Întâlnire după jumătate de secol, la Universitatea „Ovidius“ Prima promoţie a Institutului Pedagogic de trei ani a spus „prezent“ în Aula Magna (galerie foto)

Au trecut 50 de ani de când au absolvit Institutul Pedagogic de trei ani - actuala Universitate „Ovidius“ din Constanţa. Jumătate de secol în care au trudit în învăţământ, călăuzind mii de elevi. Absolvenţii au decis să se revadă, astfel că, sâmbătă, în Aula Magna a universităţii constănţene, a avut loc partea oficială a întâlnirii lor. Simbolul întrevederii a fost un desen ce reprezenta un pom, cu frunze şi flori, o metaforă pentru elevii care pleacă în fiecare an, după terminarea unui ciclu de studii.
 
Absolvenţii primei promoţii, 1964, ai celor trei facultăţi ale Institutului Pedagogic de trei ani - Facultatea de Filologie, secţia Limbă şi Literatură Română, Facultatea de Matematică şi Facultatea de Ştiinţe ale Naturii, secţia de Ştiinţe naturale şi cunoştinţe agricole teoretice şi practice - au spus „prezent“ la întâlnirea de sâmbătă. Schimbați de trecerea anilor, dar cu spiritul tânăr, foştii profesori, acum ieşiţi la pensie, şi-au povestit viaţa şi au împărtăşit realizările obţinute pe plan profesional şi personal.„În Dobrogea, era criză de profesori calificați. În 1961, s-au pus bazele învățământului universitar constănțean. După institut, s-a înființat Universitatea «Ovidius»“, a spus Gheorghe Cățoiu, din promoția 1964 a Institutului Pedagogic.
 
Alături de primii absolvenți ai actualei Universități „Ovidius“ s-au aflat și patru foşti profesori ai acestora: Marin Petrişor, ajuns la venerabila vârstă de 91 de ani, profesor de Istoria limbii române, Nicolae Costea, profesor de Matematică, Adrian Bavaru, rectorul onorific al Universităţii „Ovidius“, profesor de biologie, precum şi Nestor Ignat. Dintre profesorii Institutului Pedagogic pe care îi mai avem printre noi îi amintim şi pe Alexandrina Novac (Limba română contemporană), Constantin Novac (Literatura română) şi Emil Ştefănescu.

Sorin Rugină - „Avem de învăţat de la dumneavoastră“

La întâlnirea de sâmbătă a fost prezent şi rectorul Universităţii „Ovidius“. „Este o onoare pentru mine să particip la această întâlnire pe care o sărbătoriţi sub cupola unirii. Să vă văd atât de mulţi, ţinând cont de numărul de ani împliniţi de când aţi absolvit Institutul Pedagogic. Am emoţii, deoarece sunt rector al universităţii de o lună. Am considerat că trebuie să pun umărul la refacerea imaginii universităţii, afectată în ultimii doi ani. Încă mai pot contribui la readucerea universităţii în locul în care se afla cu mulţi ani în urmă. Azi dovedim că facem un arc peste timp, de la momentul înfiinţării, până în prezent. Suntem încă o universitate tânără, dar matură, cea mai mare din sud-estul ţării. Avem 16 facultăţi, 22.000 de studenţi şi 800 de cadre didactice. Avem multe de învăţat de la dumneavoastră: de la unitate şi perseverenţă, la împlinirea unei vieţi didactice“, a declarat rectorul Universităţii „Ovidius“, prof. univ. dr. Sorin Rugină.
 
La rândul său, Adrian Bavaru, cel care le-a predat biologie absolvenţilor promoţiei 1964, s-a arătat fericit că i-a putut reîntâlni pe foştii săi studenţi. „Sunt bucuros să vă revăd după atâţia ani. Pe mulţi dintre voi v-am recunoscut, chiar dacă a trecut mult timp. Aţi fost o promoţie de excepţie. Toţi aţi lucrat în învăţământ imediat după absolvirea Institutului Pedagogic. Ne leagă amintiri multe şi frumoase“, a spus prof. univ. dr. Adrian Bavaru, care a deţinut şi funcţia de rector al Universităţii „Ovidius“ între anii 1996 şi 2004. Cei prezenţi la emoţionanta întâlnire au ţinut un moment de reculegere pentru aceia care au trecut în nefiinţă: profesorii Vladimir Robu (Limba română contemporană), Puiu Enache (Literatură veche), Ion Bădică (Metodica predării limbii române, Istoria limbii române), Arie Grunberg Matache (Istoria literaturii universale), Cornel Regman (Istoria limbii contemporane), Mihai Suciu (Istorie). La finalul întâlnirii, fiecare absolvent a primit diplome jubiliare.

Acesta a fost începutul

Instituţia care astazi poartă denumirea de Universitatea „Ovidius“ a fost înfiinţată prin Ordinul Ministrului Educaţiei nr. 654/1961, care prevedea înfiinţarea Institutului Pedagogic de trei ani, compus din Facultatea de Filologie, cu secţia de Limbă şi literatură română, Facultatea de Matematică, cu secţia de Matematică, Facultatea de Fizică şi Chimie, cu secţia de Fizică - Chimie şi cunoştinţe industriale teoretice şi practice, şi Facultatea de Ştiinţe Naturale, cu secţia Ştiinţe naturale şi cunoştinţe agricole teoretice şi practice. În anul 1964, se înfiinţează secţia de Istorie - Geografie, în cadrul Facultăţii de Filologie. Aceasta dobândeşte, în anul 1971, noi profiluri, prin secţia Română - Rusă, respectiv Română - Engleză, căpătând apoi statut universitar cu o durată de studii de patru ani, în 1984, prin Secţia de Română - Rusă. În anul 1971, ia fiinţă Facultatea de Educaţie Fizică. Prin decretul Consiliului de Stat nr.147 din 5 iunie 1974, Institutul Pedagogic de trei ani devine Institutul Pedagogic Constanţa. Ulterior, în anul 1977, prin decretul Consiliului de Stat nr. 209 din 12 ianuarie, Institutul Pedagogic devine Institutul de Învăţământ Superior, cu o singură facultate, şi anume Facultatea de Învăţământ Tehnic şi Pedagogic, având în componenţă secţiile Tehnologia Sudării, Construcţii Hidrotehnice, Îmbunăţăţiri Funciare, Tehnologia Petrolului şi Petrochimie. Din componenţa facultăţii făceau parte şi secţiile vechi, de Filologie şi de Ştiinţele naturii.
 
Prin decretul Consiliului de Stat nr. 213 din anul 1984, secţiile cu profil pedagogic se desfiinţează, iar Institutul de Învăţământ Superior devine Institutul de Subingineri. Odată cu desfiinţarea cursurilor de zi, numărul de studenţi a înregistrat o scădere drastică, între anii 1987 şi 1989 unitatea de învăţământ fiind arondată Institutului de Construcţii Bucureşti. Prin Hotărârea Guvernului României nr. 225 din 7 martie 1990, institutul se transformă în universitate, cu statut independent. Ulterior, ca urmare a ordinelor Ministerului Învăţământului nr. 7429 şi nr. 6429 din 20 martie 1990, se înfiinţează, în cadrul structurii universităţii constănţene, Facultatea de Medicină şi Facultatea de Biologie. Evoluţia Universităţii „Ovidius“ a însemnat un proces complex, deseori dificil, dar mereu susţinut de acţiuni ce au vizat dezvoltarea prin cultură, ştiinţă şi civilizaţie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bucuria revederii i-a întinerit cu 50 de ani Promoţia 1964 a Liceului „Mircea cel Bătrân“ a strigat, ieri, catalogul (galerie foto)

20 Sep 2014 8618

Întâlnire promoţia 1964 a Colegiului Mircea Ce absolvenţi de acum cinci decenii au ajuns celebri

31 Aug 2014 4255