Ali Bozçalışkan, Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa „Obiectivul nostru este să aducem mai mulţi investitori turci în această regiune“

România și Turcia sunt două țări prietene și partenere, membre NATO și state importante în spațiul balcanic și în bazinul Mării Negre, relațiile dintre cele două popoare consolidându-se continuu prin prisma relațiilor politice, economice și culturale. La începutul lunii octombrie, s-a împlinit un an de când Consulul General al Republicii Turcia, Ali Bozçalıșkan, și-a început activitatea la Constanța, iar peste doar două zile, mai exact pe 29 octombrie, turcii de pretutindeni sunt în sărbătoare, aniversând 91 de ani de la fondarea statului turc modern de către primul președinte al Republicii Turcia, Mustafa Kemal Atatürk. Despre toate acestea ne-a vorbit într-un interviu acordat cotidianului nostru însuși Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozçalıșkan, care, împreună cu soția sa, Pouneh, au fost oaspeții redacției ZIUA de Constanța.

La începutul lunii octombrie, s-a împlinit un an de la sosirea dumneavoastră la post, la Constanţa. Cum apreciaţi acum România / Constanţa?


La un an de la sosirea mea în acest post, doresc să vă spun că îmi place Constanța și îmi place România în general, că mă bucură faptul că autoritățile române acordă importanță misiunii noastre, că am observat existența unui potențial important de dezvoltare a relațiilor dintre țările noastre vecine la Marea Neagră.

În câteva cuvinte, vă rugăm să ne prezentaţi un scurt bilanț al activităţii dumneavoastră de pe parcursul primului an petrecut în funcţia de Consul General al Republicii Turcia la Constanţa. Ce aţi reușit să faceţi din ce v-aţi propus la început de mandat şi ce nu? Ce planuri aveţi pentru următorii doi-trei ani?

În această perioadă, am desfășurat activități privind soluționarea anumitor probleme cu care se confruntă cetățenii turci aflați în zona de responsabilitate a Consulatului nostru și dezvoltarea relațiilor cu prietenii noștri români și cu etnicii turci și tătari. Am întreprins demersuri pentru dezvoltarea relațiilor economice. Eforturile noastre privind reînceperea curselor de feribot între Constanța și Istanbul nu au avut încă niciun rezultat. În domeniile cultural și social, am dezvoltat și aplicat numeroase proiecte cu sprijinul Centrului Cultural Turc „Yunus Emre“ Constanța și al Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din Dobrogea. Obiectivul nostru este să aducem mai mulți investitori turci în această regiune, să creștem numărul turiștilor care vizitează țările noastre și să întărim ireversibil relațiile culturale. 

Cum a decurs colaborarea cu autorităţile locale până în prezent?

Relațiile cu autoritățile locale sunt în general pozitive. Cu toate acestea, consider că parteneriatul strategic dintre Turcia și România va impulsiona dezvoltarea relațiilor pe plan local.

Dobrogea este recunoscută pentru structura sa multietnică, o mare pondere având-o aici comunităţile de turci și de tătari. Care este rolul celor două comunităţi în contextul relaţiilor româno-turce?

Turcia consideră etnicii turci și tătari din Dobrogea un important pod cultural, social și uman între Turcia și România. Pentru noi este important ca etnicii noștri, cetățeni de prim rang ai României, să își păstreze identitatea culturală, să se dezvolte din punct de vedere economic și să aibă un înalt nivel de educație.

În acest prim an de mandat, aţi prins o perioadă tensionată din punct de vedere al politicii externe (conflictul din Ucraina, anexarea Crimeei de către Rusia). Care este poziţia Turciei vizavi de acest conflict și ce implicaţii credeţi că va avea pe viitor, având în vedere poziția strategică la Marea Neagră atât a Turciei și a României, cât și a Rusiei?

Turcia nu recunoaște anexarea Crimeei și consideră inacceptabilă modificarea forțată a frontierelor unui stat suveran. Ca membre NATO, Turcia și România vor continua să acționeze împreună împotriva riscurilor și a incertitudinilor la adresa securității Mării Negre.

Care este poziţia Turciei vizavi de situația tătarilor din Crimeea? Se resimte necesitatea unui sprijin internaţional pentru ei? Dacă da, cum, sub ce formă ar putea fi ei ajutaţi?

Turco-tătarii din Crimeea sunt rudele și apropiații turco-tătarilor din Dobrogea. La fel ca în trecut, țara noastră este dispusă să acorde turco-tătarilor crimeeni sprijinul solicitat.

Turcia a trecut, în această vară, prin alegeri prezidenţiale, iar acum este rândul României. Cum se vede campania electorală din România, comparativ cu cea din Turcia?

În cadrul alegerilor prezidențiale în Turcia, au fost trei candidați. M-a surprins faptul că aici sunt 14 candidați. Observ că aici campania electorală este mult mai liniștită, cu toate că numărul candidaților este important.

Cum influenţează conflictele externe actuale relaţiile dintre România şi Turcia?

Turcia și România sunt două țări importante atât în spațiul balcanic, cât și în bazinul Mării Negre, iar multiplele relații dintre ele s-au dezvoltat de-a lungul procesului istoric început în urmă cu cinci secole. Astfel, ele sunt direct influențate de mediul de pace sau de conflict din zonă și sunt obligate să stabilească relații mai strânse. Acesta este și motivul care stă la baza hotărârii din anul 2011 privind stabilirea relației de parteneriat strategic. Îmi exprim speranța că relațiile noastre pe toate planurile, bazate pe încredere și avantaj reciproc, vor atinge cel mai înalt nivel.

Sfârşitul lunii octombrie este prilej de sărbătoare pentru turcii de pretutindeni. Ce reprezintă această zi pentru Turcia zilelor noastre şi ce mesaj doriţi să transmiteţi cu prilejul zilei de 29 octombrie?

Pe data de 29 octombrie, vom sărbători cu mândrie cea de-a 91-a aniversare a fondării Republicii Turcia. Fondată în anul 1923 ca stat constituțional, democratic și laic, Republica Turcia a devenit o țară puternică în regiune. Venitul și nivelul de viață al poporului turc au crescut. Toate acestea se datorează regimului republican. Poporul turc prețuiește acest câștig și privește cu încredere în viitor.

(Traducere: Selma MUTALÎP)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu cu Sulhi Turan, consulul general al Republicii Turcia la Constanța „România este o țară frumoasă din punct de vedere al istoriei, turismului și culturii“

01 Nov 2019 11068

Este Ziua Republicii Turcia Interviu de excepţie cu Excelenţa Sa Ali Bozçalışkan, consul general al Republicii Turcia la Constanţa

29 Oct 2015 2893