Interviu Online

Interviu online cu Vasile Zelcă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual - Biroul Teritorial Constanţa Poliţiştii ies în stradă pentru o mărire salarială de 20%

Nemulţumiţi de faptul că mare parte dintre revendicările lor nu şi-au găsit încă rezolvare, poliţiştii ies din nou în stradă. Astfel, având în vedere rezultatele neconcludente ale discuţiilor purtate cu reprezentanţii Executivului, FSNPPC s-a raliat cu PRO LEX, împreună încheind un protocol cu Primăria Capitalei privind organizarea unor proteste.
 
Dacă pe 23 şi 24 martie, între orele 10.00 şi 14.00 au avut loc pichetări în faţa sediului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, pe 25 martie, între orele 10.00 şi 12.00, poliţiştii vor organiza un miting de protest în parcarea din faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne, urmat de un marş spre Piaţa Victoriei, unde protestatarii vor continua mitingul până la ora 16.00.
 
Care sunt problemele cu care se confruntă poliţiştii şi câte şi-au găsit rezolvarea până în prezent? Deficitul de personal este în continuare o problemă cu care se confruntă poliţiştii? În ce situaţie se prezintă autospecialele cu care poliţiştii sunt nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea?
 
Am discutat despre aceste aspecte cu Vasile Zelcă, preşedintele Biroului Teritorial Constanţa al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, vineri, 24 martie, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro

Întrebările redacţiei: 

Săptămâna aceasta este marcată de un val de proteste din partea poliţiştilor. Câţi poliţişti din Constanţa participă la acţiunile de protest din capitală?

Aproximativ 200 de poliţişti şi personal contractual care sunt membri SNPPC, dar şi poliţişti membri ai altor sindicate sau nesindicalizaţi. Noi suntem pregătiţi cu transport pentru aproximativ 250 de persoane.

Ce revendicări au poliţiştii?

Una dintre revendicări este majorarea veniturilor salariale brute cu 20%. Reamintim că, prin prin OUG nr. 2/2017, salariile de bază/indemnizaţiile şi sporurile acordate personalului plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale au fost majorate cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017, iar salariile şi sporurile personalului din cadrul instituţiilor publice de spectacole sau concerte au fost majorate cu 50%. De majorări substanţiale au beneficiat şi angajaţii din familiile ocupaţionale „Justiţie“, „Sănătate“ şi „Învăţământ“.
  
O altă revendicare o reprezintă plata asigurării serviciului de intervenţie prin chemări de la domiciliu (permanenţa), cu 40% din salariul de funcţie. În prezent, instituţia permanenţei la domiciliu nu face obiectul niciunei prevederi legale. Poliţistul îşi desfăşoară activitatea în program normal, după care asigură de la domiciliu permanenţa pe telefon fără a primi niciun fel de remuneraţie în acest sens, decât pentru orele lucrate suplimentar în zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale sau în acele zile în care, în conformitate cu prevederile legale, nu se lucrează.
 
Prin urmare, toate orele suplimentare lucrate în perioada luni-vineri sau permanenţele la domiciliu (nu contează în ce zi a săptămânii) sunt neplătite, fiind compensate numai cu timp liber corespunzător care, din cauza lipsei de personal, nu poate fi recuperat. O astfel de remunerare ar rezolva pentru moment această problemă, pentru că trebuie să ţinem cont de faptul că poliţistul are familie şi probleme personale, or asigurarea resursei umane care să acopere serviciul poliţienesc 24 din 24 ar fi soluţia ideală pentru această problemă.
 
Pentru personalul contractual, scoaterea sporului pentru vechime din formula de calcul al salariului de bază şi aplicarea acestuia împreună cu sporul pentru condiţii grele la salariul de bază, aşa cum s-a făcut pentru personalul auxiliar din învăţământ prin OUG 17/2017. În prezent, menţinerea sporului pentru vechime în salariul de bază duce la inechităţi în ceea ce priveşte veniturile înăuntrul aceleiaşi categorii socio-profesionale, dar cu vechimi diferite.
 
O altă revendicare o reprezintă calcularea sporurilor pe bază de pontaj (pentru munca de noapte, pentru condiţii grele, pentru sâmbete, duminici şi sărbători legale lucrate, pentru personalul cu atribuţii de conducător auto, conductorii cai/câini, pentru judiciarişti) la salariul funcţiei de bază. În prezent, sporurile pentru poliţişti şi personalul contractual sunt calculate prin raportarea la valoarea sectorială a salariului de funcţie din decembrie 2009, care, faţă de salariul funcţiei de bază actual, este mult mai mic. Prin aplicarea sporurilor pentru munca de noapte, condiţii grele, conducător auto, conductor cai/câini, sporul de solicitare neuropsihică şi majorarea de 75%pentru orele lucrate în zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale sau în acele zile în care, în conformitate cu prevederile legale, nu se lucrează la salariul de funcţie din decembrie 2009, poliţiştii şi personalul contractual pierd o sumă însemnată din venit.

Ce promisiuni s-au primit la ultimele negocieri avute de sindicaliştii din poliţie cu reprezentanţii Guvernului?

La ultimele negocieri purtate, chiar ieri, cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, în urma pichetării de către FSNPPC a sediului Ministerului Muncii, ministrul a discutat cu noi despre legea unică a salarizării, promisiune care ţine de viitor şi nu are nimic în comun cu revendicările noastre. La negocierile purtate cu ministrul Carmen Dan, aceasta a promis o mărire cuprinsă între 100 şi 300 de lei, lucru care nemulţumeşte poliţiştii şi personalul contractual.

În lista de revendicări se regăseşte şi solicitarea acordării ajutoarelor băneşti, cu ocazia pensionării pentru vechime în serviciu şi limită de vârstă. În ce constau acestea şi de cât timp nu se mai acordă?

Ajutoarele băneşti cu ocazia pensionării nu se mai acordă de şapte ani. Ele constau într-un ajutor stabilit în raport cu salariul de bază avut în luna schimbării poziţiei de activitate şi este cuprins între 3 şi 20 de salarii ale funcţiei de bază, în funcţie de vechimea efectivă a poliţistului (5, 10, 15, 20, 25, 30 şi peste 30 de ani). Această măsură are sau avea rolul de a determina poliţistul să rămână cât mai mult în sistem, astfel încât sistemul, poliţiştii debutanţi şi contribuabilul să beneficieze cât mai mult timp de experienţa acestora.

Printre solicitările poliţiştilor se află şi iniţierea unei modificări legislative privind un Statut modern al poliţistului, cu consultarea sindicatelor reprezentative din MAI. Mai exact, despre ce modificări este vorba?

După cum bine ştim, actualul Statut al poliţistului este vechi şi neadaptat la schimbările care au loc într-o continuă dinamică. Curtea Constituţională a României, în urma sesizărilor primite din partea sindicatelor, a constatat că nenumărate articole din acest Statut nu respectă Constituţia, ceea ce a dus la adevărate blocaje în cariera poliţiştilor din cauza faptului că, necorectându-se aceste aspecte, nu s-au putut aplica prevederi ale Statutului.
 
Aducem aminte faptul că poliţiştii erau cercetaţi disciplinar în mod ilegal în baza acestui statut, au fost evaluaţi profesional ilegal tot din cauza Statutului care nu respecta Constituţia. Există drepturi care nu au fost puse în practică niciodată, cum ar fi sprijinirea poliţistului de către stat în achiziţionarea unei locuinţe. SNPPC a venit către decidenţi cu propunerea ca acest drept să fie acordat poliţiştilor prin plata unei sume lunare timp de 15-20 de ani, prin care statul să considere că a ajutat poliţistul să achite o locuinţă. În acest fel poliţistul ar fi fost ajutat în mod real conform dreptului stipulat în Statut, iar statul ar fi câştigat loialitatea şi fidelitatea unui poliţist.

Care sunt problemele cu care se confruntă poliţiştii constănţeni şi câte şi-au găsit rezolvarea până în prezent?

Resursa umană. Statutele de organizare şi funcţionare ale IPJ Constanţa sunt mult subdimensionate faţă de nevoile generate de situaţia operativă din teren. În mediul rural, posturile de Poliţie sunt încadrate cu 3-5 funcţii, din care în general una este neocupată, ceea ce duce la muncă suplimentară. Oricum, şi cu cinci poliţişti la un post cu o situaţie operativă peste medie nu se poate organiza o planificare a muncii care să respecte normele legale, ajungându-se, aşa cum am precizat, şi mai sus, la acele permanenţe la domiciliu.
 
În mediul urban, situaţia este şi mai gravă. Există poliţii care, dacă facem o comparaţie cu anii 2008-2009, şi-au înjumătăţit efectivul. S-a început rezolvarea acestei probleme prin încadrările din sursă externă din ultimul timp, dar este necesară regândirea numărului de funcţii la fiecare subunitate, astfel încât să se poată asigura un serviciu poliţienesc care să satisfacă nevoile comunităţii, dar şi să respecte drepturile poliţiştilor.
 
Parcul auto. Flota de autospeciale este uzată din punct de vedere moral şi fizic. De exemplu, în mediul rural, de la ultima şi singura dotare cu autospeciale din 2007 nu a mai avut loc nicio împrospătare a flotei auto, cel puţin la nivelul IPJ Constanţa. În prezent, avem autospeciale atât de uzate moral şi fizic, încât unele sunt poreclite „coşciuge pe patru roţi“. Sperăm ca în viitorul apropiat factorii decidenţi să analizeze mai bine această problemă şi să găsească soluţii în remedierea acestui neajuns. Menţionăm că, în ultimul timp, s-a reuşit asigurarea combustibilului, fiind eliminată cota de carburant.
 
Clădirile în care funcţionează sediile de poliţie sunt în stare destul de precară, mai ales în mediul rural, unde investiţiile în întreţinere-reparaţii lipsesc aproape cu desăvârşire. Astfel, există posturi de poliţie care, dacă nu ar fi întreţinute-reparate din banii proprii ai poliţiştilor care lucrează acolo, probabil că ar fi într-o stare avansată de degradare. Tot în mediul rural nu există o procedură de menţinere a curăţeniei în sediul postului, astfel că, neasigurându-se un astfel de serviciu, poliţistul îndeplineşte inclusiv funcţia de femeie de serviciu, făcându-şi sigur curăţenie la locul de muncă. Aici ne referim la curăţenia generală.

Dotarea poliţiştilor:

Armament învechit, neadaptat la cerinţele actuale.
Echipament învechit ca model şi neadaptat nevoilor din teren.
Lipsa unor dotări de protecţie individuală mai ales pentru poliţiştii care au primul contact cu infractorul (mijloace tehnice moderne de imobilizare, echipament modern de protecţie, chiar veste antiglonţ).
Neacordarea sporului de toxicitate pentru orele pentru toţi poliţiştii care desfăşoară activităţi în proximitatea cadavrelor. În prezent, purtăm negocieri cu Comanda IPJ Constanţa, căreia i-am solicitat emiterea unei metodologii prin care acest spor să fie primit de către toţi poliţiştii care desfăşoară activităţi în proximitatea unor cadavre (asigurarea locului faptei, cercetarea la faţa locului, participarea la necropsii). Sperăm ca în cel mai scurt timp să rezolvăm această problemă care stă în puterea conducerii IPJ Constanţa.

Deficitul de personal este în continuare o problemă cu care se confruntă poliţiştii de la Constanţa?

Da, este o problemă care se doreşte rezolvată prin încadrările directe din sursă externă, dar trebuie să luăm în considerare, aşa cum am precizat şi mai sus, de Statul de funcţii subdimensionat şi neadaptat la situaţia operativă actuală. Un exemplu poate fi dat în cazul posturilor de poliţie care, acum câteva zeci de ani, aveau acelaşi număr de funcţii ca în prezent, dar o situaţie operativă de aproape zece ori mai mică. De asemenea, există deficit de personal în toate structurile poliţiei, inclusiv Poliţia Rutieră, Poliţia Judiciară, Ordine Publică.

În ce situaţie se prezintă autospecialele cu care poliţiştii sunt nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea?

Parcul auto este uzat fizic şi moral în mare parte, deseori noi ca sindicat ridicând această problemă factorilor decidenţi, respectiv Guvernul şi Ministerul de Interne. De fapt, multe probleme punctate aici intră în puterea de rezolvare a Guvernului şi Ministerului de Interne.

Pe 25 martie se sărbătoreşte Ziua Poliţiei Române. Ce mesaj aveţi atât pentru guvernanţi, cât şi pentru colegii dumneavoastră?

Pentru guvernanţi, avem rugămintea să-şi întoarcă faţa şi către familia ocupaţională de funcţii bugetare „Apărare - Ordine Publică şi Siguranţă Naţională“. Să fie un Guvern al tuturor românilor, să iasă din acest joc prin care se susţin voit sau nu discriminările în aplicarea unor măsuri de corectare a inechităţilor salariale. În rest, le dorim sănătate şi o guvernare cât mai eficientă dusă în interesul ţării şi al cetăţenilor români.
 
Colegilor, cu ocazia Zilei Poliţiei Române, le dorim multă sănătate, putere de muncă, împliniri alături de cei dragi, să aibă curajul să-şi strige nemulţumirile şi să sesizeze SNPPC cu orice încălcare a drepturilor individuale sau colective la locul de muncă. Familiilor poliţiştilor le dorim sănătate şi le mulţumim pentru răbdarea de care dau dovadă deseori atunci când plecăm de acasă pentru că ne cheamă datoria.
 
În încheiere, încurajez toţi poliţiştii să iasă la proteste pentru a-şi câştiga drepturile, aducându-le aminte următorul lucru: dacă nu avem curajul să ne strigăm nedreptăţile noastre, cum putem avea pretenţia că facem dreptate altora?
 

Sursa foto: ZIUA de Constanţa


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vrei să-ţi iei un credit? Mai gândeşte-te o dată! Laura Cristina Andrei, avocat în Baroul Tulcea, are toate detaliile

21 Jun 2017 2791

Interviu online Medicul Claudia Tatarici - „Lucrul în Urgenţă îţi aduce foarte multe satisfacţii, pentru că reuşeşti să ajuţi pacienţii în momente critice“

09 Jun 2017 8294

UPDATE. Parlamentarii de Constanţa au alte probleme Deputat de Galaţi, interpelare la premier pentru nămolul de Techirghiol

29 May 2017 7302

Primarul oraşului Techirghiol, Iulian Soceanu - „Voi transmite o informare premierului şi vom iniţia o petiţie pentru păstrarea nămolului în zona de litoral”!

27 May 2017 7745

​Vrei să iei permisul din prima? Gheorghe Răcăreanu, profesor de teorie şi instructor auto, dezvăluie reţeta succesului

08 May 2017 7906

Interviu online Dr. Grasa - „Anul viitor, în Spitalul Judeţean va funcţiona din nou Secţia de Radioterapie. Licitaţia pentru accelerator este în derulare la Ministerul Sănătăţii“

27 Apr 2017 9522

Comisarul-şef Ciprian Sobaru, despre radare şi folosirea lor „Nu există documente prin care poliţistul să se justifice în faţa conducătorului auto, în trafic“

22 Apr 2017 5893

Editorial Hristos lipseşte din sărbătoarea Lui

15 Apr 2017 1088

Preotul Marius Moşteanu, despre sfânta sărbătoare a Învierii „Atâta vreme cât Paştele vine cu Lumină, va deveni vizibil tot ceea ce a plămădit creştinismul“ (video)

14 Apr 2017 15781

În prima zi de Paşte, Traian Petcu împlineşte 93 de ani „Un doctor care m-a consultat a zis, impresionat, că se apucă şi el de atletism“

11 Apr 2017 1715

Traian Petcu, atletul-fenomen „Viaţa sportivă, echilibrată şi fără excese m-a ajutat să concurez şi la peste 90 de ani”

06 Apr 2017 2555

Interviu online cu Alina Hanu, avocat în Baroul Constanţa Cum ne ferim de clauzele abuzive. La cine apelăm când suntem în necaz

01 Apr 2017 5563

Maşină de poliţie într-o ipostază neobişnuită pe bulevardul Mamaia colţ cu Ion Raţiu

31 Mar 2017 7231

Interviu online cu Gaby Raica „Cu o preselecţie naţională la Eurovision nu se face primăvară“

11 Mar 2017 3476

Interviu online cu Gabriela Vasiloaia, psiholog clinician Tema este - Autismul - semne, terapie și provocări

05 Mar 2017 4668

Interviu online cu Carmen Petrişor Entuziasmul şi tendinţa creatoare sunt singurele care mai ţin în viaţă arta handmade din România

04 Mar 2017 4762

Interviu online Andrei Popescu - „Din păcate, administraţia rămâne cu aceeaşi politică de asistenţă socială, singura noutate fiind reînnoirea flotei de autobuze. Fondul de investiţii este de 15 la sută anul acesta“

18 Feb 2017 6696

Interviu online cu Dan Albu, preşedintele Ligii Militarilor Profesionişti Legea salarizării şi Statutul cadrelor militare ar rezolva principalele probleme ale Corpului SGP

10 Feb 2017 17435

Interviu online cu Marcel Lică „Sperăm ca, în curând, să ne mutăm pe stadionul Farul. Acolo este casa noastră“

04 Feb 2017 3575

Interviu online cu avocatul Toni Bobe Amnistia şi graţierea. Cine sunt beneficiarii acestor modificări ale legii

27 Jan 2017 6320

Interviu online cu olimpicul Dan Mircea Neagoe, dublu medaliat internaţional „Nu mă consider un adolescent «altfel»“

23 Jan 2017 4175

Interviu online cu... Moş Crăciun „De Moş Crăciun va fi nevoie întotdeauna!”

22 Dec 2016 4197

Interviu online cu Gheorghe Ungureanu, directorul Casei de Cultură Constanţa „Dacă pui suflet şi munceşti cu conştiinţă, se pot face multe“ (galerie foto)

21 Dec 2016 3495

Interviu online cu redactorul-şef al Revistei „Tomis”, Mircea Ţuglea „Dacă iniţiativele noastre s-ar concretiza, aş vedea Constanţa în postura de a candida la titlul de Capitală Culturală Europeană”

15 Dec 2016 3980

Interviu online cu Mircea Dobre, candidat PSD Constanţa pentru Camera Deputaţilor "În guvernarea PSD românii au simțit creșterea economică în buzunar, vrem să continuăm acest lucru prin modificarea sistemului de impozitare pentru IMM-uri"

04 Dec 2016 4941

Interviu online cu Stelian-Cristian Ion, candidatul USR Constanţa pentru Camera Deputaţilor „USR e mai mult decât un partid politic, este expresia unei stări sociale de revoltă față de bătaia de joc a clasei politice din ultimii 27 de ani!

30 Nov 2016 4065

Interviu online cu Cătălin Nagy „Marius Iulian Ursoi le-a fost sportivilor săi ca un părinte, ca un frate mai mare”

26 Nov 2016 12044

Interviu online cu tânărul pensionar Adrian Rapotan Fostul şef al IPJ Constanţa spune cine se bucură de plecarea sa din poliţie

12 Nov 2016 5368

Noi angajări la IPJ Constanţa din sursă externă Se caută aproape 60 de oameni pentru Poliţia Rutieră şi Ordine Publică

12 Nov 2016 4823

Interviu online Cristina Gâdea - „Aikido te învaţă să îţi urmăreşti scopul cu tenacitate calmă, să nu te laşi deturnat de eşec“ (galerie foto)

04 Nov 2016 3864

Interviu online cu tânărul pianist Maximilian Banu „Pianul mi-a influenţat viaţa într-un mod pozitiv” (video)

29 Oct 2016 4073

Stelian-Cristian Ion - „Blocajul Serviciului de Urbanism reprezintă o consecinţă a abuzurilor şi a haosului sedimentate în acest serviciu ani la rând”

21 Oct 2016 5767

Interviu online cu tânăra pictoriţă şi balerină Bianca Paraschiv „Cea mai mare provocare este să îţi autodepăşeşti nivelul“

15 Oct 2016 5842

Interviu online cu antrenorul Angheluş Beşleagă „Mă aşteptam ca Alexandra Dumitrescu să devină triplă campioană europeană”

01 Oct 2016 3203

Se deschide Cutia Pandorei Avocat Silvia Uscov şi consilierul local Andrei Popescu, despre efectele anulării taxei de linişte

17 Sep 2016 6319

Interviu online cu actriţa Adriana Trandafir - „Am rupt un buchet de crizanteme şi am plecat, fără să ştiu, către marea mea întâlnire”

09 Sep 2016 5119

Interviu online cu liderul SLN şi reprezentantul ITF, Adrian Mihălcioiu „România nu mai are înregistrate nave sub pavilion românesc“

03 Sep 2016 4790

Mihai Constantin, antrenor de box la CS Farul Constanţa „JO de la Rio trebuie să fie momentul zero al sportului românesc“

27 Aug 2016 5045

Interviu online cu Claudia Mioara Popa, psihoterapeut „Constănţenii au căpătat mai multă deschidere pentru această zonă“

20 Aug 2016 4372

Montrepcom SRL se va ocupa cu distribuția de gaze naturale pentru CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța

17 Aug 2016 1046

Interviu cu Toni Bobe, avocat în Baroul Constanţa Cine ne mai ascultă telefoanele şi cum sunt „selectaţi“ subiecţii

13 Aug 2016 5391

Interviu online Inspectorul superior AJPIS Constanţa, Mariana Fătu, despre procedura de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului

23 Jul 2016 9418

Mircistul Costin Dobrin, student la Universitatea Columbia „Sunt convins că voi avea şanse mari să ajung o personalitate în domeniul ales“ (galerie foto)

16 Jul 2016 9145

Mihaela Ionescu, femeia pompier de la ISU „Dobrogea“ „Un pompier trebuie să fie întotdeauna încrezător în ceea ce face“ (galerie foto)

09 Jul 2016 16286

Interviu online Important pentru toţi posesorii de maşini. Ai plătit timbrul de mediu? Se dau banii înapoi

02 Jul 2016 9300

Prof. univ. dr. Victoria Braga - „Căpățînă - pseudo-manager, un ilustru necunoscut, impus de clasa politică a judeţului”

08 Jun 2016 14474

Interviu online cu dr. George Răzvan Maxim - „Viitorul manager trebuie să sprijine sistemul public şi să ofere transparenţă“

04 Jun 2016 12250

Interviu online cu chef Paul Băcilă, din casa lui Ana şi Ion „Nu îmi lipseşte de pe masă umbra colegilor mei, fără de care nu se poate găti niciodată!“

27 May 2016 4775

Tudor Socolan, masterand la Universitatea „Ovidius”, Interpretare muzicală - „Mi-aș dori să fur meserie de la Vasile Moldoveanu”

21 May 2016 2765

Editorial O mină de aur pe care Constanţa nu o valorifică

17 May 2016 1586