​Vrei să iei permisul din prima? Gheorghe Răcăreanu, profesor de teorie şi instructor auto, dezvăluie reţeta succesului

Gheorghe Răcăreanu, profesor de teorie şi instructor auto în cadrul Şcolii de Şoferi Răcăreanu, a dezvăluit, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro, care este reţeta succesului în obţinerea permisului auto de la prima încercare! Tot Gheorghe Răcăreanu ne-a mai spus ce trebuie să ştie şi la ce trebuie să fie atent un candidat atunci când se înscrie la o şcoală de şoferi, care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac şoferii în trafic. Mai mult, profesorul de teorie şi instructorul auto Gheorghe Răcăreanu a răspuns şi la întrebarea: „Cine conduce mai bine, femeia ori bărbatul?“ 
 
Toată lumea ştie că, pentru a obţine permisul de conducere, candidaţii trebuie să susţină un examen la sală (proba teoretică) şi o probă practică de condus (traseul). De regulă, care dintre cele două probe creează probleme candidaţilor?
 
Proba practică ridică cele mai multe probleme. Şi asta din cauza exigenţei la examinare, timpului de examinare, care este cuprins între 20 şi 30 de minute, şi condiţiilor de trafic în care este examinat candidatul. Traseul de examen conţine spaţii înghesuite, aglomerate, cu multe obstacole, intersecţii semaforizate, intersecţii cu sens giratoriu, bulevarde, plus cel puţin două manevre de îndemnare, întoarcere, parcare laterală, mers înapoi etc.
 
Există o reţetă a succesului care poate garanta obţinerea permisului auto de la prima încercare?
 
Da! Prezenţa obligatorie la cursurile teoretice şi pregătirea după metodele indicate de profesorul de legislaţie rutieră. La proba practică, pregătire până ajunge candidatul la performanţa de a conduce fără a mai fi ajutat de instructor şi promovarea simulărilor de examen care se fac la finalul pregătirii. Alegerea şcolii şi a instructorului bine pregătit profesional fac parte din „reţeta“ mai sus precizată.
 
Ce trebuie să ştie şi la ce trebuie să fie atent un candidat atunci când se înscrie la o şcoală de şoferi?
 
În primul rând, să se intereseze de rata de promovare (este publică această rată). Atenţie mărită la şcolile care fac pregătirea pentru categoria B, pentru că cei pregătiţi sunt în mare parte de la 0 noţiuni, în comparaţie cu şcolile de profesionişti, la care procentul de promovare este crescut datorită candidaţilor care deja au cunoştinţe în domeniu. Apoi, este indicat ca viitorul candidat să ceară şi să obţină referinţe din mai multe surse. La înscriere, candidatul trebuie să se informeze despre condiţiile de pregătire.
 
Care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac şoferii în trafic?
 

Depăşirile imprudente şi schimbarea direcţiei fără asigurarea prealabilă, viteza excesivă şi neatenţia.
 
Credeţi că legislaţia în domeniu ar trebui schimbată? Dacă da, cum?

 
Cred că ar fi oportun ca viitorii candidaţi să facă în prima etapă pregătirea teoretică şi susţinerea examenului la Serviciul de Permise Auto, după care să facă pregătirea practică la orice şcoală sau instructor doreşte. După pregătire, să fie susţinută şi proba practică.
 
Care sunt străzile şi bulevardele din Constanţa unde au voie instructorii auto să îşi desfăşoare şedinţele practice?
 
Nu avem voie în staţiunea Mamaia în perioada 1 mai - 15 septembrie. De asemenea, nu avem voie pe bulevardul Ferdinand, zona peninsulară, bulevardul Tomis, de la Capitol către centru, bulevardul Mamaia, de la Capitol către IG Duca.
 
Conducătorii auto începători sunt mai predispuşi la accidente rutiere decât cei cu vechime în şofat?
 
Da! Şi asta din cauza lipsei de experienţă. Nu au capacitatea să adapteze viteza corect, în funcţie de viteza de trafic. Mai trebuie luate în calcul viteza de reacţie redusă la situaţii imprevizibile din trafic şi capacitatea de analiză şi de a lua decizii corecte în anumite situaţii în trafic.
 
Cine conduce mai bine? Femeia ori bărbatul? 
 
Sunt situaţii în care unele femei conduc mai bine decât unii bărbaţi, dar, ca medie, numărul bărbaţilor este mai mare decât al femeilor în această privinţă. Problema femeilor la volan: se feresc de efectuarea parcărilor. Problema este cauzată de orientarea în spaţiu şi îndemânarea reduse. Problema bărbaţilor la volan: tendinţa de a conduce agresiv, supraestimarea abilităţilor. În concluzie, femeile sunt mai prudente în trafic. Indiferent dacă este femeie sau bărbat, cel mai bine conduce şoferul disciplinat.
 
Întrebare de la un cititor: 
 
Anon1092: Aţi avut un „cel mai bun elev“? Să nu mai fie necesar să îl învăţaţi?
 
Da! A condus în UE timp de zece ani fără permis. După cinci lecţii, nu am avut ce să-i mai spun. Pentru că aşa a fost educat. Conducea civilizat. A luat permisul din prima. Chiar dacă ştia să conducă, tot a făcut 30 de ore de conducere cu mine.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Andreea

09 Jun, 2020 13:21

Cum sa iau permisu ce.ma sfatuiti am.dat sala.de 2 si am.picat

Constantin Borcea

28 Apr, 2019 16:17

Vreau să miau carnetul de conducere direct sunt din Vama Buzăului județul Brașov

David

10 Sep, 2018 17:27

cum sa iau permisul repede

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.