumpăna, Valu lui Traian şi Pecineaga.

De trei ani trăiesc un calvar!
„Oamenilor li s-au ars aparatele electrocasnice din cauza întreruperilor dese de curent, iar ENEL nu știe decât să jecmănească oamenii”

     Încă din anul 2009, angajaţii din Primăria Crucea trăiesc un calvar. Indiferent de oră sau zi, aceştia se confruntă cu nenumărate întreruperi de curent, exact atunci când, spre exemplu, aceştia îşi începeau acti-vitatea primind sau trimiţând corespondenţa: „Este efectiv o bătaie de joc ceea ce se întâmplă. De trei ani trăim un calvar. Se oprește lumina, iar pornește, iar se oprește, iar pornește, de câteva ori pe zi. Angajații din primărie abia își pot face munca, uneori se mai pierde corespondență importantă, ori trebuie să stea peste program, iar oamenii din comună sunt disperați. Au venit și mi-au spus că li s-au ars frigidere, mașini de spălat și alte electrocasnice și, efectiv, nu am cum să îi ajut. Am înaintat o adresă către prefect, acum așteptăm să vedem ce putem face. Am înțeles că și în județul Tulcea situația este aceeași. Ei (reprezentanții ENEL, n.red.) sunt stat în stat, își bat joc de noi și nu știu decât să jecmănească populația”. 

Primarul Matei: „Acest serviciu trebuie naționalizat! E inadmisibil ce se întâmplă!”

1000 de familii din Năvodari, în frig și beznă din cauza ignoranței. Au ieșit în stradă degeaba, nu i-a băgat nimeni în seamă

     Zile în șir, peste o mie de gospodării din oraș au fost lipsite de curent electric. Situația trenează de ani de zile, de când numărul de consumatori a crescut constant, însă reprezentanții companiei de electri-citate amână la nesfârșit înlocuirea transformatoarelor vechi. Primarul Nicolae Matei consideră că este i-nadmisibil ca investitorul italian care a preluat ENEL să își bată joc de mii de oameni și cere chiar naționalizarea acestui serviciu de utilitate publică. Peste o mie de familii care locuiesc în cartierul de case din zona Sălii Sporturilor din Năvodari au suportat frigul și bezna, denunțând contractele încheiate cu ENEL din cauza nerespectării acestora de către compania italiană. De fiecare dată când consumul de e-nergie electrică crește, transformatorul vechi de zeci de ani, depășit moral și subdimensionat în comparație cu numărul de consumatori cedează și lasă fără curent mare parte din populația orașului Năvodari.  „După trei zile în care
și-au ținut copiii în frig, mai mulți dintre locatari s-au strâns în fața sediului ENEL din Năvodari și au încercat să stea de vorbă cu factorii de decizie din cadrul companiei. Fără succes, pentru că li s-a transmis prin intermediul agenților de pază că situația va fi remediată! Astfel că oamenii sunt condamnați să suporte periodic neajunsurile provocate de refuzul ENEL de a investi în propria rețea de distribuție. Cel puțin până când autoritățile statului se vor hotărî să ia măsuri împotriva ignoranței și a nepăsării unui investitor care se crede... stat în stat!”, ne-a declarat primarul Nicolae Matei.

Primarul din Mihai Viteazu, în pragul disperării din cauza ignoranței ENEL

     Când vine vorba de ENEL, primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni, își iese din fire: „Și noi la fel ca la Năvodari suntem! La Sinoe n-avem lumină de trei zile! Dar ei sunt stat în stat, credeți că avem cu cine să vorbim? Cine răspunde de ei? Nu vedeți ce se întâmplă în țara asta?! Am fost să vorbesc cu ei și mi-au zis că sunt probleme în județ și că se vor rezolva. Dar n-au spus când! Ăsta e răspuns? E posibil să lași oamenii fără lumină atâtea zile în secolul XXI? Oamenii sunt în pragul revoltei și la noi, dar ce folos? Ne bagă cineva în seamă? Ei știu doar să ne oblige să plătim”, a declarat Gheor-ghe Grameni. Pe edilul din Mihai Viteazu îl leagă însă o „prietenie” veche cu ENEL: În 2009, Primăria Mihai Viteazu s-a văzut nevoită să achite suma de 700 de mi-lioane de lei vechi, din cauza greşelilor comise de ENEL Dobrogea. Primarul Gheorghe Grameni ne-a declarat că a fost obligat ca, peste noapte, să suporte „indolenţa, lenea şi aroganţa angajaţilor” din cauză că aceştia nu au venit în comună, mai bine de jumătate de an, pentru a nota consumul provenit din iluminarea publică. Astfel, în urma unei rectificări, cifrele care fuseseră „scoase din burtă” de angajaţi s-au dovedit a fi mult mai mici decât cele ale consumului real. În loc să-şi ia de urechi angajaţii leneşi şi incompetenţi, ENEL i-a remis Primăriei Mihai Viteazu factura prin care urmărea să regularizeze consumul pe lunile septembrie 2008 – martie 2009, în sumă totală de 700 de milioane de lei vechi. Şi cum Primăria nu a avut bani pentru a plăti imediat exorbitanta sumă, ENEL a avut neruşinarea de a tăia curentul necesar pentru iluminatul public, deşi localnicii erau la zi cu plata facturilor, pe motiv că primăria nu a achitat restanţa.

Supărare mare la Hârșova: Birocrația de la ENEL învârte în gol turbina eoliană din curtea spitalului

     În 2010, Primăria Hârşova risca să piardă finanţarea pentru construirea unor locuinţe, din cauza legislaţiei prost întocmite şi a atitudinii reprezentanţilor ENEL. Primarul Tudor Nădrag finalizase construirea primelor patru blocuri ANL, dar nu a respectat în totalitate protocolul privind asigurarea tuturor utilităţilor, mai precis nu reuşise să racordeze locuinţele la reţeaua de curent electric. Motivul? Cele două transformatoare şi reţeaua electrică suplimentară necesare racordării costau  primăria 12 miliarde de lei vechi. „Eu trebuie să plătesc o nouă reţea, deşi există deja o reţea a ENEL în zona în care se vor construi blocurile. Dar asta e urmarea dezavantajosului proces de privatizare a ENEL”, declara primarul Tudor Nădrag. Acesta este doar un exemplu din multele episoade neplăcute dintre Primăria Hârșova și ENEL. Cel mai recent face referire la o turbină eoliană montată în curtea spitalului, un proiect unic în România, și care trebuie să alimenteze cu energie electrică instituția sanitară. Doar că investiția realizată cu fonduri europene a fost blocată din cauza „birocrației ENEL”, spune edilul Tudor Nădrag.

Asociația Comunelor, la un pas de judecată cu ENEL:
„Ne taxează ilegal la avizarea Planului Urbanistic General! În funcție de mărimea teritoriului admi-nistrativ, taxa poate depăși 50.000 lei!”

     Conducerea Filialei Tulcea a Asociației Comunelor din România a trimis recent un comunicat de presă prin care atrage atenția asupra unei taxări ilegale din partea ENEL și DSP. Conform legii, avizarea Planului Urbanistic Ge-neral se face fără perceperea de taxe. Prevederea este respectată de instituții precum: Transgaz, Transelectrica, Romtelecom, Direcția Județeană de Cultură, Ministerul Culturii, Ministerul Apărării Naționale, Serviciul Român de Informații, Agenția Națională pentru Resurse Minerale, Ministerul Agriculturii – ANIF etc. „Totuși există (încă) instituții de stat și private, care percep taxe, care de care mai usturătoare! Dau doar două exemple: Direcția de Sănătate Publică şi Enel Distribuție Dobrogea. Dacă tariful DSP este unul modic (200 lei), cel perceput de Enel este enorm și, în funcție de întinderea teritoriu-lui administrativ, poate ajunge la sume ce depășesc 50.000 lei! Până la urmă, că e mic, că e mare, legea ne scutește de plată! Vă rog să luați act de perceperea unor astfel de tarife și să acționăm împreună ca în situația în care aceste organisme se declară ca fiind neinteresate în procedura de elaborare a PUG-urilor, să nu li se mai solicite avize”, ne-a declarat Ştefan Ilie, primarul comunei tulcene Luncaviţa, președintele A.Co.R Tulcea și ofițerul de presă al asociației. ACoR are în vedere acţionarea în justiţie a DSP şi ENEL dacă nu vor înceta să perceapă cele două taxe.

Sursa: InfoSudEst.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

E-Distribuție Dobrogea întrerupe furnizarea energiei electrice pentru efectuarea unor lucrări în județul Constanța. Ce zone sunt afectate

20 Nov 2017 709

ENEL. Programul întreruperilor din această săptămână. Ce localităţi din judeţul Constanţa sunt afectate

16 Nov 2017 567

Programul întreruperilor ENEL. Ce localităţi din judeţul Constanţa rămân fără energie electrică

15 Nov 2017 258

E-Distribuţie Dobrogea întrerupe furnizarea energiei electrice în judeţul Constanţa pentru efectuarea unor lucrări. Ce zone sunt afectate

10 Nov 2017 655

RADET Constanţa. Locuitorii din zona Stadionului Badea Cârţan nu au apă caldă şi căldură din cauza unei avarii Enel

09 Nov 2017 393

Una dintre lucrările programate la Constanța de E Distribuție Dobrogea se anulează. Unde se va întrerupe furnizarea energiei electrice pentru efectuarea de lucrări

02 Nov 2017 528

ENEL. Programul întreruperilor din această săptămână. În ce zone din Constanţa se anulează

02 Nov 2017 651

Astăzi, ghişeele Serviciului Public de Impozite și Taxe Constanţa sunt închise. Unde se pot adresa constănţenii

01 Nov 2017 524

Programul întreruperilor ENEL. Ce localităţi din judeţul Constanţa rămân fără energie electrică

01 Nov 2017 724

Avarie E-Distribuţie Dobrogea la Constanţa. Mai multe zone au rămas fără enegrie electrică

30 Oct 2017 1172

Programul întreruperilorENEL întrerupe furnizarea energiei electrice pentru efectuarea unor lucrări în județul Constanța

30 Oct 2017 338

E-Distribuţie Dobrogea întrerupe furnizarea energiei electrice în județul Constanța. Iată zonele afectate!

27 Oct 2017 919

Întreruperi ENEL în județul Constanța. Ce localități sunt afectate

26 Oct 2017 1022

Avarie ENEL. Ce zone din Constanța rămân fără curent electric

24 Oct 2017 1293

ENEL întrerupe furnizarea energiei electrice pentru efectuarea unor lucrări în județul Constanța. Ce localităţi sunt afectate

17 Oct 2017 978

E-Distribuție Dobrogea întrerupe furnizarea energiei electrice pentru efectuarea unor lucrări în județul Constanța. Ce zone sunt afectate

16 Oct 2017 818

ENEL întrerupe de luni furnizarea cu energie electrică în judeţul Constanţa. Află dacă ești afectat!

13 Oct 2017 32998

Traseu deviat pentru o linie RATC Constanța din cauza lucrărilor efectuate de Enel Distribuție

12 Oct 2017 498

E-Distribuţie Dobrogea întrerupe furnizarea energiei electrice pentru efectuarea unor lucrări. Ce localităţi din judeţul Constanţa vor fi afectate

06 Oct 2017 824

E-Distribuţie Dobrogea întrerupe furnizarea energiei electrice în mai multe localităţi din judeţul Constanţa

03 Oct 2017 1851

ENEL întrerupe furnizarea cu energie electrică în judeţul Constanţa. Ce localităţi sunt afectate

02 Oct 2017 6671

E-Distribuţie Dobrogea întrerupe furnizarea energiei electrice pentru efectuarea unor lucrări! Vezi dacă ești afectat

29 Sep 2017 2258

E-Distribuție Dobrogea întrerupe furnizarea energiei electrice pentru efectuarea unor lucrări. Ce zone sunt afectate

25 Sep 2017 1918

E-Distribuţie Dobrogea întrerupe furnizarea energiei electrice pentru efectuarea unor lucrări! Ce localităţi sunt afectate

22 Sep 2017 1128

Oraşul Ovidiu, fără curent electric. Cine a făcut anunţul

16 Sep 2017 1517

E-Distribuţie Dobrogea întrerupe furnizarea energiei electrice pentru efectuarea unor lucrări! Vezi dacă ești afectat

15 Sep 2017 1562

Întreruperi ENEL în judeţul Constanţa. Ce abonaţi sunt afectaţi

13 Sep 2017 565

E-Distribuţie Dobrogea întrerupe furnizarea energiei electrice pentru efectuarea unor lucrări. Vezi dacă eşti afectat

11 Sep 2017 1581

Întreruperi ENEL în județul Constanța (document)

08 Sep 2017 847

ENEL întrerupe furnizarea cu energie electrică în judeţul Constanţa. Iată programul!

06 Sep 2017 1470

RAJA anunţă presiuni scăzute. Afectaţi consumatorii din Constanţa şi Năvodari

05 Sep 2017 586

Întreruperi ENEL în judeţul Constanţa. Ce localităţi sunt afectate

31 Aug 2017 678

UPDATE ENEL întrerupe furnizarea cu energie electrică în judeţul Constanţa până la 1 septembrie!

30 Aug 2017 3738

E-Distribuţie Dobrogea întrerupe furnizarea energiei electrice pentru efectuarea unor lucrări! Ce localităţi sunt afectate

25 Aug 2017 544

ENEL întrerupe furnizarea cu energie electrică în judeţul Constanţa. Află când

16 Aug 2017 5378

Avarie RADET în Constanţa. Unde se opreşte apa caldă

04 Aug 2017 575

E-Distribuţie Dobrogea întrerupe furnizarea energiei electrice în judeţul Constanţa. Care sunt localităţile afectate

01 Aug 2017 1531

O autoutilitară a luat foc în judeţul Tulcea (galerie foto)

01 Aug 2017 597

Avarie Enel în Zona peninsulară din Constanța. A fost întreruptă și furnizarea apei calde

31 Jul 2017 765

Mai multe localități din judeţul Constanţa vor rămâne fără energie electrică. Care sunt localitățile

24 Jul 2017 1690

Enel Energie SA furnizează energie electrică Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța (document)

20 Jul 2017 1125

Revista presei locale

17 Jul 2017 1088

Revista presei locale

15 Jul 2017 953

E-Distribuţie Dobrogea întrerupe furnizarea energiei electrice pentru efectuarea unor lucrări

07 Jul 2017 431

Avarie la reţeaua de energie electrică la Băneasa. Staţia de pompare a apei a rămas fără tensiune. Furnizarea apei potabile a fost sistată

01 Jul 2017 919

E-Distribuţie Dobrogea întrerupe furnizarea energiei electrice pentru efectuarea unor lucrări! Vezi dacă eşti afectat

26 Jun 2017 1062

Enel Distribuţie Dobrogea întrerupe furnizarea energiei electrice pentru efectuarea unor lucrări! Vezi dacă eşti afectat

21 Jun 2017 3028

Enel Distribuţie Dobrogea întrerupe furnizarea energiei electrice pentru efectuarea unor lucrări. Vezi dacă eşti afectat

16 Jun 2017 3037

Stație de pompare RAJA fără energie electrică din cauza unei avarii la ENEL

09 Jun 2017 730

Enel Distribuţie Dobrogea întrerupe furnizarea energiei electrice. Vezi dacă eşti afectat

07 Jun 2017 3008