Elevii de clasa a V-a vor învăța după un singur manual. Acesta a fost distribuit deja în 20 de județe

Elevii claselor a V-a vor studia în prima parte a anului școlar 2017-2018 pe baza unui compendiu introductiv pentru gimnaziu
 
Elevii claselor a V-a și cadrele didactice implicate în procesul instructiv-educativ al acestor clase vor utiliza, în primele opt săptămâni ale noului an școlar, un Compendiu introductiv pentru gimnaziu. Decizia aparține ministrului Educației Naționale, Liviu Marian Pop, și are ca obiectiv sprijinirea elevilor de clasa a V-a afectați de absența manualelor școlare.
 
Compendiul include resurse de învățare și propune o abordare modernă, interactivă, sintetică, menită să încurajeze gândirea critică și comunicarea prin activitățile și aplicațiile integrate. Suplimentar, pentru dezvoltarea unor activități de învățare se fac trimiteri inclusiv la materiale disponibile on-line.
 
Documentul are 296 de pagini și este structurat pe 6 arii curriculare: Limbă și comunicare (Limba și literatura română, Limba modernă 1 — Engleză și Franceză și Limba modernă 2 — Engleză, Franceză și Germană), Matematică și științele Naturii (Matematică, Biologie), Om și societate (Educație socială, Istorie, Religie — cultul ortodox, Geografie, Religie — cultul penticostal), Arte (Educație plastică, Educație muzicală), Tehnologii (Educație tehnologică și aplicații practice, Informatică și TIC), Consiliere și orientare (Consiliere și dezvoltare personală). Fiecare lecție este reflectată în mod distinct, fiecare disciplină având alocate un număr de pagini corelat cu numărul de ore pe săptămână alocate studiului, potrivit planului-cadru.
 
Cele mai importante avantaje ale acestei resurse de învățare sunt următoarele:
 
  •  accesul la resurse de învățare absolut necesare, în contextul în care anumite discipline (Informatică și TIC) sunt studiate pentru prima dat
  •  accentul se mută de pe conținuturi, esențializate în acest material, pe crearea unor contexte de învățare relevante în dezvoltarea competențelor generale și specifice indicate de programele școlare
  •  elevii au ocazia să facă mai ușor legături între diferite discipline prin intermediul unor activități prin care pot extinde/transfera achizițiile în contexte noi.
 
Conținutul a fost elaborat de grupuri de lucru cu experiență în dezvoltare de curriculum, sub coordonarea metodologică a Institutului de Ștințe ale Educației, instituție în subordinea Ministerului Educației Naționale. În plus, resursele pentru fiecare disciplină au primit aviz favorabil și din partea unui referent științific (cu expertiză de specialitate și curriculară). Principiul pedagogic esențial pe care acest material îl dezvoltă este cel de învățăre activă, în care elevul nu este doar un receptor, ci un participant activ la propria învățare.
 
În cursul zilei de luni, 4 septembrie, au fost distribuite 82.200 de exemplare în 20 de județe. Până la începerea noului an școlar, compendiul va ajunge în toate unitățile de învățământ gimnazial din țară. În total au fost comandate 177.000 de exemplare, care au costat 732.780 de lei.

Sursa foto:rfi.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Codrin Ștefănescu „Din motive de sănătate, am decis să mă retrag o perioadă din viața politică“

18 Jan 2023 2169

Povestea de acum 10 ani redivivus Cotizațiile profesorilor la sindicatul din învățământ riscă să fie anulate din nou

05 Mar 2021 2114

După ce părinții solicită înscris Pentru elevii până la clasa a VIII-a inclusiv, orele remediale vor debuta chiar de 8 martie

26 Feb 2021 2605

În atenția cadrelor didactice! Ce modificări ar putea interveni la titularizare

05 May 2020 4236

Năstruşnica propunere a senatorului Liviu Marian Pop Posturile de inspectori şcolari generali şi adjuncţi, ocupate în urma votului profesorilor titulari (documente)

11 Mar 2020 3391

Mircea Banias și-a pierdut funcția din Comisia Parlamentară. Alți șase membri, sancționați de liderul PRO România

05 Nov 2019 2509

Prof. Gabriela Bucovală se consideră nedreptăţită de Ministerul Educaţiei şi cere anularea unui act administrativ

28 Oct 2019 13454

Romsilva, sprijin pentru familia pădurarului ucis

23 Oct 2019 1659

Schimbări pentru elevi! Proiectul de lege prevede mai puține ore pentru învăţământul primar şi gimnazial

22 Oct 2019 2002

Schimbarea statutului profesorilor naşte reacţii... adverse. Invocata triadă profesor-elev-părinte s-a dus pe apa sâmbetei (document)

10 Oct 2019 5709

Editorial Schimbări în Educaţie. Se elimină calificativele. Elevii din clasele primare vor primi note de la 1 la 10

10 Jun 2019 5384

De vorbă cu profesor Paloma Petrescu, despre „România Educată” „După o consultare de patru ani, lansezi o altă consultare largă... mie mi se pare că nu ajungem nicăieri”

08 Dec 2018 4486

#Dobrogeaetnică Ecouri la evenimentul „Etniile împreună pentru Dobrogea!”. Cotidianul ZIUA de Constanţa, felicitat de academicieni

06 Dec 2018 2745

Ecaterina Andronescu doreşte modificarea programului elevilor

23 Nov 2018 2116

Schimbare în învăţământ, gândită deja de Ecaterina Andronescu

20 Nov 2018 1566