Interviu Online

Interviu online Medicul Claudia Tatarici - „Lucrul în Urgenţă îţi aduce foarte multe satisfacţii, pentru că reuşeşti să ajuţi pacienţii în momente critice“

Sute de cazuri şi intervenţii. Unele mai grele, altele mai uşor de gestionat, dar toate contra cronometru. Răsplata cea mai mulţumitoare: recunoştinţa oamenilor salvaţi şi satisfacţia de a face un bine. Dar există şi reversul. Echipaje de pe ambulanţă care au fost agresate de aparţinătorii celor pentru care s-a solicitat ajutorul. Aceste scenarii, cu bune şi cu rele, fac parte din viaţa celor care salvează vieţi. Din viaţa salvatorilor de la ambulanţă. Ei le acceptă sau încearcă să le accepte, atât timp cât salvează viaţa celor care le solicită ajutorul.
 
Despre toate acestea am discutat cu Claudia Tatarici, medic şi purtător de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa. Claudia Tatarici a absolvit Facultatea de Medicină a Universităţii „Ovidius“, iar în anul 2001 a început activitatea la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa. De atunci, zi de zi, sare în ajutor celor care au nevoie. De atunci, salvează vieţi.
 
Doamnă doctor, cum v-aţi ales această meserie? Dacă aţi fi acum la momentul deciziei, aţi alege alt drum?
 
Când eram în şcoala generală, am hotărât să urmez liceul sanitar, pentru a-i ajuta pe cei din jurul meu. La acel moment, bunica mea era bolnavă şi m-am gândit că o pot ajuta într-un fel. Dacă ar fi să mă întorc în timp, aş alege aceeaşi meserie, adică aş dori să lucrez tot în sănătate.
 
Cu ce gânduri aţi ajuns la Serviciul de Ambulanţa Judeţean Constanţa? Aveaţi emoţii?
 
Când am terminat anul de stagiatură, am căutat un loc de muncă. Mi s-a spus că s-a scos un post de medic la Serviciul de Ambulanţă al judeţului Constanţa şi m-am înscris la concurs. Deşi în facultate am „fugit“ de stagiile de la ambulanţă, pentru că munca în Urgenţă o consideram foarte grea şi cu multă răspundere.
 
Care a fost primul caz la care aţi participat?
 
Primul caz mai grav de când m-am angajat la Ambulanţă a fost un pacient de 42 de ani, din localitatea Nuntaşi, care era în comă hipoglicemică. Norocul meu a fost că în echipaj eram cu o asistentă cu experienţă şi care m-a ajutat, m-a liniştit că totul va fi bine. La Ambulanţă, spre deosebire de cabinetul medical, munca este în echipă: medic-asistent-ambulanţier. Am avut şansa să lucrez la începutul carierei cu asistenţi cu experienţă, de la care am învăţat foarte multe. Când termini facultatea, ştii teorie, dar practică, mai puţin.
 
Care e cel mai frumos lucru pe care l-aţi făcut până acum?
 
La Ambulanţă, mă ocup şi de voluntari (elevi, studenţi, persoane care vor să înveţe să acorde primul ajutor), de copii care vin săptămânal, şi încerc să le prezint partea frumoasă a medicinii de urgenţă. Îmi plac foarte mult copiii şi, astfel, încerc să petrec cât mai mult timp alături de ei. La Ambulanţă vin foarte mulţi elevi pentru voluntariat, pentru a se convinge dacă sunt făcuţi pentru o carieră în medicină, pentru a putea lua o hotărâre.
 
În cazul în care nu se mai poate face nimic, ce simţiţi atunci când vă moare pacientul în braţe, cum se spune?
 
Am avut astfel de momente în carieră, din păcate. În acele momente te simţi neputincios, îţi vine să ţipi, să urli, să spui ca viaţa este nedreaptă, uneori. Mai ales când este vorba despre persoane tinere sau copii. S-a întâmplat. Acum un an, am fost în localitatea Lumina, la un copil de 10 -12 ani, inconştient, părinţii l-au scos din casă şi l-au adus, disperaţi, la maşină. Am făcut protocol de resuscitare timp de o oră, şi, din păcate, a trebuit să declar decesul. A fost cumplit şi foarte greu să cobor din ambulanţă şi să le spun părinţilor că băiatul lor a decedat. A fost cumplit să le dau părinţilor vestea, pentru că şi eu sunt părinte.
 
Cum vă simţiţi când sunteţi ocărâţi, blamaţi, înjuraţi, atunci când oricui i se pare că aţi ajuns prea târziu la pacient?
 
Eu îi înţeleg pe aparţinătorii pacienţilor, cărora li se pare o eternitate până vine ambulanţa, dar şi noi suntem oameni şi încercăm să ajungem cât mai repede. Câteodată întâmpinăm dificultăţi şi în trafic, iar altă problemă este numărul mic de echipaje. În Constanţa, sunt şapte echipaje cu asistent şi două echipaje cu medic, pe o tură de 12 ore. Un echipaj efectuează 10-12 solicitări. Numărul de solicitări este foarte mare şi nu avem suficient personal. Normal, atunci când suntem jigniţi, ne simţim nedreptăţiţi, deoarece noi încercăm să facem tot ce se poate.
 
Dintre cazurile pe care le-aţi avut, este vreunul care v-a rămas în mod special în memoria afectivă, care v-a emoţionat?
 
Mă angajasem de puţin timp la Ambulanţă şi eram de gardă la substaţia Năvodari. Într-o noapte, la ora 3 dimineaţa, am fost solicitaţi în localitatea Corbu, pentru o pacientă de 34 de ani, inconştientă. La locul solicitării, am găsit o pacientă în stop, am făcut protocol de resuscitare timp de o oră, dar, din păcate, am declarat decesul. Băieţelul pacientei de 4-5 anişori a început să ţipe că nu i-am salvat mama, iar ţipetele lui mi-au rămas întipărite în minte.
 
Care a fost cea mai mare provocare din cariera dvs.?
 
În anul 2012, am participat la Concursul Naţional de Ambulanţe, la Timişoara. Echipajul nostru a ocupat locul III. A fost o provocare pentru mine să concurez cu echipaje din toata ţara şi a fost o bucurie să ocupăm un loc decent. Iar în anul 2014, când a fost organizat acest concurs în Mamaia, am fost în juriu. O altă provocare din viaţa mea.
 
Aveţi idee la câte cazuri aţi intervenit în anii petrecuţi la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa?
 
Nu am făcut niciodată un calcul, ar trebui să înmulţim şapte-opt cazuri cu 12 ore, înmulţit cu 20 de ture pe lună, înmulţit cu 12 luni, înmulţit cu 16 ani!
 
Care este senzaţia pe care o ai atunci când eşti în maşină în drum spre un caz?
 
Atunci când eşti în maşină în drum spre caz, stabileşti cu echipajul cu ce aparatură mergi la adresa respectivă, în funcţie de motivul solicitării. Încercăm să fim calmi, liniştiţi, şi să vedem ce pacient avem.
 
Ce fel de cazuri sunt cele mai frecvente?
 
Echipajele cu medic merg, de cele mai multe ori, la pacienţi cardiaci, care se decompensează, accidente vasculare, accidente rutiere. Solicitări pe care noi le considerăm de cod roşu, adică urgenţă majoră.
 
Care este cea mai mare satisfacţie pentru un angajat al Serviciului de Ambulanţă?
 
Cea mai mare satisfacţie pentru un angajat este atunci când un pacient ieşit din stop cardio-respirator îşi recapătă funcţiile vitale. În urmă cu trei ani, am fost solicitaţi pe strada Dezrobirii, la un pacient aflat în stop cardio-respirator. I-am aplicat un şoc cu medicaţie adecvată, cordul a pornit, iar pacienta trăieşte şi azi. Un final fericit.
 
Ce vă dă putere şi încredere să mergeţi mai departe în meseria pe care aţi ales-o?
 
Un motiv este reprezentat de realizările profesionale, recunoştinţa celor din jur. Lucrul în Urgenţă îţi aduce foarte multe satisfacţii, pentru că reuşeşti să ajuţi pacienţii în momente critice, în care fiecare secundă contează.
 
Cum aţi reuşit să împăcaţi viaţa profesională cu cea personală?
 
Sunt o norocoasă, pentru că şi fiica, şi soţul meu m-au înţeles şi m-au susţinut întotdeauna. Mă bucur foarte mult că fiica mea doreşte să urmeze Facultatea de Medicină şi mereu spun că Dumnezeu mi-a dat un copil mult mai bun decât am cerut. Când nu sunt la serviciu, încerc să petrec cât mai mult timp cu ei.
 
Întrebări de la cititori:
 
Mihaela: Am înţeles că din echipaj fac parte şi voluntari. Este vreunul care v-a atras atenţia în mod deosebit că ar avea o afinitate spre ceea ce face?
 
Claudia Tatarici: Da, am avut trei ani o voluntară, studentă la Medicină la acea vreme, Cristina. Un copil extraordinar de bun, care urmează să plece în Elveţia pentru a profesa la o clinică de neuropsihiatrie. Mă bucur că sunt foarte mulţi tineri care doresc să înveţe să acorde primul ajutor, pentru că nu se ştie niciodată când au nevoie de asemenea cunoştinţe.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Mihaela

07 Jun, 2017 08:37

Am inteles ca din echipaj fac parte si voluntari. Este vreunul care v-a atras atentia in mod deosebit ca ar avea o afinitate spre ceea ce face ?

Articole asemanatoare

Imagini de la eveniment Accident rutier teribil în Mamaia Nord între Summerland și Năvodari. Doi tineri grav răniți. Mașina complet distrusă este încolăcită pe stâlp (galerie foto+video)

10 Jan 2018 9293

UPDATE Accident la Năvodari. Victima este o fetiță de șase ani. Aceasta a fost declarată decedată

31 Dec 2017 2907

Județul Constanța. Grav accident feroviar. Salvatorii nu au mai putut face nimic. O femeie a sfârșit sub roțile trenului

19 Dec 2017 2560

Imagini de la evenimentAccident rutier în apropiere de comuna Mihail Kogălniceanu. O mașină s-a răsturnat după ce a intrat în coliziune cu un mistreț. O victimă (galerie foto + video)

14 Dec 2017 2160

UPDATE. Imagini de la eveniment Accident rutier grav, în județul Constanța, în această dimineață. Trei victime. Bărbați tineri. Mașina s-a făcut scrum (galerie foto+video)

09 Dec 2017 21224

UPDATE. Tragedie, în Lanurile, județul Constanța. Un tânăr și-a dat foc. Este în stare foarte gravă

07 Nov 2017 757

UPDATE. Imagini de la eveniment. Accident cu șase victime la ieșirea din Tariverde-județul Constanța. Un microbuz și un autoturism implicate. Pescari din Medgidia răniți în accident. Unul a decedat (galerie foto-video)

06 Nov 2017 18140

UPDATE Tragedie la Cuza Vodă. Accident rutier. O singură mașină. Doi decedați, două victime în comă și una conștientă

31 Oct 2017 10364

Imagini de la eveniment Accident, în municipiul Constanța, pe bulevardul IC Brătianu. Victima-o femeie. Este implicat un taxi (galerie foto+video)

28 Oct 2017 4157

Imagini de la eveniment UPDATE. Accident rutier, în Constanța, zona Campus Universitar. Este implicată o mașină cu radar a poliției. O victimă (galerie foto+video)

24 Oct 2017 7605

Constanța. Accident rutier la Dorally. Bărbat rănit

14 Oct 2017 1833

Accident grav, în acestă dimineață, la Ovidiu, pe Șoseaua Națională. Două victime. Ce spun medicii de la Ambulanță (galerie foto+video)

22 Sep 2017 5881

Accident rutier grav între Valu lui Traian și Murfatlar. O victimă. Șoferul pare a fi băut. Mașina este făcută scrum (galerie foto+video)

06 Sep 2017 11169

Ambulanță implicată într-un accident rutier la Constanța în timp ce se deplasa la o intervenție (galerie foto)

26 Aug 2017 1455

UPDATE2. Oficial de la IPJ Lovit de două maşini. Accident rutier grav la Vama Veche. Un tânăr transportat în comă la spital. Pietonul declarat decedat

16 Aug 2017 3634

Accident rutier grav în sensul giratoriu de la Lazu. Doi motocicliști au ajuns la spital

30 Jul 2017 2579

Accident rutier grav la Poarta Albă. O victimă

29 Jul 2017 2693

UPDATE Pericol la Costinești. Valuri mari. Medicii intervin să salveze de la moarte un înecat

16 Jul 2017 1460

Accident rutier grav, la Mamaia, în zona Hotelului Delta. Două victime

12 May 2017 5062

UPDATE. Județul Constanța. Tânăr, de 17 ani, găsit mort în stradă, la Lumina. A fost victima unui accident

17 Mar 2017 17600

Rudele de gradul I au interzis să mai lucreze pe aceeaşi ambulanţă. Cum se prezintă situația în Constanța

22 Feb 2017 27869

Constănțeni precauți. Nu au mâncat mult, nu au băut mult, nu au avut probleme cu vederea în noaptea de Anul Nou

01 Jan 2017 2234

UPDATE Constanța. Accident rutier grav. Două victime. Pietoni. Una din victime a murit

01 Jan 2017 9450

Constanța. Accident rutier în intersecția străzii Zorelelor cu Unirii. O victimă (galerie foto)

15 Dec 2016 1716

Constanța. Accident rutier grav la Fantasio. O mașină răsturnată în intersecție. O victimă. Imagini de la locul evenimentului (galerie foto+video)

07 Dec 2016 13381

Accident rutier grav în județul Constanța. Trei victime. O persoană decedată

04 Dec 2016 9566

Accident rutier grav la Izvoru Mare-comuna Peștera. Două victime

01 Dec 2016 2503

Constanța. Accident rutier grav în această dimineață. Pieton decedat (galerie foto+video)

28 Nov 2016 13750

Victimele accidentului de la Rafinăria Petromidia au fost transportate la București

23 Aug 2016 1846

A vrut să facă kitesurfing, dar vântul l-a trântit la pământ. În cădere s-a rănit și a ajuns la spital!

17 Jun 2016 835

Prima zi de Paşte, între solicitări la Serviciul de Ambulanţă şi accidente

02 May 2016 1271

UPDATE 2 Motocicletă, implicată într-un accident pe bulevardul Tomis (galerie foto+video)

05 Mar 2016 2104

UPDATE2- Un copil de 4 ani a fost accidentat în Techirghiol, în urmă cu câteva minute!

01 Mar 2016 2070

UPDATE - Un bărbat din Mihail Kogălniceanu a murit la cumpăna dintre ani

01 Jan 2016 966

UPDATE - O persoană a rămas încarcerată în urma unui accident rutier produs la Viişoara (galerie foto)

24 Dec 2015 1362

UPDATE 2 Scandal cu bătaie, la Constanța! Șase bărbați au ajuns la spital

16 Dec 2015 1617

UPDATE 1 Accident în localitatea Valu lui Traian. O persoană a murit

16 Dec 2015 2281

Bărbat din Dunăreni, în comă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța

01 Dec 2015 819

O constănţeancă ar fi încercat să îşi înjunghie soţul în legitimă apărare

16 Oct 2015 831

La final de sezon estival… Două cadavre, scoase de valuri pe plajă

24 Aug 2015 777