Când vor primi liceenii de a XI-a şi a XII-a manualele? Inspectoratul Şcolar Constanţa contrazice termenele Ministerului Educaţiei

Cu toate că anul şcolar 2016-2017 a început deja de patru săptămâni, iar startul acestuia a venit cu veşti bune pentru elevii din clasele a XI-a şi a XII-a, care au fost anunţaţi că, pentru prima dată, vor primi manuale gratuite, aceştia încă nu au pe bănci manuale pentru toate disciplinele.
 
Joi, Ministerul Educaţiei a transmis un comunicat în care anunţa că manualele şcolare pentru ciclul superior al liceului au avut ca termen ferm de livrare în depozitele de carte şcolară data de 5 octombrie, asta în urma negocierilor dintre minister şi edituri. „La finalul acestei săptămâni, respectiv începutul săptămânii viitoare, manualele comandate de inspectoratele şcolare vor fi transmise liceelor”, se preciza în comunicatul transmis joi, 6 octombrie.
 
Însă, la Constanţa, situaţia prezentată de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) este diferită, aşa că liceenii constănţeni mai au de aşteptat până vor primi toate manualele. Asta deoarece, potrivit reprezentanţilor instituţiei, doar aproximativ 33% dintre manualele şcolare au avut ca termen de livrare data de 5 octombrie, au şi ajuns în depozitele inspectoratului şi au fost livrate elevilor. „Restul manualelor ar trebui să ajungă până pe 15 octombrie, conform contractelor semnate cu editurile. Din câte am discutat cu colegii din depozit, vin maşini cu manuale în permanenţă, iar pe măsură ce avem manualele în depozit, le distribuim liceelor”, a explicat inspectorul şcolar Mădălina Ivănescu, responsabil cu evidenţa şi distribuţia manualelor şcolare din cadrul ISJ. Ea a precizat că, din momentul în care sosesc în depozitele inspectoratului, manualele ajung în două-trei zile şi pe băncile elevilor.
 
Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei, a explicat că situaţia de la Constanţa este una punctuală. „Este o situaţie cu o singură editură, care a avut ca termen de livrare a manualelor data de 15 octombrie, pentru că a avut mai multe comenzi de editat şi nu se încadra în termenul de 5 octombrie. Probabil că judeţul Constanţa a avut cele mai multe comenzi de manuale de la această editură, în urma selecţiei cadrelor didactice, şi de aceea procentul manualelor care nu au sosit acolo este mai mare la Constanţa“, a explicat Amarandei.
 
Dacă facem calculul, ultimele manuale ar urma să ajungă pe băncile liceenilor din judeţul Constanţa în jurul datei de 20 octombrie, ţinând cont că 15 octombrie va pica într-o zi nelucrătoare - sâmbătă. Aşa se face că elevii care sunt în ultimul an şi se pregătesc pentru Bacalaureat vor învăţa mai bine de o lună fără manuale, în aceeaşi situaţie fiind şi colegii lor mai mici din clasele a XI-a. Trebuie menţionat că, în luna noiembrie, elevii vor începe să programeze deja tezele pentru semestrul I.
 
Dificultăţi sunt întâmpinate şi în ceea ce priveşte manualele pentru clasa a IV-a, unde erau probleme legate de licitaţiile organizate la câteva discipline. Potrivit aceluiaşi comunicat al Ministerului Educaţiei, a fost contractată achiziţia manualelor şcolare pentru disciplinele Matematică şi Limba modernă engleză.
 
„Ca urmare a soluţionării contestaţiilor aflate pe rolul instanţelor, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a contractat, prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), instituţie organizatoare a licitaţiei privind achiziţia manualelor şcolare de clasa a IV-a, noile manuale pentru disciplinele Matematică şi Limba modernă engleză. Termenul de livrare a acestor titluri în depozitele de carte şcolară este 4 noiembrie”, precizează reprezentanţii ministerului.
 
Pentru alte trei discipline (Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii şi Istorie), Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a decis, în data de 30 septembrie, respingerea tuturor contestaţiilor, drept urmare, au fost iniţiate procedurile de asigurare a manualelor în unităţile de învăţământ. Astfel, miercuri, 5 octombrie, au fost semnate precontractele, urmează obţinerea ISBN-ului şi editarea manualelor, respectiv selecţia lor de cadrele didactice. Ministerul estimează că manualele pentru disciplinele Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii şi Istorie vor ajunge în şcoli la sfârşitul lunii noiembrie. Versiunile digitale ale acestor noi manuale vor fi disponibile pe platforma manuale.edu.ro, imediat după aprobarea lor prin ordin de ministru.
 

„În ceea ce priveşte manualele de Geografie, decizia CNSC a fost atacată în instanţă şi se află în proces de soluţionare pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. După pronunţarea completului de judecată, CNSC va formula decizia finală”, anunţă Ministerul Educaţiei.
 
Reamintim că, în urma licitaţiei derulate de CNEE în luna februarie 2016, până la începutul anului şcolar 2016-2017, au fost asigurate manuale pentru elevii clasei a IV-a la şapte discipline: Limba şi literatura română (pentru clasele care studiază în limbile minorităţilor naţionale), Limba modernă franceză, Limba modernă germană, Religie - cultul ortodox, Educaţie civică, Arte vizuale şi abilităţi practice, Muzică şi mişcare.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IFCO SA, undă verde de la APM Constanța pentru ridicarea unui bloc pe strada Sentinelei

11 Jan 2024 901

Eficiența și ușurința folosirii - caracteristici ce nu trebuie să lipsească de la dispozitivele pentru gătit

16 Aug 2023 757

Ziua Învăţătorului, marcată, în fiecare an, la data de 5 iunie

05 Jun 2023 1075

Muzeul Național de Istorie a României anunță o nouă expoziție! Ce puteți admira

27 Jan 2023 1139

#ConstanțaEsteBine Ziua 210 – 29.07.2022 Astăzi sărbătoresc vacanța

29 Jul 2022 1368

Gigantul auto care renunță la cutiile de viteze manuale din 2023

25 May 2022 2132

24 ianuarie în istorie Cântecul „Deșteaptă-te, române!” a devenit imnul de stat al României. Ce alte evenimente au avut loc

24 Jan 2022 1722

Senatorul Remus Negoi a cerut ministrului Agriculturii acordarea ajutoarelor financiare pentru viticultorii din Dobrogea, afectaţi de secetă

22 Dec 2021 3312

Orest Tafrali - istoric român, membru corespondent al Academiei Române

05 Nov 2021 2355

Forțele Navale Române Peste 400 de cărți, donate bibliotecii Școlii gimnaziale "Gheorghe Lazăr" din Corbu

28 Apr 2021 1631

#citeșteDobrogea Excavații și utilaje folosite la lucrările Canalului Dunăre-Marea Neagră

07 Oct 2020 3909

Ziua internaţională a limbajului semnelor, marcată la 23 septembrie

23 Sep 2020 2118

Schimbare totală de paradigmă „Generația fără manuale” va susține Evaluarea Națională 2021 pe modelul testelor PISA

20 Jul 2020 7365

#DobrogeaDigitală - „Cât trebue să știe oricine despre Dobrogea”, de Apostol D.Culea Dobrogea, „maidanul de încăerare între turci şi ruşi”

13 Jul 2020 2498

A încetat din viață o somitate a matematicii românești

25 May 2020 18993