Interviu Online

Interviu online Andrei Popescu - „Din păcate, administraţia rămâne cu aceeaşi politică de asistenţă socială, singura noutate fiind reînnoirea flotei de autobuze. Fondul de investiţii este de 15 la sută anul acesta“

Şi în acest început de an, administraţia locală constănţeană se încăpăţânează să funcţioneze pe principiul „merge şi aşa“: de la lipsa iluminatului public în multe cartiere din municipiu (din cauza expirării contractului de mentenanţă încă din luna septembrie), până la nebugetarea pentru anul în curs a amenajării vreunui loc de parcare, de la expirarea contractelor de audit, birotică sau ecarisaj şi până la modul netransparent în care serviciile din subordinea Consiliului Local îşi tratează contribuabilii.
 
Curtea de Conturi a identificat prejudicii la societăţile comerciale sau la regiile din subordinea CLM, iar Primăria tace. Despre împrumuturi şi contracte chiar şi aleşii locali au aflat din presă. Bulevardul Tomis, partea modernizată, a ras, odată cu lucrările de reabilitare, toate locurile de parcare. 60% dintre respondenţii unui sondaj propus de cotidianul ZIUA de Constanţa au spus că NU sunt mulţumiţi de noua faţă a celei mai importante artere a oraşului.
 
Despre toate aceste probleme am discutat în cadrul unui interviu online cu Andrei Popescu, consilier local municipal în CLM Constanţa, membru al Comisiei pentru administraţie publică, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi a libertăţilor cetăţeanului.
 
Întrebările redacţiei: 
Contractul de mentenanţă pentru iluminatul public a expirat. Constănţenii din mai multe cartiere se plâng de câteva săptămâni de funcţionarea defectuoasă a iluminatului public. Cine este responsabil de acest contract? Ce se cunoaşte la nivelul CLM despre această situaţie? 
Andrei Popescu: Conform atribuţiilor delegate de domnul primar Făgădau, direct răspunzător de Servicii publice şi Gospodărire comunală este domnul viceprimar Babu. Se face vinovat de tergiversarea contractului de mentenanţă expirat din septembrie 2016, procedurile de achiziţie fiind începute abia la sfârşitul lui noiembrie. Evident ca vinovat este şi domnul primar, singurul mod în care ar putea să ne arate implicarea lui ar fi demiterea domnului Babu pentru neîndeplinirea sarcinilor de serviciu. Altfel, este la fel de vinovat, susţinându-şi bunul prieten într-o funcţie-cheie.

Am primit şi o veste bună, în schimb, pentru zona Nord a fost încheiată achiziţia, contract câştigat de firma Luxten, cât de curând îi vom vedea la treaba. Cât despre zona Sud, am fost asigurat ca în zilele următoare va fi gata achiziţia.  
Ce alte contracte ale municipalităţii au expirat şi creează sincope în funcţionarea aparatului Primăriei şi al CLM?
Andrei Popescu: Fiecare contract este important pentru Primărie şi CLM, pe lângă cel pentru mentenanţa iluminatului public, în ultima perioadă au mai expirat cel de ecarisaj, audit şi, mai nou, cel de birotică... dacă se continuă aşa, vom avea activitatea suspendată total! 
Un alt aspect sesizat de constănţeni şi pe care municipalitatea îl ignoră (cel puţin până în acest moment) este mobilitatea urbană defectuoasă (lipsa trotuarelor şi a rampelor pentru persoanele cu dizabilităţi), sincronizarea semafoarelor, reglementarea opririlor maxi-taxi, parcări sub/supraterane etc. În calitate de consilier, sunteţi preocupat de aceste aspecte? Le-aţi sesizat, le-aţi propus ca teme de discuţie sau ca viitoare proiecte de hotărâri de CLM?
Andrei Popescu: Cu siguranţă că sunt preocupat de aceste aspecte, lucrând direct pe cât posibil pentru rezolvarea acestor probleme. În primul rând, trebuie întărită Poliţia Locală, chiar schimbarea organigramei prin trecerea celor de la Rutieră pe Ordine publică şi siguranţă. Prin această măsura se pot spori controalele maxi-taxiurilor (eventual controale mixte RAR - Poliţia Locală), coroborate cu noua flotă ce va fi achiziţionată de Primărie în acest an.
 
Din ultima discuţie cu cei de la Confort Urban, mi s-a transmis ca încă se ocupă cu reabilitarea trotuarelor şi, evident, montarea rampelor pentru persoane cu dizabilităţi. Am atins şi subiectul parcări, chiar dinainte de a fi consilier, propunând un sistem smart-parking, supraetajat cu elevator. Din discuţiile avute cu cei direct implicaţi, am înţeles că momentan s-au alocat bani pentru studiu, căutând să se identifice locuri unde să se creeze noi locuri de parcare, iar ulterior vom căuta o soluţie cât mai viabilă.
Lăsând la o parte „ghinioanele“ administraţiei locale, fie că vorbim despre sala polivalentă sau Cazino, Constanţa nu dispune de o sală de teatru/operă, de şcoli renovate, de spaţii amenajate pentru practicat sportul în aer liber, de parcuri reabilitate. În bugetul pentru 2017, sunt prevăzute sume care să „rezolve“ aceste neajunsuri ale urbei?
Andrei Popescu: Anul acesta începem reabilitarea Parcului Arheologic, am bugetat şi o parte din investiţie pentru Sala Polivalentă, Cazinoul, după cum ştiţi, l-am mai trimis încă o dată Ministerului Dezvoltării, acesta putând accesa bani pentru reabilitarea sa. În rest, nu există bani alocaţi pentru problemele enumerate. Un alt proiect bugetat se va vota în şedinţa de CLM din 28 februarie. Este vorba despre lucrările de reabilitare la Pasajul Cumpenei. 
Legat de buget, care sunt principalele direcţii de dezvoltare economică şi edilitară pentru anul în curs?
Andrei Popescu: Din păcate, administraţia rămâne cu aceeaşi politică de asistenţă socială, singura noutate fiind reînnoirea flotei de autobuze. Fondul de investiţii este de 15% anul acesta. 
Ajungem la un subiect delicat - parcările, mereu insuficiente. Pentru realizarea de parcări se vor aloca fonduri anul acesta? Dar pentru cartierele rezidenţiale înfiinţate în ultimii ani, care sunt „asfaltate“ cu noroi?
Andrei Popescu: După cum v-am răspuns la punctul nr. 3, momentan bugetul pentru parcări este zero, acesta putând fi oricând schimbat pe parcursul întregului an. În schimb, în urma discuţiilor purtate cu cei din aparatul administrativ, a fost alocată o sumă pentru realizarea unui studiu referitor la identificarea unor spaţii pentru crearea de locuri de parcare în municipiu. Referitor la asfaltare, domnul primar ne-a promis cât de curând că ne va scrie, în această scrisoare ne va transmite şi zonele pe care le va asfalta...
Vorbim tot despre bani. La un moment dat, aţi propus realizarea unui control al banilor publici alocaţi agenţilor economici şi ONG-urilor. Ce s-a întâmplat cu acest proiect şi care este situaţia, cum putem afla unde se duc aceşti bani, de vreme ce comunicarea cu Primăria se face extrem de greoi?
Andrei Popescu: Am avut un proiect depus legat de transparenţă, în care erau incluse şi aceste două subpuncte de control al banilor publici. Acest proiect a fost picat de majoritatea PSD-PMP, fără a mi se da o explicaţie, dar intenţionez să îl introduc din nou pe ordinea de zi. Singurul lucru este să le luam la control punctual, firmă cu firmă şi asociaţie cu asociaţie! 
Poate cel mai greu se comunică cu Serviciul Public de Impozite şi Taxe Constanţa, serviciu care ţine de ceva vreme prima pagină a ziarelor, aspect care însă nu pare să ridice niciun semn de întrebare edilului-şef al Constanţei, Decebal Făgădău.
Şi ar fi multe de punctat în acest context: de la lipsa declaraţiilor de avere ale angajaţilor instituţiei, până la secretomania din jurul contractelor SPIT, al achiziţiilor, la bugetul relativ mare al serviciului. O situaţie aparte sunt chiar sumele colosale plătite drept chirii pentru sediile în care îşi desfăşoară activitatea. Totul culminează însă cu lipsa de transparenţă, cu refuzul conducerii serviciului de a lămuri nişte aspecte care interesează contribuabilul. Cum facem lumină în aceste situaţii, cum îi determinăm pe aceşti angajaţi din bani publici să respecte legea?

Andrei Popescu: După cum spuneam, SPIT-ul este o gaură neagră în bugetul oraşului nostru. Ţinând cont că este 3,6% din buget, iar bugetul investiţiilor pentru dezvoltarea oraşului este de 15%. Am cerut multe lămuriri despre contractele juridice, ale furnizorilor, dar şi punctual, despre cele legate de societatea Eurolevel, asupra cărora planează multe suspiciuni. Momentan, nu am primit un răspuns, promit să intru în posesia lor şi să le fac publice.
 
Alţi bani cheltuiţi aiurea, chiar într-un mod exagerat, sunt cei pe noul spaţiu, peste un milion de lei/an, acest spaţiu fiind destul de ineficient, neavând locuri de parcare, iar în curând vom face şi o analiză a celor care îşi plătesc impozitele în acest sediu. Conform legii transparenţei, declaraţiile de avere, alături de organigrama şi statul de funcţii, ar trebui să fie publice, ele fiind de negăsit pe site-ul SPIT!
Bulevardul Tomis din Constanţa a făcut obiectul unei ample reamenajări în perioada campaniei electorale din primăvara anului 2016. Din cauza complexităţii lucrărilor, a lipsei de organizare, a termenelor nerealiste şi a lipsei responsabilităţii, lucrările s-au încheiat cu întârziere. În luna martie 2016, bulevardul intrase în faza de reabilitare şi modernizare a iluminatului public. În acest sens, au fost montaţi noii stâlpi de iluminat, cei vechi fiind îndepărtaţi. Iniţial, primarul afirma că până la 1 iunie lucrările vor fi încheiate, apoi avansase data de 1 septembrie. Reabilitarea bulevardului pare să se fi încheiat, însă mulţi constănţeni sunt nemulţumiţi. Dvs., în calitate de consilier local, ce părere aveţi despre această lucrare?
Andrei Popescu: În primul rând, trebuie sa ne amintim ca reabilitarea acestui bulevard ar fi trebuit să cauzeze demisia domnului primar, asta dacă ar fi avut onoare. Părerea mea este ca mai mult rău au făcut decât bine prin ultimele modificări. Ce-i drept, au adus anumite îmbunătăţiri vizuale legate de trotuar şi carosabil, în rest totul fiind făcut anapoda. Iluminat prost, în zona dinspre Miga spre Lupoaică fiind distruse locurile de parcare.
Care sunt împrumuturile contractate de municipalitate de la începutul acestui mandat şi pentru ce plătim, în continuare, datorii ale mandatelor trecute?
Andrei Popescu: Dacă vorbim strict de împrumuturile municipalităţii, am făcut un singur contract, cel de 100 de milioane pentru reînnoirea flotei, celelalte fiind accesate de regii. Datorii avem moştenite, unele chiar istorice, către CET, avem de făcut altfel plăţi către Fin.Co.Ge.Ro, iar cât de curând ne vom trezi şi cu o sumă imensă de plătit către Polaris.
 
Întrebări de la cititori:
 
Pitirim: Buna ziua! Care este viitorul bisericilor (majoritatea din carton) ridicate fără autorizaţie în Constanţa?
invitatZIUA: Nu a fost o temă pe care să o ating, sunt câţiva consilieri locali foarte hotărâţi împotriva acestor construcţii. Părerea mea este că trebuie aplicată legea, indiferent de instituţie. Chiar dacă este vorba despre lăcaşuri de cult.

anon9261: Ce amendamente aţi depus la bugetul Constanţei? Unde putem vedea bugetul?
invitatZIUA: Nu am depus încă un amendament, pentru că oricum nu ar fi trecut. Mi am timp să depun, dar după cum am observat modul de lucru al majorităţii PSD-PMP, nu iau în considere decât proiectele lor.

Mitică: Ce relaţii aveţi cu primarul Constanţei? De ce îl tot criticaţi? Dvs. ce aţi făcut pentru oraş?
invitatZIUA: Ce am putut sa fac pentru oraş, până acum, din cadrul societăţii civile, a fost: subvenţionarea unitară a gigacaloriei, reabilitarea podului din parcul Tăbăcăriei. Pe de alta parte, am reuşit să câştig în instanţă eliminarea taxei de linişte şi, în plus, am obţinut în CLM plata taxei de tramă stradală pentru autovehiculele până în 2,5 tone.

Consider că primarul Făgădău nu este un bun administrator, continuând cu obedienţă, pot spune, politica fostului primar, Radu Mazăre, pe care l-am criticat mult mai vehement. În rest, avem o relaţie normală şi instituţională.

Mariana: Când se vor mai aloca unităţi locative în cartierul Henri Coandă?
invitatZIUA: Există o comisie de repartizare a acestor locuinţe, în care chiar am vrut să mă înscriu, dar nu am primit votul colegilor în CLM.

 
 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Radu

18 Feb, 2017 11:21

Procentul de impozitare al clădirilor pe societate de 1.5 % maximul admis de lege nu poate fi ca în alte localități spre exemplu Năvodari 0.8%

Articole asemanatoare

Interviu online cu cercetătorul ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc. Tema este „Ce a însemnat Primul Război Mondial pentru Dobrogea“

11 Aug 2017 1566

Interviu cu Marian Şerban, managerul Fundaţiei Project Romania Rescue „Suntem mulţumiţi că am putut ajuta sute de copii şi familiile lor“

10 Aug 2017 2419

Interviu online cu comandor (r) Marian Moșneagu „Pentru mine, uniforma a fost nu numai o emblemă, ci și un standard de viață“ (galerie foto)

04 Aug 2017 3395

Interviu online cu colonelul Ion Frăţiman, comandantul Centrului Militar Zonal Constanţa Calitatea de rezervist voluntar nu este un job de bază. Poate fi interpretată ca un... part-time

21 Jul 2017 12089

Interviu online cu prof. univ. dr. ing. Eden Mamut Sectorul energetic naţional nu poate fi privit separat de tendinţele din plan european şi global

21 Jul 2017 2308

Interviu cu monseniorul Ieronim Iacob „Biserica trebuie să predice mereu adevărurile veşnice“

15 Jul 2017 2223

Condamnată în România pentru că l-a criticat pe Radu Mazăre, victorie la CEDO Ce-i transmite Feri Predescu fostului primar al Constanţei

03 Jul 2017 9396

Vrei să-ţi iei un credit? Mai gândeşte-te o dată! Laura Cristina Andrei, avocat în Baroul Tulcea, are toate detaliile

21 Jun 2017 5461

Interviu online Medicul Claudia Tatarici - „Lucrul în Urgenţă îţi aduce foarte multe satisfacţii, pentru că reuşeşti să ajuţi pacienţii în momente critice“

09 Jun 2017 9610

UPDATE. Parlamentarii de Constanţa au alte probleme Deputat de Galaţi, interpelare la premier pentru nămolul de Techirghiol

29 May 2017 7598

Primarul oraşului Techirghiol, Iulian Soceanu - „Voi transmite o informare premierului şi vom iniţia o petiţie pentru păstrarea nămolului în zona de litoral”!

27 May 2017 9355

​Vrei să iei permisul din prima? Gheorghe Răcăreanu, profesor de teorie şi instructor auto, dezvăluie reţeta succesului

08 May 2017 8910

Interviu online Dr. Grasa - „Anul viitor, în Spitalul Judeţean va funcţiona din nou Secţia de Radioterapie. Licitaţia pentru accelerator este în derulare la Ministerul Sănătăţii“

27 Apr 2017 10490

Comisarul-şef Ciprian Sobaru, despre radare şi folosirea lor „Nu există documente prin care poliţistul să se justifice în faţa conducătorului auto, în trafic“

22 Apr 2017 6769

Editorial Hristos lipseşte din sărbătoarea Lui

15 Apr 2017 1193

Preotul Marius Moşteanu, despre sfânta sărbătoare a Învierii „Atâta vreme cât Paştele vine cu Lumină, va deveni vizibil tot ceea ce a plămădit creştinismul“ (video)

14 Apr 2017 16817

În prima zi de Paşte, Traian Petcu împlineşte 93 de ani „Un doctor care m-a consultat a zis, impresionat, că se apucă şi el de atletism“

11 Apr 2017 1898

Traian Petcu, atletul-fenomen „Viaţa sportivă, echilibrată şi fără excese m-a ajutat să concurez şi la peste 90 de ani”

06 Apr 2017 3310

Interviu online cu Alina Hanu, avocat în Baroul Constanţa Cum ne ferim de clauzele abuzive. La cine apelăm când suntem în necaz

01 Apr 2017 6346

Maşină de poliţie într-o ipostază neobişnuită pe bulevardul Mamaia colţ cu Ion Raţiu

31 Mar 2017 7388

Interviu online cu Vasile Zelcă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual - Biroul Teritorial Constanţa Poliţiştii ies în stradă pentru o mărire salarială de 20%

25 Mar 2017 3505

Interviu online cu Gaby Raica „Cu o preselecţie naţională la Eurovision nu se face primăvară“

11 Mar 2017 4270

Interviu online cu Gabriela Vasiloaia, psiholog clinician Tema este - Autismul - semne, terapie și provocări

05 Mar 2017 5545

Interviu online cu Carmen Petrişor Entuziasmul şi tendinţa creatoare sunt singurele care mai ţin în viaţă arta handmade din România

04 Mar 2017 5585

Interviu online cu Dan Albu, preşedintele Ligii Militarilor Profesionişti Legea salarizării şi Statutul cadrelor militare ar rezolva principalele probleme ale Corpului SGP

10 Feb 2017 18231

Interviu online cu Marcel Lică „Sperăm ca, în curând, să ne mutăm pe stadionul Farul. Acolo este casa noastră“

04 Feb 2017 4015

Interviu online cu avocatul Toni Bobe Amnistia şi graţierea. Cine sunt beneficiarii acestor modificări ale legii

27 Jan 2017 6743

Interviu online cu olimpicul Dan Mircea Neagoe, dublu medaliat internaţional „Nu mă consider un adolescent «altfel»“

23 Jan 2017 4505

Interviu online cu... Moş Crăciun „De Moş Crăciun va fi nevoie întotdeauna!”

22 Dec 2016 4426

Interviu online cu Gheorghe Ungureanu, directorul Casei de Cultură Constanţa „Dacă pui suflet şi munceşti cu conştiinţă, se pot face multe“ (galerie foto)

21 Dec 2016 3667

Interviu online cu redactorul-şef al Revistei „Tomis”, Mircea Ţuglea „Dacă iniţiativele noastre s-ar concretiza, aş vedea Constanţa în postura de a candida la titlul de Capitală Culturală Europeană”

15 Dec 2016 4331

Interviu online cu Mircea Dobre, candidat PSD Constanţa pentru Camera Deputaţilor "În guvernarea PSD românii au simțit creșterea economică în buzunar, vrem să continuăm acest lucru prin modificarea sistemului de impozitare pentru IMM-uri"

04 Dec 2016 5052

Interviu online cu Stelian-Cristian Ion, candidatul USR Constanţa pentru Camera Deputaţilor „USR e mai mult decât un partid politic, este expresia unei stări sociale de revoltă față de bătaia de joc a clasei politice din ultimii 27 de ani!

30 Nov 2016 4161

Interviu online cu Cătălin Nagy „Marius Iulian Ursoi le-a fost sportivilor săi ca un părinte, ca un frate mai mare”

26 Nov 2016 12186

Interviu online cu tânărul pensionar Adrian Rapotan Fostul şef al IPJ Constanţa spune cine se bucură de plecarea sa din poliţie

12 Nov 2016 5519

Noi angajări la IPJ Constanţa din sursă externă Se caută aproape 60 de oameni pentru Poliţia Rutieră şi Ordine Publică

12 Nov 2016 5320

Interviu online Cristina Gâdea - „Aikido te învaţă să îţi urmăreşti scopul cu tenacitate calmă, să nu te laşi deturnat de eşec“ (galerie foto)

04 Nov 2016 4008

Interviu online cu tânărul pianist Maximilian Banu „Pianul mi-a influenţat viaţa într-un mod pozitiv” (video)

29 Oct 2016 4192

Stelian-Cristian Ion - „Blocajul Serviciului de Urbanism reprezintă o consecinţă a abuzurilor şi a haosului sedimentate în acest serviciu ani la rând”

21 Oct 2016 5885

Interviu online cu tânăra pictoriţă şi balerină Bianca Paraschiv „Cea mai mare provocare este să îţi autodepăşeşti nivelul“

15 Oct 2016 5993

Interviu online cu antrenorul Angheluş Beşleagă „Mă aşteptam ca Alexandra Dumitrescu să devină triplă campioană europeană”

01 Oct 2016 3255

Se deschide Cutia Pandorei Avocat Silvia Uscov şi consilierul local Andrei Popescu, despre efectele anulării taxei de linişte

17 Sep 2016 6490

Interviu online cu actriţa Adriana Trandafir - „Am rupt un buchet de crizanteme şi am plecat, fără să ştiu, către marea mea întâlnire”

09 Sep 2016 5331

Interviu online cu liderul SLN şi reprezentantul ITF, Adrian Mihălcioiu „România nu mai are înregistrate nave sub pavilion românesc“

03 Sep 2016 4989

Mihai Constantin, antrenor de box la CS Farul Constanţa „JO de la Rio trebuie să fie momentul zero al sportului românesc“

27 Aug 2016 5250

Interviu online cu Claudia Mioara Popa, psihoterapeut „Constănţenii au căpătat mai multă deschidere pentru această zonă“

20 Aug 2016 4523

Montrepcom SRL se va ocupa cu distribuția de gaze naturale pentru CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța

17 Aug 2016 1136

Interviu cu Toni Bobe, avocat în Baroul Constanţa Cine ne mai ascultă telefoanele şi cum sunt „selectaţi“ subiecţii

13 Aug 2016 5529

Interviu online Inspectorul superior AJPIS Constanţa, Mariana Fătu, despre procedura de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului

23 Jul 2016 9801

Mircistul Costin Dobrin, student la Universitatea Columbia „Sunt convins că voi avea şanse mari să ajung o personalitate în domeniul ales“ (galerie foto)

16 Jul 2016 9360