Aniversare cu miros de toamnă, la Liceul Teoretic „Decebal“ Nicolae Checiu - „Împreună am bătătorit un drum greu, dar luminos“ (galerie foto)

Acum 45 de ani, pe data de 25 septembrie, Liceul Teoretic „Decebal“ îşi deschidea porţile. Ieri, într-o zi însorită de toamnă, cu miros de crizanteme, cadrele didactice fondatoare, primul director al liceului, Nicolae Checiu, foşti absolvenţi şi profesori au venit pentru a-i ura „La mulţi ani!“ unităţii şcolare, care a împlinit 45 de ani.
 
Atmosfera de sărbătoare i-a cuprins pe toţi, foşti şi actuali profesori şi elevi, care au dat curs invitaţiei de a participa la evenimentul ce a marcat împlinirea a 45 de ani de la înfiinţarea Liceului Teoretic „Decebal“. La ordinea zilei au fost bucuria revederii, îmbrăţişările calde, zâmbetele şi buchetele imense de flori. Florile toamnei, crizantemele.
 
„Într-un septembrie frumos, în urmă cu 45 de ani, s-au deschis, timid, porţile unui liceu. Cu 45 de ani în urmă, a fost luată decizia înfiinţării în Tomis Nord a unui liceu. Am pornit la drum cu o echipă mică, dar tânără şi entuziastă. Aveam patru clase, patru diriginţi şi cinci profesori. Împreună am bătătorit un drum greu, dar luminos. Iniţial, am fost puţini, apoi a venit cavaleria grea. Am avut reguli şi principii. Stima şi respectul de sine, spiritul civic, libertatea de exprimare, umanismul - toate acestea au fost prezente la început în corpul profesoral. Liceul a avut rezultate remarcabile.

Este un lucru deosebit să lucrezi cu copii dotaţi, cu pretenţii. Să ai satisfacţia că ai contribuit la formarea lor. Sunt mulţi elevi care au absolvit liceul şi au reuşit în învăţământul superior. Sunt generaţii întregi“, a declarat Nicolae Checiu, primul director al liceului, care a pus suflet în tot ce a făcut.
 
De altfel, el nici acum nu se lasă. Vine deseori la liceul său drag, pentru a se convinge că lucrurile merg bine. „E atât de minunat să vă avem aici pe toţi! Nu este simplu să fii director după domnul Checiu. Vine regulat la şcoală, vizitează fiecare locşor, apoi vine la mine şi îmi spune «E bine!». Liceul are elevi buni. Încercăm să păstrăm acest standard, ca elevii de azi să ajungă la nivelul celor de ieri“, le-a transmis celor prezenţi Liliana Svinarciuc, profesor de Informatică şi actualul director al Liceului Teoretic „Decebal“.
 
„Cu emoţii şi lacrimi, am păşit pragul liceului în 1970. Eram o mână de profesori. Am început cu patru clase de a IX-a şi un director frumos. An după an, numărul claselor a crescut, la fel şi cel al profesorilor. «Decebal» a ajuns în topul liceelor constănţene cu rezultate bune. Mândria noastră sunt foştii noştri elevi. Îmi doresc să ne vedem şi peste cinci ani, la semicentenarul liceului“, a spus, cu vocea tremurând de emoţii, fosta profesoară de fizică Victoria Antoniu.

Moment de reculegere pentru cei plecaţi spre albastru 

Pentru cei care nu mai sunt printre noi, foşti profesori şi foşti elevi, cei prezenţi la aniversarea unităţii şcolare au ţinut un moment de reculegere, urmat de aplauze îndelungate…

O poveste spusă de fondatori

Liceul Teoretic „Decebal“ a fost înfiinţat în anul şcolar 1970-1971, prin hotărârea Consiliului Popular Constanţa şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, cu aprobarea Ministerului Educaţiei şi Învăţământului, sub denumirea de Liceul nr. 5 Constanţa. La baza înfiinţării acestei unităţi de învăţământ cu profil real şi uman au stat numărul mare al copiilor de vârstă şcolară din zonele limitrofe ale liceului, precum şi inexistenţa unui liceu cu profil real în această zonă a oraşului. În anul 1977, printr-o hotărâre a Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, unitatea de învăţământ a fost transformată în liceu industrial, sub egida Ministerului Minelor, Petrolului şi Geologiei.
 
Cu toate că liceul nu avea meserii atractive pentru absolvenţii şcolilor generale, s-au reuşit acoperirea planului de şcolarizare, obţinerea unor rezultate bune la concursurile şcolare şi admiterea în învăţământul superior. În anul 1990, ţinând cont de preferinţele absolvenţilor de şcoală generală, dar şi de capacitatea colectivului de cadre didactice, unitatea a fost transformată în liceu teoretic, sub denumirea de Liceul Teoretic „Decebal“ Constanţa.
 
În prezent, unitatea şcolară dispune de 35 de săli de clasă, opt laboratoare (unul multimedia, două de informatică, două de chimie, unul de biologie, două de fizică), patru cabinete (unul de ştiinţe sociale, unul de limbi moderne, unul de matematică, unul de asistenţă psihopedagogică), o sală de sport, o bibliotecă, un cabinet stomatologic şi un cabinet medical.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Liceul Teoretic „Decebal“, 45 de ani de la înfiinţare

22 Sep 2015 5645