Consiliul Național al Elevilor sesizează abuzuri în unitățile de învățământ preuniversitar privind uniforma

Consiliul Național al Elevilor, unica structură reprezentativă a elevilor la nivel național, sesizează în continuare abuzuri în unitățile de învățământ preuniversitar privind uniforma și obligativitatea impusă purtării acesteia de către conducerile școlilor.

„Principalele argumente invocate de către directori pentru astfel de decizii, care intră în sfera ilegalității, sunt reprezentate de siguranța în școli și discriminare. Conform reglementărilor aflate în vigoare, accesul în școală se face pe baza carnetului de elev, iar în acest sens nu există niciun studiu care să demonstreze că, într-adevăr, uniforma crește nivelul de siguranță. Mai mult decât atât, este greșit să impunem o uniformizare a elevilor sub pretextul nediscriminării, în loc să ne asigurăm că evaluările sunt obiective și factori precum statutul social sau venitul familiei nu vor garanta o poziție favorizată în comunitatea școlară”, se arată într-un comunicat al Consiliului Național al Elevilor,.


Printre județele unde au fost identificate probleme în acest sens, se numără Bacău, Mureș, Sălaj, Suceava, Iași, Brașov, Galați, Botoșani, Dolj, Tulcea, Vrancea și Giurgiu.

„În cazul în care elevul nu poartă această uniformă există situații în care acesta nu are acces în interiorul școlii, iar pretextul este creșterea siguranței în unitatea de învățământ, însă, în mod paradoxal, elevului nu îi este garantată siguranța în afara perimetrului acesteia și, tot în acest sens, îi este îngrădit dreptul la educație, garantat prin legea fundamentală a țării - Constituția României. Aceste uniforme sunt plătite de către părinți și ating sume însemnate comparativ cu media veniturilor familiei, astfel implementându-se într-un mod contrar cu legea „fondul școlii”, ce contrazice gratuitatea învățământului de stat, asigurată prin lege. În același timp, scăderea notei la purtare sau consemnarea absenței pentru nepurtarea uniformei sunt practici des întâlnite care contravin legii și eticii sistemului educațional”, se mai arată în comunicatul citat.


Consiliul Național al Elevilor solicită tuturor actorilor educaționali să sesizeze orice abuz și, totodată, luarea la cunoștință a problemei de către unitățile de învățământ, autoritățile publice locale, cât și de Ministerul Educației Naționale și soluționarea în cel mai scurt timp posibil, „tratând cauza, și nu efectul, fără să folosească forme fără fond precum întâlnim în aceste momente prin uniformă”.

„Este inadmisibil cum prin impunerea abuzivă a uniformei școlare de către anumite unități de învățământ, acestea se exonereaza de răspunderea de a insufla elevilor valori și principii democratice, care să promoveze egalitatea și să elimine orice formă de discriminare. Nu vom tolera nicio constrângere din partea școlilor, nicio metodă de coerciție la adresa elevilor și vom continua să ne asumăm demersuri publice, alături de instituții abilitate, care să verifice legalitatea finanțării uniformelor și gravitatea abuzurilor săvârșite prin sancționarea nepurtării uniformei.”, a declarat Vlad Ștefan, Președintele Consiliului Național al Elevilor.


Sursa foto: Facebook Consiliul Național al Elevilor


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Elevi de la Liceul Teoretic “Lucian Blaga” Constanța, în vizită la Polaris M Holding (GALERIE FOTO)

29 Mar 2024 143

Universitatea Ovidius Constanța Cine sunt câștigătorii celei de-a XII-a ediție a Sesiunii de comunicări ştiinţifice pentru elevi „Noi şi Economia”.

27 Mar 2024 612

Reprezentanții Centrului militar zonal Constanța continuă activitățile de promovare în școlile din Constanța (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 420

Universitatea Ovidius din Constanța Cine sunt câștigătorii celei de-a IV-a ediții a concursului de discursuri publice „Puterea Cuvintelor”? (FOTO)

27 Mar 2024 441

Învățământ Constanța Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu” din Medigia, singurul reprezentant al României la competiția mondială Genius Olympiad

27 Mar 2024 649

Cea de-a XII-a ediție a Sesiunii de comunicări știinţifice pentru elevi „Noi și Economia”, la Universitatea Ovidius din Constanţa

27 Mar 2024 345

Polițiștii din Sulina, județul Tulcea, în mijlocul elevilor (Galerie FOTO)

26 Mar 2024 331

O învățătoare de la Școala „Ferdinand“, acuzată că este agresivă cu elevii. Sorin Mihai, șeful ISJ Constanța – „Se va redeschide cercetarea disciplinară!“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

26 Mar 2024 2196

IGPR InfotraficTrafic ]ntrerupt pe DN 11

26 Mar 2024 247

Inspectoratul Școlar Județean Constanța 93 de elevi au participat la Olimpiada de Chimie, etapa județeană

23 Mar 2024 1056

Promovarea ofertei educaționale la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța (FOTO)

23 Mar 2024 484

ISU Constanța Reducerea riscului. Educație în situații de urgență pentru copii și elevi (FOTO)

22 Mar 2024 336

Tulcea Pregătire pentru situații de urgență. Elevii Școlii Gimnaziale Greci participă la un exercițiu de evacuare (FOTO)

22 Mar 2024 330

Asociaţia Elevilor din Constanţa a solicitat desfiinţarea examenului de Bacalaureat. Reacția Ministrului Educației, Ligia Deca

21 Mar 2024 491

Polițiștii s-a întâlnit cu mai mulți elevi din Constanța. Iată despre ce au discutat (FOTO)

21 Mar 2024 301