S-a decis „soarta“ Colegiului de Marină. Deocamdată!?

Vestea bună, de acum vreo zece zile, că va fi reînfiinţat Liceul Militar de Marină la Constanţa a făcut înconjurul mass-mediei şi s-a transformat în ditamai „beleaua“ pe capul celor de la Colegiul de Marină „Al. I. Cuza“, care s-au speriat la citirea ştirii că vor pierde actualul sediu.
 
Reamintim că s-au mobilizat chiar de a doua zi şi au protestat în faţa colegiului, iar elevii şi părinţii au înaintat un memoriu atât Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, cât şi Consiliului Local Constanţa. Cu acest prilej, ei scoteau în evidenţă toate avantajele existenţei acestei instituţii de mai bine de patru decenii în actualul amplasament: îi avantajează pe numeroşii elevi cu domiciliile în cartierele Km 4-5, Poarta 6 şi pe cei care fac naveta din sudul judeţului; oferta căminului şi a cantinei vine în sprijinul celor care nu au unde să locuiască în altă parte, elevilor veniţi din alte judeţe şi chiar din Republica Moldova; planul de şcolarizare este realizat din prima etapă de repartizare, unul dintre motive fiind şi amplasarea liceului; profilul liceului este agreat de principalul agent economic, Şantierul Naval Constanţa, pentru efectuarea stagiului de practică deplasarea făcându-se în timp util; majoritatea absolvenţilor acestui liceu urmează studii superioare în acelaşi domeniu; liceul dispune de 15 cabinete sau laboratoare dotate din venituri extrabugetare, special amenajate conform calificărilor profesionale. Elevii învaţă într-un singur schimb, astfel şcoala răspunzând nevoilor elevilor navetişti, unii dintre ei fiind constrânşi de orarul mijloacelor de transport.
În finalul memoriului, se arată că schimbarea sediului ar conduce la retragerea elevilor de către părinţi, din motive financiare şi de securitate.

Suficiente argumente pentru păstrarea sediului 

Luni, 22 ianuarie, în şedinţa Comisiei nr. 4 a Consiliului Local Constanţa s-au prezentat în audienţă directorul colegiului, prof. Iuliana Negreţ, de 15 ani în fruntea acestei instituţii, alături de colegul său Mihai Dumitru, membru în Consiliul de Administraţie.
 
Managerul Negreţ a insistat pe ideea că cei 572 de elevi care învaţă la acest colegiu au fost aduşi de părinţi tocmai pentru că le oferă o siguranţă cartierul, reliefând faptul că ultima medie de intrare la acest liceu este peste nota 6, ceea ce înseamnă că are căutare acest colegiu şi că i se justifică existenţa. „Ne străduim în continuare să facem faţă şi acest liceu să reprezinte oraşul şi judeţul Constanţa inclusiv în numeroasele proiecte internaţionale în care suntem implicaţi“, a adăugat prof. Negreţ.
 
Membrii Comisiei nr. 4 le-au explicat celor doi reprezentanţi ai Colegiului de Marină că, la momentul actual, reţeaua şcolară care este supusă spre aprobare Consiliului Local şi Inspectoratului Şcolar Constanţa nu vizează nicio modificare pentru anul şcolar 2018-2019 şi în niciun caz nu se pune problema pierderii personalităţii juridice. „Din punctul meu de vedere, argumentele pe care le-aţi adus vizavi de necesitatea unui program de zi, mai ales pentru că sunt numeroşi elevi care fac naveta, precum şi condiţiile pe care le-aţi creat de-a lungul anilor vin să întărească necesitatea păstrării actualului sediu“, a afirmat consilierul local Raluca Trandafir.
 
Iar consilierul local Irinela Nicolae a insistat pe ideea că nu s-a pus nicio secundă în discuţie probabilitatea luării personalităţii juridice a unei astfel de unităţi de învăţământ. În schimb, consilierul local Marioara Cojoc a declarat că se simte legată de acest liceu: „La începuturile devenirii mele în profesia de cadru didactic, am predat la dvs. şi este un liceu de suflet, pentru că ştiu că întotdeauna au existat un colectiv foarte unit şi o cancelarie inimoasă“.
 
Aşadar, pentru următorul an şcolar, 2018-2019, s-ar părea că lucrurile s-au lămurit. Să sperăm că între timp va fi înfiinţat şi mult vestitul Liceu Militar de Marină şi „lansat“ la apă din luna septembrie a acestui an, astfel încât să nu mai existe... pericole colaterale.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un restaurant din Vama Veche a pierdut la Tribunalul Constanța procesul cu primarul și consiliul local din Limanu

28 Mar 2024 487

LIVE VIDEO-TEXT Președintele USR Constanța, Stelian Ion, declarații de presă înaintea ședinței de Consiliu Local (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 689

Costin Răsăuțeanu deschide listele PSD pentru Consiliul Local Municipal Constanța

27 Mar 2024 845

Proiectul este pe masa consilierilor din Constanța Veteranii din teatrele de operații pot beneficia de gratuitate la transportul public (DOCUMENT)

27 Mar 2024 596

Ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local al Municipiului Constanţa, suplimentată (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 456

Decizie definitivă în procesul dintre o firmă din Constanța și Consiliul Local al orașului Eforie

27 Mar 2024 349

Ședință CJ Constanța 28 de milioane de euro, alocați pentru modernizarea drumului dintre Techirghiol și Arsa (DOCUMENT)

26 Mar 2024 549

Consiliul Local Municipal Constanța votează prima rectificare bugetară din acest an Se iau bani de la învățământ, protecția mediului și dezvoltare și se dau la asistență socială, cultură, recreere și religie!(DOCUMENT)

26 Mar 2024 614

Un spațiu comercial, situat în incinta Grupului Școlar „Virgil Madgearu“, preluat în domeniul privat al municipiului Constanța (DOCUMENT)

26 Mar 2024 377

Primăria Constanța va concesiona Șantierului Naval Constanța SA un imobil situat pe bulevardul Tomis (DOCUMENT)

26 Mar 2024 450

O firmă din Constanța dă în judecată Consiliul Local și Unitatea Administrativ Teritorială Limanu. Dosarul, pe rolul Curții de Apel

25 Mar 2024 503

Proiectele, pe masa consilierilor locali Două școli din Constanța, reabilitate energetic. Valoarea lucrărilor a fost majorată (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 510

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 571

Decizia nu este definitivă Prefectul județului pierde procesul cu CLM Constanța. Este vizat proiectul „Stop depresia"!

25 Mar 2024 408

Ședință CJ Constanța Aprobarea situațiilor financiare la finalul anului 2023 a instituțiilor și serviciilor publice finanțate integral sau parțial din bugetul local, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 534