Să cunoaştem şi recunoaştem valorile! Mircistul de aur care a desluşit tainele Olimpiadei Internaţionale de Astronomie! (galerie foto)

 

Un elev de clasa a XI-a de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ (CNMB) din Constanţa a reuşit o performanţă deosebită la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Bulgaria, de la Smolyan, din perioada 5 - 13 octombrie. Robert Gabriel Păşcălău, un tânăr care a învăţat în gimnaziu la Şcoala Gimnazială „Tudor Arghezi“ din Năvodari şi care, din clasa a IX-a, este elev la CNMB, a cucerit medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie, clasându-se printre primii patru elevi participanţi la concurs şi fiind premiat şi pentru cel mai bun rezultat la proba observaţională.
 
Despre reuşita sa, directorul CNMB, Vasile Nicoară, a avut doar cuvinte de laudă.
 

„Este un merit al lui şi al şcolii care l-a format, dar şi al familiei, pentru că olimpiada la care a câştigat este la o disciplină care nu se studiază în şcoală. De altfel, noi am căutat la Constanţa un profesor specializat care să facă astronomie de la A la Z cu el şi nu am găsit. Am vorbit la Ministerul Educaţiei şi probabil că în curând vom primi ajutorul unui profesor specializat din Bucureşti, care să vină periodic, sâmbătă, la cercurile noastre, pentru că mai avem elevi pasionaţi de astronomie şi astrofizică interesaţi să abordeze acest domeniu fascinant“, a precizat prof. Nicoară.

 
Robert Păşcălău a subliniat şi el că pregătirea pentru olimpiadă a fost, în cea mai mare parte, un efort individual, studiind alături de părinţii săi, care, de asemenea, profesează în domeniul ştiinţelor reale.
 
„Până să ajung la această olimpiadă, a trebuit să particip la stagiile de pregătire şi de selecţie pentru loturile restrânse de la olimpiada naţională. A fost cu atât mai greu cu cât m-am pregătit mai mult pe cont propriu, am fost ajutat foarte mult de părinţii mei, dar şi de şcoală şi de cei care au fost în jurul meu, pentru că mi-au dat posibilitatea unui program mai flexibil la şcoală în scopul pregătirii individuale“, a declarat Robert.
 

„Olimpiada a fost destul de grea, a constat în trei probe, teoretică, observaţională şi practică, şi toate au fost dificile, dar, per total, se pare că m-am descurcat. Nu mă aşteptam să obţin acest rezultat, însă ştiam că m-am descurcat foarte bine la proba observaţională, unde am luat şi un premiu special“, a spus Robert Păşcălău.

 
Mircistul spune că pasiunea pentru astronomie a descoperit-o în clasele primare, alături de tatăl său. Mama lui însă povesteşte că încă din primii ani de viaţă a arătat că are înclinaţii către studiul planetelor, aşa că în familie i-au cultivat această pasiune oferindu-i materiale de unde să afle informaţiile care îl interesează, fie de pe internet sau cumpărând atlase şi cărţi pentru nivelul său de înţelegere. Din clasa a VII-a a făcut pregătire la fizică în cadrul Centrului de Excelenţă în Fizică de la CNMB, ceea ce l-a ajutat să îşi consolideze cunoştinţele pentru Olimpiada de Fizică, la care a mai participat, dar şi pentru Astronomie.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Retrospectivă 2019 Ambiţioşi, muncitori şi talentaţi. Elevi din Constanţa, pe podiumul competiţiilor naţionale şi internaţionale (galerie foto)

28 Dec 2019 4649

Patru olimpici internaționali constănțeni premiați, azi, de către Ministerul Educației și Cercetării

17 Dec 2019 3573

„Ei completează categoria de ambasadori ai oraşului“ Cinci elevi şi opt profesori din Constanţa, premiaţi de consiliul local (galerie foto+document)

28 Oct 2019 4306

Interviu cu mircistul Robert-Gabriel Păşcălău, olimpic internaţional „Pe lângă propriile aspiraţii, simţi o puternică mândrie naţională şi doreşti să reprezinţi cu onoare ţara“

24 Aug 2019 7322

„Medaliile obținute de elevi și de profesori sunt și ale orașului“ Mirciștii Gabriel-Darius Mardaru și Robert Gabriel Pășcălău, premiați de Primăria Constanța (document)

29 Oct 2018 3329

Mircist șef de promoție, calificat la Olimpiada Internațională de Fizică, de la Lisabona

16 Jun 2018 7733

Veste extraordinară pentru învăţământul constănţean!

09 Feb 2018 3990

Aur pentru elevul constănţean Robert Gabriel Pășcălău la Olimpiada Internaţională de Astronomie

13 Oct 2016 8984

Robert Gabriel Păşcălău, calificat în lotul restrâns al României pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică

06 Jul 2016 6154

Elevi de la Şcoala Gimnazială Tudor Arghezi, premiaţi la olimpiade naţionale şcolare

17 May 2016 4133

Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Robert Gabriel Păşcălău, de la Şcoala „Tudor Arghezi“, argint la Olimpiada Naţională de Astronomie

24 Apr 2015 3476