Cu ce belele vine la „pachet“ modificarea finanţării învăţământului. Creşte valoarea... per capita?

Întâlnirea de ieri, de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“, dintre inspectorul şcolar general, Petrică Miu, şi directorii unităţilor de învăţământ acreditate din sistemul privat constănţean a avut ca subiect modificarea, de la 1 ianuarie 2018, a bugetării salariilor profesorilor. Deja nu mai constituie o noutate prevederile Ordonanţei 90, în urma cărora finanţarea nu se va mai face prin autorităţile locale, ci de la Ministerul Educaţiei, prin inspectoratele şcolare, cheltuielile materiale rămânând în „ograda“ unităţilor administrativ-teritoriale.
 
Reamintim că, de la 1 martie 2016, guvernul Cioloş a aprobat, conform HG 236, finanţarea costului standard per elev şi pentru cei înscrişi în învăţământul privat. Ar fi multe de spus despre cum au înţeles unităţile private să scadă taxele pentru a înlesni înscrierea unui număr cât mai mare de elevi la privat. Părea că aceasta ar fi fost ideea principală a finanţării de stat...
 
Revenind la întâlnirea de ieri, prof. Petrică Miu a ţinut să le reamintească celor prezenţi: „Dacă acum decontările se fac prin intermediul administraţiei locale, ceea ce permite anumite rectificări de buget la finalul anului, din 2018 nu se va mai putea. La ora actuală, avem destul de multe clase, la stat, care funcţionează sub norme, cu 10-12 elevi, şi evident că aceasta înseamnă o dublare de norme şi de bani. Aşa că va trebui să învăţăm de la dvs., de la privaţi, că trebuie să ne eficientizăm. Va fi dureros, pentru că vor apărea şi reacţiile. Aş vrea să avem o colaborare directă, pentru că, fiind unităţi acreditate, primiţi finanţarea de la buget prin noi. Ştim prea bine că, dacă apare o greşeală financiară, se vede imediat, spre deosebire de un plan managerial care se poate reface până... mâine. Vom fi mai atenţi la monitorizarea numărului de elevi, pentru că, în momentul în care noi dăm banii, trebuie să îi chibzuim foarte atent. De aceea am convingerea că, înainte de orice, trebuie să existe comunicare“.
 
De partea cealaltă, reprezentanţii unităţilor private s-au arătat afectaţi de felul în care se poate interpreta cuvântul „EFECTIVE“ din lege, ridicând câteva probleme legate de modul de calcul prevăzut de Anexa 5 la această ordonanţă. Şi au solicitat o formulă de calcul în cazul în care se stabileşte că „efective“ este sinonim cu „copii prezenţi“; şi, de asemenea, cum se declară aceste... efective pe timpul vacanţelor.
 
Au existat şi voci din sală care au spus că redistribuirea de la sfârşitul anului, în cazul unităţilor de stat, ar fi posibilă şi la privat, pentru că legea nu interzice. Pe modelul românesc „ce nu este interzis este permis!“.
 
Toate solicitările au fost reţinute de consilierul contabil Roberta Galav şi urmează să fie discutate la minister. Cert este că, ieri, a fost pus în dezbatere un proiect de lege care prevede modificarea valorii costului standard per elev/preşcolar pentru coeficientul 1 aferent „cheltuielilor cu salariile“, în anul 2018, ca fiind de 4.413 lei. „La această valoare s-a ajuns prin majorarea cu 18% a coeficientului 1 aferent anului 2017, în valoare de 3.740 de lei şi reprezintă impactul majorărilor salariale ca urmare a aplicării prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice începând cu anul 2018“, se arată în nota de fundamentare postată pe site-ul Ministerului Educaţiei.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Peste 100 de elevi, ambasadori SAVE, la o conferință antidrog desfășurată la Constanța (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 556

Curtea de Apel Constanța, protocol cu Inspectoratul Școlar Județean pentru educația juridică în școli! Elevii vor putea vizita instanțele de judecată

17 Apr 2024 464

Lista câștigătorilor la faza județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar 2024 la pentatlon și tetratlon (GALERIE FOTO)

15 Apr 2024 568

ONSȘ Constanța 2024 Participare numeroasă la pentatlon și tetratlon, concursuri organizate în comuna 23 August (GALERIE FOTO + VIDEO)

15 Apr 2024 925

ISJ Județul Constanța, lider în țară la numărul de proiecte acceptate, depuse de liceele agricole

12 Apr 2024 538

Aqua Geoterma Resource SRL a semnat cu ISJ Constanța. Firma se va ocupa de cazarea și hrana participanților la Olimpiada Națională de Geografie (DOCUMENTE)

11 Apr 2024 677

Inspectoratul Școlar Județean Constanța inițiază Proiectul județean „Verde creativ- Adoptă un spațiu“

03 Apr 2024 722

Inspectoratul Școlar Județean Constanța Șapte elevi din Constanța vor participa la Olimpiada de Lingvistică

03 Apr 2024 700

Teste de antrenament în vederea pregătirii pentru examenele naționale, puse la dispoziție de ISJ Constanța

03 Apr 2024 819

Inspectoratul Școlar Județean Constanța 230 de elevi au participat la faza județeană a Concursului naţional „Educaţie pentru sănătate”, ediţia a XV-a

01 Apr 2024 869

Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, marcată de Inspectoratul Școlar Județean Constanța printr-o expoziție

01 Apr 2024 430

Inspectoratul Școlar Județean Constanța continuă proiectul de succes “Fii Avocat în Școala Ta!”

01 Apr 2024 766

Ziua Internațională a Francofoniei, celebrată la Universitatea Ovidius din Constanța

29 Mar 2024 525

ISJ Constanța a inaugurat două terenuri de sport pentru elevii constănțeni (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 789

Inspectoratul Școlar Județean Constanța 93 de elevi au participat la Olimpiada de Chimie, etapa județeană

23 Mar 2024 1243