Interviu online cu tânărul pensionar Adrian Rapotan Fostul şef al IPJ Constanţa spune cine se bucură de plecarea sa din poliţie

Comisarul-şef Adrian Rapotan a acordat cotidianului ZIUA de Constanţa ultimul interviu online în calitate de inspector-şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Tânărul pensionar Adrian Rapotan a spus, în timpul interviului, cum s-a schimbat Poliţia de la intrarea sa în serviciu şi până în prezent, ce ar trebui schimbat la acest sistem, cu care dintre foştii comandanţi ai IPJ Constanţa a colaborat cel mai bine, dar şi cine se bucură de plecarea sa din fruntea Poliţiei Constanţa.
 
Întrebările redacţiei:
 
Domnule comisar-şef Adrian Rapotan, astăzi este ultima zi în care sunteţi poliţist. De când sunteţi un om al legii şi ce sentimente vă încearcă acum, la ieşirea din sistem?
 
Sunt în Poliţie din 1983, luna septembrie. Am lucrat în cadrul IPJ Constanţa (Poliţia municipiului Constanţa şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Constanţa). Cred că este o simbioză între sentimente ca împlinire profesională şi de nostalgie. Am ajuns la capătul cursei şi este destul de greu să stai în cursă, mai ales când ai o funcţie de conducere. Nostalgie - rămân, după 33 de ani, multe amintiri legate de colegi, de evenimente şi de întâmplări.
 
Cum s-a schimbat Poliţia Constanţa de la intrarea dumneavoastră în serviciu şi până în prezent?
 
Principiile muncii nu s-au schimbat. Şi în Poliţie au intervenit foarte mult IT-ul, tehnica. În urmă cu 15 ani, de exemplu, era o utopie să crezi că un post de poliţie poate avea un calculator. Acum toate au o tehnică performantă de comunicaţii în ceea ce înseamnă cercetarea în domeniul criminalisticii. Au fost făcute progrese remarcabile. Esenţial rămâne factorul uman.
 
Cu care dintre foştii comandanţi ai IPJ Constanţa aţi colaborat cel mai bine? Dar cel mai ineficient?
 
Din funcţia de adjunct am colaborat cu nouă inspectori-şefi. În privinţa tuturor păstrez sentimente şi amintiri plăcute. Cel mai apropiat cred că am fost cu Aurelian Zaheu. Probabil pentru faptul că am fost colegi de promoţie. Ne cunoşteam de când eram foarte tineri.
 

Cine va fi viitorul inspector-şef al Poliţiei din Constanţa?
 
În mod normal, se va organiza un concurs, dar am înţeles că această procedură va avea loc la anul. Şi asta pentru că urmează o perioadă grea pentru Poliţie: alegerile, specificul sărbătorilor de iarnă şi alte probleme distincte. A fost desemnat să preia atribuţiile funcţiei de inspector-şef fostul meu adjunct Mircea Vizitiu. Oricum, concursul se va da în Bucureşti. Numirea şi împuternicirea vor fi date de ministrul de Interne.

 
Ce mesaj le transmiteţi celor care vor prelua de la dumneavoastră frâiele IPJ?
 
Să continue proiectele pe care le-am demarat împreună. Să lucreze în echipă şi să stea departe de spectrul politic.
 
Cum comentaţi faptul că IPJ Constanţa nu are de luni bune un inspector-şef „plin“?
 
Pentru că în ultimul an s-au pensionat foarte multe cadre de conducere, atât la nivelul IPJ-urilor, cât şi la nivelul IGPR, iar o perioadă normele ce reglementau organizarea concursurilor au fost suspendate, fiind declarate neconstituţionale şi au fost elaborate alte norme abia în luna octombrie.
 
Care sunt lipsurile Poliţiei Constanţa, atât în municipiu, cât şi în judeţ?
 
La acest moment, resimţim o lipsă acută de resurse umane, statul de funcţiuni fiind subdimensionat. Au plecat foarte mulţi colegi prin pensionări anticipate. Iar efectivele pe care le-am primit de la academie şi şcoli nu au reuşit să acopere golurile rămase. Suntem în plină procedură de organizare a unui concurs din surse externe.
 
Care a fost cel mai complex caz la care aţi lucrat în cariera dumneavoastră de poliţist? Dar cel mai amuzant?
 
Au fost multe cazuri complexe şi îmi este greu să le prioritizez. Au fost omoruri, tâlhării, fapte comise cu un pericol social deosebit. Cazuri care au fost lucrate doar în echipă. Am fost coordonator în multe acţiuni cu efective de amploare. Cea mai amplă a fost organizarea măsurilor de securitate la vizita fostului preşedinte american George Walker Bush.
 
Ce ar trebui schimbat în Poliţie?
 
Din punct de vedere obiectiv, anumite acte normative care să confere mai multă autoritate acestei instituţii. Pe plan subiectiv, o anumită mentalitate de a lucra cu ceasul, pentru că munca de poliţist se face în primul rând cu pasiune. Cei care vin cu pasiune în Poliţie şi cu dragoste faţă de această muncă vor performa, iar cei care au venit doar pentru a avea o slujbă nu vor avea niciodată rezultate.
 
Cum evaluaţi, per total, activitatea dumneavoastră desfăşurată în cadrul Poliţiei din Constanţa?
 
Îmi este greu să răspund la această întrebare. Vreau să-i întrebaţi pe foştii mei colegi şi, de ce nu, şi pe cetăţean, pentru că el este adevăratul barometru în această muncă.
 
Ce veţi face de luni, când veţi fi în mod oficial pensionar?
 
Of! Am atât de multe lucruri pe care nu am putut să le fac în timpul activităţii! Vreau să mă dedic mai mult familiei, pentru că, de cel puţin zece ani, cu excepţia câtorva zile de concediu, nu am avut nicio sâmbătă sau duminică liberă. Am fost la muncă şi de Paște, şi de Crăciun şi pe data de 1 ianuarie eram tot acolo. Asta am să fac.
 
Cine se bucură că plecaţi din Poliţie?
 
Sigur sunt şi unii care se bucură. Nimeni nu deţine o cheie a succesului cu care să-i facă fericiţi pe toţi. Au fost unii colegi pe care i-am sancţionat. Uneori am luat măsuri mai puţin populare. Probabil că aceştia se bucură. Cei mai mulţi colegi m-au respectat şi mă respectă. Aş aminti că la înfiinţarea Corpului Naţional al Poliţiştilor am fost ales primul preşedinte cu majoritate de voturi şi cred că asta spune totul.
 
Întrebările cititorilor:
 
I. Ionescu: Poate jura cu mâna pe Biblie invitatul dumneavoastră că în toată cariera sa nu a luat şi nu a dat mită şi că averea pe care o deţine nu are la bază comiterea de fraude?
 
În legătură cu averea mea, pot jura că este dobândită în mod legal şi prin moşteniri. Nu înţeleg ce înseamnă mită, dacă am dat cuiva. Am dat atenţii, la rândul meu, am primit şi eu anumite atenţii, dar care nu au avut nicio tangenţă cu meseria mea.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

i. ionescu

11 Nov, 2016 08:53

Intrebare> poate jura cu mana pe biblie invitatul dumneavoastra ca in toata cariera sa nu a luat si nu a dat mita si ca averea pe care o detine nu are la baza comiterea de fraude?

Articole asemanatoare

Firme Constanța Asociatul unic al Comfort Construct SRL a decis majorarea capitalului social

26 Feb 2024 579

Firme Constanța Modificări în acționariatul Easy Credit 4 All IFN SA

23 Feb 2024 524

Municipiul Constanța prin Primar, chemat în instanță de firma care administrează Cimitirul Municipal. Care este motivul?

13 Feb 2024 720

Firme Constanța Mandate prelungite pentru administratorii Progress Consulting SA

12 Feb 2024 607

Firme Constanța Comfort Construct SRL își majorează din nou capitalul social. Decizia, afișată în Monitorul Oficial

03 Feb 2024 718

Încă o majorare de capital al firmei Comfort Construct SRL din Constanța

14 Dec 2023 716

O nouă majorare de capital în firma Comfort Construct SRL din Constanța

09 Nov 2023 576

Încă o majorare de capital în firma Comfort Construct SRL din Constanța

20 Aug 2023 891

O nouă majorare de capital în firma Comfort Construct SRL din Constanța

20 Jul 2023 931

Firme Constanța Easy Credit 4 All IFN SA și-a schimbat auditorul financiar

10 Jul 2023 1530

Firme Constanța Se majorează capitalul social al Comfort Construct SRL

15 Jun 2023 939

Modificări în conducerea Comfort Construct SRL. Ce decizii au luat asociații la ultima ședință

30 Dec 2022 1450

Modificări în Easy Credit 4 All IFN SA. Cine s-a retras și cine a intrat în societate

18 Oct 2022 3490

Comfort Construct SRL are un nou obiect de activitate. Decizia, publicată în Monitorul Oficial

28 Jun 2022 1434

Acționarii Easy Creadit 4 All IFN SA au decis majorarea capitalului social

09 Jun 2022 2089