Mirciştii, pe podiumul unui concurs internaţional (galerie foto)

Proiectul „Un Giardino delle Giuste e dei Giusti in ogni scuola“, iniţiat şi coordonat de profesoara Pina Arena, de la Istituto d’Istruzione Superiore „G.B. Vaccarini“, preşedinta FNISM Catania (Federaţia Naţională a Profesorilor din Italia), se află anul acesta la a doua ediţie şi s-a extins deja dincolo de graniţele Italiei.
 
Scopul proiectului este de a pune în valoare contribuţia unor personalităţi, feminine în special, la construirea unei lumi a păcii, a egalităţii în drepturi şi libertăţi. În cinstea acestora, a fost plantat un copac, însoţit de o plăcuţă care face cunoscută activitatea personalităţii omagiate.
 
Începând cu acest an şcolar, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ a aderat la acest proiect, echipa fiind formată din prof. dr. Vasile Nicoară, prof. Mihaela Deancu, prof. Silvia Şoşoiu şi prof. Florentina Gheorghe. Elevii clasei a X-a E, împărţiţi în patru echipe, au studiat activitatea următoarelor personalităţi: Viorica Agarici, Regina Elena, Elisabeta Rizea şi Traian Popovici. Toţi patru s-au remarcat prin lupta lor împotriva abuzurilor şi opresiunii şi au reprezentat un exemplu de forţă morală şi de consecvenţă în apărarea unor principii etice. Lucrul la proiect s-a desfăşurat în mai multe etape, fiecare dintre ele presupunând negociere, discuţii, împărţirea echitabilă a sarcinilor, capacitate de sinteză şi buna cunoaştere a limbii engleze, întrucât toate materialele realizate au avut şi o versiune în această limbă, versiune ce a fost trimisă în Italia coordonatoarei proiectului. La final, fiecare personalitate a fost omagiată prin plantarea unui arbust (trei trandafiri cu port înalt şi o Forsythia).
 
Distincţia obţinută de Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ în cadrul ceremoniei desfăşurate la Ministerul Educaţiei şi Cercetării din Roma, în data de 28 aprilie, este premiul internaţional acordat uneia dintre cele 21 de instituţii participante, indiferent dacă se află sau nu pe teritoriul Italiei.
 
În anul şcolar 2015-2016, primul an al proiectului, au fost create 21 de grădini în 21 de şcoli şi spaţii publice din Lampedusa şi până la Paris, trecând prin Catania, centrul proiectului, şi ajungând anul acesta şi la Constanţa. Organismele care susţin proiectul sunt: Fundaţia „Giuseppe Fava“, Asociaţiile „Fildis“ - Catania, „Osez le féminisme“ - Paris, UDI - Catania şi Legambiente - Catania.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Premianții Concursului național de matematică „Laurențiu Panaitopol” de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța

21 Mar 2024 748

Eveniment cultural la Colegiul Național Costache Negri din Galați. Cei prezenți au primit semne de carte cu Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța (FOTO)

21 Feb 2024 550

Știri Constanța Profesorii de la CNMB într-un program de job shadowing în Portugalia (FOTO)

09 Feb 2024 935

Discursul lui Mihai Grecu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, la vernisajul expoziției Dobrogea 145

29 Nov 2023 12258

#Dobrogea145 Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

15 Nov 2023 1655

Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța închiriază un spațiu comercial

03 Oct 2023 901

Festivitate de decernare a diplomelor atestatului de limbă germană la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța

02 Oct 2023 1125

EDITORIAL Emoțiile absolvenților de clasa a VIII-a s-au încheiat. Media anilor de gimnaziu, neluată în calcul la admiterea în liceu

19 Jul 2023 1264

Revista Zări Alb AstreZăriAlbAstre2013- „Cum? Cine? Când? Unde? Despre tabăra naţională de chimie“ de Maria Cezar, clasa a X-a E

22 Jun 2023 715

Eveniment la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” Constanța Premierea elevilor care au participat la Concursul Internaţional de Creație „Marco e Alberto Ippolito” (FOTO+VIDEO)

14 Jun 2023 2311

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Just believe in your dreams“ de Teodora Ilie, clasa a XI-a B

14 Jun 2023 712

Festivalul internațional de teatru și film „Aplauze”, organizat de Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța

20 May 2023 1310

Revista Zări Alb Astre a lansat un nou număr! Mirciștii au inaugurat și Biblioteca Virtuală a CNMB

19 May 2023 1594

Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" Constanța Care este programul Festivalului internațional de teatru și film “Aplauze”

19 May 2023 1017

LIVE TEXT Elevii Colegiului Național „Mircea cel Bătrân" Constanța ce au obținut premiul I la Concursul Internațional CanSat, despre calificarea la etapa internațională (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 May 2023 1408