Interviu Online

Ilie Floroiu. Omul, sportivul, conducătorul CS Farul „M-am implicat întotdeauna cu responsabilitate, cu pasiune şi, de ce nu, cu patriotism“

După 42 de ani în care a slujit cu devotament Clubul Sportiv Farul Constanţa, atât ca sportiv, iar apoi ca oficial şi conducător, fostul mare atlet Ilie Floroiu şi-a încheiat, recent, activitatea în fruntea grupării de pe litoral, în urma ieşirii la pensie, la 65 de ani
 
De numele lui Ilie Floroiu se leagă mari performanţe sportive, dar şi manageriale - atât în calitate de conducător al CS Farul (una dintre structurile sportive de calibru ale României), cât şi în calitate de preşedinte, timp de doi ani (între 2005 şi 2007), al Federaţiei Române de Atletism. Ilie Floroiu a cucerit nenumărate titluri de campion şi medalii în atletism, participând la competiţii de renume. Două dintre recordurile sale naţionale, la 5.000 de metri şi 10.000 de metri, rezistă şi astăzi, deşi au trecut mai bine de 39 de ani de la stabilirea lor! Ilie Floroiu s-a aflat în conducerea CS Farul din 1989, ocupând, de-a lungul anilor, mai multe funcţii, până la cea mai înaltă.
 
Cum a trăit fostul atlet momentul în care le-a vorbit invitaţilor săi, într-o Casă de Cultură arhiplină, despre încheierea oficială a activităţii la CS Farul? S-a hotărât fostul mare campion ce va face în continuare? Am discutat despre aceste aspecte, dar şi despre altele, cu Ilie Floroiu, ieri, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.
 
Domnule Ilie Floroiu, cât de greu v-a fost să le vorbiţi celor care au umplut Casa de Cultură din Constanţa la festivitatea ce a marcat ieşirea dumneavoastră la pensie şi încetarea activităţii ca director al CS Farul?
 
Mi-a fost foarte greu, dar să ştiţi că am făcut multe antrenamente, citind şi recitind cuvântul meu, întrucât nu am vrut să am momente de slăbiciune în faţa invitaţilor mei. Şi cred că în mare măsură am reuşit. Aş vrea să fac însă o precizare: am lucrat la discurs din septembrie 2016, nu 2017, aşa cum greşit am afirmat. Evident, am tot adăugat, am tăiat, pentru a putea prinde cea mai mare parte a momentelor importante din activitatea mea sportivă şi evident cea de persoană care am fost în conducerea clubului Farul. În concluzie, mi-a fost foarte greu, eram conştient de aceasta, dar, din spusele invitaţilor mei, am trecut cu brio acest moment.
 
Cum decurge viaţa dumneavoastră, acum, de când nu mai activaţi oficial la CS Farul?
 
Viaţa mea decurge normal, ca şi până acum. Nu s-a schimbat. Mă trezesc la aceeaşi oră, aproximativ 4.00, vin la aceeaşi oră la club, 4.30 - 5.00 fără puţin, fac acelaşi program de mişcare de la 6.00 la 7.00, iar apoi încerc să-i ajut pe colegii mei, pentru a încheia anul 2017 cu bine, având în vedere că în marea majoritate a programelor am fost implicat. Plec de la club după-amiază, la ora 17.45 - 18.00. Seara, mă culc la ora aproximativă 20.30.
 
V-aţi decis ce veţi face în continuare? Este posibil să rămâneţi în fruntea CS Farul, veţi da curs propunerii primarului Constanţei, Decebal Făgădău, ori a primarului sectorului 5 din Bucureşti, Daniel Florea, de a le fi consilier, veţi urma un alt drum profesional sau veţi intra în gaşca pensionarilor sportivi, cum a fost scris pe placheta pe care v-a oferit-o Elena Frîncu?
 
Până acum, nu am decis nimic. De altfel, din data de 29 noiembrie şi până în prezent, nu am contactat pe nimeni şi nu m-a contactat nimeni în legătură cu cele de mai sus. Mai sunt câteva zile până la finele anului, astfel că, evident, lucrurile vor rămâne aşa, urmând ca, din ianuarie 2018, situaţia să se clarifice. În acest moment, nici eu nu ştiu ce voi face în continuare. Fiecare dintre propunerile enumerate pot fi valabile.
 
Care este cea mai mare bucurie pe care aţi avut-o pe perioada în care aţi fost conducătorul clubului constănţean?
 
Mi-ar fi greu să spun, pentru că au fost mai multe. Mi-ar fi greu să fac un clasament, dar bucuria cea mai mare a fost când sportivii clubului Farul au obţinut medalii la competiţiile internaţionale oficiale, inclusiv Jocurile Olimpice, când am mers la aeroport şi am întâmpinat delegaţia României, din care evident că făceau parte şi sportivii clubului nostru. De asemenea, bucurie mare am avut şi atunci când în clasamentele întocmite anual de Ministerul Tineretului şi Sportului clubul Farul se afla pe podium. Vreau să mă refer puţin şi la baza materială. Am reuşit împreună cu colegii mei să modernizăm sălile de pregătire aflate în administrarea clubului, ştiut fiind faptul că acestea au fost construite în perioada anilor 1955 - 1960, în condiţiile de atunci, transformate ulterior în săli, iar astăzi ele sunt în stare de funcţionare, curate, creându-le sportivilor toate condiţiile pentru o pregătire adecvată. Iar, dacă vreţi, ultima mea mare bucurie legată de această problemă a bazei este faptul că s-a reuşit asfaltarea întregii curţi interioare a clubului înainte cu zece zile de a-mi încheia activitatea. Au fost multe bucurii, dar pe acestea le evidenţiez în acest moment.
 
Privind înapoi, ce activitate v-a adus satisfacţii mai mari: cea de sportiv sau cea de conducător de club?
 
Îmi este greu să fac o diferenţiere între una şi alta, pentru că atât în activitatea sportivă proprie, cât şi în cea colectivă (ca persoană care am făcut parte din conducerea clubului Farul), m-am implicat întotdeauna cu responsabilitate, cu pasiune şi, de ce nu, cu patriotism. Cu specificarea că în activitatea mea de atlet performanţele depindeau aproape în exclusivitate numai de mine, spre deosebire de activitatea de conducere, unde depinzi de resursa umană, materială, financiară şi de legislaţie. Evident că activitatea de conducere este mult mai complexă decât cealaltă; aici trebuie să fii întotdeauna imparţial, să sprijini activitatea atât pentru sportivi, cât şi pentru antrenori. Dar evident că satisfacţiile sunt mult mai mari, pentru că e vorba de o entitate, un colectiv, iar eforturile, grijile şi responsabilităţile sunt infinit mai mari.
 
La evenimentul festiv de la Casa de Cultură i-aţi avut alături şi pe nepoţica, şi pe nepoţelul dumneavoastră. Sunt şanse ca, peste ani, ei să ducă mai departe numele Floroiu în atletism sau în alt sport?
 
Îmi este greu să spun lucrul acesta, dar mi-aş dori din tot sufletul meu ca atât Teo, cât şi Radu să facă în primul rând sport pentru sănătate şi, dacă s-ar putea, apoi, pentru performanţă. Teo are opt ani şi patru luni şi merge la antrenament la gimnastică aerobică şi la tenis.
 
Care credeţi că a fost calitatea dumneavoastră numărul unu care v-a condus la succes, atât ca sportiv, cât şi în calitate de conducător în sport?
 
Cred că ar putea fi mai multe. În primul rând, voinţa, dorinţa, continuitatea, responsabilitatea şi cred că nu poate lipsi nici consecvenţa. Dacă mă refer la activitatea mea sportivă, ca atlet, cred că cele mai importante calităţi au fost voinţa şi continuitatea, despre care se spune că sunt mama performanţei. În ce priveşte partea a doua, aici, aşa cum am mai spus, depinzi mult de alţi factori, în special de sportivi şi de antrenori. Dar, şi aşa, cred că responsabilitatea în tot ce faci joacă un rol extraordinar de important. Şi aş putea să mai adaug că trebuie să fii şi un bun „diplomat“, pentru a menţine întotdeauna un echilibru şi o atmosferă plăcută, astfel încât fiecare dintre cei angrenaţi în această activitate să poate da tot ce are mai bun în el.
 
Câţi ani credeţi că vor mai trece până când faimoasele dumneavoastră recorduri la 5.000 de metri şi 10.000 de metri vor cădea?
 
Îmi este foarte greu să apreciez cât vor mai rezista aceste recorduri, dar vreau să afirm că atletismul în general şi aceste probe în special sunt foarte grele, necesită mari sacrificii şi renunţări. Eu am vorbit întotdeauna de responsabilitatea pe care trebuie să o aibă o persoană care practică atletismul. Deşi, în anii 70 - 80, condiţiile de antrenament / pregătire şi cele de concurs erau altele, în sensul că erau mult mai neadecvate decât cele de astăzi, timpii de 13 minute 15 secunde la 5.000 de metri şi 27 de minute 40,1 secunde la 10.000 de metri au fost în anul 1978, când am stabilit aceste două performanţe, la nivel internaţional printre cele mai bune, cu specificarea că rezultatul de la 5.000 de metri a reprezentat în acel an prima performanţă europeană (recordul continental era de 13 minute 13 secunde), iar la nivel mondial a doua performanţă, după Henry Rono, al cărui timp, de aproximativ 13 minute 8 secunde, era recordul mondial. În concluzie, nu sunt persoana cea mai potrivită care să precizeze cât vor mai rezista aceste recorduri, dar trebuie să vină momentul când va apărea un sportiv de mare eficacitate care să le doboare, pentru că recordurile, fie ele naţionale, europene sau mondiale, vor fi întrecute.
 
Vă menţineţi şi la 65 de ani într-o formă fizică de invidiat. Care este secretul?
 
Cred că nu este un secret. Este la îndemâna fiecăruia dintre noi de a-şi păstra forma fizică şi la 65 de ani. Constă în a mânca raţional, a avea un program de odihnă cât mai adecvat şi, evident, nu în ultimul rând de a face mişcare, în toate formele ei: alergare, fitness şi orice gen de exerciţii fizice. Principalul este să-ţi doreşti, să ai puterea să te abţii de la multe lucruri şi să fii consecvent cu ideea de mişcare. De altfel, acest lucru ar trebui să fie un mod de viaţă al nostru, să facă parte din viaţa noastră şi evident din programul zilnic. De aceea spun că nu este un secret. Şi pentru că tot sunt la acest punct şi vorbim despre condiţia fizică, le recomand părinţilor să-şi ducă copiii la sport, indiferent care ar fi el, indiferent la ce club, poate fi şi la CS Farul. Pentru că aşa cum am mai spus ca răspuns la o altă întrebare, în primul rând o facem pentru noi, pentru sănătatea noastră şi este o posibilitate de a ne disciplina, de a ne ordona şi de a ne pregăti pentru viaţă. Aşa cum pot să afirm că unii părinţi ar trebui să aibă o viziune mai largă despre mişcare şi să renunţe la scutirile medicale de la ora de educaţie fizică din cadrul şcolii. Involuntar, cei care apelează la scutiri fac rău propriului copil.
 
Cum aţi reuşit, alături de colaboratorii dumneavoastră, să faceţi din CS Farul un club de elită al României, care se menţine an de an în prim-planul competiţional? 
 
Înainte de Revoluţie, clubul Farul era unul de tradiţie, cu mari rezultate pe plan naţional, dar în special internaţional, la marile competiţii (Campionate Europene, Mondiale, Jocuri Olimpice şi orice altă întrecere internaţională). Era normal ca şi după 1990 Farul să-şi continue acest drum şi iată că, în ciuda tuturor greutăţilor care s-au ivit pe parcurs, clubul a rămas unul dintre pilonii de bază ai sportului românesc. Meritul nu este al meu, el este unul colectiv, dar principalii artizani ai marii performanţe sunt evident sportivii şi antrenorii. Sigur că aceştia nu ar putea să obţină rezultate valoroase dacă nu ar avea sprijin din partea celorlalţi colaboratori în tot ceea ce întreprind.
 
Întotdeauna am spus că meritul este colectiv, de la femeia de serviciu, care face curăţenie în săli, până la conducător. Farul a luminat, luminează şi trebuie să lumineze în continuare! Farul a beneficiat întotdeauna de sprijinul financiar acordat de Ministerul Tineretului şi Sportului (clubul aflându-se în subordinea acestuia), de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi în ultimii ani de al administraţiei publice locale. Cum nu trebuie neglijat nici sprijinul acordat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa şi de alţi susţinători. Motiv pentru care le mulţumesc tuturor.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Care au fost cei mai buni sportivi Ca număr de medalii obţinute de CS Farul, 2017 se situează peste anii 2015 şi 2016 (galerie foto + document)

18 Jan 2018 397

Ilie Floroiu - „Un an cu rezultate bune şi foarte bune” Cei mai buni sportivi ai CS Farul Constanţa pe 2017

17 Jan 2018 688

Olga Didilescu, în doliu. Mesaje din sportul constănţean

15 Jan 2018 473

A venit ordinul de la Ministerul Tineretului și Sportului Sorin Bașturea, director interimar la CS Farul Constanța

07 Dec 2017 1557

Imagini de la eveniment. „Inegalabilul“ Invitații lui Ilie Floroiu au participat, la Constanța, și la „repriza a treia“. Distracție maximă! (galerie foto + video)

29 Nov 2017 1318

UPDATE. Imagini de la eveniment. Ilie Floroiu, sărbătorit. „Prin vene îmi curge sânge alb-albastru“ Personalităţi ale sportului românesc, prezente la Casa de Cultură din Constanţa (galerie foto + video)

29 Nov 2017 1608

Festivitate, astăzi, la Constanţa Ilie Floroiu îşi încheie activitatea în fruntea CS Farul. Aplauze pentru un mare campion! (galerie foto)

29 Nov 2017 2990

UPDATE. Cetăţean de onoare al Constanţei Ce a răspuns Ilie Floroiu, întrebat dacă i s-a propus să devină consilier al primarului Decebal Făgădău

27 Nov 2017 1202

#sărbătoreşteDobrogea Mesajul lui Ilie Floroiu, directorul Clubului Sportiv Farul Constanţa, fost mare atlet, deţinător a două recorduri naţionale

26 Nov 2017 771

Propus cetăţean de onoare al Constanţei Directorul CS Farul, Ilie Floroiu, iese la pensie. Festivitate la Casa de Cultură

23 Nov 2017 849

Evenimente speciale în viaţa directorului CS Farul, Ilie Floroiu! Se organizează o festivitate la Constanţa

22 Nov 2017 2317

Ilie Floroiu va primi titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Constanța"

21 Nov 2017 403

Competiţie dedicată elevilor, profesorilor şi studenţilor, la Mamaia Elena Frîncu şi Ilie Floroiu, invitaţi speciali la Crosul Dobrogei

10 Nov 2017 1110

Editorial Performanţă la birt sau în arenele sportive?

06 Nov 2017 791

Are 93 de ani. Absolvent în 1944 Atletul-fenomen Traian Petcu a donat o troiţă Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“ (galerie foto)

29 Sep 2017 1444

Elevă a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“ Gimnasta Lorena Jinga, de la concursul naţional de matematică, la medalia de aur la Euro

29 Sep 2017 4978

Slujbă de sfințire a unei troițe la Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța. Aceasta a fost donată de Traian Petcu, absolvent din promoția 1944 (galerie foto)

28 Sep 2017 1015

„Gaşca Zurli“ a jucat găina Baschetbalistul Adrian Trandafir şi Alina Radu s-au căsătorit. Test sportiv pentru recuperarea miresei! (galerie foto + video)

14 Sep 2017 8149

20 de ani de la ultimul titlu de campioană Ilie Floroiu - „Sper că rugby-ul va reînvia la Farul precum Pasărea Phoenix“ (galerie foto+video)

07 Aug 2017 2110

Rugby Legende ale Farului, din nou pe gazon, la 20 de ani de la cucerirea ultimului titlu de campioană a României (galerie foto+video)

05 Aug 2017 2140

Crosul „Iubim Familia”, tabără de reconstituire istorică şi seară de muzică folk la Zilele Oraşului Ovidiu (galerie foto)

30 Jun 2017 785

Evenimentele sportive din cadrul Zilelor Oraşului Ovidiu se bucură de prezenţa multor participanţi

28 Jun 2017 1057

Mihai Covaliu, preşedintele COSR, dă startul Sâmbătă, la Constanţa, iubitorii mişcării sunt invitaţi la Crosul Ziua Olimpică!

17 Jun 2017 2819

Sâmbătă, Constanţa găzduieşte iar întrecerea Ion Draica şi Ilie Floroiu, amintiri de la Crosul Olimpic Naţional din 1987 (galerie foto)

16 Jun 2017 3427

Eveniment sportiv deosebit pe 17 iunie Ediţia a 30-a a Crosului Ziua Olimpică, la Constanţa. Traseu, participanţi, premii

09 Jun 2017 1750

Sâmbătă şi duminică, evenimente cu tineri în prim-plan, sub deviza „Constanţa e a mea“

20 May 2017 910

Ediţia 2017 a Crosului Olimpic Naţional va avea loc la Constanţa

18 May 2017 2199

„Constanţa e a mea“ Maraton al sporturilor şi o spectaculoasă paradă, în weekend, la Constanţa (galerie foto)

18 May 2017 4876

Campioana olimpică Ana-Maria Popescu, în vizită la Constanţa

08 Apr 2017 714

Sportul constănţean, în doliu

03 Apr 2017 2484

Doliu în sportul constănţean Un fost preşedinte al CS Farul a murit

20 Mar 2017 1588

Revista presei locale

17 Dec 2016 1072

„A fost un an bun” În 2016, CS Farul Constanţa a obţinut 33 de medalii la întrecerile internaţionale şi 288 la Naţionale (galerie foto + video)

17 Dec 2016 4236

Ilie Floroiu a prezentat bilanţul CS Farul Constanţa pe 2016 (galerie foto+video)

16 Dec 2016 1456

Ce au urat de 1 Decembrie Ilie Floroiu şi Mariana Solomon, reprezentanţi ai sportului din Constanţa

01 Dec 2016 1061

Ilie Floroiu, directorul CS Farul, îşi serbează astăzi ziua de naştere

29 Nov 2016 1598

Anunţuri 17 noiembrie 2016

17 Nov 2016 1361

CS Farul Constanţa a primit aparate de gimnastică de la Fundaţia „Casa Campionilor”

11 Oct 2016 1084

Campioana olimpică de la Rio, acţiune de promovare la Constanţa Cupe, flori şi aplauze pentru scrimera Ana Maria Popescu (galerie foto)

21 Sep 2016 3093

„Suntem binecuvântaţi!“ Campioana europeană Claudia Loredana Vieira (fostă Erimia) a devenit mămică (galerie foto)

04 Aug 2016 2943

Gimnasta Corina Constantin, de la CS Farul, campioană mondială la individual „Cât de mult am aşteptat acest moment!” (video)

20 Jun 2016 10084

UPDATE 191 de alergători, la crosul Ziua olimpică din Constanța (galerie foto)

19 Jun 2016 1644

Viorel Filimon, antrenorul echipei României „Am avut puterea să o iau de la capăt de vreo patru - cinci ori“

14 May 2016 4708

Anunţuri, 26 aprilie 2016

26 Apr 2016 1118

Fosta mare sportivă Iolanda Balaş Soter a murit. Mesaje de condoleanţe şi de la Constanţa

12 Mar 2016 1412

Editorial Ilie Floroiu şi Daniel Cojocaru. Recorduri de nebătut

11 Mar 2016 1577

Daniel Cojocaru şi celebrul său record naţional De aproape 22 de ani, nimeni nu ajunge din urmă „Săgeata“ de Constanţa (galerie foto)

20 Feb 2016 6730

Valoare a atletismului românesc, plecat de la Constanţa Înmormântarea lui Constantin Mihail are loc duminică

23 Jan 2016 1567

A murit Titi Mihail, director tehnic în Federaţia Română de Atletism

22 Jan 2016 1309

Reprezentanţii CS Farul Constanţa Eliza Samara, Lucian Săvulescu şi Daniela Hondiu, cei mai buni sportivi români ai anului (galerie foto + video)

18 Dec 2015 2657