Elevi de la școala din Tuzla în călătorie la Istanbul în cadrul unui proiect internațional de înfrățire

În perioada 21-24 aprilie 2017, şapte elevi de la  Şcoala Gimnazială Nr.1 Tuzla, însoţiţi de directorul şcolii, prof. Radu-Emil Buzan, dar şi de alte cadre didactice – prof. Meral-Leila Gemil, prof. Luminiţa Comşa, prof. Cristina Mihalcea – au participat la cea de a treia activitate a proiectului internaţional de înfrăţire "Educația multiculturală – șansa viitorului”, proiect demarat în anul şcolar 2015-2016.
Dând curs invitaţiei venite din partea şcolii partenere „Mustafa Yesil Ortaokulu” din Esenyurt / Istanbul, grupul român a călătorit în Istanbul – Republica Turcia, participând astfel la manifestările prilejuite de Ziua Copilului din această ţară. 

Proiectul internațional de înfrățire "Educația multiculturală – șansa viitorului”, susținut şi încurajat şi de primarul comunei Tuzla, domnul Reșit Taner, a oferit ocazia elevilor şi cadrelor didactice să-şi împărtăşească experienţe personale într-o atmosferă internaţională, evidenţiindu-se importanţa independenţei, păcii, frăţiei şi prieteniei.

Reprezentanţii  Şcolii Gimnaziale Nr.1 Tuzla au fost impresionaţi de modul în care au fost întâmpinaţi, dar şi de felul în care colectivul de elevi şi cadre didactice al Școlii ”Mustafa Yeșil Ortaokulu” Istanbul s-a bucurat şi s-a pregătit pentru această vizită.
În deschiderea programului artistic, imnul Turciei, urmat de cel al României au răsunat  în curtea şcolii, emoționând publicul format din preșcolari, elevi, părinți și bunici.

Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Tuzla, coordonaţi de profesoara de limbă turcă Meral Gemil, au reușit să reprezinte cu mândrie România, ţinând în mână cu respect și onoare drapelul ţării.

Au încântat publicul cu cântece interpretate la mandolină elevii Gemil Berkant, Vuap Aylin Ege și Stoica Maria Laura. Programul artistic s-a încheiat cu un dans popular turcesc, pe care elevii români l-au pregătit în semn de respect și devotament față de prietenii lor, alături de care au dansat preț de câteva minute.
Emoția și bucuria s-au citit în privirile profesorilor celor două școli înfrățite și ale elevilor care înțeleg că viitorul aparține toleranței, integralismului și diversității culturale. Căldura sufletească pe care grupul român a simţit-o pe tot parcursul vizitei, de la inspectori şcolari, directori, profesori până la elevi şi părinţi, oferă certitudinea că şcoala din Tuzla şi-a făcut prieteni şi parteneri pentru  viitorii ani şcolari.

Faptul că această întâlnire de proiect şi schimb de bune practici educaţionale a fost un succes se datorează excelentei organizări concepută şi condusă direct de domnul  Fahrettin KOKLU – director al şcolii , susţinută de domnul Cayhan YILDIRIM, dar şi cu sprijinul şi implicarea doamnei profesor de la Şcoala Tuzla, Meral GEMIL.

Vizita s-a încheiat cu o discuţie cu primarul din Esenyurt /Istanbul, domnul Necmi KADIOĞLU,  cu inspectorul general al provinciei Esenyurt, domnul Pașali BESLI și  cu prefectul districtului Esenyurt, domnul Ekrem INCI. Acesta din urmă a exprimat susținerea conducerii Inspectoratului Şcolar al Departamentului Esenyurt în vederea continuării proiectelor cu instituţii de învăţământ din România, atât în domeniul învăţământului primar, cât şi al celui gimnazial. Obiectivul principal  îl reprezintă cunoaşterea strategiilor moderne de formare iniţială şi perfecţionare continuă a cadrelor didactice din unităţile de învăţământ gimnaziale, a managerilor din aceste instituţii și rolul schimburilor interculturale în domeniu.


La începutul lunii iunie 2017, o delegaţie a şcolii partenere, formată din profesori, inspectori şi elevi va vizita Tuzla, pentru o noua întâlnire de proiect şi schimb direct de experienţă.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Școala Gimnazială Nr. 1 Tuzla, județul Constanța angajează fochist. Cine poate participa la concurs

15 Mar 2024 554

Campanie de promovare a ofertei educaționale a MApN în școlile din județul Constanța (GALERIE FOTO)

10 Feb 2024 668

Tudor Greceanu, cel care dă numele Școlii de Zbor de la Tuzla

13 May 2023 1615

Acțiuni pentru conștientizarea impactului segregării, la Școala Gimnazială nr. 1 Tuzla

01 Apr 2022 1683

Elevii Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, în marș cu nava-școala „Mircea”

15 May 2021 2478

Doliu în învățământul constănțean Ne-a părăsit un profesor de limba și literatura română

27 May 2019 5689

Şcoala Gimnazială nr. 1 Tuzla angajează îngrijitor

10 Mar 2019 2649

Tuzla, punctul de întâlnire a multiculturalității în Anul CentenaruluiTuzla, punctul de întâlnire a multiculturalității în Anul Centenarului

08 May 2018 3516

Post vacant la Şcoala Gimnazială nr. 1 Tuzla. Ce condiţii trebuie îndeplinite şi când va avea loc concursul

10 Nov 2017 3722

Doi elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Tuzla, pe podiumul Concursului Naţional „Diversitas“ (galerie foto)

12 Jun 2017 3658

Peste 2.000 de copii vizitează Aeroportul Internaţional Tuzla

18 Apr 2016 3077

Educație multiculturală, la Școala Gimnazială Nr. 1 din Tuzla

06 Apr 2016 3470

Şcoala Tuzla se va înfrăţi cu Şcoala „Mustafa Yeşil Ortaokulu” din Istanbul

18 Mar 2016 3744

Școala nr. 1 din Tuzla redeschide porțile colaborărilor internaționale

17 Mar 2016 3362

ȘCOALA TUZLA REDESCHIDE PORȚILE COLABORĂRILOR INTERNAȚIONALE

17 Mar 2016 2326