Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Mirciştii Costin Dobrin și Diana Catană, pe podiumul Olimpiadei Internaționale de Științe ale Pământului (galerie foto)

Doi elevi de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“, George Costin Dobrin și Diana Andreea Catană, ambii în clasa a XI-a, au câștigat medalia de argint, respectiv medalia de bronz la a VIII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe ale Pământului, desfășurată în Spania, la Santander, în perioada 22 - 29 septembrie. Din echipa României au mai făcut parte Adrian Gabriel Murariu (clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Galaţi) și Alexandru Zancă (clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazu“ din Ploieşti), care au obţinut medalii de argint. George Costin Dobrin a fost premiat și pentru cea mai bună lucrare științifică la concursul International Team Field Investigation, desfășurat în paralel cu olimpiada. Cei doi mircişti au fost îndrumaţi de profesorii Lucian Oprea, Ion Băraru, Ivan Florin Dobrin, Dumitru Monica, Liliana Timofte şi Aurelia Dănilă.
 
Ca să ajungă pe podium, atât Diana, cât şi Costin au muncit în zece zile cât alţii într-un an. După ce au fost selectaţi în lotul lărgit al României, alături de alţi opt colegi din ţară, cei doi mircişti au învăţat intens, timp de zece zile, ceea ce se studiază la facultate. „Efortul elevilor români este mult mai mare, deoarece în şcolile din România nu se învaţă materii ca geologie, meteorologie, astronomie, oceanografie“, povesteşte George Costin Dobrin. „A fost o experienţă frumoasă, mi-am făcut mulţi prieteni. Am înţeles că, deşi suntem diferiţi, ne unesc pasiunile noastre. De asemenea, am vizitat mute locuri noi şi am învăţat multe lucruri“, ne-a dezvăluit Diana, care doreşte să-şi continue studiile în America. Şi George Costin Dobrin visează să urmeze o universitate din America. „Chiar dacă pe diplomă scrie numele meu, ştiu că succesul este şi al Colegiului «Mircea cel Bătrân», şi al profesorilor mei“, a declarat elevul. „Diana şi Costin au reprezentat România şi Colegiul «Mircea cel Bătrân» şi s-au întors câştigători, cu două medalii“, şi-a lăudat Lucian Oprea discipolii. Şi Claudia Dobrin, profesor de fizică la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, a ţinut să precizeze că munca celor doi elevi a fost răsplătită din plin. „Munca lor a fost recunoscută la nivel internaţional. Diana şi Costin formează o echipă şi nu este pentru prima dată când urcă pe podiumul unui concurs important. Perseveraţi şi veţi câştiga“, a spus profesoara Claudia Dobrin.

Palmares competiţional naţional şi internaţional

Diana Catană şi Costin Dobrin au un palmares bogat de premii şi medalii obţinute la diverse competiţii naţionale şi internaţionale. Doar în anul şcolar 2013 - 2014, Diana a adjudecat premiul II la Olimpiada Naţională de Ştiinţe ale Pământului, medalia de bronz la Olimpiada Naţională de Fizică, premiile I şi II la concursul organizat de NASA, Space Settlement Design Contest. La rândul său, Costin Dobrin a obţinut premiul III la Olimpiada Naţională de Ştiinţe ale Pământului, menţiune la Olimpiada Naţională de Chimie, premiul I la semifinala naţională de Discurs public în limba engleză şi premiile I şi II la concursul organizat de NASA Space Settlement Design Contest. Olimpiada Internațională de Științe ale Pământului este o competiție pluridisciplinară, unde elevii se întrec în cunoștințe de fizică, chimie, biologie, geografie, dar trebuie să stăpânească foarte bine și limba engleză. La ediția din acest an, au participat 81 de elevi din 21 de țări.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012- „Cartea verde pentru Canada“ de Iuliana Velicu, clasa a XI-a D

18 Jul 2023 959

High Construct Project SRL câștigă și contractul de expertizare tehnică pentru imobilul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“ Constanţa (DOCUMENTE)

03 Nov 2022 1573

Cine va elabora documentele pentru proiectul creșterii eficienței energetice a Colegiului Național Mircea cel Bătrân Constanța (DOCUMENT)

17 Jan 2022 2912

125 de ani de excelență în învățământ „Zări Alb Astre” – pasiune și profesionalism

26 May 2021 2978

125 de ani de excelență în învățământ, marcați la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“

22 May 2021 4042

„Întotdeauna, în această instituție a avut loc pregătirea de elită a societății“ 97 de ani de la punerea pietrei de temelie a Colegiului Mircea cel Bătrân, din Constanța

13 Oct 2020 7753

#DobrogeaDigitală – Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân" din Constanța (1930-1931 și 1931-1932) O pagină prețioasă din istoria Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”

03 Jun 2020 3101

#DobrogeaDigitală – Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân" din Constanța (1928-1929 și 1929-1930) Banii strânși la șezătoarea mirciștilor, donați pentru statuia lui Eminescu, de la Iași

18 May 2020 3607

Elev din Constanța, propus cetățean de onoare. Ce realizări are tânărul constănțean

10 Feb 2020 2314

#DobrogeaAcademică Interviu cu prof. dr. Vasile Nicoară - „Liceul «Mircea cel Bătrân» era declarat, în perioada interbelică, drept universitatea Constanței“

28 Jun 2019 9510

Record la Colegiul „Mircea”. Patru şefi de promoţie cu nota 10 absolut (galerie foto)

24 May 2018 24587

„Devenind mircist, mi-am făcut mândră familia“

01 Feb 2018 3763

Premii pentru elevii Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța

07 Nov 2016 2711

Constanţa de odinioară Aniversarea Liceului „Mircea cel Bătrân”, sărbătoare naţională

01 Nov 2016 19952

Elevii Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân", premiaţi la un concurs de matematică

31 Oct 2016 2392