Info-Sud-Est.ro Primăria condusă de Radu Mazăre a vândut jumătate de hectar de plajă cu 12 euro/mp. Tunurile imobiliare ale nababilor din stațiunea Mamaia

În 2005, Primăria Constanța a vândut o bucată de plajă din centrul stațiunii Mamaia cu 12 euro/mp, în baza unui raport de evaluare al societății Finconev Tomis SRL. Firma aparținea constănțenilor Alin Dima Horațiu și Cătălin Costel Șerban. Primul este trimis în judecată în dosarul Retrocedărilor și într-unul dintre dosarele ANRP, iar al doilea este trimis în judecată pentru complicitate la înșelăciune într-un dosar cu un prejudiciu estimat de procurorii DNA la 9 milioane de euro.

Plaja a ajuns în proprietatea omului de afaceri Viorel Păunescu. În 2008, destinația terenului a fost schimbată pentru ca omul de afaceri să poată construi, pe plajă, un complex imobiliar de lux de 7 etaje și o parcare de 11 etaje. Odată cu schimbarea destinației terenului, Păunescu a fost nevoit să plătească o diferență de bani Primăriei Constanța.

În anul 2008, terenurile din jurul proprietății lui Păunescu se vindeau la prețuri între 1600 și 2000 de euro/mp. Însă, în urma celei de-a doua evaluări și a negocierii directe cu Primăria Constanța, societatea lui Păunescu ajunge să vireze în bugetul municipiului Constanța doar 300 de euro pentru fiecare metru pătrat de plajă. Astăzi, Complexul ”Caelia” are 65 de apartamente care valorează între 350.000 și 500.000 de euro, iar Radu Mazăre un nou dosar penal pentru vânzarea ilegală a plajei.

Cum ajunge plaja în proprietatea unui miliardar


Două terenuri din centrul stațiunii Mamaia, cu o suprafață totală de 4367,88 mp, au fost scoase la vânzare în urma unei hotărâri a Consiliului Local Constanța, din 1 noiembrie 2004. Ulterior acestei hotărâri, Primăria Constanța a contractat o firmă pentru a evalua suprafețele de teren care urmau să fie scoase la vânzare.

Ambele terenuri, de 2621,12 mp și 1746,76 mp, au fost evaluate de societatea Finconev Tomis SRL din Constanța, în 3 octombrie 2004. În opinia evaluatorului, primul teren valora 31.500 de euro, adică doar 12,01 euro/mp. La un preț și mai mic a fost evaluat cel de-al doilea teren: 19.100 de euro, adică 10,93 euro/mp. Așa se face că aproape jumătate de hectar de plajă a fost vândută de Primăria Constanța, în februarie 2005, cu 12 euro/mp.

Info Sud-Est a consultat piața imobiliară din perioada octombrie 2004 – februarie 2005, atunci când a fost evaluată, respectiv vândută plaja. Am aflat, astfel, că un teren situat la 50 de metri de suprafețele evaluate de Finconev Tomis s-a vândut cu 200 de euro/mp. Un alt teren din zona respectivă a fost tranzacționat în schimbul a 220 de euro/mp, un preț de aproape 20 de ori mai mare decât prețul stabilit de evaluatorul angajat de Primăria Constanța. Cum a fost posibil acest lucru? Chichița legislativă care a permis tranzacționarea unor terenuri atât de valoroase din centrul stațiunii Mamaia a constat în faptul că, prin certificatul de urbanism, terenurile figurau drept ”teren de tenis” sau ”spațiu verde”, deși acestea erau, de fapt, bucăți din plaja stațiunii Mamaia.

Dar cum a fost posibil ca bucățile de plajă vândute de-a lungul anilor în stațiunea Mamaia să ajungă în domeniul privat al Primăriei Constanța? Printr-o Hotărâre a Consiliului Local. În 28 martie 2002, la nici doi ani de când s-a instalat la primărie, Radu Mazăre și-a convocat consilierii și le-a supus votului respingerea Hotărârii de Guvern nr. 834/1991 privind stabilirea și evaluarea unor terenuri care au aparținut societăților comerciale cu capital de stat. Aceasta prevedea că terenurile care au aparținut societăților de stat se află în subordinea regiilor autonome și ministerelor, iar evaluarea acestora putea fi făcută exclusiv de Ministerul Economiei și Finanțelor, împreună cu Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului. Însă, Consiliul Local Constanța a trecut peste hotărârea de guvern și, în 2002, a decis că terenurile respective devin proprietatea Primăriei Constanța. Așa au ajuns mai multe suprafețe de plajă în domeniul privat al Primăriei Constanța și, implicit, au putut fi scoase la vânzare de administrația condusă de Radu Mazăre. Șmecheria legislativă a fost posibilă cu sprijinul tacit al fostului premier de la acea vreme, Adrian Năstase.

Articolul integral poate fi citit pe Info Sud-Est
Sursa foto: info-sud-esti.ro
Autor: Andreea Pavel

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

gogu

24 Jan, 2018 12:02

Hotiile lui mazare au fost posibile intotdeauna datorită complicitatilor celor din psd local cu cel central. Nimic nu misca in teritoriu fara stirea comandantului suprem! Lipsa de implicare a intelectualitatii naste monștri!

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.