Interviu online cu candidatul PNL pentru Consiliul Judeţean, George Muhscină „Neparticiparea la vot este o chestiune de laşitate. Îi îndemn pe toţi constănţenii să se prezinte masiv la vot!“



Liberalii afirmă că vor să aducă în administraţia publică din Constanţa performanţă, viziune, transparenţă şi respect pentru constănţeni. „Obiectivul central este să readucem Constanţa în topul judeţelor din România în ceea ce priveşte calitatea vieţii: să creştem salariul mediu pe cap de locuitor, să consolidăm un sistem de sănătate performant, să creăm un mediu prietenos de afaceri şi, mai presus de orice, predictibil, şi, nu în ultimul rând, să spunem stop politicilor distructive pe care administraţia PSD le-a pus în practică, printr-un sistem clientelar“, a declarat George Muhscină, candidat PNL la funcţia de consilier judeţean în cadrul interviului online.
 
L-am întrebat, printre altele, de ce ar trebui să voteze locuitorii judeţului echipa PNL Constanţa, iar liberalul a adus ca prim argument sinceritatea echipei PNL şi faptul că vor să ofere întreaga experienţă combinată de management bun din sistemul privat şi de administraţie performantă. Pentru că au un proiect pentru constănţeni şi pentru Constanţa. Pentru că îşi doresc un judeţ puternic, bine organizat, în care orice român şi-ar dori să trăiască. Cetăţenilor judeţului, liberalii le transmit să încerce şi altceva, pentru că speranţa moare ultima, să-şi acorde luxul de a încerca să trăiască şi altfel. Interviul îl puteţi citi integral în cele ce urmează. 

Sunteţi om de afaceri. Vă rog să ne împărtăşiţi din experienţă dvs. de business. Aţi fost obligat să daţi şpagă în Constanţa pentru a rămâne în afaceri?

Un răspuns direct la o întrebare directă. Nu. Niciodată nu am dat şpagă. Nici nu s-a îndrăznit şi nici nu am dat ocazia. Sunt un tip precaut, am preferat să renunţ la ceea ce aş fi putut obţine. Toate afacerile în care am investit, pe care le-am crescut, care creează şi menţin locuri de muncă, au fost construite cu multă muncă, cu un management eficient şi cu deschidere către performanţă. Drumul scurt nu este întotdeauna cel mai indicat.

Meseria dvs. a fost aceea de a face bani. În politică, pe de o parte, se cheltuiesc bani, iar pe de altă parte, din ce vedem pe la televizor... politică înseamnă şi iubirea de bani, de averi, de acumulări materiale. Cum vă simţiţi în politică? Ce reprezintă banii pentru dvs.?

O corecţie fină la ceea ce spuneţi. Meseria mea sau poate vocaţia nu a fost „să fac bani”. Întotdeauna m-am concentrat pe construcţie, pe construcţia de sisteme care pot susţine oamenii, sisteme care produc mult mai mult decât bani. Produc valoare. Banii nu trebuie să fie niciodată un scop în sine. Nu dau sfaturi, dar pentru mine, cel puţin, banii nu au reprezentat şi niciodată nu vor reprezenta un scop. Problema nu sunt banii în sine, ci iubirea de bani. Nu pot spune că nu am avut această ispită de a considera banii o prioritate. Cu toţii ne naştem cu disfuncţii, suntem generic născuţi cu virusul colectiv, se continuă acest lucru şi în timpul copilăriei, dar, pe parcurs, viaţa are un sistem de corecţii, pe care, în funcţie de cum te poziţionezi faţă de ele, te poţi devirusa. Eu cred că am reuşit.
 
Cu toţii suntem într-un proces de creştere şi am înţeles demult cum stau lucrurile cu banii şi iubirea de bani, şi, ca să mă asigur că lucrurile stau aşa, am spus da politicii, într-un moment în care ispitele acestea şi altele nu-şi mai găsesc locul astăzi. În politică se intră pentru onoare, putere sau bani. Dacă vorbim de onoare, cred că vedem că ţi-e ruşine să spui că eşti politician, astăzi este o ruşine, nu o onoare.
 
Dacă vorbim de putere, vedem că există o disoluţie a puterii, care, suprapusă peste un sistem infestat… nu-ţi prea mai vine dacă ai avea virusul dominaţiei şi al puterii, în condiţiile de astăzi. Dacă vorbim de bani, mai ales în postura mea, nu văd cum aş putea da liniştea pe balamucul în care am intrat şi pe ce fel de sume. Nu mă pot preta să fac bani în politică, mi-am făcut banii singur de la zero şi nu am nevoie de bani. Am intrat în politică fără niciun fel de ispită materială. Am ales un drum nou pentru a face bine, pentru a încerca să induc şi în acest sistem politic din Constanţa un set de valori care se bazează în primul rând pe performanţă.

Cum v-aţi caracteriza în câteva cuvinte? Care consideraţi că ar fi într-un cuvânt atuul dvs?

Faptele demonstrează că sunt un bun manager. Vă propun totuşi ca dumneavoastră şi cititorii dumneavoastră să tragă concluziile despre caracteristicile mele la finalul acestui interviu.

În general, tot ceea ce avem de făcut în viaţă este schimbarea mentalităţii, a perspectivei. Care ar fi perspectiva consilierului judeţean George Muhscină asupra judeţului Constanţa?

Procesul de schimbare a mentalităţii şi a perspectivei este unul permanent. Această schimbare înseamnă convertirea de la un sistem de valori la altul şi de la un spirit care te animă la celălalt. Pentru că, după cum poate ştiţi, am absolvit şi Institutul de Studii Biblice şi mă preocupă acest domeniu, am să mă duc în această zonă ca să vorbesc despre aceste lucruri. Conform traducerilor din care citim astăzi, cuvântul pocăinţă are, etimologic, la bază un cuvânt grec, în viziunea religioasă, metanoia - înseamnă pocăinţă, convertirea mentalităţii. Acest fenomen nu poate să înceapă decât din interiorul nostru şi abia apoi metamorfoza se poate extinde în exterior şi, de ce nu, şi în Consiliul Judeţean.
 
Cel mai bun catalizator pentru schimbarea mentalităţii este o situaţie-limită. În Constanţa cred că am ajuns la acea limită, am ajuns să vedem că paharul este plin şi ultima picătură stă să cadă. Vreau să construim un judeţ puternic, acolo unde avem un judeţ chinuit şi secătuit de ani de politică ineficientă şi coruptă. Viziunea mea şi a echipei PNL pentru Constanţa este uşor de descris: ne propunem să reaşezăm Constanţa în topul judeţelor din România. Să construim un judeţ care să ofere standarde înalte de calitate a vieţii.

Credeţi că participarea la vot e o chestiune de responsabilitate sau le daţi credit celor care nu se prezintă la urne motivând că sunt scârbiţi de toată clasa politică?

Cred că neparticiparea la vot este o chestiune de laşitate. Îi îndemn pe toţi constănţenii să se prezinte masiv la vot, să participe în număr cât mai mare la scrutinul din 5 iunie şi să îşi exprime opţiunea lor pentru viitor. Le înţeleg dezamăgirile faţă de clasa politică, şi eu le împărtăşesc, dar aş vrea să le transmit că se poate şi altfel şi că sunt echipe politice în Constanţa care vin cu oameni noi, cu oameni care nu au mai făcut politică şi nu reprezintă obiectul dezamăgirilor lor, cu oameni care chiar au demonstrat că pot să schimbe ceva.

Oamenii politici au uitat să fie administratori, ei şi-au dorit să devină lideri sau stăpâni. Administraţia şi politicul s-au îndepărtat în ultimii ani de cetăţean. În aceste condiţii, cu ce speraţi să scoateţi cetăţenii la vot?

Oamenii, în general, au uitat să fie administratori, şi din nou mă voi duce în rapoartele istorice, cele biblice, pentru că sunt singurele pe care le avem, şi să discutăm despre cum au uitat oamenii să fie administratori. Mergem la Adam şi Eva. Ei au fost creaţi de către Dumnezeu pentru a fi fericiţi şi au fost creaţi din dragoste. Astfel, au fost creaţi parteneri şi administratori ai pământului de către Creator. Era o singură condiţie, care era spre binele lor suprem - să asculte şi să-şi accepte postura de parteneri minoritari. Nu le-a plăcut, nu au ascultat şi au vrut să fie majoritari şi stăpâni. De atunci, ecartul dintre a fi administrator şi a fi responsabil pentru ce ţi s-a dat şi tot timpul să fii conştient de responsabilitatea celui care ţi-a dat a crescut. Oamenii au vrut să aibă 100% din nimic decât să aibă minoritate pe infinit.
 
Sunt de acord cu dumneavoastră. Lipsa respectului pentru cetăţean este o problemă imensă în politica şi administraţia din Constanţa. Ani la rândul, autorităţile din Constanţa, locale şi judeţene, au tratat oamenii ca pe nişte pălmaşi. Au menţinut sărăcia la cote alarmante, au umilit constănţenii şi şi-au bătut joc de bugetele constituite din taxele şi impozitele plătite de noi toţi. Această indignare, pe care cu toţii o simţim, trebuie să scoată lumea la vot.

Care sunt top 3 probleme ale judeţului Constanţa?

Un sistem interdependent de vulnerabilităţi pentru Constanţa. Cum spargem acest cerc vicios? Eliminăm corupţia, risipa şi ineficienţa din administraţie, dezvoltăm un sistem predictibil şi atractiv pentru investitori şi creştem nivelul de trai şi calitatea vieţii constănţenilor. Aş vrea să sparg o paradigmă în care trăim şi să spun că ineficienţa este o problemă mult mai mare decât corupţia. Din experienţa mea de până acum, cu acelaşi tip de oameni care populează sistemul administrativ şi acum, risipa este dată de dorinţa de control şi de lipsa de transparenţă, pentru că această dorinţă de control estompează predictibilitatea, şi preţul plătit pentru acestea este un stil pompieristic, heirupist şi haotic. Acest haos generează 60% din pierderi, restul de 40% este corupţie.

Ce poziţie va avea PNL în relaţia cu investitorii şi marii contribuabili?

Îmi doresc ca poziţia PNL să nu fie discriminatorie faţă de nimeni, de la renegaţii societăţii, până la privilegiaţi. Mi-aş dori o poziţie nepărtinitoare faţă de toată lumea, care nu poate veni decât dintr-un spirit de bunăvoinţă care te animă sau nu. Politica fiscală a PNL este clară atât la nivel naţional, cât şi în Constanţa.
 
Simplificarea relaţiei dintre autorităţi şi contribuabili este prioritatea numărul 1. Eu sunt de părere că trebuie găsit un echilibru corect între facilităţile fiscale oferite marilor contribuabili şi cele oferite IMM-urilor. Să nu cădem în capcane. Cea mai mare parte a economiei este susţinută de IMM-uri. Constanţa poate fi judeţul în care să funcţioneze incubatoare de afaceri mici, care să crească şi să se dezvolte pentru a contribui pe termen mediu şi lung la economia judeţului.

În privinţa recuperării prejudiciilor generate bugetului Constanţei în ultimii 12 ani cum veţi proceda?

Este o chestiune de priorităţi ale voinţei. Atât timp cât mentalitatea cuiva este că tot ceea ce se întâmplă bun nu poate fi decât o consecinţă a modului în care faci lucrurile, atunci voinţa va avea o direcţie şi un trend corect. În ce priveşte recuperarea prejudiciilor, cred că sunt chestiuni care trebuie abordate punctual, nicio situaţie nu seamănă cu cealaltă prin implicare serioasă şi de fond, şi nu superficială.
 

Recuperarea prejudiciilor este în curtea ANAF, deci a Ministerului Finanţelor Publice. Aici avem o problema sistemică, pe care trebuie să o rezolvăm la nivel naţional, şi aici este foarte important să plasăm puterea în mâinile celor care pot determina o schimbare de mentalitate în politica de recuperare a prejudiciilor. Alegerile parlamentare nu sunt departe, cred că această temă va fi dezbătută pe larg atunci. La nivel judeţean, soluţia este transparenţa. În ultimii 12 ani, sistemul a fost închis, opac, ostil chiar. Dumneavoastră, cei din presă, ştiţi mai bine ca mine acest lucru. Împreună putem schimba acest lucru, să facem un pas spre normalitate şi să punem la dispoziţie TOATE informaţiile atât autorităţilor, cât şi dumneavoastră, presei, şi societăţii civile. Numai o astfel de acţiune poate determina recuperarea miliardelor risipite în toţi aceşti ani.

Este sau nu importantă apartenenţa unui primar, a unui preşedinte de CJ sau chiar a unui consilier la un partid politic?

 După părerea mea, noţiunea de independenţă sau de independent este o copilărie, să nu spun o utopie. Este ca şi cum eu am încercat să dezvolt în mediul privat afaceri, pe persoană fizică, şi să vreau să le duc la dimensiunile la care le-am dus de unul singur. Or, aveam nevoie de un instrument care să poată asigura sistemul, populat cu oameni care leagă în final echipa. Deci, nu se poate face politică fără un partid politic. Marea şansă este astăzi a partidului politic care a înţeles mai bine mesajul evenimentelor din ultimul an şi jumătate şi care a înţeles să se deschidă în întâmpinarea acestui mesaj.
 
Eu am simţit acest lucru la PNL şi de aceea m-am înscris în partid în luna februarie a acestui an. Este importantă apartenenţa la o echipă. Cei care spun că fac lucrurile singuri suferă de un sindrom mesianic, pe care eu nu îl împărtăşesc. Dacă vrei să schimbi ceva, dacă vrei să fii eficient, trebuie să ai resursele umane, valorile şi viziunea unei echipe politice. În PNL sunt cei mai buni primari pe care îi are acest judeţ. Oameni care au reuşit să atragă zeci de milioane de euro în comunităţile lor din fonduri europene, oameni care au schimbat decisiv viaţa cetăţenilor (ex.: Vasile Delicoti, de la Poarta Albă, Florin Mitroi, de la Valu lui Traian, Radu Cristian, de la Mangalia şi mulţi alţii). Cu toţii facem parte dintr-o echipă, cu toţii suntem angajaţi în jurul unor valori comune: performanţă, eficienţă, mai bine pentru oameni.

Ne puteţi prezenta câteva dintre obiectivele dumneavoastră administrative?

Vreau să aducem în administraţia publică din Constanţa performanţă, viziune, transparenţă şi respect pentru constănţeni. Nu am folosit întâmplător pluralul. Acestea nu sunt numai obiectivele mele, ci ale întregii echipe PNL. Obiectivul central este să readucem Constanţa în topul judeţelor din România în ceea ce priveşte calitatea vieţii: să creştem salariul mediu pe cap de locuitor, să consolidăm un sistem de sănătate performant, să creăm un mediu prietenos de afaceri şi, mai presus de orice, predictibil şi, nu în ultimul rând, să spunem stop politicilor distructive pe care administraţia PSD le-a pus în practică, printr-un sistem clientelar.

De ce ar trebui să vă voteze locuitorii judeţului echipa PNL Constanţa?

Pentru că suntem sinceri, pentru că vrem să le oferim întreagă noastră experienţă combinată de management bun din sistemul privat şi de administraţie performantă. Pentru că suntem o echipă bine organizată, care vine cu un proiect pentru constănţeni şi pentru Constanţa. Un judeţ puternic, bine organizat, în care orice român şi-ar dori să trăiască. Pentru că ar trebui să încerce şi pentru că speranţa moare ultima. Cred că sunt destul de sătui de ceea ce există şi cred că merită să-şi acorde luxul de a încerca şi altfel.

Ştiţi ce mi-ar plăcea să aud din gura politicienilor... că ei vor fi după alegeri simpli angajaţi ai comunităţii. Ce şi-au propus din acest punct de vedere consilierii PNL? Care va fi relaţia lor cu cetăţeanul?

Aceasta este şi atitudinea corectă. Ştiţi de ce nu aţi auzit până acum aceste cuvinte? Pentru că cei care v-au cerut votul, cei care v-au cerut încrederea nu au fost sinceri. Cred că a sosit momentul pentru o politică decentă, o politică ALTFEL, făcută de oameni responsabili şi totodată modeşti. Aşa cum v-am mai spus, respectul pentru cetăţean trebuie să fie în centrul preocupărilor noastre. Cu toate că sunt o persoană extrem de discretă şi s-a văzut până acum, roadele activităţilor mele au putut fi tangibile pentru destul de mulţi constănţeni. Oricine mă cunoaşte personal şi a interacţionat cu zonele mele de influenţă va putea certifica că relaţia mea cu cetăţeanul va fi plină de consideraţie.

Teoretic, aveţi şanse să deveniţi, prin negocieri, preşedintele Consiliului Judeţean. Ce vulnerabilităţi are George Muhscină?

Ceea ce aţi spus este extrem de teoretic, pentru că oricare dintre colegii de pe lista de consilieri judeţeni poate deveni preşedintele CJ. Nu îmi place să vorbim despre ce ar putea fi. Speculaţiile nu fac parte din sistemul meu de referinţă. Sunt parte a unei echipe de care sunt mândru, intrăm într-o campanie în care trebuie să le transmitem constănţenilor că vom face tot ceea ce este omenesc posibil să le facem viaţă mai bună. Propunerea PNL pentru şefia Consiliului Judeţean este Gheorghe Dragomir, preşedintele filialei PNL Constanţa, întreagă echipă îl susţine. Nu am nicio vulnerabilitate, sunt o persoană deschisă.

Am discutat cu oamenii, probabil şi dvs. Oamenii nu mai au răbdare. Ei vor soluţii, reţete, unii încă sunt sensibili şi la principii, însă sunt prea puţini aceştia. Vor reformă în administraţie, în politică, după modelul reformei interioare. Acestor oameni care s-au lovit de uşi închise, nepotisme, găşti, discriminări, lor ce le transmiteţi?

În primul rând, le transmit că îi înţeleg. Le înţeleg frustrările, le înţeleg indignarea şi revolta atunci când se confruntă cu indolenţa autorităţilor. În al doilea rând, le transmit că numai prin puterea votului lor se pot schimba lucrurile în administraţie şi în politică. Mesajul din partea societăţii a fost clar. Pentru schimbare, pentru o politică onestă şi deschisă. Noi am înţeles acest mesaj şi acţionăm cu exactitate pe acest sistem de aşteptări. Mesajul principal este că şi noi, echipa PNL, şi eu George Muhscină, şi oamenii de care vorbiţi dumneavoastră ne dorim acelaşi lucru: o schimbare fundamentală şi concretă în Constanţa. În acelaşi timp, aş vrea să spun că nu există reţete şi lucrurile se întâmplă organic şi natural dacă vrei. Numai dacă nu vrei nu se întâmplă, nu există nu se poate.

Domnule Muhscina, sunteţi pregătit să va dedicaţi activităţii politice, veţi renunţa la afaceri? Politica nu prea se face cu jumătate de normă...

Dacă aş putea să-mi definesc o profesie, aş defini-o ca manager antreprenorial. M-am ocupat de construcţia de grupuri organizate. După cum observaţi, faţă de ceea ce se vehiculează pe la televizor despre aceste grupuri în zilele noastre, de la mine lipseşte cuvântul infracţional. Pentru mine, grupurile organizate se numesc echipe. Infracţionalul care se extinde în grupurile organizate porneşte din noi, şi dacă firea egocentrică, care este cel mai mare duşman al nostru, se manifestă, atunci tot ce întreprindem devine grup infracţional organizat. Schimbarea începe din interiorul nostru.

Pentru că m-am specializat în manageriat antreprenorial, am format echipele care au preluat afacerile. Am construit sisteme de sine stătătoare care să crească prin ele însele. Am fost obligat ca termenul infracţional să fie extirpat, pentru că mi-aş fi condamnat la autoexterminare ceea ce cream. Afacerile pe care le-am crescut funcţionează de la sine. Vorbiţi cu o persoană care ar fi putut să se retragă oriunde în această lume, în linişte. În schimb, am ales implicarea într-un proiect politic în care cred. Aşadar, ca să vă răspund direct, da, afacerile mele şi activitatea politică sunt două drumuri diferite pe care nu poţi merge în acelaşi timp.

În final, vă rog să transmiteţi un mesaj electoratului!

Mesajul meu către electorat este clar, simplu şi uşor de reţinut: Alegeţi BINE!

A sosit momentul în care Constanţa trebuie să se schimbe! Să redevină puternică. Fiecare comunitate din acest judeţ poate mai mult, poate să aibă o viaţă de calitate, poate să fie mai bogată, mai curată, mai educată. Totul depinde de votul pe care constănţenii îl dau pe 5 iunie. Mesajul este: îndrăzniţi, că se poate, şi nu trebuie pierdută speranţa! Din nou, va îndemn, alegeţi BINE!

Conversaţia din chatul interviului:

anon9620: Care mai este relaţia d-lui Muhscina cu dl Talpeş?

invitatZIUA: Nu există niciun om pe care să nu-l pot privi în ochi, nu sunt un tip conflictual, orice relaţie este într-o permanentă dinamică, pentru că graniţele relaţiilor, pe măsură ce câştigăm experienţă, se reaşază, suntem oameni maturi şi suntem într-un proces de reaşezare a relaţiilor.

anon9620: În publicitate, în trecut, aţi avut vreun client care acum este adversar politic?

invitatZIUA: Nu.

invitatZIUA: Mulţumim pentru întrebări. O zi frumoasă!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#alegerilocale2020 George Muhscină, oficial în competiția pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța (foto+video)

19 Aug 2020 2089

#alegerilocale2020 George Muhscină, candidat independent la președinția CJC și-a depus candidatura la Biroul Electoral (galerie foto+video)

18 Aug 2020 2692

George Muhscină a demisionat din PNL Constanța. Candidează independent pentru conducerea Consiliului Județean (galerie foto și video)

03 Aug 2020 5093

A fost revocat din funcţie directorul firmei Gepeto Impex

22 Mar 2019 2888

Societatea Gepeto Impex SA a prelungit durata procedurii de reorganizare judiciară

02 Mar 2019 2379

Un supleant cam alintat… Ce avere și interese are viitorul consilier județean PNL Gianina Ionela Topolov? (documente)

28 Feb 2018 7542

După funcţia de la partid, liberalul Muhscină renunţă şi la mandatul de consilier judeţean

22 Feb 2018 2244

Ședință cu final așteptat. Septimiu Bourceanu, desemnat coordonator al filialei PNL Constanța

20 Jan 2018 3646

Septimiu Bourceanu, desemnat coordonator al filialei PNL Constanța

19 Jan 2018 3494

George Muhscina a demisionat din funcția de președinte al organizatiei municipale a PNL

18 Jan 2018 4114

Consilierii de Constanţa Rezeanu şi Căliminte, membri PNL şi nu prea!

20 Dec 2017 2946

Liberalii constănţeni nu sunt de acord cu majorarea taxelor şi impozitelor pentru 2018

30 Nov 2017 2242

Liberalii avertizează că timpul trece în defavoarea pacienţilor CJC, obligat să preia administrarea „Casei Soarelui“!

14 Nov 2017 2548

George Muhscină respinge ferm orice acuzație la adresa consilierilor liberali

01 Nov 2017 2160

Consilierul județean George Muhscină condamnă politica Primăriei Constanța de a lua bani de la educație pentru a subvenționa prețul la încălzire

31 Oct 2017 1812