Interviu online cu Dan Albu, preşedintele Ligii Militarilor Profesionişti Legea salarizării şi Statutul cadrelor militare ar rezolva principalele probleme ale Corpului SGP

Înfiinţată la mijlocul anului 2010, Liga Militarilor Profesionişti, asociaţie socio-profesională apolitică, nonguvernamentală şi nonprofit, şi-a propus îmbunătăţirea calităţii vieţii Corpului Militarilor Profesionişti, dar şi organizarea unor activităţi menite a contribui la stimularea motivaţiei profesionale, dezvoltarea dorinţei de performanţă şi competitivitate, ajutorare interumană, precum şi acţiuni ce pot contribui la deconectarea de la stresul vieţii.

Majoritatea membrilor Ligii sunt din Constanţa, pentru că s-a „născut“ la malul marii, dar şi membri din garnizoane importante din ţară.
În urmă cu puţin timp, o delegaţie a Ligii a participat, la Ministerul Apărării Naţionale, la o întâlnire cu ministrul de resort, dar şi cu alţi oficiali ai armatei, prilej cu care s-au discutat problemele pe care aceştia le aveau strânse într-un set de propuneri.
 
Despre toate acestea am discutat cu Dan Albu, preşedintele Ligii Militarilor Profesionişti.

Întrebările redacţiei:

Pentru cititorii noştri care nu sunt familiarizaţi cu aceste probleme ale militarilor şi gradaţilor profesionişti: ce este Liga Militarilor Profesionişti? Pe cine reprezentaţi şi care este aria teritorială de reprezentare?

Liga Militarilor Profesionişti este o asociaţie socio-profesională apolitică, nonguvernamentală şi nonprofit, care s-a constituit la data de 1.06.2010.

Scopul LMP este de a îmbunătăţi calitatea vieţii Corpului Militarilor Profesionişti, de a desfăşura activităţi menite să contribuie la stimularea motivaţiei profesionale, dezvoltarea dorinţei de performanţă şi competitivitate, ajutorare interumană, precum şi activităţi ce pot contribui la deconectarea de la stresul vieţii.

Prin aceste activităţi, desfăşurate în deplin respect faţă de lege, urmărim permanent cultivarea şi dezvoltarea nobilului sentiment al camaraderiei profesionale şi de arme. Majoritatea membrilor aderenţi sunt din Constanţa, pentru că LMP s-a „născut“ la malul mării, dar şi membri din garnizoane importante din ţară. Avem şi membri simpatizanţi din toată ţara, cred că nu există militar profesionist care să nu fi auzit de Liga Militarilor Profesionişti.

De la ce arme sunt militarii pe care îi reprezentaţi?

Militarii care au aderat la Liga Militarilor Profesionişti sunt din toate cele trei categorii de forţe armate (trupe terestre, aviaţie şi marină).
Pot spune că marinarii deţin supremaţia, 55% din efectivul LMP sunt din Forţele Navale.

Ce probleme ale militarilor aţi reuşit să rezolvaţi de când v-aţi înfiinţat?

În 2009, militarii voluntari (titulatura veche) nu aveau „calitatea de militar“ şi cotizau la sistemul de pensii civile. Din cauza legislaţiei din acea perioadă, militarii profesionişti plecau din sistem la 40 de ani fără nicio protecţie socială, doar ajutor de şomaj.

În urma demersurilor LMP din ultimii ani, am găsit înţelegere la factorii decidenţi din MApN, care au rezolvat legislativ o serie de probleme importante cum ar fi:
· Mărirea limitei de vârstă până la care SGP pot rămâne în sistem la 45, 50 şi 55 de ani, prin L-51/2010, L-23/2012 şi L-82/2015, legi ce au venit în completarea L-384/2006 - Statutul SGP;
· „Calitatea de militar“ - L-51/2010;
· Grupe de muncă în condiţii speciale/deosebite (3-6 luni/an), similar cadrelor militare în activitate - L-23/2012;

· Schimbarea titulaturii din „voluntar“ în „profesionist“;
· Foarte important: drept de pensie militară pentru Corpul SGP (L-223/2015).

Ce probleme concrete au militarii pe care îi reprezentaţi?

LMP reprezintă membrii aderenţi ce fac parte din Corpul SGP. De când ne-am înfiinţat, am militat ca aceşti militari, aflaţi la baza ierarhiei militare, să obţină drepturi similare cadrelor militare în activitate, singurele diferenţe să fie doar gradul, funcţia şi salarizarea.

Cea mai mare problemă o reprezintă salarizarea. Este imperios necesar ca profesia de militar să devină mai atractivă, asigurându-le militarilor toate condiţiile de viaţă şi de muncă, astfel încât să reuşim atragerea tinerilor către o carieră militară ca soldat, gradat profesionist.
Să nu uităm că SGP reprezintă baza principală de selecţie pentru corpul maiştrilor militari şi al subofiţerilor.

Care sunt problemele pe care le-aţi avansat ministrului Apărării?

Liga Militarilor Profesionişti are un dialog permanent cu MApN, în care am găsit un partener real de dialog. Doresc să subliniez că LMP este o asociaţie socio-profesională, şi nu o structură de tip sindicalist.

Punctele cele mai importante sunt salarizarea, acordarea Corpului SGP a Ordinului onorific „În Serviciul Patriei“, urgentarea intrării în dezbatere parlamentară a proiectului de lege privind Statutul cadrelor militare, gradaţilor şi soldaţilor, mărirea cuantumului de chirie, în funcţie de fiecare garnizoană în parte, şi nu 50% din soldă, cum prevede Hotărârea 1867/2005.

LMP a venit cu o propunere care a fost primită cu mare interes: militarilor care au accesat sau urmează să acceseze un credit ipotecar cu programul „Prima Casa“ să li se achite, timp de cinci ani, 50% din rata creditului, situaţie în care MApN ar face o economie reală la bugetul armatei.

Alte probleme stringente sunt acordarea ţinutei de oraş şi contravaloarea în bani anual pentru echipare; plata orelor suplimentare, similar cu angajaţii din MAI, accederea mai uşor în corpul subofiţerilor etc.

Cine a mai participat la întâlnirea dumneavoastră de la minister, atât de la oficiali, cât şi din alte organizaţii similare LMP?

Întâlnirea desfăşurată la sediul MApN a adus la masa dialogului reprezentanţii MApN şi delegaţia LMP.
Din partea MApN au participat:
· ministrul Apărării, domnul Gabriel Leş;
· secretar de stat în relaţia cu Parlamentul informare publică şi calitatea vieţii personalului, doamna Otilia Sava;
· delegaţia din partea DMRU - Direcţia Management Resurse Umane;
· Delegaţia DRPAJ - Direcţia pentru Relaţia cu Parlamentul şi Asistenţă Juridică;
· Delegaţia Comandamentului Logistic Întrunit;
· Delegaţia Casei de Pensii a MApN.

Concret, ce se va rezolva cel mai repede din setul dumneavoastră de propuneri?

Nu ştim care puncte se vor rezolva mai repede. Avem convingerea că atât Legea salarizării din iunie 2017, cât şi Statutul cadrelor militare, gradaţilor şi soldaţilor ar rezolva principalele probleme ale Corpului SGP. Avem mare încredere în ministrul Apărării, domnul Gabriel Leş şi în secretarul de stat doamna Otilia Sava.
Este extrem de important că LMP are un dialog direct, deschis cu factorii decidenţi din MApN.

Când va avea loc următoarea rundă de discuţii la minister?

Nu ştim, nu am discutat despre o nouă rundă de discuţii.

Dintre problemele discutate cu oficialii ministerului, este vreuna care nu se doreşte de către minister a fi luată în discuţie?

Vă spun că există aplecare pentru toate punctele prezentate. Nu a fost niciun punct respins de MApN. Am fost asiguraţi că toate propunerile noastre vor fi analizate cu mare atenţie. Statutul Ligii Militarilor Profesionişti şi statutul de militari în activitate ne permit să venim doar cu propuneri pertinente, pentru a fi analizate de către decidenţii din MApN.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu cu prof. Stoica Lascu despre Reuniunea memento online „100 de ani de la semnarea Tratatului de la Paris privind recunoașterea suveranității României asupra Basarabiei”

31 Oct 2020 5481

Interviu online cu Constantin Grosu, preşedintele CNSLR Frăţia - Filiala Constanţa „Avem sindicalişti din toate categoriile socio-profesionale“

24 May 2018 5049

Șef nou la Poliția Capitalei

24 Dec 2014 3142