Ce pregătesc liberalii în perspectiva parlamentarelor? PNL va merge în alegeri cu membrii săi, cu menţiunea că aceştia nu au mai fost până acum parlamentari!

În ultimii ani, PNL a promovat un liberalism dulce. Era şi dificil altfel, având în vedere parteneriatul din USL. Însă astăzi, electoratul de dreapta simte nevoia să vă întoarceţi la rădăcinile dreptei moderne, occidentale. Ce pregăteşte PNL Constanţa în perspectiva alegerilor parlamentare aflaţi din interviul acordat cotidianului nostru de preşedinţii organizaţiilor judeţene şi municipale ale PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir şi Vergil Chiţac.
 
Domnule preşedinte Dragomir, recunosc că aţi reuşit să surprindeţi pe toată lumea cu propunerea ca niciunul dintre actualii parlamentari liberali de la Constanţa să nu se mai regăsească pe listele pentru alegerile din decembrie. Cum s-a ajuns aici, la această propunere?
 
Gheorghe Dragomir: Nu a fost neapărat o propunere, mai degrabă un punct de vedere pe care l-am exprimat în şedinţa Biroului Politic Judeţean al PNL Constanţa. Mi-am asumat acest lucru şi nu am făcut-o întâmplător. Aceasta a fost concluzia la care am ajuns după discuţiile purtate cu oamenii în teritoriu. Nu am făcut altceva decât să vin în întâmpinarea doleanţelor transmise de către alegătorii constănţeni. Electoratul îşi doreşte, la ora actuală, o reînnoire a clasei politice şi o reformă în rândul clasei politice.
 
Domnule  preşedinte Vergil Chiţac, pe o scală de 1 la 5, cât de mult v-a surprins propunerea preşedintelui Dragomir ca niciunul dintre actualii parlamentari liberali de la Constanţa să nu se mai regăsească pe listele pentru alegerile din decembrie? 
 
Vergil Chiţac: Aş merge pe un 4, să zicem. Eu ca eu, dar îmi imaginez ce mult i-a surprins pe cei care erau subiectul acestei propuneri! Sigur, au fost reacţii şi reacţii, dintre cele mai diverse. Este şi normal să se întâmple aşa, până la urmă. Să ştiţi că în Partidul Naţional Liberal întotdeauna au fost foarte mulţi oameni valoroşi, demni de numele şi istoria acestui partid. Sunt fericit că nici Constanţa nu face excepţie şi că s-a creat o concurenţă a ideilor şi a proiectelor. Până la urmă, cei care vor avea de câştigat vor fi tot cetăţenii, pentru că proiectele bune îşi vor găsi întotdeauna loc pe lista priorităţilor partidului. Aşa a fost întotdeauna.
 
Domnule Dragomir, de ce credeţi că trebuie să se apeleze la persoane din societatea civilă care să vină alături de partid şi să candideze pentru alegerile parlamentare?
 
Gheorghe Dragomir: Nu am făcut apel, pentru acest moment, la persoanele din societatea civilă să se alăture filialei noastre pentru a candida la alegerile parlamentare. Apelul de a veni în rândul Partidului Naţional Liberal a fost unul permanent pentru a aduce un plus de valoare şi de a da forţă echipei liberale de la Constanţa. Dacă pe listele pentru alegerile parlamentare se vor regăsi şi astfel de persoane, va fi de bun augur, dar PNL va merge la scrutinul din 11 decembrie cu reprezentanţii săi din interiorul filialei judeţene, cu menţiunea că aceştia nu au mai fost până acum parlamentari.
 
Domnule Chiţac, consideraţi că PNL Constanţa ar trebui să păstreze tradiţia de la locale, să apeleze la persoane din societatea civilă care să vină alături de partid şi să candideze pentru alegerile parlamentare?
 

Vergil Chiţac: Alegerile locale sunt diferite faţă de cele parlamentare. În primul rând, când ne alegem primarul, avem de-a face cu nişte alegeri mult mai „personalizate”, dacă vreţi. Ce vreau eu să spun este că în iunie numele candidaţilor au fost la fel de importante ca brandurile partidelor. În cazul alegerilor parlamentare din iarnă, pe liste, subliniez, „pe liste”, brandurile partidelor vor cântări decisiv. La alegerile locale putem spune că partidul a avut nevoie de mine, în timp ce la cele din iarnă eu am nevoie de partid. Cred că în această completare stă cheia unei politici de succes. Trebuie să fim capabili să determinăm clar rolul fiecărui factor implicat.
 
Cel mai vocal contestatar al dvs., domnule Gheorghe Dragomir, este tânărul deputat Mihai Tararache, care a anunţat că nu renunţă la candidatură, mai vrea un mandat, adăugând: „Pentru mine, două mandate sunt de ajuns”. Ce îi transmiteţi?

 
Gheorghe Dragomir: Mesajul pe care l-am transmis atât dumnealui, cât şi celorlalţi colegi parlamentari a fost unul foarte clar: de a face un pas înapoi. Mai departe, fiecare dintre aceştia are dreptul să vină în faţa colegilor şi să ceară un vot politic. Totuşi, majoritatea membrilor BPJ va stabili cum va arăta lista de candidaţi ai Filialei PNL Constanţa pentru Senat şi Camera Deputaţilor.
 
Un alt coleg de-al dvs., deputatul Mihai Lupu, şi-a anunţat demisia din funcţiile politice şi totodată v-a solicitat şi dvs. demisia din funcţia de preşedinte, tocmai pentru a da greutate acestui demers al filialei. Am văzut că i-aţi cerut să revină asupra demisiei. Totuşi… schimbarea nu trebuie să-i vizeze pe toţi liberalii?
 
Gheorghe Dragomir: Sigur, dacă vorbim despre subiectul retragerii, da. Totuşi, dacă vorbim despre conducerea filialei, şi aici mesajul este unul foarte clar: fac apel către toţi colegii, şi cei care vor candida, şi cei care nu se vor regăsi pe liste, să facem front comun şi să ne unim forţele pentru a obţine un scor maxim pe 11 decembrie. Trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putere pentru a aduce filialei noastre un rezultat cât mai bun şi un număr maxim de parlamentari, de deputaţi şi senatori.
 
Domnule Chiţac, înţeleg că susţineţi această propunere şi sunteţi gata să vă bateţi pentru ea alături de colegii care o susţin. Ştiţi că sunt şi mulţi contestatari ai acestei propuneri!
 
Vergil Chiţac: Aici este ca în „Dreptatea lui Solomon”, adică toată lumea are dreptate. Sunt argumente atât în favoarea, cât şi în defavoarea acestei propuneri. Cei vizaţi spun că s-ar da un vot de blam întregii lor activităţi politice atât în Partid, cât şi în Parlament, iar în absenţa unei evaluări anterioare permanente a activităţii lor, par să aibă dreptate. Preşedintele Dragomir a argumentat prin faptul că există un sentiment în societate de saţietate cu accente de revoltă chiar faţă de actuala clasă politică şi, nu-i aşa, nume noi ar recredibiliza clasa politică. Şi domnia sa pare să aibă dreptate. În acelaşi timp, în ceea ce mă priveşte, încerc să rămân neutru, pentru că nu doresc să se speculeze că acest lucru mi-ar crea un avantaj în competiţia internă din partid.
 
Aţi anunţat deja că nu mai candidaţi şi că anul viitor vă veţi retrage şi de la conducerea filialei, urmând ca organizaţia să promoveze nume noi. Mai presus de o persoană tânără, de un suflu nou, o echipă nouă, cum credeţi că ar trebui să fie viitorul preşedinte al liberalilor constănţeni, domnule Gheorghe Dragomir?
 
Gheorghe Dragomir: Deocamdată, ne referim doar la alegerile parlamentare, pentru că acesta este evenimentul major ce urmează. Abia după aceea vom putea vorbi despre alegerile viitoare. Sunt convins că, după scorul foarte bun pe care îl vom înregistra pe 11 decembrie, o filială puternică precum PNL Constanţa va alege, în înţelepciunea sa, un Birou Politic Judeţean şi un preşedinte pe măsură.
 
Şi dvs., domnule Chiţac, aţi anunţat deja că mandatul dumneavoastră la conducerea organizaţiei municipale a PNL Constanţa este unul limitat. Cum ar trebui să fie viitorul preşedinte al liberalilor constănţeni?
 
Vergil Chiţac: Ca persoană, trebuie să fie ca oricare dintre noi - politicos, devotat, muncitor, la graniţa dintre conformist şi neconformist şi inovativ. Cred că ar trebui să continue o parte dintre proiectele pe care am insistat noi şi fac referire la: consolidarea relaţiilor din organizaţie între membrii fostelor partide, profesionalizarea activităţii politice prin procedurizarea acţiunilor politice, păstrarea echilibrului financiar, administrarea şi dezvoltarea patrimoniului şi aş putea continua. Preşedintele organizaţiei municipale PNL Constanţa trebuie să-şi asume şi calitatea de candidat la Primăria municipiului Constanţa în 2020. Din această perspectivă, el trebuie să aibă disponibilitatea de a evalua exact problemele oraşului şi să facă dovada unei viziuni de dezvoltare a oraşului pe termen scurt, mediu şi lung.
 
Mai multă decenţă şi simplitate în abordarea interacţiunii cu cetăţenii. Mai puţine promisiuni, mai puţine atitudini populiste. Mulţi apropiaţi îmi spun că parcă trăim într-un continuu 1984 Orwellian. Şi au dreptate. Politica românească s-a corporatizat excesiv în ultimii ani şi a ajuns să reprezinte, cu mici excepţii, interese din ce în ce mai înguste. Numele noi pe care PNL vrea să le prezinte în perspectiva parlamentarelor credeţi că înţeleg exact dorinţele electoratului?
 
Gheorghe Dragomir: Am încredere în ceea ce vor decide şi vor vota colegii mei în Biroul Politic Judeţean. De asemenea, am încredere şi în cei care ne vor reprezenta la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat. Sunt convins că fiecare om implicat şi responsabil va face tot posibilul pentru a readuce Parlamentul României la nivelul pe care ar trebui să-l ocupe în viaţa publică românească.
 
Vergil Chiţac: Vă dau dreptate. Numai că, vedeţi dumneavoastră, modul politicienilor de a face politică, adică de a guverna ţara, reflectă perfect şi nivelul nostru de educaţie, nu numai al lor, pentru că, în fond, noi suntem cei care îi acceptăm şi îi tolerăm, din toate punctele de vedere: constituţional, politic, financiar. Ei nu au ieşit din spuma mării, precum omul-amfibie, ci au fost votaţi de noi. Este foarte adevărat, din ce în ce mai puţini, dar realitatea faptelor rămâne. În general, oamenii noi au entuziasmul şi energia specifică unui început, care, contrabalansată cu deficitul de experienţă parlamentară, poate să dea un rezultat pozitiv.
  
Organizaţia PNL Constanţa a înregistrat ani buni rezultate slabe la alegeri. Cum vedeţi reformarea acestei structuri pentru a reuşi restabilirea echilibrului politic la nivelul judeţului Constanţa?
 
Gheorghe Dragomir: Filiala Constanţa a Partidului Naţional Liberal s-a aflat, în ultimii ani, în media rezultatelor la nivel naţional. Acesta a fost parcursul Partidului Naţional Liberal la nivelul întregii ţări. Putem spune că au fost şi eşecuri, precum cel de la alegerile locale, însă ştim bine că în acest caz votul este îndreptat către o persoană - cea care candidează pentru funcţia de primar. În schimb, la alegerile parlamentare sau prezidenţiale, PNL Constanţa nu a stat atât de rău. Din contră, la alegerile prezidenţiale noi am înregistrat un scor foarte bun. Aşa cum am procedat la alegerile locale, aşa vom proceda şi acum, la cele parlamentare: vom veni în faţa electoratului cu oameni noi, cu oameni de valoare, oameni care sunt receptivi la cerinţele electoratului.
 
Vergil Chiţac: După cum ştiţi, am intrat de foarte puţin timp în politică şi în acest moment am doar experienţa alegerilor locale din luna iunie, ale căror rezultate le ştiţi şi pe care nu vreau să le comentez în niciun fel. Însă pot să vă spun că în evaluarea lor ar trebui să ţineţi cont şi de următoarele chestiuni: 
1.Votul a fost organizat într-un singur tur de scrutin, fapt ce a cauzat numeroase dezavantaje atât pentru Partidul Naţional Liberal, cât şi, îndrăznesc să spun, pentru democraţie în ansamblul ei;
2. Când aştepţi ultima săptămână ca să distribui ajutoarele sociale cetăţenilor aflaţi în nevoie şi care sunt în număr de câteva zeci de mii, ceva nu este în regulă. Iar dacă faci lucrul ăsta cu ajutorul poştaşilor angajaţi ai statului, până în sâmbăta alegerilor, asta se numeşte „Furt electoral legal”!
Ca să revin la întrebarea dumneavoastră: dat fiind că primarii vor fi aleşi de acum încolo în două tururi, coroborat cu faptul că actuala administraţie nu are capacitatea de a conduce oraşul în favoarea locuitorilor, ei bine, cu siguranţă că în viitor PSD nu va mai administra Constanţa. 
 
De ce criterii ar trebui să se ţină cont la întocmirea listelor de parlamentari în competiţia pentru Parlamentul României?
 
Gheorghe Dragomir: Aşa cum am mai spus de nenumărate ori, îmi doresc ca toţi candidaţii să fie oameni de valoare, oameni care au dovedit că pot şi au făcut performanţă în activitatea profesională desfăşurată. De asemenea, mă gândesc la moralitate, la pregătire, la competenţă.
 
Vergil Chiţac: Încă ne confruntăm cu o problemă foarte serioasă şi delicată în ceea ce priveşte imaginea parlamentarilor. Aceasta vine pe fondul unor exemple nu tocmai fericite care s-au perindat de-a lungul timpului pe la tribuna parlamentară şi care şi-au dezamăgit votanţii prin acţiunile lor sau prin lipsa acestora.
Un candidat la funcţia de parlamentar are obligaţia de a fi un om integru, serios şi educat. Recunoaşterea profesională este necesară pentru toţi candidaţii. Totodată, el trebuie să dea dovadă de bună-credinţă, să aibă un discurs echilibrat şi pragmatic şi, poate cel mai important lucru, să se înţeleagă bine cu oamenii, astfel încât să îi înţeleagă şi să reuşească să se facă înţeles fără probleme. Din păcate, până acum am avut o multitudine de exemple de oameni politici care nu au descoperit tainele dialogului. Să fii parlamentar înseamnă să porţi o mare responsabilitate pe umeri şi trebuie să te porţi ca atare. Noi, PNL Constanţa, vom avea de unde alege şi mă bucur pentru acest lucru.
 
Sunteţi preşedintele PNL Constanţa, poate este prematur să trasaţi viitorilor parlamentari responsabilităţi, de vreme ce încă lista candidaţilor nu este cunoscută încă. Care consideraţi însă că ar trebui să fie priorităţile grupului de parlamentari PNL în viitorul mandat?
 
Gheorghe Dragomir: Partidul Naţional Liberal are pregătite numeroase proiecte legislative pentru mandatul viitor. Mă refer la proiectele privind reducerea fiscalităţii, prin introducerea cotei unice de 16%, la înfiinţarea instanţelor fiscale, la reducerea impozitării salariilor şi reducerea TVA, la creşterea salariilor profesorilor şi ale cadrelor medicale, la înfiinţarea de spitale regionale. La toate acestea se vor adăuga iniţiativele legislative privind reforma în administraţie, reforma în viaţa politică şi reforma parlamentară. Prin experienţa lor, aceea a unor profesionişti consacraţi, parlamentarii liberali constănţeni vor contribui la schimbarea percepţiei cetăţenilor asupra Parlamentului, o instituţie a cărei credibilitate este, din păcate, din ce în ce mai mică.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța Primăria Topalu, achiziție de la o firmă din Ploiești care vizează Școala Gimnazială nr. 1 din comună (DOCUMENT)

01 Apr 2024 492

Compania afaceristului Dragomir a contestat licitația pentru execuția străzilor Primăria Hârșova învinsă la Consiliul de Soluționare a Cotestațiilor!

29 Mar 2024 525

Firme Constanța Decizii ale Adunării Generale a Acţionarilor Mamaia SA!

28 Mar 2024 481

Licitații Constanța CNAIR SA, noi contracte subsecvente pentru lucrări de întreținere curentă (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 600

Afaceri Constanța Mai multe persoane fizice au obținut terenuri de la Primăria Saligny

21 Mar 2024 420

„O culegere de texte despre gastronomie” Despre „Colecționarul de sarmale” de Cosmin Dragomir, un volum destinat oricărui om interesat de fenomenul culinar

04 Mar 2024 626

Licitații Tulcea Olcocons SRL Brăila construiește cu 420.000 de euro un centru de colectare în comuna Topolog (DOCUMENT)

25 Feb 2024 4259

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 12 februarie 2024

13 Feb 2024 699

Iată cine sunt cei trei potențiali candidați din partea AUR Constanța la Consiliul Județean

02 Feb 2024 2082

Știri Constanța azi LIVE TEXT. AUR Constanța, în conferință de presă. Se discută despre probleme de interes local și național (FOTO)

02 Feb 2024 1031

Imobiliare Constanța PAK Autotrans SRL, tot mai aproape de realizarea investiției de pe bulevardul Aurel Vlaicu

01 Feb 2024 969

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 30 ianuarie 2024

01 Feb 2024 903

Licitații Constanța Oyl Company Holding AG, acord cadru cu CNAIR SA pentru lucrări de întreținere curentă (DOCUMENT)

26 Jan 2024 902

Mai mulți magistrați ies la pensie. Iohannis a semnat decretele

18 Jan 2024 883

Originar din Constanța Interpretul Teodor Danci a împlinit 21 de ani

10 Jan 2024 1029