Încep înscrierile şi reînscrierile la grădiniţă. Ce a impus Ministerul Educaţiei unităţilor de învăţământ. Sunt vizate şi cele din Constanţa

Ministerul Educaţiei Naţionale a solicitat inspectoratelor şcolare judeţene să asigure toate măsurile necesare derulării în condiţii optime a înscrierii la grădiniţă.
 
Astfel, în vederea cuprinderii în învăţământul preşcolar a copiilor cu vârste între trei şi şase ani vor avea loc, succesiv, următoarele etape la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ: reînscrierea copiilor care frecventează grădiniţa în acest an şcolar şi doresc să continue şi în anul şcolar 2017-2018, respectiv înscrierea copiilor nou-veniţi. Reînscrierile vor începe în data de 8 mai, iar înscrierile se vor derula începând cu 22 mai. Intervalele orare aferente reînscrierilor şi înscrierilor vor fi stabilite de conducerea unităţii de învăţământ şi vor fi afişate, la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru informarea părinţilor şi a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia (dacă există), şi, eventual, pe site-urile inspectoratelor şcolare.
 
Ocuparea locurilor libere, după finalizarea procesului de reînscriere, se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv: grupa mare (copii de cinci ani), grupa mijlocie (copii de patru ani) şi grupa mică (copii de trei ani). În baza HG nr. 1252/2012 şi în limita locurilor disponibile, pot fi înscrişi în grupa mică şi copii cu vârsta cuprinsă între doi şi trei ani.
 
În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, repartizarea copiilor se va face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil. Pentru asigurarea transparenţei procesului de reînscriere/înscriere, conducerile unităţilor de învăţământ preşcolar vor afişa, la vedere, pentru toţi cei interesaţi, următoarele informaţii: capacitatea instituţiei (număr de copii pentru care a fost proiectată); numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2017-2018 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare); criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor; numărul de copii reînscrişi/înscrişi zilnic (în perioada stabilită) din totalul disponibil.
 
Criteriile specifice de departajare (elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar, aprobate de consiliul de administraţie al acesteia şi avizate de consilierul juridic al inspectoratului şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti până la data de 19 mai) nu pot fi discriminatorii şi nu pot include liste de preînscrieri. De asemenea, criteriile specifice de departajare vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale. Unităţile de învăţământ preşcolar au obligaţia afişării la loc vizibil a informaţiilor privind statutul acestora: autorizată să funcţioneze provizoriu sau acreditată de Agenţia pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenție părinți! A început ultima etapă de înscrieri la grădiniță

23 Aug 2023 786

În ce perioadă se fac înscrierile copiilor la grădiniță pentru anul școlar 2022-2023

04 May 2022 1948

Când putem înscrie copilul la grădiniţă? Ce acte trebuie să pregătească părinţii? Ce spune ISJ Constanţa

26 Apr 2017 6577

Mâine încep înscrierile în învăţământul preşcolar

22 May 2016 1816

Atenţie, părinţi! Reîncep înscrierile la grădiniţă

28 Apr 2016 1794