Nelson Mandela 27 de ani în pușcărie, un Premiu Nobel pentru pace și un veac de umanism

,,Dacă există interes major, istoria trebuie să accepte noi figuri istorice’’, spunea scriitorul sârb Branislav Crncevic. Prezentul, tot mai dezinteresat în a reține marile personalități contemporane, este, iată, din ce în ce mai aproape să lase în filele trecutului un mare creator de istorie a cărui biografie constituie cea mai veritabilă lecție de umanism. Așadar, cât timp mai avem posibilitatea, să vorbim despre viața unui om, sau altfel spus, despre aproape un secol de istorie personalizat prin fenomenul Nelson Mandela.  la 18 iulie 1918 în Umtatu, Africa de Sud, Nelson Mandela a fost influențat puternic de copilăria sa petrecută în cea mai mare parte în cadrul familiei regale Thembu a clanului denumit Madiba, timp în care a prins gustul ,,obiceiurilor și a ritualului’’, fundamentale pentru formarea spiritului său național african. Pe lângă însușirea tradiției și a istoriei locale, caracterul tânărului Mandela a fost influențat de școala metodistă creștină (care i-a și dat numele englezesc Nelson) la care s-au subscris calitățile moștenite de la tatăl său,  spiritul rebel și simțul ferm pentru adevăr. (…)

Citiți articolul integral pe: info-sud-est.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Evenimentele zilei În ce țară se sărbătorește azi Ziua Îndrăgostiților

12 Jun 2022 1447

Ştiaţi că...? Astăzi, 16 iunie, este sărbătorită Ziua Copilului African

16 Jun 2015 2629

Ambasadorul Africii de Sud în România, fost luptător anti-apartheid Constanţa s-ar putea înfrăţi cu oraşul sud-african Durban

20 Feb 2015 2612

Ştiaţi că...? Pe 12 iunie, Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud şi câştigător al Premiului Nobel pentru Pace, a fost condamnat la închisoare pe viaţă (galerie foto)

12 Jun 2014 2019