Interviu Online

Interviu online cu Dan Albu, preşedintele Ligii Militarilor Profesionişti Legea salarizării şi Statutul cadrelor militare ar rezolva principalele probleme ale Corpului SGP

Înfiinţată la mijlocul anului 2010, Liga Militarilor Profesionişti, asociaţie socio-profesională apolitică, nonguvernamentală şi nonprofit, şi-a propus îmbunătăţirea calităţii vieţii Corpului Militarilor Profesionişti, dar şi organizarea unor activităţi menite a contribui la stimularea motivaţiei profesionale, dezvoltarea dorinţei de performanţă şi competitivitate, ajutorare interumană, precum şi acţiuni ce pot contribui la deconectarea de la stresul vieţii.

Majoritatea membrilor Ligii sunt din Constanţa, pentru că s-a „născut“ la malul marii, dar şi membri din garnizoane importante din ţară.
În urmă cu puţin timp, o delegaţie a Ligii a participat, la Ministerul Apărării Naţionale, la o întâlnire cu ministrul de resort, dar şi cu alţi oficiali ai armatei, prilej cu care s-au discutat problemele pe care aceştia le aveau strânse într-un set de propuneri.
 
Despre toate acestea am discutat cu Dan Albu, preşedintele Ligii Militarilor Profesionişti.

Întrebările redacţiei:

Pentru cititorii noştri care nu sunt familiarizaţi cu aceste probleme ale militarilor şi gradaţilor profesionişti: ce este Liga Militarilor Profesionişti? Pe cine reprezentaţi şi care este aria teritorială de reprezentare?

Liga Militarilor Profesionişti este o asociaţie socio-profesională apolitică, nonguvernamentală şi nonprofit, care s-a constituit la data de 1.06.2010.

Scopul LMP este de a îmbunătăţi calitatea vieţii Corpului Militarilor Profesionişti, de a desfăşura activităţi menite să contribuie la stimularea motivaţiei profesionale, dezvoltarea dorinţei de performanţă şi competitivitate, ajutorare interumană, precum şi activităţi ce pot contribui la deconectarea de la stresul vieţii.

Prin aceste activităţi, desfăşurate în deplin respect faţă de lege, urmărim permanent cultivarea şi dezvoltarea nobilului sentiment al camaraderiei profesionale şi de arme. Majoritatea membrilor aderenţi sunt din Constanţa, pentru că LMP s-a „născut“ la malul mării, dar şi membri din garnizoane importante din ţară. Avem şi membri simpatizanţi din toată ţara, cred că nu există militar profesionist care să nu fi auzit de Liga Militarilor Profesionişti.

De la ce arme sunt militarii pe care îi reprezentaţi?

Militarii care au aderat la Liga Militarilor Profesionişti sunt din toate cele trei categorii de forţe armate (trupe terestre, aviaţie şi marină).
Pot spune că marinarii deţin supremaţia, 55% din efectivul LMP sunt din Forţele Navale.

Ce probleme ale militarilor aţi reuşit să rezolvaţi de când v-aţi înfiinţat?

În 2009, militarii voluntari (titulatura veche) nu aveau „calitatea de militar“ şi cotizau la sistemul de pensii civile. Din cauza legislaţiei din acea perioadă, militarii profesionişti plecau din sistem la 40 de ani fără nicio protecţie socială, doar ajutor de şomaj.

În urma demersurilor LMP din ultimii ani, am găsit înţelegere la factorii decidenţi din MApN, care au rezolvat legislativ o serie de probleme importante cum ar fi:
· Mărirea limitei de vârstă până la care SGP pot rămâne în sistem la 45, 50 şi 55 de ani, prin L-51/2010, L-23/2012 şi L-82/2015, legi ce au venit în completarea L-384/2006 - Statutul SGP;
· „Calitatea de militar“ - L-51/2010;
· Grupe de muncă în condiţii speciale/deosebite (3-6 luni/an), similar cadrelor militare în activitate - L-23/2012;
· Schimbarea titulaturii din „voluntar“ în „profesionist“;
· Foarte important: drept de pensie militară pentru Corpul SGP (L-223/2015).

Ce probleme concrete au militarii pe care îi reprezentaţi?

LMP reprezintă membrii aderenţi ce fac parte din Corpul SGP. De când ne-am înfiinţat, am militat ca aceşti militari, aflaţi la baza ierarhiei militare, să obţină drepturi similare cadrelor militare în activitate, singurele diferenţe să fie doar gradul, funcţia şi salarizarea.

Cea mai mare problemă o reprezintă salarizarea. Este imperios necesar ca profesia de militar să devină mai atractivă, asigurându-le militarilor toate condiţiile de viaţă şi de muncă, astfel încât să reuşim atragerea tinerilor către o carieră militară ca soldat, gradat profesionist.
Să nu uităm că SGP reprezintă baza principală de selecţie pentru corpul maiştrilor militari şi al subofiţerilor.

Care sunt problemele pe care le-aţi avansat ministrului Apărării?

Liga Militarilor Profesionişti are un dialog permanent cu MApN, în care am găsit un partener real de dialog. Doresc să subliniez că LMP este o asociaţie socio-profesională, şi nu o structură de tip sindicalist.

Punctele cele mai importante sunt salarizarea, acordarea Corpului SGP a Ordinului onorific „În Serviciul Patriei“, urgentarea intrării în dezbatere parlamentară a proiectului de lege privind Statutul cadrelor militare, gradaţilor şi soldaţilor, mărirea cuantumului de chirie, în funcţie de fiecare garnizoană în parte, şi nu 50% din soldă, cum prevede Hotărârea 1867/2005.

LMP a venit cu o propunere care a fost primită cu mare interes: militarilor care au accesat sau urmează să acceseze un credit ipotecar cu programul „Prima Casa“ să li se achite, timp de cinci ani, 50% din rata creditului, situaţie în care MApN ar face o economie reală la bugetul armatei.

Alte probleme stringente sunt acordarea ţinutei de oraş şi contravaloarea în bani anual pentru echipare; plata orelor suplimentare, similar cu angajaţii din MAI, accederea mai uşor în corpul subofiţerilor etc.

Cine a mai participat la întâlnirea dumneavoastră de la minister, atât de la oficiali, cât şi din alte organizaţii similare LMP?

Întâlnirea desfăşurată la sediul MApN a adus la masa dialogului reprezentanţii MApN şi delegaţia LMP.
Din partea MApN au participat:
· ministrul Apărării, domnul Gabriel Leş;
· secretar de stat în relaţia cu Parlamentul informare publică şi calitatea vieţii personalului, doamna Otilia Sava;
· delegaţia din partea DMRU - Direcţia Management Resurse Umane;
· Delegaţia DRPAJ - Direcţia pentru Relaţia cu Parlamentul şi Asistenţă Juridică;
· Delegaţia Comandamentului Logistic Întrunit;
· Delegaţia Casei de Pensii a MApN.

Concret, ce se va rezolva cel mai repede din setul dumneavoastră de propuneri?

Nu ştim care puncte se vor rezolva mai repede. Avem convingerea că atât Legea salarizării din iunie 2017, cât şi Statutul cadrelor militare, gradaţilor şi soldaţilor ar rezolva principalele probleme ale Corpului SGP. Avem mare încredere în ministrul Apărării, domnul Gabriel Leş şi în secretarul de stat doamna Otilia Sava.
Este extrem de important că LMP are un dialog direct, deschis cu factorii decidenţi din MApN.

Când va avea loc următoarea rundă de discuţii la minister?

Nu ştim, nu am discutat despre o nouă rundă de discuţii.

Dintre problemele discutate cu oficialii ministerului, este vreuna care nu se doreşte de către minister a fi luată în discuţie?

Vă spun că există aplecare pentru toate punctele prezentate. Nu a fost niciun punct respins de MApN. Am fost asiguraţi că toate propunerile noastre vor fi analizate cu mare atenţie. Statutul Ligii Militarilor Profesionişti şi statutul de militari în activitate ne permit să venim doar cu propuneri pertinente, pentru a fi analizate de către decidenţii din MApN.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Șef nou la Poliția Capitalei

24 Dec 2014 1310

RTV.net. Primul interviu cu Gigi Becali din puşcărie Latifundiarul este distrus şi face declaraţii cutremurătoare

12 Mar 2014 1723

HOTNEWS.RO Mihai Daraban despre Portul Constanta, administratia locala, Bosinceanu, Idu, Comanescu, Carstocea

06 Mar 2014 2288

Ministerul Finanţelor a decis anularea concursului pentru ajutorul de minimis. Procedura se va relua

28 Aug 2013 1231

Cine este primul suspect în cazul băncii jefuite la Constanţa (Galerie foto)

13 Mar 2012 1604

Un suspect la audieri în cazul băncii jefuite vineri

12 Mar 2012 912

Octavian

11 Feb 2011 1175

Interviul on line cu şeful Inspectoratului Judeţean în Construcţii, Christian Gigi Chiru şi cu preşedintele Asociaţiei de Proprietari MF2 Tiberiu Sebastian Radu s-a terminat

10 Feb 2011 1835

Interviul on line cu şeful Inspectoratului Judeţean în Construcţii, Christian Gigi Chiru şi cu preşedintele Asociaţiei de Proprietari MF2 - Tiberiu Sebastian Radu s-a terminat (video)

08 Feb 2011 3945

Interviul on line cu avocatul Cătălin Filişan, aparătorul familiei scafandrului Ispas decedat în tragedia de pe nava Medy s-a terminat - Tema a fost „Cine a solicitat şi organizat expertiza video la epava navei Medy"

03 Feb 2011 1292

Interviul on line cu avocatul Cătălin Filişan, aparătorul familiei scafandului Ispas decedat în tragedia de pe nava Medy s-a terminat - Tema a fost „Cine a solicitat şi organizat expertiza video la epava navei Medy”

01 Feb 2011 4782

Interviul on line cu col. în retragere Remus Macovei, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate s-a terminat, Tema discuţiei a fost "Scandalul pensiilor militare e politic"?

25 Jan 2011 4025

Interviul on line cu cms. sef in rezervă Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist s-a terminat, Tema discuţiei a fost „Culisele asasinatului de la Cernavodă”

18 Jan 2011 5794

Interviu on line cu vicepreşedintele PDL şi director general al Autorităţii Navale Române, Paul Brânză Tema discuţiei este „Vrea să fie preşedinte de organizaţie. Oportunist sau omul potrivit la locul potrivit?”

11 Jan 2011 2681

Interviul on line cu vicepreşedintele demisionar al PDL Constanţa, Gheorghiţă Corbu s-a terminat Tema discuţiei a fost " PDL Constanţa se prăbuşeşte . Cine îl mai poate salva?"

16 Dec 2010 1458

Vineri 17 decembrie, ora 10.30 Interviu on line cu Florin Vasile, fratele Magdalenei Călin „Cine este vinovat de dispariţia lectorului universitar„

16 Dec 2010 3070

Interviul on line cu vicepreşedintele demisionar al PDL Constanţa, Gheorghiţă Corbu s-a terminat Tema discuţiei a fost “ PDL Constanţa se prăbuşeşte . Cine îl mai poate salva?”

14 Dec 2010 3209

Interviul on line cu directorul Teatrului de Operă Constanţa, soprana Daniela Vlădescu s-a terminat, tema discuţiei a fost „Este cultura constănţeană în comă profundă?”

09 Dec 2010 1151

Interviul on line cu directorul Teatrului de Operă Constanţa, soprana Daniela Vlădescu s-a terminat, tema discuţiei a fost „Este cultura constănţeană în comă profundă?”

07 Dec 2010 4731

Interviul on line cu Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat s-a terminatTema a fost "Pentru prima dată în România se va demola un imobil construit abuziv?"

02 Dec 2010 1192

Interviul on line cu Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat s-a terminat Tema a fost “Pentru prima dată în România se va demola un imobil construit abuziv?”

30 Nov 2010 4624

Interviul on line cu primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie s-a terminat Tema a fost „Constanţa, retrocedată pe Legea 10 echipei Mazăre-Constantinescu?!”

23 Nov 2010 4475

Interviul on line cu adjunctul şefului ISJ şi preşedintele Organizaţiei Judeţene de Femei a PDL Constanţa, Elena Buhaiev s-a terminat, Tema a fost Cum aţi caracteriza situaţia sistemului de învăţământ din România ?

16 Nov 2010 2810

Interviul on line cu fostul director financiar contabil al Sanatoriului Techirghiol, Maria Badea s-a terminat, tema a fostAfaceri transpartinice la Sanatoriul Balnear şi de Recuperare de la Techirghiol???

09 Nov 2010 7760

Interviul on line cu viceprimarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău s-a terminat, tema a fost"Reamenajarea urbanistică şi arhitecturală a zonei peninsulare"

02 Nov 2010 3932

Interviul on line cu directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, Senol Zevri s-a terminat, tema a fostConstanţa betoanelor vs. Constanţa "sănătoasă"!!!

28 Oct 2010 857

Interviul on line cu directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, Senol Zevri s-a terminat, tema a fostConstanţa betoanelor vs. Constanţa "sănătoasă"!!!

28 Oct 2010 3527

Interviul on line cu şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii Constanţa, Gigi Chiru s-a încheiat

08 Oct 2010 1343

Interviul on line cu şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii Constanţa, Gigi Chiru s-a încheiat Tema a fost - Lucrări de mîntuială la centura ocolitoare a Constanţei?

06 Oct 2010 3681

Prefectul şi-a făcut bilanţul la Interviu on line

01 Oct 2010 866

Palaz Reorganizarea spitalului s-a făcut cu încălcarea legii

30 Sep 2010 844

Prefectul a stabilit audienţe pentru câţiva petenţi

30 Sep 2010 904

Prefectul Palaz Am fost susţinut de PDL. Acum am şi susţinerea UNPR

30 Sep 2010 1149

Interviul on line cu prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Iorga Palaz s-a încheiat Tema a fost - Descentralizarea sistemului de sănătăte constănţean s-a făcut cu încălcarea legii?

28 Sep 2010 3649

Interviul on line cu Directorul DSP Constantin Dina s-a încheiat Tema a fost - Sunteţi mulţumiţi de cum sunteţi trataţi în spitalele din Constanţa?

23 Sep 2010 3963

Interviul on line cu Maria Stavrositu s-a încheiat Tema a fost - De ce se teme Radu Mazăre

15 Sep 2010 5830

Din tainele UNPR Constanta

08 May 2010 2702